Kövess minket!

Médiapiac

A kultúra legégetőbb kérdéseinek közepébe repít a Médiapiac új száma

Lapozzon bele!

Az üzleti életben kétféle ember létezik: akit a pénz csinál, és aki a pénzt csinálja – állítja a leggazdagabb magyar nők elit klubjának tagja, Kósa Erika, aki a vele készült interjúban határozott véleményt formál a személyes márkaépítéséről is.

Határozottság dolgában jól áll Gáspár Bea is, aki a személyiségével kapcsolatban negatívumként jegyzi meg, hogy ha valaki fellobbantja benne a tüzet, ötven kocsist megszégyenítő módon ad hangot véleményének.

A magazin központi témájához kapcsolódóan Fabricius Gábor reklámszakember, író és filmrendező fogalmazza meg gondolatait kultúráról, mitológiáról és az emberről a történelemben.

Igazi kakukktojás a képzési piacon Réz András író, filmkritikus iskolája, az immár önálló brandként működő Werk Akadémia. A suli hatalmas plakátkampánnyal robbant be a köztudatba, mára azonban kivették oktatóik arcát a marketingből, amire jóval többet költenek, mint általában egy mikrovállalkozás, holott a kritikus szerint a plakátművészet halott. Kiderül, hogy miért spórolnak a gondnok bérén, és hogy hatalmas dobásra készülnek: kulturális központot építenek az iskola felelős vezetőjével, Vándor Ágnessel, hogy a diákok projektmunkáit ezentúl a saját színpadjukon, mozitermükben mutassák be.

E havi lapszámunkból sem maradhatott ki a múltidézés, ezúttal Szinetár Miklós emlékezik vissza a Magyar Televízióban töltött legfontosabb alkotóéveire.

Magyar páros alkotta meg azt az applikációt és online platformot, amivel demokratikussá válhat a pozícióra és hierarchikus kapcsolatrendszerre épülő művészvilág működése. A művészmenedzser-rendező párossal készült interjúból kiderül, hogy miért van tele síró művészekkel az Andrássy út, kik azok, akik önéletrajz nélkül boldogulnak a munka világában, és az is, hogy mi köze egy elit komolyzenei koncertnek a közösségi finanszírozáshoz.

Mindig az objektív újságírásban hittem, mára sajnos sok minden megváltozott

– mondja Krizsó Szilvia, aki arról is beszélt, milyen műsort vezetne a jövőben, és milyen megkeresésre nem mondana nemet.

A közösség áll a bakonybéli Szent Mauríciusz monostor brandjének origójában is, hiszen elveik szerint a csoport érdeke mindig előbbre való az egyénénél. Arról, hogy hogyan lehet ezt megfelelően kommunikálni, Baky Anna turisztikai menedzser beszélt a Médiapiacnak. Izsák atya, a monostor gazdasági vezetője riportunkban elmondta, hogy hogyan lehet egy nap alatt eladni azt, amit egész évben termelnek, hogy mekkora marketingértéket képvisel a szerzetesi ruha, és hogy miért termesztettek ananászt a bakonybéli monostorban.

Máté Bence többszörös díjnyertes természetfotós lélegzetelállító szabadtéri kiállítását is megnéztük, majd elcsíptük, hogy a természetvédelem fontosságáról és az általa szervezett Fajbook-versenyről faggassuk.

Végül, de nem utolsó sorban Kepe Róberttel, a Fedél Nélkül utcalap szerkesztőjével is leültünk beszélgetni, így bepillantást nyerhettünk a nem éppen hétköznapi szerkesztőség életébe és munkájába.

Kellemes olvasást kívánunk!

A lapra itt fizethet elő, illetve ezeken a standokon veheti meg.

Médiapiac

Médiaszolgáltatókat büntetett, figyelmeztetett a médiatanács

Jogsértések miatt figyelmeztette a Hír TV és az FM 103.9 – A ROCK rádió szolgáltatóit a médiatanács, a Kossuth rádió médiaszolgáltatóját pedig bírsággal sújtotta – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatósága.

Közzétéve:

Pixabay

Közleményükben azt írták: a Kéklótusz apáca kalandjai című tibeti népmesét kora este, gyerekeknek szóló felvezetéssel, 12 éven aluliak számára nem ajánlott minősítéssel sugározta a Kossuth rádió április 8-án. A médiatanács vizsgálata megállapította: a történet “annyi halált és erőszakot tartalmazott”, hogy az káros lehet a gyermekek személyiségfejlődésére, ezért a médiaszolgáltatónak a műsorszámot 16 éven aluliak számára nem ajánlott korhatári kategóriába kellett volna sorolnia és 21 óra után sugároznia. Az eset a kiskorúak kiemelt védelmére tekintettel súlyos jogsértésnek minősül – írták.

A médiatanács 200 ezer forintos bírságot rótt ki a közrádió médiaszolgáltatójára, amelyet az ismételt jogsértés miatt a vezető tisztségviselőnek szóló 50 ezer forintos bírsággal egészített ki – ismertették.

Márciusban és áprilisban 91 alkalommal tett közzé a Hír TV társadalmi célú reklámot a megrendelő megnevezése nélkül, megsértve ezzel a médiatörvény vonatkozó bekezdését – állapította meg a hatóság.

Azt írták: a Választás 2022 című társadalmi célú reklámok részvételre buzdítottak az országgyűlési választásokon, azaz állampolgári jogok gyakorlására hívták fel a figyelmet, a fogyasztói érdek tehát nem sérült súlyosan azzal, hogy a közleményben nem nevesítették annak megrendelőjét, ezért a médiatanács csak figyelmeztetésben részesítette a televízió szolgáltatóját.

Az FM 103.9 – A ROCK budapesti kereskedelmi rádió szolgáltatója a vizsgált hét napból ötben megsértette a reggel 6 és 9 óra közötti, valamint a délután fél 5 és fél 8 közötti idősávokra, napi négy-négy alkalommal budapesti közlekedési hírek sugárzására vállalt kötelezettségeit – állapította meg a médiatanács hatósági ellenőrzése során. A jogsértés csekély súlya miatt a testület nem szabott ki bírságot, hanem figyelmeztetésben részesítette a rádió médiaszolgáltatóját.
A hatóság közleményében arról is beszámolt, hogy lezárták a Mezőtúr telephelyre meghirdetett kisközösségi rádiós pályázatát, amelynek nyertese az egyedüliként pályázó Actor Média Kft. lett, valamint elfogadták a Barcs 102,7 MHz frekvenciára, kereskedelmi rádiószolgáltatásra kiírt pályázat tervezetét.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Egy évtizedig írt fikciót az unatkozó háziasszony a Wikipédiára

Milliónyi szóra rúgott a munkássága, kitalált középkori történelemben utazott.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Komoly botrány tört ki a Wikipédia háza táján, miután egy furcsaságokra panaszkodó bejelentés miatt indult vizsgálat során kiderült, hogy a közösségi enciklopédia kínai nyelvű kiadásában valaki tizenkét éven keresztül kitalált sztorikkal tette színesebbé a középkori történelmet.

A legalább négy szerkesztésre regisztrált profiljának egyike után „Zhemao” néven ismertté vált kínai nő 2010-ben kezdett történeteket fabrikálni, bő egy évtized alatt 206 hamis információkat tartalmazó szócikket írt és több száz másikat módosított, több milliónyi szóra rúgott a munkássága. Elsőként a Csing-dinasztia egyik hírhedt tagjának életét tette még színesebbé, majd 2012-től kezdve javarészt az orosz történelmet turbózta fel a fantáziájából kipattant történetekkel, két korai szláv törzs véres háborúját kiindulópontként használva.

A fantasy kategóriás tartalmainak és kínai fiókjainak törlését követően Zhemao bocsánatkérő levelet tett közzé az angol nyelvű Wikipedián, állítása szerint nagyon érdekli a történelem, és bánja a tetteit. Amint azt az Origo.hu írja, agáról is hazudott korábban, nem egy Oroszországban dolgozó kínai diplomata orosz történelemre szakosodott lánya, hanem főállású háziasszony, középfokú végzettséggel.

A jelenlegi tudásából nem tud megélni, de szeretne valamiféle … való nonszenszírás helyett tisztességes munkával töltse ki a szabadidejét.

Tovább olvasom

Médiapiac

A HírTV-hez igazol Jeszenszky Zsolt

A HírTV-n folytatódik a nagy sikerű Politikai hobbista című műsor Jeszenszky Zsolt vezetésével. A július 10-én, vasárnap este 20.10-kor debütáló hírshow-ban a szereplők kendőzetlen őszinteséggel, gyakran fanyar humorral tárgyalják ki a legfontosabb hazai és nagyvilági híreket, aktualitásokat.

Közzétéve:

Fotó: HírTV

A szókimondó stílusáról ismert véleményvezér, Jeszenszky Zsolt személyisége és csapata a garancia, hogy a műsor egyszerre lesz komoly és vicces, valamint minden, az adásban felmerülő téma nyíltan és merész tálalásban kerül majd terítékre. Az Antall-kormány egykori külügyminiszterének fia, aki 25 évet töltött a zeneiparban, önmagát többek között gasztromániákusként és Jézus-rajongóként is jellemzi, mára a jobboldal egyik legismertebb megmondóemberévé vált – írta a csatorna internetes oldala.

Zsolt megnyilvánulásait a legnagyobb közösségi portálon közel ötvenötezer ember követi és a közéleti konferenciák, események gyakori szereplője és felszólalója. 

A Politikai hobbista műsorral az alkotók célja az, hogy a közéleti kérdéseket a hír merev műfajától picit eltérően emészthetőbb, közérthetőbb, könnyedebb formában közvetítsék a nézőknek több nézőpontból is megvilágítva.

Jeszenszky Zsolt a műsor kapcsán elmondta: „Nagy örömömre szolgál, hogy a kis csapatommal együtt ezentúl a HírTV nagyobb csapatát erősíthetem. És itt, ezennel meg is ígérem: minden káromkodásért megcsinálok majd öt fekvőtámaszt.”

Nagyon örülünk Zsolt csatlakozásának, hogy a műsorát a HírTV-n folytatja. Érkezésével hiszünk abban, hogy televíziónk eddig is széles skálán mozgó, informatív tartalmai még további bővülnek. A heti rendszerességgel jelentkező műsor nézői nem csak informálódni, hanem szórakozni is tudnak majd – nyilatkozta Gajdics Ottó, a HírTV tartalmi igazgatója.

 A Politikai hobbista július 10-én, vasárnap 20.10-kor debütál a HírTV-n és azt követően minden vasárnap ugyanebben az időpontban lesz látható. 

Tovább olvasom