Kövess minket!

Médiapiac

″A piac sokkal gyorsabban fejlődik, mint amilyen gyorsan a piaci szereplők reagálnak″

Dobó Mátyás mobilszakértővel beszélgettünk a Médiapiac szeptember 10-i adásában a 90.9 Jazzy Rádióban. Szó esett többek között a magyar mobilpiac és ezen belül a klasszikus médiacégek, illetve a reklám-finanszírozott modell esélyeiről, és arról is, hogy dobhat-e nagyot a Microsoft a táblagép szegmensben. Íme a szöveges, szerkesztett változat.

Dobó Mátyás

Már régóta toljuk magunk előtt azt a mondást, hogy “ez a mobil éve lesz”. Mostanra talán olyan helyzet alakult ki, hogy tényleg lehet mondani: ez(ek) a mobil éve(i). Miért indult be olyan lassa ez az ügy, és mi volt az a pont, ahol berobbant a piac?

A mobiltechnológiák elterjedésének sebességét érdemes összevetni a web terjedésével. A web a 90-es években kezdett bevonódni Magyarországon az emberek életébe, és ma tartunk ott, hogy nagyjából mindenki életében jelen van. A mobiltechnológiák, az okosplatformok ehhez képest fényévekkel gyorsabban terjedtek el. Mostanra több millió okostelefon-felhasználó van Magyarországon is. Néhány év alatt kiépült az a piaci szegmens, amelyre már érdemes médiamegjelenéseket, alkalmazásokat gyártani.

Azt pedig, hogy ez a mobil éve-e, nem a piac dönti el. Azt érzem, hogy a piac sokkal gyorsabban fejlődik, mint amilyen gyorsan a piaci szereplők reagálnak. Van egy válsághelyzet ma Magyarországon, a cégek jelentős részének minimális eszköze van arra, hogy K+F-be vagy marketingbe pénzt tegyen. Emiatt van egyfajta várakozás, hogy mikor lesz elég pénz arra, hogy igazán neki induljunk annak a piacnak, ami ott van az emberek kezében. Az amerikai piac elképesztően pörög, évente sokmilliárddal bővül.

 

Ott azért megvan ehhez a megfelelő piacméret is.

Abszolút, de a magyar piacnak is fel kell nőnie a feladathoz. Függetlenül attól, hogy a mérete kisebb, itt is ki kell építeni azokat a bástyákat, amelyek az elkövetkező években bevételeket termelhetnek. Sajnos jelen pillanatban nagyon óvatosan lépkedünk.

 

Látva a nagy piacok fejlődési ütemét, körülbelül mennyi ideje van a magyar piacnak arra, hogy észhez térjen, és ne maradjon le nagyon?

Szerintem a hajó egy picit már el is ment. Ha megnézed az alkalmazás-boltok kínálatát, azt látod, hogy százból kilencven nem magyar alkalmazás.

 

Vannak cseh vagy román alkalmazások? A szomszédos piacokon fejlesztenek régiós szinten?

Van néhány kísérlet, de nem jellemző. Elsősorban amerikai, brit cégek uralják az alkalmazás piacot, és nyilvánvalóan ők is fognak keresni ezen. Ebben nagy kérdőjelet látok. Amikor az internet elindult itthon, az a magyar médiatermékekről, tartalmakról, szolgáltatásokról szólt. Aztán szépen lassan eljutottunk addig, hogy a Google, a Facebook dominálják a magyar piac egy jelentős részét, de még jelentősek a magyar szereplők is. A mobilvilágban jelenleg csak a magyar időjárás-szolgáltatások lépnek előre, a többiek óvatosan kísérleteznek, a meglévő digitális modellek egyszerű másolásával próbálkoznak.

 

A mobileszközök számos dologra alkalmasak, a hírek olvasásától a vásárlásig. A szorosabban vett média viszont arról szól, hogy profik tartalmakat állítanak elő a médiafogyasztók számára. Ehhez azonban arra is szükség van, hogy pénz kerüljön a rendszerbe. Mik ennek az esélyei 2013-ban, a mobilos közegben?

Jó kérdés, én egy kicsit szkeptikus vagyok. Bár a mobilhirdetési piac nagyon szépen bővül, nem látszik egyelőre, hogy volumenében fel tudna nőni a közeljövőben a klasszikus online hirdetési piachoz. És alapvetően azzal sem vagyunk elégedettek, ami a weben történik. Tehát az sem látszik, hogy a weben termelhető bevételből hogyan lehet professzionális tartalmat felépíteni. Persze azért vannak kezdeményezések, mint az IAB, cégek, értékesítőházak, amelyek próbálják a hirdetési felületeket a mobilmédiába bevezetni, és az árazási politikákat elfogadtatni, de ez még nagyon gyerekcipőben jár.

Sokan ráugrottak az alternatív bevételi forrásokra: valamilyen előfizetéses modellben eladjuk a médiaterméket a végfogyasztónak olyan módon csomagolva, mint a klasszikus magazinokat. Magyarországon jelenleg nincs még olyan cég, amelynek ez jelentős árbevételt termelne. Ami még szomorúbb: az amerikai piacon sem látni egyelőre, hogy ez életképes forma lenne.

Jelenleg a mobil és a média viszonyát az jellemzi, hogy szükséges ott lenni, mert hátha valamikor, valahogyan megtörténik az áttörés. Abban tudnának a médiacégek előrelépni, ha nem médiatartalmakat, hanem egyéb, a tartalmakhoz kapcsolódó kiegészítő szolgáltatásokat gyártanának erre a felületre.

 

Minden kütyü mást tud, és mindannyiunkat személyes viszony fűz a mobileszközeinkhez. Ezért aztán kész hitviták alakulnak ki a téma körül. Te milyen vallású vagy kütyü fronton?

Két nézőpontból lehet közelíteni. Céges oldalról Magyarországon az Android az elsődleges platform, utána következik az iOS, bár társadalmi státusz szempontjából az utóbbit használók  kicsit magasabbra pozicionáltak. A személyes preferenciáimat nézve, két platformot szeretek jelenleg, az egyik az iOS. És nemrégiben voltam Berlinben egy informatikai vásáron, ott láttam az új Windows8 tabletet, ami nagyon tetszik. Végre egy szép, jól működő termék. Egyelőre viszont Apple-felhasználó vagyok.

 

Lehet, hogy a Microsoft nagyot dob?

Ha megnézed, hogyan alakul a platformpiac, az látszik, hogy még mindig van egy öregedő, de nagyon erős PC-piac, ebben a Microsoft messze domináns. A mobilkiskészülék-piacot az Android és az iOS dominálja, a táblagép pedig egyelőre az Apple piaca. A tabletpiac még csak most nő, és ha a Microsoft integrálja a táblagépeket a klasszikus PC-eszközök mellé, és a tabletek ez utóbbiak természetes kiterjesztései tudnak lenni valamiképp, akkor az nagy esély számára.

 

A Dobó Mátyással készült beszélgetés teljes hanganyaga (zenékkel együtt) szerdától elérhető lesz a Mediapiac.com On air rovatában. Itt meghallgathatóak a korábbi adások is.

Műsorunk minden hétfőn 20 órától hallható a 90.9 Jazzy Rádióban. Következő vendégünk szeptember 17-én Gosztonyi Csaba lesz.

Médiapiac

Megbírságolta a Tilos Rádiót és vidéki rádiókat vizsgált a Médiatanács

Korhatár-besorolási büntetést kapott a fővárosi adó.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága pénteki közleménye szerint a fővárosi Tilos Rádió szolgáltatójára 75 ezer forint bírságot rótt ki a Médiatanács, mert a 7térítő című műsorban elhangzott, következetesen trágár kifejezések ellenére nem 16-os korhatár-besorolással és nem a 21 és 5 óra közötti idősávban, hanem besorolás nélkül, reggel 7 és 9 óra között sugározta a vitatott műsort.

A grémium a szerződéses vállalások betartását vizsgálta több vidéki rádiónál. A nyíregyházi Karc FM 102,6 kevesebb magyar zenét, a dunaújvárosi Rádió 24 kevesebb hírt és közszolgálati, valamint a helyi közélettel foglalkozó, a mindennapi életet segítő műsort, míg a békéscsabai Csaba Rádió kevesebb szöveget és helyi közéleti műsort, valamint több zenét tett közzé, amiért a testület figyelmeztette a rádiók szolgáltatóit.

“A Médiatanács a jogi következmények kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét” – hangsúlyozták.

Bejelentés alapján olyan műsorokat is vizsgált a grémium, amelyeknél nem indít eljárásokat. Júniusban a TV2 Családi titkok című sorozat egyik epizódjában homoszexuális témával foglalkozó tartalmat sugároztak. A Médiatanács döntésénél elsősorban arra volt figyelemmel, hogy az elbírálásnál még a szigorúbb gyermekvédelmi szabályok nem alkalmazhatók, tekintettel arra, hogy a törvénymódosítás csak később lépett hatályba.

A testület az Úgytudjuk nevű sajtótermék augusztusi számában látható “Szerelem a Gayer parkban” című tartalom kapcsán sem indít eljárást, ugyanis az a kiskorúak védelme szempontjából ártalmas elemet nem tartalmazott.

A rádiós frekvenciapályázatokkal kapcsolatos döntésekről azt közölték, a Médiatanács megállapította, hogy a Szeged 87,9 MHz körzeti frekvencia kereskedelmi jellegű használatára kiírt pályázat eredménytelen, ugyanis az egyedül pályázó Radio Plus Kft. alakilag érvénytelen ajánlatot adott. A testület ugyanakkor a médiaszolgáltatási lehetőség újrapályáztatásáról döntött, és elfogadta a pályázati felhívás tervezetét. A Médiatanács emellett véglegesítette a körzeti Nyíregyháza 100,5 MHz pályázati felhívását.

A testület elvégezte a Tapolca 101,8 MHz, a Veszprém 94,6 MHz és a Tatabánya 107,0 MHz pályázati felhívásaira benyújtott egy-egy ajánlat alaki vizsgálatát: előbbi kettőnél nyilvántartásba vette a Katolikus Rádió Zrt.-t, míg utóbbinál a Karc FM Média Kft.-t.

A testület a szolgáltató kérelmére 60 napos ideiglenes hatósági szerződést köt a kisközösségi Gyöngyös 92,4 MHz használatára a Mátra Média Kulturális Egyesülettel – áll a közleményben.

Tovább olvasom

Médiapiac

Terheléses informatikai támadás az Origo ellen

Péntek reggel terheléses támadás érte az Origo weboldalát. A szerkesztőség 8 óra után nem sokkal észlelte, hogy az Origo oldala többször elérhetetlenné vált és válik mind az olvasók, mind szerkesztőség számára.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A hiba pontos okát még vizsgálják, de az elsődleges vizsgálatok alapján megállapítható, hogy külső, terheléses támadás érte a weboldalt. 

Korábban a Mandiner oldalát is támadás érte, csütörtökön pedig a Békemenetet szervező CÖF-CÖKA honlapja ellen és a Magyar Hírlap ellen indult terheléses támadás, így egy ideig mindegyik oldal elérhetetlenné vált – emlékeztetett az Origo.  

Tovább olvasom

Médiapiac

Így újul meg 2022-ben a Duna Televízió

Hamarosan átalakul a közmédia főadója: 21. századi vizuális megjelenéssel és tartalommal készülnek a nézőknek a csatorna megújulására – jelentette be Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a Figyelő aktuális számában, amelyben hangsúlyozta, az innováció a legfontosabb célkitűzés.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A 2011-ben létrejött Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap napjainkban másfélszer annyi tartalmat gyárt, mint az első évben. A tartalomgyártó vállalat célkitűzése, hogy folyamatosan magas minőséget nyújtson nézőinek, miközben a szolgáltatást olyan egyedülálló innovációkkal fejleszti, mint a megújult Időjárás-jelentés vagy az M4 Sport stúdiója. Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a Figyelőnek adott interjújában kiemelte, az átalakulás folytonos: 2022-ben két nagy projektre készül a közmédia, a Duna Televízió, valamint az M5 oktatási-kulturális csatorna megújulására.

„Az építkezés folyamatos, teljes technológiamegújítás történik az infrastruktúránkban. Hamarosan önálló stúdiót kap az M5 és Duna csatorna. Olyan eszközparkot kapott az informatikai és a műszaki rendszer, amely a legmagasabb szintű kiszolgálást biztosítja egy 21. századi médiavállalat működéséhez. Amikor külföldi szakmai vendégeket fogadunk, azt szokták mondani, hogy ez az a színvonal, amihez hozzászoktak” –

fogalmazott a vállalatvezető, aki hozzátette, hogy mind tartalmilag, mind vizuálisan újdonságokra számíthatnak jövőre a közmédia nézői, amelynek előszele volt a közelmúltban bemutatott két nagyszabású produkció, a Toldi animációs film és a Rozmaring kunyhó bábjátéksorozat.

A szakember hozzátette: a közmédia felnőtt a XXI. századhoz, sok tekintetben már a médiapiaci innováció meghatározó szereplőjévé vált.

Példaként említette a közelmúlt egyik nagy fejlesztéseként a nyári olimpia és a labdarúgó-Európa-bajnokság közvetítésére létrehozott webes lebonyolító rendszert, amellyel a hazai médiapiacon egyedüliként lehetővé vált, hogy a különböző mérkőzések párhuzamosan nyomon követhetők legyenek.

A teljes interjú Papp Dániel vezérigazgatóval a Figyelő aktuális számában olvasható.

(Borítókép: Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap /MTVA/ megbízott vezérigazgatója a Süsü, a sárkány címû bábfilmsorozat mesehõseirõl készült alkalmi bélyegblokk forgalomba bocsátásán Budapesten, az MTVA székházában 2019. szeptember 2-án.)

Tovább olvasom