Kövess minket!

Médiapiac

A kíváncsiságban hisznek

Mit üzen új kampányával az idén harmincéves Discovery? Versenytársnak tekintik-e a Netflixet? Különböznek-e a magyar és a lengyel nézők? Többek között e témákról kérdeztük Marcin Ziółeket, a Discovery régiónkért felelő senior channel manager factual munkatársát.

Ne mondj le a kíváncsiságról (Don’t Stop Wondering) címmel indított nemzetközi kampányt az ősszel a Discovery. Mit üzen ezzel a márka magáról a piacnak és a nézőknek?

A Ne mondj le a kíváncsiságról egy 360 fokos kampány, amely a kíváncsiságot, a konvenciókkal való dacolást, valamint a tudás és az élmények keresését ünnepli. A célja az, hogy megmutassuk, mire vagyunk képesek a történetmesélés terén, és aláhúzzuk a vezető szerepünket a faktuális szórakoztatás területén. Ez szerintünk egyedülálló értéket biztosít a nézők, a terjesztési partnerek és a hirdetők számára egyaránt. A kreatívkoncepció középpontjában egy olyan erős call-to-action áll, amely a Discovery merész és kíváncsi szellemiségét hivatott megtestesíteni. A rohanó világban a mindennapjainkat a társadalmi elvárások, a felelősségek és mindenféle szabályok szorítják keretek közé, mi viszont – éppen ezért – arra biztatunk mindenkit, hogy dacoljon a szokásokkal, járja a maga útját, és fedezze fel a világot. A kíváncsiság érték.

A Discovery évtizedek óta erős szereplő a televíziós piacon, ám a verseny soha nem volt még ilyen éles, a médiakörnyezet pedig egyre összetettebbé válik. Hogyan változtatja ez meg a Discovery tartalmakhoz és platformokhoz való viszonyát, az ezekről való gondolkodásmódját?

A Discoveryt azzal a céllal hozták létre, hogy kielégítse a nézők kíváncsiságát, és világszerte szórakoztassa őket globális televíziós márkáival. Harminc év után is pontosan ugyanez a célunk. Jelenleg 2,5 milliárd dollárt fordítunk tartalomfejlesztésre, és ez is azt jelzi, hogy minden korábbinál elkötelezettebbek vagyunk aziránt, hogy megőrizzük a vezető szerepünket a faktuális tartalmak területén. A Discovery alapértékei változatlanok.

A fikciós tartalmakban utazó televíziós társaságok számára az olyan digitális játékosok, mint amilyen a Netflix, egyszerre barátok és ellenségek. Hogyan áll a kérdéssel a Discovery és a non-fiction szegmens?

Nem tekintjük a Netflixet közvetlen versenytársnak. Ahhoz, hogy a Netflix vonzó legyen az egyes piacok nézői számára, folyamatosan bővítenie kell a kínálatát, ami azt jelenti, hogy be kell ruháznia a kurrens és érdekes tartalmakba. A Discovery ebből a szempontból remek üzleti partner számára, mivel sokszínű, minőségi tartalmunk van. Az amerikai piacon már teszteltük az együttműködési lehetőségeket a Netflixszel, amely tartalmat vásárol a Discoverytől, és a partnerség évek óta sikeresen működik.

Ha már a digitális szegmensről beszélünk, miközben a tévétársaságok elismerik, hogy nő a jelentősége, az üzletüket döntően még mindig a hagyományos televíziós modellre építik, legalábbis a kelet-közép-európai régióban. A Discovery portfólióján belül milyen szerepet játszanak a digitális platformok?

Az, hogy saját tartalmakra építünk, harminc éve folyamatosan megkülönböztető erőt jelent a versenytársainkkal szemben. Lehetővé teszi számunkra, hogy „platformkészek” és rugalmasak legyünk, azaz a médiafogyasztási szokások változásához igazodva érjük el a fogyasztókat. Mindaddig platformagnosztikusak maradunk, amíg biztosítani tudjuk a tartalmunk skálázhatóvá tételét. Jelenleg két direct-to-consumer termékkel vagyunk jelen a digitális piacon. Az egyik a Dplay, amely népszerű szkriptelt, non-fiction és sporttartalmakat kínál négy európai piacon. A másik az Eurosport Player nevű szolgáltatás, amely Európa ötvenkét piacán érhető el, és korlátlan hozzáférést biztosít az Eurosport streamelt tartalmaihoz.

Novemberben került sor a magyar piacon a Big Picture elnevezésű össztévés rendezvényre, ahol a kollégái bemutatták, mit várhatunk a jövő évben a Discovery csatornáitól. Melyek lesznek a programing legfontosabb pillérei az elkövetkező hónapokban?

2016-ban visszatérnek a régi kedvencek, és érkeznek új műsorok is. A nézők nagy örömére folytatódik az Amcsi benzinfalók, az Autókereskedők, és biztos, hogy újból műsoron lesz az Aranyláz Alaszkában is. Örömmel jelentjük, hogy második évadával tér vissza Ed Stafford és Az önkéntes számkivetett. Aztán lesz egy sor nagy durranás filmünk, mint amilyen a Racing Extinction – A kihalás kora. Az autós újdonságok közül meg kell említenünk a Driving Wildot, amelyben a Forma–1-ből ismert Marc „Elvis” Priestley szerepel, és amely abszolút siker az amerikai piacon. Nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a Diesel Brotherst, amely két szenvedélyes autóőrültről szól. A Killing Fields misztikus bűnügyi sorozat révén pedig új területre merészkedünk.

Beszéljünk kicsit a lokalizációról: milyen lehetőségeket és kihívásokat tartogat e téren a kelet-közép-európai régió? Magyarországon helyi fejlesztésű tartalom a portfóliójukban az Attraktor és a Zoltán, a farkasember. Mire számíthatunk még?

Szeretnénk előrelépni a tartalmak lokalizálása terén. Évről évre egyre több órányi helyi tartalmat készítünk a kelet-közép-európai térségben. Magyarországon a legközelebbi tervünk az, hogy folytatódik az Attraktor, a második széria címe Extraktor lesz. Az ID műsoraiban is feltűnhetnek majd hamarosan helyi tehetségek. A többi tervünkről azonban még korai lenne beszélnem.

Inkább hasonlóak vagy inkább különbözőek a kelet-közép-európai régió nézői szokásai?

A magyar és a lengyel nézők nagyon hasonlóak, jellemzően ugyanazokat a műsorokat és műfajokat kedvelik, akár a Discovery Channelről, akár a TLC-ről van szó. Ily módon a nézettségi toplisták is nagyon hasonlítanak a két országban. A magyarok azonban sokkal jobban elköteleződnek a televíziós márkák mellett, mint a lengyelek. A magyar fogyasztók pontosan meg tudják különböztetni a piacon lévő csatornákat, azok kínálatát és márkaértékeit. Emellett átlagosan hosszabb ideig is ülnek a képernyő előtt, például a Discovery Channel átlagos nézési ideje Magyarországon tíz perccel hosszabb, mint Lengyelországban. E mögött nagy valószínűséggel az állhat, hogy a magyar piacon kevesebb tévéadó érhető el, mint a lengyelen: előbbin 110, míg utóbbin 239 helyi csatorna közül választhatnak a nézők, ez több mint kétszeres különbség…

A Discovery fennállása harmincadik évfordulóját ünnepli. Hogyan lehet piacon maradni és fejlődni a gyorsan változó környezetben, és melyek a fő kihívások, amelyeket le kell küzdeni?

A Discovery mögött hihetetlenül sikeres harminc év áll. 1985-ben a Discovery Channelnek 156 ezer nézője volt az amerikai piacon. Most már kumuláltan majdnem hárommilliárd fogyasztót érünk el világszerte. Jelenleg a világ első számú pay-TV szolgáltatója vagyunk, amely több mint 220 piacon átlagosan tíz csatornával van jelen.

Manapság sokkal szélesebb választék áll a nézők rendelkezésére a faktuális csatornákból, mint harminc évvel ezelőtt, de a Discovery továbbra is a nézők első számú választása az Egyesült Államokban és a legtöbb nemzetközi piacon egyaránt. Egyszerűen azért, mert szórakoztató és inspiráló tartalmakat nyújtunk, amelyek rezonálnak a közönségünk igényeire.

CV

Marcin Ziółek tíz évvel ezelőtt került a Discoveryhez. 1996 óta dolgozik a médiaiparban, többek közt a Viacom Company kötelékében is megfordult, ahol 2000 és 2005 között dolgozott. Jelenleg a Discovery faktuális portfóliójáért felel Közép-Európában. Személy szerint nagyon szereti Budapestet, így gyakran látogat el hozzánk, nem csak üzleti ügyekben.

 

Médiapiac

Megújul az M2 Petőfi TV

Friss arculattal, új műsorokkal jelentkezik a közmédia zenés ifjúsági csatornája.

Közzétéve:

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) gyártóbázisának épületei és a főváros III. kerületében, Óbudán, a Kunigunda útja 64. alatt, előtérben az M2 Petőfi TV logója, fotó: MTVA/MTI/Zih Zsolt

Az M2 Petőfi TV a Petőfi Rádió műfajgazdag, magyar kínálatához igazodó, sokszínű tartalommal várja nézőit, a fiatalok igényeire szabott, aktuális témákkal – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtó és Marketing Irodája szerdán az MTI-vel.

A csatorna új, saját gyártásában készült egyedi tartalmakkal, élő közvetítésekkel, fesztiválok, koncertek, szórakoztató programok bemutatásával, filmes és ismeretterjesztő adásokkal, a fiatalok mindennapjait érintő témákkal várja a nézőket.

A megújulás szoros együttműködésben valósul meg a Petőfi Rádióval, láthatóvá téve a rádiós műsorvezetőket.

A közlemény szerint a csatorna kiemelt célja, hogy napjaink magyar slágereinek, a fiatal feltörekvő, értékteremtő zenei teljesítményt nyújtó zenészeknek bemutatkozási lehetőséget biztosítson a Petőfi Rádió tehetségkutató törekvéseivel szoros együttműködésben.

A tavaly októberben megújult rádióadónak már több ezer felvételt küldtek az új, valamint a széles körben még nem ismert előadók.

Tehetségük kibontakoztatásában, dalaik terjesztésében vállal hangsúlyos szerepet – műfaji megkötés nélkül – a magyar zenei médiumok között egyedüliként a két csatorna – emlékeztetnek a közleményben.

Mint hozzáteszik, a tehetséggondozás mellett fontos törekvésük a múlt könnyűzenei örökségének gondozása, hogy a hazai könnyűzene legendás alakjait közelebb hozzák az ifjúsághoz. A nézők ennek részeként több évtizede készült, zenei ritkaságnak számító archív koncertfelvételeket, interjúrészleteket is láthatnak.

Íme az újdonságok

Az elmúlt évekhez hasonlóan minden hétköznap 21 órától élő műsor várja majd a nézőket. Az Esti Kornél című műsorban különböző zenei formációk aktualitásait mutatják be, de előtérbe kerül az előadók színpadon túli élete, például kedvenc sportjuk, hobbijuk vagy karitatív tevékenységeik.

Az adások továbbá rávilágítanak arra is, hogyan kapcsolódik össze a zene egyéb művészeti és más területekkel. A műsorvezetők között a már jól ismert csatornaarcok szerepelnek, így Csitári Gergely, Pató Márton, Csapó Dóra, Hernandez Vivien, Matthesz Flóra és Tótfalusi Fanni.

A tévéadó újdonságai közé tartozik az élő műsor után következő zenés kívánságműsor. A Mit kíván? című műsor adásaiban válogatást adnak a Petőfi Rádió kívánságműsorának legnépszerűbb dalaiból, valamint zenei témákban megszólaltatják az utca emberét.

Szombat esténként 20 órától a Petőfi Rádióból ismert műsorvezetők, Mák Kata, Fekete László, Habóczki Máté, Szani Roland és Szikora Tamás várják a nézőket a Házibuli című zenés műsorral. Minden adás egy hazánkban népszerű zenei stílust, illetve sokakat foglalkoztató, a dalokban gyakorta megjelenő emberi érzelmet jár körbe különböző rovatokban.

Az adások után szombaton 22 órától koncert- vagy zenés filmet ad a csatorna.

A csatorna népszerű koncertműsora, az Akusztik továbbra is jelentkezik vasárnaponként 20 órától, valamint folytatódik az A38 hajó színpadán és a Kulisszák mögött – az A38 hajón, az A38 Archív és az A38 BESZTOF a zenei szerkesztők válogatásában, a legjobb hazai produkciókkal, érdekességekkel – olvasható a közleményben.

Tovább olvasom

Médiapiac

Vizsgálat indult az EU-ban az Apple, a Google és a Meta ellen

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Apple, a Google és a Meta vállalat ellen, hogy megfeleltek-e a digitális piacokról szóló szabályozásnak (DMA) – jelentette be Margrethe Vestager digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztos.

Közzétéve:

MTI/EPA/Caroline Brehman

Margrethe Vestager brüsszeli sajtótájékoztatóján közölte:

az előzetes vizsgálatok eredményei szerint feltételezhető, hogy az érintett vállatok nem kezdték meg a hónap elején életbe lépett, átjárhatósággal és versennyel kapcsolatos előírásokat tartalmazó szabályozás szerinti kötelezettségek betartását.

A szabályozás szerint az “alapvető platformszolgáltatásokat” nyújtó, kapuőrnek nyilvánított vállatoknak fel kell számolniuk azokat a zárt technológiai rendszereket, amelyek a fogyasztókat egyetlen vállalat, főként saját termékeinek vagy szolgáltatásainak használta felé terelik. Kiemelte, a szabályozás előírja, hogy a vállalatoknak lehetővé kell tenniük, hogy “ingyenesen tereljék” a felhasználókat alkalmazásboltjain kívüli ajánlatokhoz.

Az Európai Bizottság szeptemberben hat szolgáltatót minősített kapuőrnek, az Alphabet, az Amazon, az Apple, a ByteDance, a Meta és a Microsoft céget.

Az uniós biztos szerint az Európai Bizottság “gyanítja”, hogy az érintett vállatok által bevezetett intézkedések nem tesznek eleget a DMA szerinti kötelezettségeiknek. Az uniós bizottság mélyreható vizsgálata során arra keres választ, hogy a Google és az Apple teljes mértékben betartja-e a DMA szabályait, amelyek megkövetelik a technológiai cégektől, hogy lehetővé tegyék, hogy az alkalmazásboltjaikon kívül elérhető ajánlatokhoz irányítsák a felhasználókat. Az uniós bizottság aggodalma szerint a két vállalat saját ajánlataikon kívüli választás esetén “különféle korlátozásokat” alkalmaz, beleértve egyebek mellett díjak felszámolását.

A gyanú szerint a Google nem tartja be azokat az előírásokat, amelyek megakadályoznák, hogy a technológiai óriáscégek előnyben részesítsék saját szolgáltatásaikat a riválisokkal szemben.

“Az Európai Bizottság aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a Google és az Alphabet keresőfelületeiken előnyben részesítik saját szolgáltatásaikat” – mondta.

Közölte továbbá: az előzetes vizsgálatok szerint az Apple alternatív alkalmazásboltokra vonatkozó új díjstruktúrája és az Amazon keresési találatokra vonatkozó rangsorolási gyakorlata szintén aggályokat vet fel. Az Apple intézkedései, beleértve a webböngésző keresési képernyőjének kialakítását, megakadályozhatják a felhasználókat abban, hogy gyakorolják a szabad szolgáltatásválasztás jogát saját rendszerén belül. Az uniós bizottság a Meta esetében a felhasználók adatainak kezelése és a díjköteles szolgáltatások fizetési feltételeivel kapcsolatosan vizsgálódik majd – tájékozatott.

Az Európai Bizottság közölte: vizsgálata során bizonyítékokat és információkat gyűjt a felvetődött gyanúk tisztázására, az eljárást 12 hónapon belül le kívánja zárni.

Jogsértés esetén a brüsszeli testület az érintett vállalat teljes, globális forgalmának 10 százalékáig terjedő bírságot szabhat ki. A bírságok ismételt jogsértés esetén akár 20 százalékot is elérhetnek.

Folyatódó jogsértések esetén az Európai Bizottság további lépéseket is tehet, például kötelezheti a vállalatot egy üzletág vagy annak egy részének eladására, vagy megtilthatja a rendszerszintű meg nem feleléshez kapcsolódó szolgáltatások nyújtását.

Borítókép: a Google amerikai informatikai óriáscég logója a Nemzetközi Szórakoztatóelektronikai Kiállításnak (CES) otthont adó épületen Las Vegasban 2023. január 10-én

Tovább olvasom

Médiapiac

Komoly karriert futott be a közmédia Országjáró című műsora

Eddig is több díjjal jutalmazták a hat éve futó műsort – mondta Siklósi Beatrix, a Kossuth rádió csatornaigazgatója az M1 műsorában hétfőn.

Közzétéve:

Róka Ildikó szerkesztő, gyártásszervező (b) és Móczár István rendező, operatőr (k) átveszi a Duna Televízió és a Duna World csatornán futó Ízőrzők című műsornak járó Hungarikum Liget Média-díjat Lezsák Sándortól, a Magyar Országgyûlés alelnökétõl (j2), Lezsák Sándorné Sütõ Gabriellától a Hungarikum Liget alapítójától (j) és Balogh Lászlótól, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnökétől (b) a veszprémi díjátadó gálán 2024. március 21-én, fotó: MTI/Vasvári Tamás

Siklósi Beatrix annak kapcsán beszélt erről, hogy a közmédia két műsora, a Kossuth rádión hallható Országjáró és a Duna csatornán látható Ízőrzők sorozat múlt héten elnyerte a Hungarikum Liget Média-díjat.

A csatornaigazgató elmondta, büszke a műsort készítő csapatra, amelynek tagjait mindenhol nagy szeretettel várják.

A munkatársak óriási munkát végeznek, hétről hétre egy ötórás műsort állítanak össze

– mutatott rá.

Domokos István, az Országjáró felelős szerkesztője, műsorvezető arról beszélt, hogy

a műsor fennállása óta eddig 457 településen jártak és 13 500 riportalanyt szólaltattak meg. Mint mondta, a műsor kaput nyit a világra, megmutatja a helyben élők mindennapjait, az emberi értékeket, kincseket, amire az ott élők büszkék, a műsor készítőinek pedig fontos, hogy ezeket bemutathatják.

A díj megtiszteltetés számukra, és öröm volt a díjátadón újra találkozni azokkal az emberekkel, akiket a műsorban már bemutattak – mondta Domokos István.

Siklósi Beatrix közölte, hogy a díjjal járó 1,5 millió forintot az Országjáró stábja a Jónak lenni jó! jótékonysági kampány legutóbbi kedvezményezettjének, a koraszülött gyermekek fejlesztését segítő Semmelweis Fejlődéstámogató Központnak ajánlotta fel.

Tovább olvasom