Kövess minket!

Médiapiac

A leglájkoltabb híreket gyűjtik

A SocialDaily által fejlesztett LegLike oldalon népszerűség alapján lehet böngészni a legfrissebb hírek és Facebook posztok között.

Újfajta híraggregálási megközelítéssel tálalja a híreket a LegLike elnevezésű oldal. A hazai publikált tartalmak a rájuk érkezett Facebook lájkok és a közösségi interakciók száma alapján kerülnek népszerűségi sorrendbe, így a kategóriákba rendezett lista akár több millió internetező ajánlójaként is felfogható.

A SocialDaily, hazai social media cég által fejlesztett felület internetes kezdőlapnak is beállítható. Az oldalon listaszerűen végignézhetőek a leglájkoltabb cikkek az adott pillanatra, az elmúlt egy napra vagy az elmúlt egy hétre vonatkozóan. Emellett médiumok szerint is megtekinthetőek az adott időszak legkedveltebb hírei, és érdeklődés szerint is lehet keresni a kategóriák között. A forrás fejlécére kattintva megtudható, hogy napi illetve heti bontásban hány darab cikket publikáltak és azokra átlagosan hány lájk gyűlt össze. A cikkek mellett a legnépszerűbb hazai Facebook posztok és oldalak is áttekinthetőek.

A cikkek lájkoltságát óránként monitorozzák. Magyar cikkek esetén a napi összes regisztrált lájk 100.000 és 300.000 között mozog, a külföldi oldalakat is hozzáadva a lájkok száma gyengébb napokon félmillió körül alakul, erősebb napokon, jobb cikkek esetén a milliós nagyságrendet is eléri.

A cikkek átlagosan 125 lájkot kaptak a megfigyelés ideje alatt. Ettől jócskán eltérnek a népszerű blogok; például a creativeads.blog.hu posztjait átlagosan 884-en, a szeretlekmagyarorszag.hu cikkeit 765-en, a vastagbor.atlatszo.hu oldal írásait pedig 735-en lájkolták.

A nagy híroldalak ennél jóval alacsonyabb átlaggal rendelkeznek, így például a hvg.hu 184, a 444.hu 167, az index.hu pedig 151 lájkot kap átlagosan 1-1 cikkhez. Ez értelemszerűen abból is adódik, hogy míg egy híroldalon több száz cikk jelenik meg naponta, a blogokban a heti 2-3 tartalom a gyakoribb.

Az átlagokat nézve a lista végén szerepel több nagyobb sport- és bulvár-oldal is, így például a sport365.hu 41, a velvet.hu 34 míg a storyonline.hu csupán 4 lájkot tud felmutatni cikkenként.

Jelenleg összesen 61 hazai online híroldal, magazin és blog szerepel a rendszerben, ezekből átlagosan 2.000, a 81 külföldi forrással együtt több, mint 4.000 új cikk kerül be a rendszerbe naponta. A bekerült cikkek teljesítményét 7 napon át követik kiemelten, így naponta átlagosan 7-800.000 lekérés indul. A Leglike.hu oldal alján található gomb megnyomásával bármikor újabb források ajánlhatóak a szerkesztők figyelmébe. Ezek az ajánlások egy rövid elbírálást követően kerülnek be a LegLike rendszerébe.

A LegLike féléves tesztüzeme alatt majdnem 100 ezer Facebook rajongóra tett szert és több mint 5000 napi látogatója van. A továbbiakban a források bővítése mellett nemzetközi terjeszkedés és színes újítások bevezetése szerepel a tervek között.

Médiapiac

A professzor és a vezető szerkesztő ellen is hadjárat indult

Véleménye miatt az egyetemen petíció indult az oktató kirúgására.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A januári Capitoliumi tüntetésen részt vevő, de békés tüntetők motivációjáról írt egy esszében Joshua Hochschild a The American Mind oldalára. A Mount St. Mary’s Egyetemen tanító professzor szerint a Trumpot támogató emberek tudták, hogy a megmozdulás nem sokat segít a republikánus elnökön politikailag. Mégis úgy gondolták, hogy a tüntetés által fel tudják hívni a figyelmet a választási rendszer problémáira, és arra, hogy milyen fontosak a békés, demokratikus megmozdulások.

Hochschild arról is írt, hogy a média aztán teljesen kiforgatta a történetet, és azokat az embereket vette előtérbe, akik erőszakosak voltak a tüntetés során. Ezt a viselkedést és jellemzést akarták aztán ráhúzni minden állampolgárra, azokra is, akik csak a problémákra akartak rávilágítani, és kérdéseket tettek fel.

A professzor szerint azok a tüntetők, akik a Capitoliumnál végül erőszakhoz folyamodtak és részt vettek a lázadásban, buta dolgot követtek el, és ezt törvénytelennek és szégyenteljesnek ítélte meg.

Ettől függetlenül az egyetemi diákok hadjáratot indítottak Joshua Hochschild ellen a véleménye miatt. Elindult egy petíció a kirúgására, amelyet már majdnem 1800 fő írt alá. A hírek szerint egyébként a professzor is ott volt a Capitoliumnál a tüntetés napján, de a lázadásban nem vett részt.

A petíció szerint a professzor cikke egy szegényes mentség akar lenni a tüntetésen való saját részvételét illetően. Brea Purdie, a petíció indítója szerint Hochschild minimalizálja a rasszizmus, a xenofóbia és a nőgyűlölet hatásait.

Az ügyben kiadott egy közleményt az egyetem elöljárója, Boyd Creasman is. Ebben azt írta, hogy az amerikai felsőoktatás egyik sarokköve a tudományos szabadság, ami lehetővé teszi mind a hallgatók, mind az oktatók számára, hogy szabadon kifejezzék a véleményüket, szankciók nélkül. Mindenkinek jogában áll, hogy valamivel egyetértsen vagy ne értsen egyet, és a beszédhez való jog védelme rendkívül fontos. Ezzel együtt Creasman arról is szót ejtett, hogy az egymás iránti tisztelettel tenni akarnak a faji és társadalmi igazságosságért.

Nem Joshua Hochschild az első egyetemi oktató, akit támadás ér a véleménye miatt.

Tavaly egy chicagói egyetem közgazdász professzora, Harald Uhlig a közösségi oldalán írta le a véleményét arról, hogy nem helyesli a támogatás megvonását a rendőrségtől, amelyet annyira el akart érni a Black Lives Matter mozgalom. 

Uhlig az egyetemen a Journal of Political Economy lapnál is dolgozik vezető szerkesztőként. Véleménye miatt petíció indult a lemondatására a lapnál, ez azonban végül nem történt meg.

Az Albertai Egyetemen pedig egy antropológus professzort azért rúgtak ki tavaly, mert gender-kritikus és feminista megszólalásai voltak. A diákok arra panaszkodtak, hogy Kathleen Lowery nem biztonságos környezetet teremtett nekik a megszólalásaival, az intézmény pedig végső soron úgy látta, hogy jobb lesz mindenkinek a professzor nélkül – írta a V4NA Hírügynökség.

Tovább olvasom

Médiapiac

Felfüggesztették a Polska Press megvásárlását jóváhagyó döntést

Felfüggesztette az illetékes lengyel bíróság azt a döntést, mellyel a lengyel fogyasztóvédelmi és versenyfelügyeleti hatóság (UOKiK) jóváhagyta, hogy a vezető lengyel üzemanyag-szolgáltató cégcsoport, a PKN Orlen megvásárolja a lengyelországi regionális sajtót kiadó Polska Press csoportot.

Közzétéve:

Pixabay

A megelőző intézkedést a varsói kerületi bíróság a lengyel emberi jogi szóvivő, Adam Bodnar fellebbezésére hozta, aki megtámadta az UOKiK február eleji, a német kézben lévő Polska Press megvásárlását jóváhagyó döntését.

A bíróság szerint az ügylet törvényességéről szóló végleges ítélet kiadásáig az államkincstár felügyelete alá tartozó PKN Orlen csoportnak nem szabad gyakorolnia a Polska Press cégre vonatkozó tulajdonosi jogait.

A korábban a Verlagsgruppe Passau tulajdonában lévő Polska Press a Lengyelországban terjesztett 24 regionális lap közül 20-at tudhat magáénak, a sajtóvállalat portfóliójához ezenkívül közel 120 regionális hetilap, valamint 500 internetes honlap is tartozik, köztük a legolvasottabb regionális hírportálok.

Az UOKiK szerint a Polska Press megvásárlása a PKN Orlen által nem veszélyezteti a lengyelországi versenyhelyzetet, mert a tőkekoncentráció két olyan alany között történik, amelyek tevékenységi területe nem fedi egymást.

Bodnar szerint viszont az ügylet sértheti a lengyelországi média pluralizmusát, valamint korlátozhatja a szólásszabadságot, ezért március elején fellebbezett az UOKiK döntése ellen.

Az UOKiK kedden kifogásolta, hogy a nyilvánosság kizárásával múlt héten megtartott bírósági tárgyaláson az ügylet felfüggesztéséről meghozott döntést az ombudsman tette közzé elsőként, valamint hogy a megelőző intézkedést a bíróság a versenyfelügyeleti hatóság állásfoglalásának áttanulmányozása nélkül rendelte el. Az UOKiK további jogi lépéseket fontolgat az ügyben.

A PKN Orlen elnöke, Daniel Obajtek bejelentette: a cégcsoport “minden törvényes eszközt felhasznál jogainak megvédése érdekében”.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Szintet lép a napjaink keresztényüldözését bemutató hírportál

Az S4C News magyar kezdeményezői a legátfogóbb képet kívánják adni erről a szomorú jelenségről.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

Új szintre lép a Vasárnap-lapcsaládhoz tartozó S4C Newsírja a Vasárnap.hu. A korunk keresztényüldözését bemutató tematikus hírportál 2018 májusában indult, azóta pedig folyamatosan tájékoztatja olvasóit a magyar nyelvű híranyagok mellett tematikus angol nyelvű szakportálon keresztül is.

Az oldal neve az angol „Stand for Christians” kifejezés rövidítése. A szaklap bemutatja korunk legnagyobb és legelhallgatottabb üldöztetését, amelyet a keresztény emberek szenvednek el a világ számos pontján.

A hírportál logója

Annak érdekében, hogy a szerkesztőség növelje rálátását a témára és első kézből jusson megbízható hírekhez, az oldal megannyi neves intézménnyel vette fel a kapcsolatot és jutott velük megegyezésre.

Ennek keretében – budapesti központtal – globális virtuális szerkesztőség épül fel, amely a legátfogóbb képet adja majd a keresztényüldözés jelenségéről.

Az együttműködésben résztvevők között olyan szervezeteket találunk, mint a Hungary Helps Program, a Campssi.org, a Genocideresponse.org, a Barnabas Fund, az Observatory on Intolerance and Discrimination against Christians in Europe, az SOS Chrétiens d’orient, a Cardus Religious Freedom Institute, a Nasarean.org, a CSW, a COMECE, az International Christian Concern és a CSI.

A szerkesztők reménye szerint azzal, hogy erőforrásaikat és ötleteiket egy helyre gyűjtik, fel tudják nyitni a nagyvilág szemét arra a tényre, hogy keresztények a föld megannyi pontján üldöztetésben szenvednek.

Tovább olvasom