Kövess minket!

Médiapiac

A magyarok napi 23 percnyi tévéreklámot néznek

Tavaly naponta 76 reklámszpottal találkoztunk, és 23 percet töltöttünk tévéreklámmal – derül ki a a Nielsen Közönségmérés 2012-es adatsorából. A legtöbb hirdetés egyébként a „gyógyhatású készítmények” szektorban jelent meg, a leggyakrabban hirdetett márka és a leggyakoribb reklámfilm is gyógytermék.

2012-ben a Nielsen Közönségmérés által mért csatornákon összesen 4 152 027 darab reklám (szpot) került képernyőre (közel 50 megfigyelt televíziós csatornát alapul véve). Az egy napra jutó átlagos reklámmegjelenések száma 11 345, összesített hosszukat tekintve pedig a tévéreklámok 3,25 évet tesznek ki. Egy hirdetés átlagosan 621 alkalommal szerepelt adásban.

A hirdetések túlnyomó része 30 másodperces, ezt követik a 20, majd a 15 másodpercesek. Így annak ellenére, hogy a 25 másodperces szpotok a negyedik helyre szorultak, egy reklámfilm átlagos hossza 24,7 másodperc. A reklámblokkok fele (48%) 2-5 darab hirdetést tartalmazott, további 35% 6-10 darabot, 6% ennél is többet, 11% pedig mindössze egyetlen szpotból állt.

2012-ben a teljes 4 éve feletti népességet alapul véve naponta átlagosan 7,3 millió ember kapcsolta be legalább egy percre a televízióját. Ebből 6,8 ember látott legalább egy hirdetést. Az egy főre jutó napi átlagos tévénézési idő 286 perc volt, amiből a reklámok 23 percet tettek ki. Egy néző egy napon átlagosan 76 darab reklámot látott.

Az elmúlt esztendőben 625 féle hirdető mintegy 1 074 márkát hirdetett, 6 683 féle különböző reklámban. Ebből 5 299 volt új hirdetés, azaz olyan, amely először 2012-ben került képernyőre. A legtöbb hirdetés a „Gyógyhatású készítmények” szektorban volt, (983 203 darab) ezt követi az „Élelmiszer” (555 053 darab) és a „Szépségápolás” (497 194 darab). Ez a három szektor adja ki a teljes megjelenésszám felét. A leggyakoribb márka is gyógytermék (Nurofen), ez különböző reklámfilmekkel ugyan, de az év 329 napján volt aktív, összesen 75 408-szor került adásba. A leggyakoribb reklámfilm pedig a Gaviscon márka egyik 30 másodperces hirdetése volt, ez a szpot 30 csatornán futott, 282 napon jelent meg összesen 32 126-szor.

További részletek a kapcsolódó letölthető PDF-ben.

Médiapiac

Oktatóvideókkal érzékenyíti a gyerekeket egy LMBTQ-szervezet

Videókban mutatják be a gyerekeknek a szexualitás minden fajtáját, kihegyezve az LMBTQ-ra.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

„Az Amaze egy olyan világot képzel el, amelyben természetesnek és egészségesnek ismerik el a gyermekek és a serdülők szexuális fejlődését” – írja honlapján az Amaze nevű szervezet.

Az Amaze hivatásának tekinti, hogy egészen kicsi kortól szexuális felvilágosítást tartson a gyermekeknek. Ingyenes videóikkal az a céljuk, hogy tanításuk a világ bármely pontjára, bármely óvodába vagy iskolába eljuthasson.

Animációs kisfilmjeikben többek között a szexuális orientáció és a nemi identitás kérdéskörét dolgozzák fel. Ráadásul egy-egy témakört úgy tálalnak, hogy az az ifjúsághoz, a szülőkhöz és a pedagógusokhoz is szóljon. Utóbbiaknak kész tantervet készítettek, amelybenóráról órára leírják, hogy mikor mivel, milyen osztályban kellene foglalkozni.

Szexuális orientáció menüpont alatt hosszú lista található, amelyben arra okítják a pedagógusokat, hogyan tanítsák meg a gyermekeknek, mi az az LMBTQ, mit jelent a coming out, de a szivárványcsaládokról is szót ejtenek.

Nemi identitás menüpont körbejárja többek között a transzneműséget, a ciszneműséget és a genderfluid identitást.

A következő animációs videóban Maya bemutatja a családját: két anyukája van. A kisfilm idealizálja a két anyával való életet, azt sugallja, hogy semmiben sem különböznek a heteroszexuális pároktól. Bemutatja azt is, hogy milyen kérdéseket tettek fel Mayának, amikor az iskolában kiderült, hogy két anyja van.

„Hol van az édesapád?” „Te is leszbikus vagy?” – hangzottak a kérdések. Ezután hosszan taglalják, hogyan lehet a másiknak elmondani, ha valaki más családmodellben él.

Hangsúlyozzák: pozitív és negatív véleményekre egyaránt lehet számítani.

Az Amaze segítséget nyújt a coming outhoz is. Egy videóban egy fiú vívódását lehet végigkövetni. Hogyan mondd el a legjobb barátodnak, hogy meleg vagy? Hogy közöld mindezt a szüleiddel?Félek, hogy másként fognak rám tekinteni. Nem akarom, hogy a többiek rajtam nevessenek”

– gondolja a fiú.

Miután a fiúcska leleplezi magát, a barátjától megértő törődést kap, és segítséget nyújt neki abban, hogy hogyan tudná a szülei előtt is felfedni „kilétét” – írja a 888.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Hibázott a BBC kommentátora?

A riporter nőként hivatkozott egy női kategóriában induló sportolóra. Mindezek után a kommentátort heves kritikák érték, mivel az említett sportoló magát nem nélküliként azonosítja.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az idei olimpia egyik újdonsága volt a görgeszkázás beemelése az olimpiai sportok közé – írta meg a Danube Institute. Természetesen ezt a versenyszámot is férfi és női kategóriára osztották.

A probléma abból keletkezett, hogy az Egyesült Államok „sztárja”, Alana Smith hiába a nők között indult, de magát nem nélkülinek azonosítja, amit a BBC kommentátora vélhetőleg nem tudott, s konstans „she”-ként hivatkozott rá, gondolván, hogy bizonyára nő az illető, ha már a nők között versenyzik.

A világhírű csatorna kommentátorait heves kritikák érték ennek hatására, de szerencsére az beszédes, hogy a külföldi kritikákat megíró hírekre a különböző közösségi média felületeken csaknem ötször annyi nevető reakció érkezett mint bármi más – írja az esetről beszámoló Mandiner.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Az Európai Bizottság pályázati felhívásokat tett közzé a hírszolgáltató támogatására

Az Európai Bizottság hétfőn négy új pályázati felhívást tett közzé 12 millió euró értékben a többi között annak elősegítése érdekében, hogy a polgárok megbízható információkhoz jussanak.

Közzétéve:

Pixabay

A felhívások egyike azt célozza, hogy digitális platformokon európai uniós ügyekkel kapcsolatban több nyelvű médiatartalmak jelenjenek meg, egy másik pedig arra irányul, hogy rádióállomások hálózata révén bővüljön az ilyen jellegű tartalmak terjesztése.

Kísérleti projekt indul továbbá azon ifjúsági hálózatok támogatására, amelyek aktuális témákban gondolatébresztő tartalmakat gyártanak közösségimédia-formátumokban. A negyedik felhívás azt célozza, hogy a polgárok könnyebben jussanak megbízható információkhoz.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom