Kövess minket!

Médiapiac

A legbefolyásosabb médiások: Vajna, Vidus és Varga a lista élén

Idén is összeállította a Marketing és Média által felkért szakmai zsűri a legbefolyásosabb médiaszemélyiségek Top50-es listáját. A Lapcom felváráslása és a Rádió1 hálózatának kiépítése az első helyre repítette a TV2 Csoport tulajdonosát, Andy Vajna filmügyi kormánybiztost. A második helyen Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója végzett, a harmadik pedig a Centrál Médiacsoport tulajdonosa, Varga Zoltán lett. Utánuk a felcsúti gázszerelőből multimilliárdossá lett Mészáros Lőrinc következik.

A szerda esti rendezvényt Urbán Zsolt, a Magyar Reklámszövetség elnöke és Simon Krisztián, a Marketing és Média főszerkesztője nyitotta meg. Urbán feltűnően pesszimistán nyilatkozott a piaci viszonyokról, ugyanakkor közölte, miután idén tisztújítás lesz a szövetségben, valószínűleg ez az utolsó alkalom, hogy elnökként beszélhet a listáról.

De nem voltak túl jókedvűek azok a szakemberek sem, akiket a rendezvény helyszínéül szolgáló Hello Baby bárban levetített videóriportokban szólaltattak meg a szervezők. (Az interjúk később megtekinthetőek lesznek az RTL Klub Brandmania című műsorában – a szerk.) Az IBS tanszékvezetője, a Vodafone korábbi kommunikációs vezetője, Nagy Bálint például azt hangsúlyozta, hogy elég nehéz úgy beszélni a médiapiac befolyásos szereplőiről, hogy igazából már nincs piac.

A többi megszólaló az állami költések növekedéséről, a koncentrálódásról beszélt, a Mindshare médiaügynökség vezetője, Somlói Zsolt pedig azt emelte ki, hogy ahova a politika beteszi a lábát, onnan menekül a pénz (mármint a versenyszféra pénze). Több szereplő – köztük a Magyar Lapkiadók Egyesületének elnöke, Kovács Tibor – a reklámadó kivezetését sürgette. A 444.hu főszerkesztője, Uj Péter szerint lényegében már csak egy, igazán befolyásos ember van a médiapiacon, a miniszterelnök, Orbán Viktor.

A Top50 második helyezettje, Vidus Gabriella, azt mondta, „rég láttunk ilyen versenyt a tévés piacon, és ezt mindenki nagyon élvezi”. Az RTL idei tervei közül a digitális fejlesztéseket emelte ki, majd hozzátette, szeretnének fizetős tartalmakkal előállni. (Az RTL tavaly ősszel jelentette be új stratégiáját, amelyet Vidus ebben interjúnkban részletezett, a cég digitális termékmenedzsere, Kübler Dániel pedig március konferenciánkon beszélt beszélt az első eredményekről.)

Varga Zoltán azt hangsúlyozta, hogy a tavalyi év megint egy szomorú esztendő volt a hazai médiapiac történetében, „ismét zsugorodtunk”. A Brandmania szerette volna megszólítani Andy Vajnát is, de ő nem adott interjút a műsornak.

A Top50 első tíz helyezettje:

  1. Andy Vajna, TV2 Csoport, Lapcom, Rádió1
  2. Vidus Gabriella, RTL Magyarország
  3. Varga Zoltán, Centrál Médiacsoport
  4. Mészáros Lőrinc, Mediaworks
  5. Gulyás János, Wavemaker
  6. Dirk Gerkens, TV2 Csoport
  7. Christopher Mattheisen, Magyar Telekom
  8. Kolosi Péter, RTL Magyarországon
  9. Bayer József, Ringier Axel Springer
  10. Lukács Csaba, Atmedia

A listára idén is felkerült a miniszterelnök informális kommunikációs tanácsadója. Habony Árpád a 13. helyre került mint a Modern Media Group tulajdonosa.

Médiapiac

A közmédia is csatlakozik a gödöllői természetfilm fesztiválhoz

A hétvégi tudósítás mellett tematikus filmekkel is készül a csatorna.

Közzétéve:

Borítókép: A Nemzetközi Természetfilm Fesztivál molinója a gödöllői kastély kerítésén, fotó: MTI / Máthé Zoltán

Helyszíni bejelentkezésekkel csatlakozik az M5 kulturális csatorna a pénteken kezdődő gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválhoz.

Az eseményről helyszíni bejelentkezésekkel informálja nézőit a közmédia május 27. és 29. között. A cél az, hogy a képernyő előtt ülők mindennapjaikban tegyenek hatékony lépéseket a természetvédelemért és a fenntarthatóságért – közölte az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) pénteken az MTI-vel.

A hétvégi tudósítás mellett tematikus filmekkel is készül a csatorna. A természetfilmes forgatag aktualitásairól Galán Angéla és Hamar Donát műsorvezető számol be, ők a csatorna közösségimédia-oldalán online is időről időre bejelentkeznek a fesztivál történéseiről.

Tovább olvasom

Médiapiac

Új vezérigazgató az Invitech élén

A tulajdonos 4iG Nyrt. azt várja el Bőthe Csabától, hogy a vállalati ügyfelek piacán vezető szerepet érjen el vezetékes hang- és adatszolgáltatások értékesítésében.

Közzétéve:

Az Invitech ICT Services Kft. vezérigazgatója július 1-jétől Bőthe Csaba – közölte a telekommunikációs társaság az MTI-vel.

Az új vezető Gerald Grace-től veszi át a vezérigazgatói feladatokat.

A közlemény szerint

Bőthe Csaba tapasztalt szakember, akitől a tulajdonos 4iG Nyrt. azt várja, hogy a vállalati ügyfelek piacán vezető szerepet érjen el vezetékes hang- és adatszolgáltatások értékesítésében.

Az Invitech 2021-ben került a 4iG tulajdonába. A tranzakció indoklása szerint a társaság stratégiai fontosságú eszközökkel rendelkezik a nagysebességű adatkommunikáció, illetve a hálózati- és távközlési infrastruktúra területén, szolgáltatásaiban és infrastruktúrájában jelentős növekedési lehetőségek rejlenek.

Utolsó nyilvános beszámolója szerint a budaörsi központú Invitech 2019-ben több mint 26 milliárd forint, 2020-ban majdnem 25 milliárd forint árbevétellel zárt. Az éves eredmény eközben 451 millió forintról 3,1 milliárd forintra nőtt.

Tovább olvasom

Médiapiac

Több mint kétmillió forintos bírságot szabott ki az NMHH

Több mint kétmillió forintos bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa helytelenül közzétett politikai reklámok miatt.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az NMHH Kommunikációs Igazgatóságának az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint a megrendelő megnevezésének és a megkülönböztető figyelemfelhívás hiánya miatt rótták ki a bírságot a Médiatanács e heti ülésén. A tanács helytelenül közvetített virtuális reklám miatt is figyelmeztette a szolgáltatót.

Azt írták: a testület hatósági ellenőrzésen vizsgálta a TV2 szolgáltatóját és 2,062 millió forintos bírságot rótt ki rá. A csatornán februárban pillanatreklámként és reklámként leadott, “Digitalizáció” és “Digitalizáció/gyerekek/legnagyobbvállalkozás.hu” elnevezésű, reklámként összesen 1031 esetben leadott közleményeket a tartalmuk alapján politikai reklámként kellett volna közzétenni az erre vonatkozó megkülönböztető figyelemfelhívással és a megrendelő egyértelmű megnevezésével. A két közlemény üzenetével, szín- és formavilágával a Megoldás Mozgalom nevű politikai párt népszerűsítését szolgálhatta – tették hozzá.

A testület emellett figyelmeztette a szolgáltatót, mert szintén februárban az Exatlon Hungary című műsorban közzétett, a Szerencsejáték Zrt. Tippmix játékát népszerűsítő virtuális reklám kezdetekor és végén nem szerepelt figyelemfelhívó jelzés.

Beszámoltak arról is, hogy médiatanács 50 ezer forintos bírságot szabott ki a Best FM szolgáltatójára, amiért egy februári adáshéten szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb hírt tett közzé.

Tovább olvasom