Kövess minket!

Médiapiac

A Magyar Nagydíj lett 2020 legnézettebb futama

Nem volt nézettebb versenye a 2020-as Forma–1-es világbajnokságnak a Magyar Nagydíjnál – derült ki a sorozat hivatalos nézettségi adataiból. A sorozat összességében veszített a nézettségéből, de ezt a rendkívüli helyzet számlájára írja.

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Rendhagyó év volt a 2020-as – az F1-ben is. Eredetileg 22 versenyt tervezett a széria, ám a világjárvány miatt négy hónapot csúszott a rajt, és végül 17 nagydíjat sikerült megrendezni, többségében európai helyszíneken.

E rendkívüli körülmények az F1 nézettségének sem tettek jót. Mint az a hétfőn közzétett adataikból kiderül, 2019-hez viszonyítva 4,5%-kal csökkent a futamonkénti televíziós nézőszám. Egy-egy versenyt 2020-ban átlagban 87,4 millióan láttak.

A teljes idényt tekintve a bajnokság összes versenyét az F1 szerint 1,5 milliárdan követték, ami szintén visszaesés a 2019-es 1,9 milliárdos adathoz viszonyítva.

Az F1 ugyanakkor hangsúlyozta, mindez a körülményekhez és más sportágak mutatóihoz viszonyítva még mindig remek eredmény. Rámutattak, hogy a futamonkénti átlagnézőszám a 2019-et megelőző három évben szintén 87 millió körüli volt, korábban pedig csak 80 millió (a számítási módok közötti esetleges különbségekről nem tettek említést.)

A visszaesést az F1 két fő tényezővel magyarázza: a kevesebb futammal, valamint azzal, hogy pár kivételtől eltekintve a versenyeket Európában rendezték, európai időzónában, ami a távolabb eső piacok szempontjából nem volt kedvező. Kiemelték, hogy a legfontosabb piacaikon, így Kínában, Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Oroszországban, Németországban és az Egyesült Államokban is nőtt a nézőszámuk az előző évhez képest.

A 17 múlt évi verseny közül a legnézettebbnek globális szinten az augusztusról júliusra előrehozott Magyar Nagydíj bizonyult.

A hungaroringi versenyt összesen 103,7 millióan követték, ami 7%-kal magasabb szám, mint a 2019-es. Összevetésképpen: az újonnan naptárba kerülő versenyek közül a Portugál Nagydíj 100,5 milliós, a második bahreini futam, a Szahíri Nagydíj 98,1 milliós, a Török Nagydíj pedig 89,1 milliós nézettséget hozott.

Az F1 kiemelte, hogy a sorozat növekedése a közösségi médiában továbbra is töretlen, csupán egy sportág előzi meg őket. Emellett arról is beszámolt, hogy felméréseik alapján a közönség úgy véli, az F1 összességében fejlődött az elmúlt két évben, jó kezekben van a kategória, és jobb érzés az F1 szurkolójának lenni, mint korábban.

Stefano Domenicali, az F1 januárban hivatalba lépett új elnöke elégedett a kapott számokkal. „A tavalyi egy példa nélküli év volt mindenki számára, és a Forma–1-nek is alkalmazkodnia kellett a világjárvány kihívásaihoz. Tizenhét versenyt bonyolítottunk le, amiről az év első felében még mindenki azt hitte, hogy lehetetlen lesz. Biztonságosan valósítottuk meg, izgalmas lett, és új versenyekkel is szolgáltunk a szurkolók számára. A nézettségi mutatók bizonyítják a sportágunk ellenállóképességét és erejét” – hangsúlyozta az olasz, csak „minimális” csökkenésnek nevezve a 2019-eshez viszonyított visszaesést. „Ez olyasmi, amivel valamennyi jelentős sportág szembesült 2020-ban. Büszkék vagyunk arra, amit elértünk 2020-ban, és tudjuk, hogy hihetetlenül erős a szurkolóbázisunk, a nézettségünk pedig a következő években is nőni fog.”

Hozzátette: „Örülünk, hogy a szurkolóink elégedettek a sportággal, a szezonunkkal, és azzal, ahogyan reagáltunk a világjárványra. Már várjuk a 2021-es szezonkezdést, és tudjuk, hogy a szurkolóink is izgatottan várják a visszatérést a versenyekhez.”

Az F1 2021-es idénye március 28-án rajtol a Bahreini Nagydíjjal, a bajnokság a tervek szerint 23 állomásból fog állni.

Médiapiac

A luxemburgi sajtó plagizálással vádolja a kormányfőt

A Reporter.lu luxemburgi hírportál oknyomozójó újságírója egyetemi szakdolgozata kapcsán plagizálással vádolta meg szerdai cikkében Xavier Bettel kormányfőt, aki még aznap elismerte, hogy hibát követett el.

Közzétéve:

Fotó: MTI/AP pool/Michael Sohn

A hírportál szerint Bettel a francia Nancy Egyetem politikatudomány és közjog szakos hallgatójaként1999-ben, olyan szakdolgozatot nyújtott be, amellyel kapcsolatban felmerül a páratlanul nagymértékű plagizálás gyanúja. A vádak szerint Bettel idegennyelvű forrásokat használt megjelölés nélkül, 54 oldalon keresztül az európai parlamenti választási rendszer reformjáról szóló, 55 oldalas dolgozatában, továbbá több, mint 20 oldalt közvetlenül az Európai Parlament honlapjáról másolt ki, illetve egy görög uniós parlamenti képviselő kutatásából is 9 oldalt vett át.

Bettel először úgy reagált a vádakra, hogy nem kívánja kommentálni a két évtizedes múltra visszatekintő állításokat, azonban később elismerte: “a szakdolgozatot talán más módszerekkel kellett volna megírnia”.

Azt is kijelentette: elfogadja a Nancy Egyetem következtetéseit, ha az intézet úgy találja, hogy felül kell vizsgálni tudományos munkáját.

“Emlékeim szerint, akkori legjobb tudásom és meggyőződésem szerint írtam a szakdolgozatot. Teljes mértékben megbízom az egyetemben, hogy értékelje, a szóban forgó munka megfelel-e az akkori tudományos kritériumoknak” – mondta.

A Luxembourg Times hírportál tudósítása szerint, Anna-Lena Högenauer, a Luxemburgi Egyetem politológia professzora azt nyilatkozta: Bettel dolgozata nagyon problematikus, mert hosszabb részeket szinte szóról szóra átvett más szövegekeből. “Nem lehet véletlenül több oldalt csak úgy másolni” – tette hozzá.

Bettel egyetemi témavezetője, Etienne Criqui nem cáfolta a volt diákjával szembeni vádakat. “Lehetséges, hogy a kormányfő internetes oldalakról vett át passzusokat. De a kontextus más volt” – mondta az újságíróknak arra hivatkozva, hogy két évtizeddel ezelőtt még nem léteztek a plágiumok felderítésére alkalmas informatikai szoftverek. Azt is hozzátette, hogy “ma már egy nagy 1-est adna a kormányfő munkájára.”

Tovább olvasom

Médiapiac

Logisztikai központot épít a Magyar Posta Nagykanizsán

A zöldmezős beruházás egy eddig magánkézben lévő iparterület megvásárlásával valósul meg – jelentette be szerdán a zalai városban a térség fideszes országgyűlési képviselője.

Közzétéve:

Cseresnyés Péter – egyben az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára – közölte: a mintegy 5800 négyzetméteres iparterületen 2500 négyzetméter alapterületű csarnok épül. A jövő évben megvalósuló beruházás 80-100 új munkahelyet jelent.

A város északi ipari parkjában épülő logisztikai központnak még idén elkészülnek a tervei, az első kapavágás a jövő év elején várható. A csomagküldemények feldolgozására szánt beruházás 2022 végére valósulhat meg

– ismertette a képviselő.

Balogh László polgármester (Fidesz-KDNP) a bejelentés kapcsán arra emlékeztetett, hogy Nagykanizsa hat út találkozásában fekszik, ezért is lehet vonzó a logisztikai központhoz hasonló beruházásoknak. A Magyar Posta pedig olyan cég, amelyik stabilitást jelent – emelte ki a polgármester.

Tovább olvasom

Médiapiac

Csütörtökön kísérik végső útjára a magyar televíziózás első női riporterét

Balogh Mária még fiatalon visszavonult és életét mozgássérült unokaöccse, szeretett nevelt fia gondozásának szentelte

Közzétéve:

Mint arról korábban a Médiapiac beszámolt, nyolcvanöt éves korában, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Balogh Mária, a magyar televíziózás első női riportere – közölte a Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) vasárnap.

A szövetség honlapján is közzétett méltatásában azt írták: Balogh Mária az MTV-ben egész munkássága során az elesettek, a kiszolgáltatottak érdekében készített műsorokat. Hangvétele, közvetlen stílusa évtizedekig szolgált mintául az újabb generációknak.

Ebédszünet című műsorával, amely a munkásemberek érdekvédelmét szolgálta, műfajt teremtett – emelték ki. Vezette az Ifjúsági Osztályt, igazgatója volt a Miskolci televíziós fesztiválnak, 2013 óta a MÚOSZ tiszteletbeli tagja, 2019 óta pedig Aranytoll-díjas volt.

Balogh Mária még ég fiatalon visszavonult és életét mozgássérült unokaöccse, szeretett nevelt fia gondozásának szentelte – írta a Magyar Nemzet. Az utóbbi évtizedben Székesfehérváron élt. Temetésére 2021. október 28-án csütörtökön 9 órakor kerül sor a székesfehérvári Béla úti temető szóróparcellájában, a római katolikus egyház szertartása szerint. Nyugodjon békében!

Tovább olvasom