Kövess minket!

Médiapiac

A kisgömböc

Az utóbbi években tőlünk nyugatabbra még a csapból is a Netflix folyik, ami lassacskán kiássa a lineárismédia-szolgáltatók sírját. A cég ugyan nemrég emelt az előfizetői árakon, cserébe viszont megsokszorozza a saját gyártású tartalmak számát, így már nemcsak a televízióknak van félnivalójuk, hanem a nagy filmstúdióknak is.

Hazánkban a Netflixről kis túlzással csak rébuszokban lehet beszélni, hiszen még nem érezteti úgy a hatását, ahogyan más régiókban. A szolgáltatás Magyarországra – pontosabban a régióra – való kiterjesztése, úgy tűnik, elsősorban a befektetőknek szólt, és nem a nézőknek, hiszen nálunk nem nagyon pörögnek az angol nyelvű filmek, sorozatok. Ugyan már 2009-ben lefoglalták a netflix.hu domaint, de csak 2016 januárjában indultak el, ráadásul még egy évet kellett várniuk a magyar rajongóknak arra, hogy a tartalmak jelentősebb hányada magyar feliratot kapjon.

 

Ám a szinkronhoz szokott tévénézők többsége számára ez kevés – egy tavalyi felmérés szerint a megkérdezettek fele hajlandó idegen nyelven filmet nézni, felirat nélkül pedig mindössze 2 százalékuk –, a Netflix idehaza elsősorban az angolul jól tudó filmrajongók körében szerzi előfizetőit.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a vállalat elhanyagolná a fejlesztéseseket, komoly céljaik vannak a jövőre nézve, ami nyilván érinteni fogja Magyarországot is – minél több feliratos film, sorozat jelenik meg, annál inkább. Ted Sarantos, a vállalat tartalomfelelőse a közelmúltban azt nyilatkozta, hogy 2018-ban 80 saját gyártású filmet szeretnének a piacra dobni. Ez a szám komoly előrelépés, összehasonlításképp: az elmúlt három hónapban mindösszesen nyolc eredeti Netflix-alkotás jelent meg. Sarantos elmondása szerint az idén tartalomgyártásra költött hatmilliárd dolláros összeget fel fogják tornázni hét-nyolcmilliárdra, így nem csak a kereskedelmi csatornáknak van mitől tartaniuk.

 

Az eddigi legnagyobb dobásuk, a Bright Will Smith főszereplésével, David Ayer rendezésében – egy 90 milliós blockbuster, amely feladja a leckét a „klasszikus” filmkészítőknek is. És ez nem minden, 2019-ben jön a Martin Scorsese rendezésében készülő The Irishman, amelynek 100 millió dollárra rúg a büdzséje. A cég ugyanakkor nem elégszik meg az említett piacokkal, nyit az ázsiai régiók felé is. A saját gyártású filmek mellé érkezik jövőre 30 animesorozat is, a vállalat a múlt hónapban mutatta be az első ilyen alkotását, a Neo Yokiót, amelyhez többek közt Jaden Smith (Will Smith fia) kölcsönzi a hangját. A Japánból behozott tartalmak jó lehetőségként szolgálnak arra, hogy a Netflix nyisson a fiatalok felé, akik hivatalos források híján kénytelenek voltak kalózkodás útján eljutni a kívánt sorozatokig.

A Disney kapcsolt először

Ezen döntések hátterében az áll továbbá, hogy a Netflix még túlságosan függ a külső partnerektől, akiket szeretne minél hamarabb lerázni. Céljuk, hogy 2018-ra a katalógusukban szereplő alkotások fele saját gyártású legyen, mert ahogy növekedett a cég, úgy egyre magasabb sugárzási díjakat kértek a stúdiók a filmekért és a sorozatokért. Másfelől az említett tartalomgyártók rájöttek arra, hogy nekik is jobban megérné egy saját streamfelület, mint a Netflixszel való összeborulás. Ennek ékes példája a Disney, amely azt tervezte, hogy létrehoz két szolgáltatót erre a célra (egyet a gyerekeknek a Disney- és a Pixar-, egyet pedig a felnőtteknek a Star Wars– és a Marvel-tartalmakkal).

Fotó: Jelenet a Kártyavár című sorozatból

Később viszont úgy döntött a társaság, nem szabdalja fel a portfólióját, és csak egy digitális videótékával megy a piacra. Természetesen ez csak azt követően valósulhat meg, hogy lejár 2019-ben a Netflixszel kötött exkluzív szerződésük, ami után már csak a közösen gyártott sorozatok lesznek elérhetők a streamszolgáltatón. Másfelől az Egyesült Államok első számú tékájának ezekkel a bővítésekkel hamarosan megnyílhat az útja a rangos filmes elismerések felé, amelyeknek begyűjtése nem titkolt célja.

A Netflixnek jelenleg ugyan csak a dokumentumfilmes Oscar-díj versenyében van keresnivalója, de ahogy a hasonló szolgáltatást nyújtó Amazon Studios nagyot dobott tavaly azzal, hogy elkészítette A régi város című filmjét – amely elnyerte a legjobb eredeti forgatókönyvért, illetve a legjobb férfi főszereplőnek járó aranyszobrocskát –, úgy értelemszerűen a Netflix is képes lehet ugyanerre.

 

Emelés, emelés

A „mozgósítások” nem meglepők, hiszen a streamszolgáltató összesen 5,3 millió (4,45 millió külföldi és 850 ezer egyesült államokbeli) új előfizetővel gazdagodott a szeptember végén zárult harmadik negyedévben. A cég az utolsó negyedévre még körülbelül 6,3 millió új előfizetőre számít, ami érzékelhető előrelépés a mostanihoz képest. Összességében elmondható, hogy a Netflixre összesen 115,6 millióan fizettek elő, bevétele pedig mintegy 30 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben, és miután nyilvánosságra hozta a negyedéves adatait, a részvényeinek az ára 205,7 dollárig, az árfolyama pedig 64 százalékkal emelkedett a New York-i tőzsdén. A cég ugyanakkor október elején bejelentette, hogy emelni kényszerül a díjain, ami októbertől az újonnan regisztrálókra, novembertől pedig a régi felhasználókra is vonatkozik. Az általános előfizetés Nagy-Britanniában 50 centtel, az Egyesült Államokban pedig 1 dollárral nőtt 7,88 fontra (2800 forint), illetve 10,99 dollárra (2900 forint), a prémium szolgáltatás pedig – amely esetén négy eszközzel lehet egyszerre filmeket, sorozatokat nézni – 1 fonttal, illetve 2 dollárral lett drágább, így összesen 9,99 fontba (3500 forint), illetve 13,99 dollárba (3700 forint) kerül. A döntés mögött valószínűleg az áll, hogy a Netflix mellett az Amazon Prime és a Hulu TV is növekedni tudott (nem beszélve a Twitch e-sport-szolgáltatóról, amely ugyan sem a digitális videótékáknak, sem a csatornáknak nem közvetlen konkurenciája, de rengeteg fiatal nézőt szív el az említett vállalkozásoktól). A cég várhatóan további két jelentős európai piacán, Németországban és Franciaországban is kénytelen lesz áremelést végrehajtani.

Nem bírnak magukkal

Ha azt hittük, hogy ebbe a harcba a YouTube vagy a Facebook nem akar beszállni, akkor tévedtünk. A videómegosztó Red névre hallgató szolgáltatásának mindösszesen másfél millió előfizetője volt egy éve, mert nehezen tudta rávenni a nézőket, hogy átálljanak ingyenesről fizetősre. Kreatív ötletekből ugyanakkor nincs hiány, a cég egy nyolcrészes sorozatot jelentett be a közelmúltban, amely Tinder-használók történeteit fogja feldolgozni.

A másik közösségi óriás, a Facebook is megihletődött állapotba került, sajtóértesülések szerint hollywoodi stúdiókkal tárgyalt: akár hárommillió dollárt is adna exkluzív 10–30 perces sorozatepizódokért, videókért cserébe.

Habár úgy tűnhet, hogy ez az üzenet a Netflixnek szól, valójában egy újabb támadás a Snapchat ellen, amely a Discover felületén tudja elérni a fiatalokat a csak náluk nézhető – sok esetben neves médiumoktól, mint például a CNN-től, a National Geographictől és a Comedy Centraltől, kapott – tartalmaival.

 

Médiapiac

Vaszily: Hajdú Péternek megköszöntük a közös munkát, Szerbiába készül a TV2

A TV2 elnöke a VG-nek adott interjújában arról is beszélt, hogy augusztus elején derül ki, beléphet-e a szerb piacra a TV2, illetve hogy milyen változások történtek a Progress Media Hungary-hez tartozó Life TV és Ozone TV tévécsatornáknál.

Közzétéve:

Vémi Zoltán / VG

A TV2 elnöke a VG-nek adott interjút.

Mennyi eshet a TV2-re a 15 milliárdra tervezett reklámadóból jövőre?

A részletek még nem ismertek, de ha azonos feltételrendszerrel vetik ki, mint 2015-ben, akkor az 7,5 százalékkal terhelné meg a reklámbevételeinket. Ez komoly tétel, több mint 1,5 milliárd forint lenne 2023-ban. De egyelőre csak azt tudjuk biztosan, hogy van egy kormányzati szándék a reklámadó újbóli alkalmazására, ennek mikéntje azonban nem tisztázott, sok még a nyitott kérdés.

Egy ilyen nagyságrendű összeg meglátszana a működésben?

Mindenképp megnehezítené a helyzetünket, de kigazdálkodható. Stabilan 3 milliárd forint körüli profitszinten zárjuk a pénzügyi éveinket. Ezt figyelembe véve főleg a stratégiai növekedési céljaink teljesülését lassíthatja az adónem. Egyébként szerintem nem a reklámadó léte, vagy nem léte jelenti az alapvető problémát, hanem hogy miként lehet azt fair és arányos módon bevezetni. Én azt tapasztalom, hogy a kormányzat nyitott arra, hogy meghallgassa a szakmai álláspontokat a különböző intézkedésekkel kapcsolatban.

Mire gondol?

Az intézkedés esetleges bevezetése kapcsán érdemes figyelembe venni, hogy a fokozódó gazdasági nehézségek miatt a hirdetői kedv az év második felére megcsappanhat. Egy ilyen környezetben egy különadó bevezetése pedig tovább erősítheti a recessziós hatásokat, nem segítheti a gazdasági fellendülést. A másik kardinális kérdés a globális techóriások bevonása a közteherviselésbe: a ma már bőven 100 milliárd forint fölötti magyar reklámbevétellel rendelkező globális platformok, mint a Facebook, vagy a Google 2015 és 2019 között ugyanis nem fizettek reklámadót. Cserében később megállapodást kötöttek a kormánnyal, amely értelmében egy adott összeg megfizetésével rendezték el a kötelezettségüket. Ez a szisztéma ugyanakkor utólagos, illetve nem igazán tervezhető.

Ez megismétlődhet?

Nem vagyok biztos benne, hogy amennyiben az akkori keretek között tér vissza a reklámadó, akkor ezek a globális szolgáltatók ezúttal jogkövetően, a többiekre érvényes szabályok szerint fizetnének. Amennyiben igen, a 15 milliárdos előirányzat pikkpakk teljesülne. Sajnos attól tartok, hogy a magyar tartalmat előállító magyar média fizetni fog, a magyar tartalmon platformot biztosító, a magyar tartalmat üzletileg lefölöző techcégek pedig nem. Vagy csak legfeljebb évekkel később, egyedi megállapodást kötve.

Van valamilyen konkrét javaslata, hogyan lehetne ezt megelőzni?

Olyan megoldást el tudnék képzelni, hogy mindenki egyrészt a bevételei szerint, másrészt viszont a tartalom előállítására fordított költségei után maradó bevételeire fizessen adót. Mi magyar tartalmat gyártunk, magyar emberek tömegeinek adunk munkát, kivesszük a részünket a magyar GDP-ből. A techcégek viszont szimplán haszonélvezők. Szerintem megfontolandó, hogy a magyar tartalmat előállító szereplők – ez lehet egy újság, vagy akár a Sztárban Sztár produkció is – kaphassanak valamiféle kompenzációt. Az ehhez kapcsolódó költségeket célszerű lenne levonni, és ami marad, azt kellene befizetni az államkasszának. Nagyon fontosnak tartom, hogy a részletszabályok ne büntessék a magyar tartalom-előállítást.

A magyar reklámadó visszatérése mennyiben hat ki a régiós terjeszkedésükre?

Könnyebb a folyamat, ha nincs reklámadó, de a stratégiai racionalitást a reklámadó nem írja felül. 

Tehát a szerb piacra való belépést nem érinti?

Az egy önálló projekt, amelynek meg kell tudnia állni a saját lábán. Függetlenül attól, hogy van Magyarországon reklámadó, vagy sem.

Mit lehet erről tudni?

Négy új frekvencia nyolcéves használatára írt ki a szerb hatóság pályázatot, amire tizennégyen jelentkeztek, az egyik közülük a TV2. A pályázatunk tökéletesen illeszkedik a régiós növekedési terveinkbe. Ebbe az irányba számos lépést is tettünk már, hiszen stratégiai szinten érdekelnek bennünket a szomszédos országok. Igaz ez a tőlünk déli irányra is, amit mi előszeretettel hívunk Adria-régiónak, mások pedig Balkánnak. Itt a lineáris televíziózás kevésbé érett és lefedett piac, így teljesen természetes, hogy jelentkeztünk a szerb országos frekvenciákra. 

Mikor derül ki, hogy sikerrel-e?

Augusztus első napjaiban várható a döntés. Bizakodó vagyok, szakmailag nagyon erős, üzletileg pedig racionális lábakon álló pályázati anyagot adtunk le, szerintem jók az esélyeink. A nagyobb szerb kereskedelmi csatornákkal is versenyzünk, mint a Prva, a Pink, a Happy, vagy a B92. Alapvetően pozitív az adott piaci szabályozó számára, ha új, stabil szereplők jelennek meg. A TV2 Média Csoport ilyen, érdekes színfolt tudnánk lenni és Szlovénia után Szerbiában is készek vagyunk megjelenni. Klasszikus szórakoztató, kereskedelmi csatornát indítanánk Szerbiában, a neve is TV2 lenne.

Miért vonzó piac a szerb?

Jugoszlávia felbomlását követően ez az egyedüli, viszonylag nagynak mondható piac a térségben. Közelíti a magyart, bár vásárlóerőben alatta marad. A második teljes éve építjük Szlovéniában a Planet TV-t, vagyis rendelkezünk tapasztalattal ezen a téren, és ez a szerb piacon is kamatoztatható. Ami ráadásul nagyobb, mint a szlovén, így hamarabb lehet megfelelő méretet elérni. Számos bejáratott nemzetközi formátum jogait szereztük meg, amelyek a szerb nézők tetszését is elnyerhetik. A terjeszkedés evidens előnyökkel jár például a gyártási költségek csökkentése terén, vagy stúdió dealeknél: nem mindegy, hogy egy sorozat megvásárlásánál a magyar, a magyar-szlovén, vagy a magyar-szlovén-szerb piac kapcsán tárgyal a gyártóval az ügynökünk. Ez az alkupozíció sportjogoknál is adott lehet. 

Költségoldalon mit jelent egy zöldmezős televízió felállítása?

Forintban milliárdos büdzséjű beruházásról beszélünk. Ezért is kell üzletileg átgondolt, racionális tervet letenni az asztalra. A megtérülés masszívan a gazdasági környezet függvénye, ha többet fektetünk bele, hamarabb fordul termőre, hiszen blockbusterekkel és nagy költségvetésű show műsorokkal rövidebb idő alatt szoktathatóak egy csatornára a nézők. Ehhez komolyabb gázfröccs, kell. De ez akkor is lassú folyamat. A tévécsinálás kicsit olyan, mint a tankerhajó. Sokáig tart, míg beáll egy irányba, de aztán stabilan pályán marad. Ezt látjuk a Planet TV-nél is, amit alacsonyabb bázisról húzunk felfelé. Ehhez először a tartalomba kell invesztálni, amelyet – ha sikeres – követ a nézettség. Majd csak ezek után lehet a reklámügynökségeknél és a terjesztőknél felemelni a bevételeket az új szintre. Ez zajlik most a Planet TV-nél, ami a mintát jelenti a számunkra Szerbia kapcsán.

Vizsgálnak más piacokat is? 

Az év elején mérlegeltük az RTL Croatia felvásárlásának lehetőségét, de végül egy másik, nemzetközi cégcsoport lett a befutó. A közvetlen közeljövőben, tehát az idén más célpontot nem látok. Persze, soha nem lehet tudni, ha adódik bármi, azt mindig fontolóra vesszük. Tudják rólunk, hogy potenciális vevők vagyunk, most már szólnak is nekünk, ha eladósorba kerül valami a régióban. De nem mindenáron vásárolunk.

Mi a helyzet a belfölddel?

Eléggé beállt a piac, de bízom benne, hogy lesz mozgás. A globális szereplők sokkal inkább a streaming felé mozdulnak, egyes kisebb lineáris érdekeltségeiket esetenként felszámolják, vagy eladják és kivonulnak. Nekünk bármelyik szcenárió apropót teremthet egy esetleges akvizícióra.

A streaming előretörése nem fenyegeti a TV2-t?

Kétségkívül, főleg a fiatal korosztályban erős elszívóerő. Ugyanakkor bizonyos tévés műsorok abszolút pariban vannak vele. Nálunk az Exatlon ilyen, amit lehet, hogy 40 év fölöttiek kevésbé néznek, de a tinédzserek körében meglepően ismert. Ez azt üzeni, hogy a fiatalok ugyanúgy kíváncsiak a tévés tartalomra, de meg kell találni, hogy pontosan mire. Az idei Sztárban Sztár legsikeresebb előadója Marics Peti volt, akinek a produkciói a videómegosztó felületeken is milliós eléréseket generáltak. Ha ilyen karaktereket tudunk beemelni, az adott műsort is nézni fogják.

Van egy vita arról, hogy kereskedelmi szempontból, melyik korcsoport a hangsúlyos. 

Az RTL a fiatalabb társadalmi rétegeket célozza, ezért a 18-49 évre vonatkozó közönségarányt hangsúlyozza. A TV2 a 18-59 közötti sávot tekinti mérvadónak. Egyébként is sokkal erősebb a pozíciónk a középkorú és az idősebb korosztálynál az RTL-hez képest, az 50-59-et tekintve kifejezetten markáns a fölényünk. Ezt tartanánk is, mert szerintünk ez jó. A 18-49 szerintem nonszensz és értelmezhetetlen. Jövőre leszek 49 éves, tehát az RTL szerint még egy évem van fogyasztói szempontból. Holott a mai Magyarországon jellemzően éppen ebben az életkorban ér a csúcsára a fogyasztóképes állapot. A 18-59 sávot is szűknek tartom, mert fölötte is érdemi fogyasztás történik, pláne a Covid tükrében. Vegyük csak a pharma hirdetéseket, amiket látványosan dinamizált a járvány. Ennek egyértelműen a 60 év fölötti korosztály a célcsoportja.

Hosszabb távon is versenyképes a hagyományos televíziózás?

A lineáris televíziózásnak még évtizedei vannak hátra. Persze, nekünk is van streaming szolgáltatásunk, a TV2 Play, amit erősen fejlesztünk. De a Covid alatt elképesztő mértékben megugrott a tévé előtt eltöltött idő, ami még mindig nem ment vissza a 2019-es szintre. Tehát az az állítás, hogy lassan itt a vége a lineáris televíziózásnak, nem igaz. Arról nem beszélve, hogy vannak olyan események, amelyek műfajukból fakadóan szinte csak élő követés mellett érdekesek, mint mondjuk a sport. Az angol-magyar focimeccset vajon hányan nézték streamelve? De a saját gyártású sorozatokra, vagy vetélkedőkre ugyanúgy igaz a versenyelőny. Ezek szabnak karaktert egy csatornának, ami szerintem a streamingről hiányzik. Egyszerűen másfajta üzleti modell alapján épül fel, így inkább egymás mellett fognak létezni a televíziózással. Ez persze nem feltétlenül igaz a kisebb, jellemzően nemzetközi formátumokra épülő csatornákra, számukra valóban fojtogató kihívást jelenthet a streaming.

A hirdetési piac el fogja tudni tartani a kettőt együtt? 

A televíziós reklámtorta dinamikusan nőtt 2021-ben. Egyelőre a streaming nem futtat reklámokat, igaz, a Netflix változtatni tervez ezen. Hogy eredményesen-e, ez ügyben vannak kételyeim. Nem érzem, hogy tévé állna vesztésre. Szerintem egy nem prémium minőségű tartalom reklámblokkokkal teletűzdelve nem fogja felvenni a versenyt a mi lokálisan érdekes, saját gyártású tartalmainkkal, sem pedig a minőségi, reklámmentes HBO Max, vagy Disney+ kínálatával. Így könnyen két szék között a pad alá eshetnek. De ezen gondolkozzanak ők. A TV2 két fő, egyenrangú bevételi lábon áll: a reklámok az egyik és a kábelszolgáltatók díjai a másik. Mindkettő kiszámítható növekedési pályát fut. A Digi tulajdonosváltásával a kábelszolgáltatói piac még inkább stabilizálódott.

Az előfizetői díjakban lecsapódik majd a drágulás? 

Erről a kábelcégeket kell kérdezni. Én azt tudom mondani, hogy megítélésem szerint magas profittal működnek ahhoz, hogy elbírják a rendkívüli adóikat.

A TV2 már érzi a háborús válságot?

Még éppen nem, az első félév erősen alakult. Ha az orosz-ukrán fegyveres konfliktus elhúzódik, az nyilvánvaló nehézségeket okozhat a hirdetési piacon. Ez megfejelve az inflációval, a forint árfolyammal és még a reklámadóval azt valószínűsíti, hogy a következő másfél év jóval göröngyösebb lesz, ahogy egyébként más ágazatokban szintén. Oda kell figyelni, mert a piaci részesedésünket tartani kívánjuk, vagy kínálkozó lehetőség esetén még növelni is szeretnénk. A pandémia alatt is kiderült, hogy a válság időszaka a nagyok és a kicsik közötti ollót nyitja szélesebbre. Azok járhatnak igazán rosszul, akiknek eddig is billegett a működése, náluk tartósan negatív tendencia következhet be.

Ez a leírás illik a Life és az Ozone tévékre, amelyekben tulajdonosként érintett. 

Ezeket a tematikus televíziókat a Media Vivantis Zrt. működteti és ez a jövőben is így marad. Ugyanakkor az imént vázolt gazdasági kilátásokat figyelembe véve konszolidációra van szükség és racionalizáltabb keretekre. A helyi gyártású tartalom lecsökken, ezzel párhuzamosan pedig az ebben front szerepet betöltő és sikereket felmutató vezérigazgatónak, Hajdú Péternek megköszöntük a közös munkát. A Life és az Ozone TV működik tovább, csak költséghatékonyabban és a méreteiknek megfelelő kábelcsatornás profilra kalibrálva.

A TV2-nél lesznek megszorítások?

A TV2 Csoport működése évek óta racionális, hatékony és eredményes módon zajlik, amiben komoly szerepet játszott a cégcsoportnál a korábbi években végrehajtott költséghatékonysági intézkedéssorozat. Mivel stabilan, nyereségesen működünk évek óta, megfelelő tartalékokat tudtunk képezni. Nálunk a nehezített külső körülmények ellenére sincs szükség megszorításokra, leépítésekre. Kisebb korrekciók természetesen előfordulhatnak, de alapvetően nem hiszem, hogy ez lenne előttünk az út. Nem a büdzsén kell spórolni, hanem eredményesebben költeni. Mi a külső környezet nehézségei mellett is piaci pozíciónk további erősítésén dolgozunk nap mint nap.

A teljes interjú IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Vaszily Miklós (fotó: Vémi Zoltán / VG)

Tovább olvasom

Médiapiac

A Financial Times-nak nyilatkozott a miniszterelnök politikai igazgatója

Orbán Balázs szerint a Putyin elleni háború válságba sodorja a kontinenst. Orbán Viktor politikai igazgatója éppen ezért úgy gondolja, hogy az uniós partnereinknek fel kellene hagyniuk ezzel stratégiával – számolt be róla a Mandiner.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A már négy hónapja húzódó háborúban az azonnali tűzszünet Európa egyetlen esélye a gazdaságot bénító recesszió elkerülésére – jelentette ki Orbán Balázs, aki a Financial Times-nak elmondta, Magyarország elítéli az orosz inváziót, de nem ért egyet azokkal az uniós államokkal, amelyek a béke helyett a háború folytatására törekednek.

Ezzel ugyanis az egész kontinenst válságba sodorják. Az emelkedő energiaárak és rezsiköltségek, a politikai destabilizáció és a középosztályra nehezedő nyomás egy elhúzódó háború esetén mindennapos problémává válnak. Ennek realitását pedig nem hagyhatjuk figyelmen kívül.

Itt az ideje tehát, hogy minden erőfeszítésünkkel a tárgyalások mielőbbi megkezdésére, az azonnali tűzszünetre és a béke helyreállítására törekedjünk – foglalta össze interjúját Facebook-oldalán Orbán Viktor politikai igazgatója.

A teljes, angol nyelvű interjút ITT olvashatják.

Tovább olvasom

Médiapiac

Vaszily Miklós tanácsadójaként folytatja Hajdú Péter

Feladatait Szabó Péter veszi át a Life TV-t és Ozone TV-t üzemeltető vállalatnál.

Közzétéve:

A Bors is beszámolt arról, hogy átalakítja szervezeti felépítését a Media Vivantis Zrt.

Távozik a médiavállalattól Hajdú Péter vezérigazgató, aki a TV2 Csoport elnökének, Vaszily Miklósnak tanácsadójaként folytatja munkáját. Ezzel egyidőben Szabó Péter korábbi terjesztési igazgató veszi át a Life TV-t és Ozone TV-t üzemeltető vállalat vezetését operatív vezetőként

– ismertették.

A portál emlékeztetett arra, hogy Hajdú Péter irányítása alatt a Media Vivantis Zrt. a hazai televíziós piac legdinamikusabban növekvő vállalatává vált. A Life TV-vel két év alatt 414%-os növekedést produkált, azaz megnégyszerezte piaci részesedését és 39 helyet lépett előre a televíziós sikerlistán.

Hajdú műsorvezetőként is hozzájárult a Media Vivantis Zrt. növekedéséhez a Life TV-n futó Frizbi és Összezárva Hajdú Péterrel című műsoraival.

Létszámleépítés és műsorstruktúra átalakítás

A Bors kitért arra is, hogy Hajdú távozását követően a Media Vivantis Zrt. jelentősen átalakítja működését. A kedvezőtlen gazdasági környezet miatt csökkenti munkavállalóinak számát, valamint átalakítja a portfoliójába tartozó csatornák műsorstruktúráját.

Borítókép: Hajdú Péter/képernyőfotó

Tovább olvasom