Kövess minket!

Médiapiac

A német média semmilyen kritikát nem tűr a migrációval kapcsolatban

A politikai vezetésben és a sajtóban is megrendült a német lakosság bizalma, ami komoly feszültségeket okoz a társadalomban – jelentette ki Ralf Schuler német újságíró a Médiapiacnak.

Ralf Schuler, a Bild parlamenti irodájának egykori vezetője az MCC médiakonferenciáján, fotó: MCC

Amint a Bild parlamenti irodájának egykori vezetője a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett nemzetközi médiakonferencián kifejtette, hazájában gyakorlatilag nácinak bélyegzik a konzervatív nézeteket, amelyeknek jelenleg egyáltalán nincs képviselete a fősodratú médiában. Hazánkkal kapcsolatban is rendszerszintű a félretájékoztatás a német sajtóban, így például Orbán Viktort évek óta szisztematikusan gazembernek és antidemokratának aposztrofálják. Az egyik legismertebb német újságíró, Ralf Schuler szerint egyelőre csak az internetes csatornákon lehet megkerülni a cenzúrát Európa legerősebb államában.

– Tavaly nyáron nyújtotta be a felmondását a Bildnél az ideológiai megfelelés kikényszerítése miatt. Tudomása szerint változott azóta valami a lapnál?

– Októberben töltöttem ki a felmondási időmet, azóta más projektbe kezdtem, úgyhogy nem tudom, mi folyik ott jelenleg. Viszont az elmúlt években finoman szólva sem biztató dolgok történtek, ha azt nézzük, hogy a kiadó Axel Springer valójában azért távolította el a digitális kiadás főszerkesztőjét, Julian Reicheltet, mert nyíltan vállalta a konzervatív nézeteit. A konzervatív eszméket pedig szélsőjobboldalinak, gyakorlatilag nácinak tekintik az egész fősodratú német sajtóban.

– Jelenleg mivel foglalkozik?

Alapítottam egy médiacéget, amely számos YouTube-csatornát működtet. Ezek egyikén jómagam vezetek beszélgetős műsorokat. Jelenleg az internet jelenti az egyedüli fórumot, ahol a konzervatív nézetek megjelenhetnek, és szerencsére sokan élnek is ezzel a lehetőséggel. Egyre több csatornát hoznak létre a videómegosztó portálokon, ahogy az internetes podcast- és rádióműsorok is szaporodnak.

– Melyek a legnépszerűbb témák?

– Az egyik a migráció, amely elképesztően súlyos problémákat jelent a hazámban rövid és hosszú távon egyaránt. Ugyanakkor a német fősodratú médiában semmilyen bírálatot nem lehet megfogalmazni ezzel kapcsolatban. A liberális mainstream a nyilvános vitákban csak a diverzitás mindenáron történő erőltetését tartja elfogadhatónak, aki pedig kritizálni merészeli a migrációbarát politikát, azt meghurcolják.

– Említene néhányat a migráció nem kívánt következményei közül Németországban?

– Egyre nagyobb probléma az importált antiszemitizmus. A több milliónyi muzulmán hitű bevándorló közül sokan az iszlám szélsőségesebb vonalait követik, ami azt is jelenti, hogy a zsidóságra ellenségként tekintenek. Elképesztő, hogy Berlinben ma egy ortodox zsidónak takargatnia kell a kipáját, ha az utcára megy. Ironikus, hogy eközben Németországban az a közvélekedés, hogy a zsidókat Magyarországon érik rendszeresen atrocitások. Ám mivel egy ideig Budapesten, pont a Dohány utcai zsinagóga mögött béreltem lakást, a saját szememmel láthattam, hogy erről szó sincs. Amikor például egy talkshowban a német köztévében azt mondtam Katarina Barleynak, hogy szerintem a zsidók nagyobb biztonságban vannak Budapesten, mint Berlin egyes részein, akkor az európai parlamenti alelnök magából kikelve azzal rontott nekem, hogy úgy beszélek, mint Orbán Viktor.

Ralf Schuler és más meghívottak az MCC médiakonferenciájának egyik panelbeszélgetésén
Fotó: MCC

– Magyarországon valóban nemigen fordulnak elő az ön által említetthez hasonló incidensek. Egyébként, ha már Katarina Barleyt említette, hogyan fordulhat elő, hogy az Európai Parlament alelnöke a liberális elit sok más képviselőjéhez hasonlóan mély gyűlölettel beszél Magyarországról? Magas rangú tisztségviselőktől talán elvárható lenne a széleskörű, alapos tájékozódás, amely elejét venné az ilyen attitűdnek.

– Annak fényében mindez nem túl meglepő, hogy Orbán Viktort évek óta megrögzött antidemokratának, sőt gazembernek bélyegzik a német sajtóban. Mondhat az ember, amit akar, jellemzően nem hiszik el, hogy a helyzet jóval összetettebb annál, mint ahogy a német média tálalja a magyarországi viszonyokat. Sőt, sokszor még meghallgatni sem hajlandók a liberális magyarázattól eltérő érveket.

– A Magyar Nemzet tavalyi cikksorozatából az is kiderült, hogy a különböző NGO-k hogyan igyekeznek lerombolni a jobboldali vezetésű országok nemzetközi megítélését, egyebek mellett a nagyobb médiumok befolyásolásával.

– Valóban rendszerszintű torzítások épülnek be a médiába, ám ennek szerintem nem valami sötét akarat vagy tudatos ártó szándék az oka. Alapjában véve arról van szó, hogy a fősodratú liberális lapok elsősorban szintén liberális forrásokból tájékozódnak, s ilyen kontaktokkal kötik össze az újságíróikat, így ebben a buborékban természetszerűleg a szélsőségesebb nézetek válogatódnak ki. Ehhez jön hozzá, hogy a német újságírók nem igazán ismerik a kelet-európai nyelveket, főleg a magyart. Emellett nálunk azt sem értik meg sokan, hogy az egész közép-kelet-európai régiónak mások a történelmi tapasztalatai, mint nekünk, s máshogy állnak a közélethez, a politikához. Sajnos a honfitársaim hajlamosak kissé elbizakodottan azt gondolni, hogy mi, németek vagyunk a mérce. Ez pedig azért is hiba, mert míg egykori NDK-s állampolgárként nekem volt szerencsém megtapasztalni, hogy milyen az, amikor korlátozzák a szólás- és sajtószabadságot, s az országunk nyugati felén születettek közül sokan nem érzékelik, hogy Németországban jelenleg is hasonló tendenciák mennek végbe.

– Ennek az egész jelenséghalmaznak szerves elemei a szélsőséges baloldali vagy woke eszmék. Ön szerint ezek az USA-ból származó nézetrendszerek hogyan tudtak ilyen mélyen és széleskörűen gyökeret verni Németországban és Nyugat-Európa több más államában, valamint az ottani médiumok miként válhattak ezen ideológiák tűzfészkévé?

– Tény, hogy az amerikai és a német internetes cégvilág sok ponton összeér, és a tengerentúli startupok erősen hatnak a hazámban működő cégek vállalati kultúrájára. Az USA-ban pedig a startupok és techcégek az élharcosai az olyan ideológiáknak, mint például a genderelmélet. Sajnos a hazámban ezek a szélsőséges eszmék termékeny talajra hullottak, s még a német törvényhozás is behódolt nekik. Mi más számlájára lenne írható az a nemrégiben hozott, teljesen értelmetlen törvény, amely azt mondja ki, hogy évente egyszer lehet nemet váltani? Ráadásul aki ezt kitalálta, valószínűleg még soha nem beszélt transzszexuális emberrel.

– Amellett, hogy a Németországban az utóbbi időben készült felmérések azt mutatják, hogy az emberek szerint sérült a szólásszabadság, a közvélemény-kutatások szerint a kormányban is egyre kevésbé bíznak az emberek. Lehet összefüggés a két dolog között?

– Úgy vélem, igen, hiszen ha az emberek azt tapasztalják, hogy nem érvényesülnek a demokrácia elvei, akkor szükségszerűen több intézményben is megrendül a bizalmuk. Ezen a helyzeten szerintem szélesebb körben lefolytatott vitákkal lehetne javítani, s ha a konzervatív hangok nagyobb vitalitással jelennének meg a médiában, talán a lakosság is úgy érezné, hogy stabilabb a képviseletük.

– A YouTube-csatornájuk iránt mekkora érdeklődést tapasztalnak?

– Folyamatosan nő a követőink száma, s egyes videók már millió feletti nézettséget értek el, így például a szilveszter éjjeli zavargásokról szóló tudósításaink is. A német hírfogyasztók ugyanis hiába nézték a köztévét, abból nem tudhatták meg, hogy Berlin főként migránsok lakta városrészében riasztófegyverekkel lőttek a rendőrökre, autókat gyújtottak fel, s a fővárosihoz hasonló incidensek történtek Düsseldorfban, Kölnben és Lipcsében is. Hasonlóan jó eléréseket produkált az a videónk, amely azt mutatta be, hogy Észak-Rajna-Vesztfália tartományban az emberek azon tervek ellen tiltakoztak, hogy a szénbányászat megkönnyítése végett leromboljanak egy egész települést.

Kárpáti András

Az MCC médiakonferenciájának egy másik előadójával, Gladden Pappin amerikai újságíróval, az American Affairs főszerkesztő-helyettesével készült interjúnkat IDE KATTINTVA tudja elolvasni.

A konferenciáról szóló tudósításainkat pedig IDEIDEIDE és IDE kattintva találja meg.

Médiapiac

Táblát avattak Pluhár István sportriporter emlékére

Felavatták szerdán Pluhár István válogatott labdarúgó, sportújságíró, a magyar rádiózás első sportriportere emléktábláját az ELTE-BEAC korábban róla elnevezett, Mérnök utcai sporttelepén.

Közzétéve:

László Imre, Újbuda polgármestere (b) és Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője felavatja Pluhár István válogatott labdarúgó, sportújságíró, a magyar rádiózás első sportriportere emléktábláját, fotó: MTI/Soós Lajos

Az egyetemi sport nemzetközi napjára időzített avatás, amelyről az MTI számolt be, a BEAC 125 emlékév keretében Újbuda Önkormányzata, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) Nagy Béla Programja és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) támogatásával valósult meg.

Az eseménnyel párhuzamosan emlékkiállítás nyílt az idén 125 éves BEAC történelméről, valamint a Könyvet a kézbe! program keretében klubkönyvtár is megnyitotta ajtaját a sportoló hallgatók előtt azzal az üzenettel, hogy kiemelkedő sportteljesítmények nem érhetők el komoly szellemi tudás nélkül.

A Pluhár István Labdarúgópályán tartott ünnepségen Scheuer Gyula kancellár büszkén hangsúlyozta, hogy az elmúlt öt-hat évben egymás után újultak meg az ELTE sportléteseményei.

László Imre, Újbuda polgármestere felidézte, hogy

Pluhár István kétszeres válogatott labdarúgó, majd kiváló tudósító volt, aki a sport hétköznapi emberek számára rejtett mozzanatait is papírra tudta vetni.

Később,

1930 májusában az ő nevéhez fűződött az első magyarországi rádiós élő sportközvetítés, majd sportvezetőként is közreműködött,

így olyan életpályát futott be, hogy méltán kapott emléktáblát.

Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke kiemelte: az egyetemi sport szerepe azért is fontos, mert számos országban a legmagasabb szintű sportklubok közvetlen utánpótlását biztosítja. A Nemzeti Sport főszerkesztője emlékeztetett arra, hogy Pluhár István a lap újságírója is volt, majd egy vadonatúj műfaj első képviselője lett.

A legnagyobb magyar rádiós sportriporternek tartott Szepesi György is mindig a legnagyobb tisztelet hangján szólt róla, sőt Szerelmünk, a mikrofon! címmel az 1960-as években egy közös könyvet is megjelentettek.

Az ünnepségen a Pluhár István Labdarúgópálya 2019-es felújítását támogató Magyar Labdarúgó Szövetség nevében Sipos Jenő szóvivő, az ELTE részéről pedig Hamar Imre rektorhelyettes, a BEAC elnöke mondott beszédet, majd záráskánt az emléktáblát László Imre és Szöllősi György közösen leplezte le.

Tovább olvasom

Médiapiac

Megdőlt Pressman érvelése Szöllősi György ügyében

Danku Péter nemzetközi fejlesztési és segélyezési szakértő szerint az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének argumentumai egyértelműen mondvacsinált, ellentmondásos, teljes mértékben valótlan érveken alapulnak.

Közzétéve:

MTI/Kovács Tamás

Nagy port kavart a Nemzeti Sport főszerkesztőjének, Szöllősi Györgynek az ügye a napokban. Az újságíró az Egyesült Államokba utazott volna, ám a David Pressman vezette budapesti nagykövetség megtagadta tőle a vízumot – írja a Magyar Nemzet.

A lapnak Danku Péter nemzetközi fejlesztési és segélyezési szakértő reagált a nagykövetség érvelésére – egyértelműen cáfolva azt.

Danku Péter 2019 végéig a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársa volt, dolgozott diplomataként és nagykövet-helyettesként. Rangjelölés nélküli diplomata útlevéllel jelenleg is rendelkezik.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének argumentumai egyértelműen mondvacsinált, ellentmondásos, teljes mértékben valótlan érveken alapulnak, amelyek kártyavárként omlanak össze, ha mérlegeljük, hogy Szöllősi György kérelmével és jogállásával teljesen azonos feltételek mentén nyújtottam be diplomatavízum-kérelmem. Nagykövet úrral ellentétben pedig minden további nélkül élvezhettem a nagykövetség pozitív elbírálását

– nyilatkozta Danku Péter a Nemzeti Sport főszerkesztőjének ügye kapcsán.

A nemzetközi fejlesztési és segélyezési szakértő rámutatott,

hozzá hasonlóan Szöllősi György is az 1998-as külföldi utazásról szóló törvény 12. paragrafusának második pontja értelmében rangjelölés nélküli diplomata útlevéllel rendelkezik.

Danku Péter ismertette, rangjelölés nélküli diplomata útlevelet azok kapnak, akik diplomáciai küldetéssel járó feladatot látnak el, illetve akiknek a diplomata-útlevéllel történő ellátása külpolitikai érdekből indokolt, ugyanakkor nem állnak a külpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium alkalmazásában.

A teljes cikkért kattintson.

Borítókép: David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete országa zászlajával a kezében a 28. Budapest Pride résztvevői között a Városligetben 2023. július 15-én

Tovább olvasom

Médiapiac

Húszéves fennállását ünnepli a kolozsvári Agnus Rádió

Erdély egyetlen református és közösségi rádiója szeptember 24-én, vasárnap üli a jubileumát.

Közzétéve:

Szerkesztő dolgozik a kolozsvári Agnus Rádióban 2023. szeptember 18-án, fotó: MTI/Kiss Gábor

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke az évforduló alkalmából tartott sajtótájékoztatón arra emlékeztetett, hogy

az egyház számára mindig fontos volt a kommunikáció, és ez nem csak a szószékről történik, hanem a sajtó, rádió révén is.

Felidézte, hogy az Agnus Rádió kolozsvári gyülekezeti kezdeményezésre jött létre, de bekerült az egyházkerület által támogatott intézmények közé.

Kolozsvár és környékének magyarsága számára fogható, de az interneten más régiókban is hallgatják, a műsorok zöme podcast formájában a világhálóra is felkerül.

Adorjáni László alapító, az alsóvárosi gyülekezet lelkésze felidézte, hogy az első református műsort 1990 januárjában készítették el a Kolozsvári Rádió számára, majd svájci segítséggel professzionális stúdiót rendeztek be, amelyet a többi magyar történelmi egyház is használhatott.

Frekvenciát 2001-ben sikerült szerezni, ezen román egyházi rádiókkal osztoznak, 3 és 8 óra között, illetve 12 és 15 óra között van adásuk. A műsorban az igehirdetések közvetítése és egyházi témák mellett a mindennapi élet kérdéseivel is foglalkoznak – mondta.

Szenkovics Dezső, az Agnus Média Alapítvány elnöke, Adorjáni László alapító, az alsóvárosi gyülekezet lelkésze, Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke és Szegedi Csaba, a rádió ügyvezető igazgatója (b-j) a sajtótájékoztatón a kolozsvári Refo Caféban 2023. szeptember 18-án
Fotó: MTI/Kiss Gábor

Az Agnus Rádiót szűk munkatársi csapat vezette önkéntesek működtetik, közösségi rádióként a hallgatók is javasolhatnak, készíthetnek műsorokat. A finanszírozást az egyházkerület segítsége mellett amerikai, hollandiai és magyarországi támogatásokból biztosítják.

Szenkovics Dezső, az Agnus Média Alapítvány elnöke elmondta: három alapelv – hit, kultúra és közösség – mentén működnek, így eljuttatják az igehirdetést oda, ahova másként nem jutna el, kultúrát közvetítenek az értékvesztett világban, és közösséget erősítenek a kolozsvári nagyvárosi szórványban.

A kolozsvári Agnus Rádió szobái 2023. szeptember 18-án
Fotó: MTI/Kiss Gábor

Szegedi Csaba, az Agnus Rádió ügyvezető igazgatója az MTI kérdésére elmondta, hogy bár pontos felméréseik nincsenek, a rádiónak több ezer hallgatója van, mivel adásidejük kiegészíti a Kolozsvári Rádió magyar nyelvű adásáét.

Elmondta: vasárnap, szeptember 24-én egésznapos programmal ünneplik a 20 éves fennállást, két istentiszteletet és kerekasztal-beszélgetést tartanak az egyházi sajtó szerepéről, szeretetvendégség is lesz. A kapott adományokat a kárpátaljai Pulzus Rádiónak ajánlják fel.

Tovább olvasom