Kövess minket!

Médiapiac

A médiaszövetség támogatja a baloldal által megtámadott holokausztszakértőt

Elsőként áll ki a Magyar Nemzeti Média Szövetség (MNMSZ) Veszprémy László Bernát mellett, akit azért támadott meg a baloldali média és számos balos hozzászóló a közösségi médiában, mert egy cikkben felhívta a figyelmet: Márki-Zay Péter több közleménye sérti a zsidóságot.

Echo TV

Feljelentették a Times of Israel című angol nyelvű izraeli portálnál Veszprémy László Bernát holokausztkutatót, újságírót, a Neokohn hírportál volt főszerkesztő-helyettesét, aki éppen e portálon tette közzé a Legyőzze-e egy homofób és antiszemita politikus Orbán Viktor magyar miniszterelnököt? című cikkét. Mint azt a Magyar Nemzet megírta, az írás sorra vette Márki-Zay Péter azon közléseit, amelyek a szerző szerint sértik a zsidóságot, és arra engednek következtetni, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje antiszemita és homofób. 

A feljelentés következményeképpen az izraeli lap törölte Veszprémy cikkét, a baloldali fősodratú és közösségi média pedig egyszerre indított támadást az újságíró ellen. A közösségi médiában a lakáscímét is közzétette egy hozzászóló, és a szerző elleni tettlegességre buzdította az olvasókat.

– Nyilvánvalónak tartom, hogy egy jól kiépült nemzetközi újságírói hálózat gombnyomásszerű akciójáról van szó, kiegészülve hazai szélsőségesekkel. Amint megneszelték, hogy megszületett a Márki-Zayt kritizáló cikkem, hamis vádakkal feljelentették és leszedették azt, majd a hálózat megírta, hogy állítólag valami hazugságot írtam volna Márki-Zayról – persze, hogy mi nem volt igaz a cikkemben, arra egyszer sem utaltak. Ezt követően értek a fenyegetések, melyek kapcsán a feljelentést megtettem.

Az ügy szomorú tanulsága, hogy erre kell számítaniuk ma a konzervatív újságíróknak Magyarországon is: eltörlésre, fenyegetésekre és támadásokra

 magyarázta a Magyar Nemzetnek Veszprémy.

A Magyar Nemzeti Média Szövetség (MNMSZ) elsőként áll ki Veszprémy László Bernát mellett. A szervezet szolidaritásra buzdító felhívást tett közzé, amelyben így ír a történtekről: 

„Úgy véljük, ez a feljelentés azért is érthetetlen, mert Veszprémy László Bernát írása csak közismert tényeket sorakoztatott fel, hogy azok alapján vonjon le következtetést: felsorolta, hogy hány antiszemita politikussal fotózkodott és dolgozott már együtt Márki-Zay Péter miniszterelnökjelölt. 

Szóvá tette továbbá azt is, hogy Márki-Zay ezenkívül olyan fotót posztolt a Pegasus-botrányt követően Orbán Viktorról, amelyen egy menóra állt – s egyben tárgyilagosan jelezte azt is, hogy ezzel az üzenettel szemben annak idején Frölich Róbert főrabbi is felszólalt már.”

A felhívásban olvashatjuk továbbá: 

„A Magyar Nemzeti Médiaszövetség teljes mértékben szolidáris Veszprémy László Bernáttal, s mélységesen egyetért azzal, hogy a meghurcolt holokausztkutató az őt fenyegető kommentek és üzenetek alapján minden szükséges jogi lépést megtesz. Szövetségünk egyetért Veszprémy László Bernát helyzetértékelésével abban is, hogy

a Márki-Zay Péter általa vélelmezett antiszemitizmusáról a figyelmet elterelni próbálva egy jól kiépült nemzetközi újságírói hálózat gombnyomásszerű akciója mutatta most meg leplezetlen formában magát, amely sajnálatos módon céljai elérése érdekében még a hazai antiszemita szélsőségesekkel is kész kollaborálni.

Médiaszövetségünk ezen túlmenően mélységes megütközéssel fogadja, hogy ebben az akciósorozatban az újságírószervezetként már régóta nem működő, de most politikai furkósbotként magát mégis megforgató MÚOSZ is tevékenyen részessé vált. A cenzúra mellett kiállás senki számára nem lehet érdem – de a legkevésbé sem éppen egy újságíró-szervezeté.”

A szervezet szerint az ügy az egész magyar újságíró társadalomé, ezért kéri annak együttérzését. 

„A Magyar Nemzeti Médiaszövetség az ügy kapcsán egyszersmind szolidaritási felhívással fordul a teljes magyar újságíró-társadalomhoz. 

Arra kérünk minden, a cenzúrát elítélni kívánó kollégánkat, hogy emelje fel a szavát a Veszprémy László Bernátot ért otromba cenzúra, valamint az ezt követő uszító kampány ellen. Kérünk mindenkit, aki szolidaritási felhívásunkat támogatja, írjon támogatását jelezve levelet nekünk neve és munkahelye megnevezésével a nemzetimediaszovetseg@gmail.hu címre. A támogatók listáját időről időre közre fogjuk adni honlapunkon (nemzetimediaszovetseg.hu). Jogi személyek (szervezetek) esetében magától értetődően így járunk el, természetes személyek esetében viszont a támogató nevét csak akkor adjuk közre, ha ehhez levelében külön is, kifejezett hozzájárulását adja” – áll a közölt szövegben.

Borítókép: Veszprémy László Bernát (Fotó: Echo TV )

Médiapiac

Klasszikus filmek “újrahangolva” – szinkronokat restaurált a Rádióarchívum

Elkészültek a közmédia első, hangban restaurált, régi szinkronos filmjei. A Rádióarchívum munkájával A hét mesterlövész, a West Side Story és a Legénylakás hangsávjai újulhattak meg.

Közzétéve:

Flickr

A kulturális értékmegőrzés mindenkori igényét szem előtt tartva elkészültek a közmédia első hangfelújítással korszerűsített külföldi filmjei. A digitális innovációk nemcsak az új filmek elkészítésénél, hanem a restaurálási technológiában is segítségek nyújtanak abban, hogy a felújított filmklasszisokat még generációk hosszú sora élvezhesse a kor fejlett igényeinek megfelelően – ismerteti az MTVA.

Az MTVA Rádióarchívuma elsőként A hét mesterlövész, a West Side Story és a Legénylakás című filmek hangsávjainak felújítását végezte el, az archívum restaurátor hangmérnökeivel.

A restaurálással nemcsak az általános hangminőséget sikerült feljavítani, hanem a teljes hanganyagot átdolgozták. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az új HD kópia eredeti hangjából, az újonnan megszerzett nemzetközi hangból, a régi magyar szinkronból és esetlegesen filmzenei lemezekből építették újjá a hanganyagot. A felújításnak köszönhetően a három mestermű ezelőtt még soha nem szólalhatott meg olyan minőségben, mint ahogyan mostantól lesznek hallhatók. Az átalakulást a nézők saját fülükkel is megtapasztalhatják; a közmédia csatornáin hamarosan bemutatják a szinkronrestaurált klasszikusokat – közölte az MTVA.

Borítókép: jelenet a West Side Story című filmből

Tovább olvasom

Egyéb kategória

A bíróságon támadták meg az RT és a Szputnyik uniós betiltását

A holland újságírók szövetsége (NVJ) több jogvédő szervezettel és internetszolgáltatóval együtt pert indít az Európai Unió Bíróságán a RT és a Szputnyik orosz tévécsatorna uniós betiltása ellen, mivel az véleményük szerint, ez sérti az európai polgárok információszabadsághoz való jogát – jelentette a NOS hollandiai műsorszolgáltató.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az EU március elején függesztette fel a Szputnyik és az RT orosz állami médiavállalat műsorszórási tevékenységét az unió területén, válaszul az Ukrajna elleni orosz katonai agresszióra. Az unió szerint az érintett csatornák dezinformációs és manipulációs tevékenységet végeznek.

A médiabojkott ellen tiltakozók keresete az uniós bíróság felé arra hivatkozik, hogy a tilalom “túlságosan széleskörű, továbbá elviekben helytelen, hogy politikusok egyik napról a másikra cenzúrát vezethetnek be”.

“Nem vagyunk rajongói az RT-nek, sem a Szputnyiknak, mindegyikük állami propagandát sugároz. Az azonban jogállamisági kérdéseket vet fel, hogy politikusok betiltják az információk terjesztését” – hangsúlyozta a NOS-nak adott nyilatkozatában Thomas Bruning, az NVJ titkára.

Bruning hozzátette: a tiltás megakadályozza, hogy az emberek hozzájussanak az információkhoz. “Nem gondoljuk, hogy az európai kormányzati vezetőkre tartozik annak meghatározása, hogy mi lehet hozzáférhető az interneten és mi nem” – jelentette ki.

Anco Scholte ter Horst, a Freedom Internet internetszolgáltató igazgatója szerint, mint szolgáltatónak kötelessége a semlegesség biztosítása és az internetes tartalmakba történő beavatkozás elkerülése. “Az RT és a Szputnyik bojkottja az első alkalom, hogy a hálózatsemlegesség elve a dezinformáció miatt sérül. Ez veszélyt jelent a nyílt és szabad internetes információ-hozzáférésre” – hívta fel a figyelmet.

Tovább olvasom

Médiapiac

30 éves lett a Vendég a háznál, a Kossuth Rádió műsora

Dupla műsorral és visszaemlékezésekkel ünnepli a Vendég a háznál című családi műsorának 30 éves jubileumát a Kossuth Rádió.

Közzétéve:

MTI Fotó: Bruzák Noémi

1992. május 4. óta szól a Vendég a háznál, a Kossuth Rádió családi műsora, ami jelenleg minden hétköznap, 11:32-től hallható. A műsor középpontjában a kezdetektől fogva a gyermek és az őt körülvevő család áll, ezért is kapta a “Gyerekekről felnőtteknek” alcímet.

A Vendég a háznál immáron három évtizede kíséri és segíti a szülőket, nagyszülőket, pedagógusokat a nevelésben és a gyermekgondozásban; iránytűként szolgál a családi kapcsolatok, az egészségügy, az oktatás és a családpolitikai döntések területén.

Kossuth Rádió népszerű műsorát ünnepelve május 25-én, szerdán dupla adással készül a hallgatóknak: utánajárnak, hogyan alakult néhány egykori riportalanyuk sorsa, és az is kiderül, melyek a szerkesztők legkedvesebb témái. A rádió közösségi média oldala is tartogat meglepetést: rövid hangképekkel, bejátszókkal, a hallgatók visszajelzéseiből és a legjobb pillanatokból idézik meg a műsor indulása óta eltelt 30 évet.

Borítókép: A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított Tőkéczki László-díj első kitüntetettje, Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió szerkesztője, a Vendég a háznál című műsor gazdája az elismerés átadása után a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda utcai székházában 2018. szeptember 24-én

Tovább olvasom