Kövess minket!

Médiapiac

A Magyar Nagydíj lett 2020 legnézettebb futama

Nem volt nézettebb versenye a 2020-as Forma–1-es világbajnokságnak a Magyar Nagydíjnál – derült ki a sorozat hivatalos nézettségi adataiból. A sorozat összességében veszített a nézettségéből, de ezt a rendkívüli helyzet számlájára írja.

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Rendhagyó év volt a 2020-as – az F1-ben is. Eredetileg 22 versenyt tervezett a széria, ám a világjárvány miatt négy hónapot csúszott a rajt, és végül 17 nagydíjat sikerült megrendezni, többségében európai helyszíneken.

E rendkívüli körülmények az F1 nézettségének sem tettek jót. Mint az a hétfőn közzétett adataikból kiderül, 2019-hez viszonyítva 4,5%-kal csökkent a futamonkénti televíziós nézőszám. Egy-egy versenyt 2020-ban átlagban 87,4 millióan láttak.

A teljes idényt tekintve a bajnokság összes versenyét az F1 szerint 1,5 milliárdan követték, ami szintén visszaesés a 2019-es 1,9 milliárdos adathoz viszonyítva.

Az F1 ugyanakkor hangsúlyozta, mindez a körülményekhez és más sportágak mutatóihoz viszonyítva még mindig remek eredmény. Rámutattak, hogy a futamonkénti átlagnézőszám a 2019-et megelőző három évben szintén 87 millió körüli volt, korábban pedig csak 80 millió (a számítási módok közötti esetleges különbségekről nem tettek említést.)

A visszaesést az F1 két fő tényezővel magyarázza: a kevesebb futammal, valamint azzal, hogy pár kivételtől eltekintve a versenyeket Európában rendezték, európai időzónában, ami a távolabb eső piacok szempontjából nem volt kedvező. Kiemelték, hogy a legfontosabb piacaikon, így Kínában, Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Oroszországban, Németországban és az Egyesült Államokban is nőtt a nézőszámuk az előző évhez képest.

A 17 múlt évi verseny közül a legnézettebbnek globális szinten az augusztusról júliusra előrehozott Magyar Nagydíj bizonyult.

A hungaroringi versenyt összesen 103,7 millióan követték, ami 7%-kal magasabb szám, mint a 2019-es. Összevetésképpen: az újonnan naptárba kerülő versenyek közül a Portugál Nagydíj 100,5 milliós, a második bahreini futam, a Szahíri Nagydíj 98,1 milliós, a Török Nagydíj pedig 89,1 milliós nézettséget hozott.

Az F1 kiemelte, hogy a sorozat növekedése a közösségi médiában továbbra is töretlen, csupán egy sportág előzi meg őket. Emellett arról is beszámolt, hogy felméréseik alapján a közönség úgy véli, az F1 összességében fejlődött az elmúlt két évben, jó kezekben van a kategória, és jobb érzés az F1 szurkolójának lenni, mint korábban.

Stefano Domenicali, az F1 januárban hivatalba lépett új elnöke elégedett a kapott számokkal. „A tavalyi egy példa nélküli év volt mindenki számára, és a Forma–1-nek is alkalmazkodnia kellett a világjárvány kihívásaihoz. Tizenhét versenyt bonyolítottunk le, amiről az év első felében még mindenki azt hitte, hogy lehetetlen lesz. Biztonságosan valósítottuk meg, izgalmas lett, és új versenyekkel is szolgáltunk a szurkolók számára. A nézettségi mutatók bizonyítják a sportágunk ellenállóképességét és erejét” – hangsúlyozta az olasz, csak „minimális” csökkenésnek nevezve a 2019-eshez viszonyított visszaesést. „Ez olyasmi, amivel valamennyi jelentős sportág szembesült 2020-ban. Büszkék vagyunk arra, amit elértünk 2020-ban, és tudjuk, hogy hihetetlenül erős a szurkolóbázisunk, a nézettségünk pedig a következő években is nőni fog.”

Hozzátette: „Örülünk, hogy a szurkolóink elégedettek a sportággal, a szezonunkkal, és azzal, ahogyan reagáltunk a világjárványra. Már várjuk a 2021-es szezonkezdést, és tudjuk, hogy a szurkolóink is izgatottan várják a visszatérést a versenyekhez.”

Az F1 2021-es idénye március 28-án rajtol a Bahreini Nagydíjjal, a bajnokság a tervek szerint 23 állomásból fog állni.

Médiapiac

A közmédia is csatlakozik a gödöllői természetfilm fesztiválhoz

A hétvégi tudósítás mellett tematikus filmekkel is készül a csatorna.

Közzétéve:

Borítókép: A Nemzetközi Természetfilm Fesztivál molinója a gödöllői kastély kerítésén, fotó: MTI / Máthé Zoltán

Helyszíni bejelentkezésekkel csatlakozik az M5 kulturális csatorna a pénteken kezdődő gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválhoz.

Az eseményről helyszíni bejelentkezésekkel informálja nézőit a közmédia május 27. és 29. között. A cél az, hogy a képernyő előtt ülők mindennapjaikban tegyenek hatékony lépéseket a természetvédelemért és a fenntarthatóságért – közölte az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) pénteken az MTI-vel.

A hétvégi tudósítás mellett tematikus filmekkel is készül a csatorna. A természetfilmes forgatag aktualitásairól Galán Angéla és Hamar Donát műsorvezető számol be, ők a csatorna közösségimédia-oldalán online is időről időre bejelentkeznek a fesztivál történéseiről.

Tovább olvasom

Médiapiac

Új vezérigazgató az Invitech élén

A tulajdonos 4iG Nyrt. azt várja el Bőthe Csabától, hogy a vállalati ügyfelek piacán vezető szerepet érjen el vezetékes hang- és adatszolgáltatások értékesítésében.

Közzétéve:

Az Invitech ICT Services Kft. vezérigazgatója július 1-jétől Bőthe Csaba – közölte a telekommunikációs társaság az MTI-vel.

Az új vezető Gerald Grace-től veszi át a vezérigazgatói feladatokat.

A közlemény szerint

Bőthe Csaba tapasztalt szakember, akitől a tulajdonos 4iG Nyrt. azt várja, hogy a vállalati ügyfelek piacán vezető szerepet érjen el vezetékes hang- és adatszolgáltatások értékesítésében.

Az Invitech 2021-ben került a 4iG tulajdonába. A tranzakció indoklása szerint a társaság stratégiai fontosságú eszközökkel rendelkezik a nagysebességű adatkommunikáció, illetve a hálózati- és távközlési infrastruktúra területén, szolgáltatásaiban és infrastruktúrájában jelentős növekedési lehetőségek rejlenek.

Utolsó nyilvános beszámolója szerint a budaörsi központú Invitech 2019-ben több mint 26 milliárd forint, 2020-ban majdnem 25 milliárd forint árbevétellel zárt. Az éves eredmény eközben 451 millió forintról 3,1 milliárd forintra nőtt.

Tovább olvasom

Médiapiac

Több mint kétmillió forintos bírságot szabott ki az NMHH

Több mint kétmillió forintos bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa helytelenül közzétett politikai reklámok miatt.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az NMHH Kommunikációs Igazgatóságának az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint a megrendelő megnevezésének és a megkülönböztető figyelemfelhívás hiánya miatt rótták ki a bírságot a Médiatanács e heti ülésén. A tanács helytelenül közvetített virtuális reklám miatt is figyelmeztette a szolgáltatót.

Azt írták: a testület hatósági ellenőrzésen vizsgálta a TV2 szolgáltatóját és 2,062 millió forintos bírságot rótt ki rá. A csatornán februárban pillanatreklámként és reklámként leadott, “Digitalizáció” és “Digitalizáció/gyerekek/legnagyobbvállalkozás.hu” elnevezésű, reklámként összesen 1031 esetben leadott közleményeket a tartalmuk alapján politikai reklámként kellett volna közzétenni az erre vonatkozó megkülönböztető figyelemfelhívással és a megrendelő egyértelmű megnevezésével. A két közlemény üzenetével, szín- és formavilágával a Megoldás Mozgalom nevű politikai párt népszerűsítését szolgálhatta – tették hozzá.

A testület emellett figyelmeztette a szolgáltatót, mert szintén februárban az Exatlon Hungary című műsorban közzétett, a Szerencsejáték Zrt. Tippmix játékát népszerűsítő virtuális reklám kezdetekor és végén nem szerepelt figyelemfelhívó jelzés.

Beszámoltak arról is, hogy médiatanács 50 ezer forintos bírságot szabott ki a Best FM szolgáltatójára, amiért egy februári adáshéten szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb hírt tett közzé.

Tovább olvasom