Kövess minket!

Médiapiac

A kilövés után a földre szállást is figyelemmel kísérhették a nézők a Discovery-n

A Discovery Channel és Discovery Science a The Washington Post-tal együttműködve élőben közvetítette a Crew Dragon űrhajó augusztus 2-ai visszatérését a földre.

Május 27-én, szerdán az egész világ végig izgulta, ahogy az Egyesült Államok Űrkutatási Hivatala (NASA) és a SpaceX űripari magáncég megpróbálkozott a történelmi küldetéssel: újra amerikai űrhajósokat küldeni az űrbe, méghozzá amerikai űrhajóval, amerikai földről. Azonban a szerdai küldetést a kedvezőtlen időjárás miatt 17 perccel a tervezett startidőpont előtt végül törölték. Így a Kennedy Űrközpont 39A startállásából ekkor még nem indulhatott útnak a SpaceX Falcon-9 rakétája, csúcsán a Crew Dragon űrhajóval, fedélzetén Robert Behnken és Douglas Hurley veterán űrhajósokkal.

Május 30-án szombaton, magyar idő szerint 21 óra 22 perckor hibátlan startot követően sikeresen az űrbe jutott a Dragon és két pilótája, véget vetve ezzel a kilenc évig tartó hiátusnak. Az esemény közvetítése Discovery és a Discovery Science számára rekordszámú nézettséget hozott és a tudományos csatorna történetének legmagasabb besorolású televíziós adását generálta.

„Az ilyen élő és szakszerű közvetítéseket a nézők csak a Discovery és a Discovery Science csatornákon találhatják meg. A The Washington Postnak köszönhetően több mint egy évet töltöttünk a SpaceX fejlődéstörténetének dokumentálásával, tanulmányozásával. Nyomon követhettük, hogyan vált az első olyan amerikai magáncéggé, amely űrhajósokat szállít az űrbe és hozza haza őket biztonságosan. Az Amerikában bemutatott, augusztus 2-ai élő közvetítésünk a földre való hihetetlen visszatérésüket mutatta be” − mondta Scott Lewers, a Discovery Science tartalomért felelős vezetője.

A felvételeken látható egyedi tartalmak és interjúk Amerika egyik vezető újságírójának, Christian Davenportnak a közreműködésével készültek. Davenport még 2000-ben csatlakozott a Washington Post-hoz, egyedi stílusának és megközelítéseinek köszönhetően már háromszor került a Pulitzer-díj döntősei közé, valamint több sikerkönyvet is maga mögött tudhat. Davenport űripari kérdésekben az egyik legnagyobb szaktekintélyű író.

„A The Washington Post régóta foglalkozik az űriparral és az űrkutatással. Arra törekszünk, hogy egyedülálló hozzáférésünknek köszönhetően a továbbiakban is alapos betekintést nyújtsunk olvasóinknak az új űrkutatási tevékenységekről és legérdekesebb történésekről” − mondta Emilio Garcia-Ruiz, a The Washington Post ügyvezető szerkesztője, majd hozzátette: „Örülünk, hogy ismét együttműködhetünk a Discovery-vel, hatalmas elismerés erről a történelmi eseményről az élő televíziós közvetítés mellett mi is beszámolhatunk.”

A Discovery és a Discovery Science eddig nem látott módon közvetítette az űrhajó visszatérését a földre. A jelenlegi és volt űrhajósok, köztük Mike Massimino és Garrett Reisman mellett kiváló mérnökök és más különleges vendégek, köztük a kalandor és lelkes felfedező Josh Gates szakértői kommentárjai is garantálták a közvetítés sikerét a nézők számára. A Space Launch: Vízreszállás című műsor házigazdájaként ismét Chris Jacobs tévés személyiség köszöntötte a nézőket. Chris amúgy sem ismeretlen a Discovery nézői számára, hiszen számtalan eseményről tudósított már a korábbiakban is. A két nagyágyú mellet az Emmy-díjas újságíró, David Kerley is visszatért a riporter csapat tagjaként.

A Discovery Channel és Discovery Science csatornák a NASA és SpaceX: Utazás a jövőbe című, egészestés dokumentumfilm keretein belül mutatják be a SpaceX történetét, továbbá exkluzív betekintést nyújtanak a nézőknek a cég főhadiszállásáról, végigkísérve azt az utat, ami a NASA-val való közös kilövéshez vezetett.

Médiapiac

14. Nemzeti Vágta – Élőben a Duna Televízión

2021-ben 14. alkalommal rendezik meg a Nemzeti Vágtát, amely során júniustól kezdve 15 helyszínen kvalifikálhatják magukat a lovasok a budapesti döntőbe.

Közzétéve:

MTI/Máthé Zoltán

Az Elővágta sorozat június 19-én indul a Vajdasági Vágtával, és szeptember 18-án zárul a Hevesi futammal.

Idén összesen 15 helyszínen, köztük négy határon túli pályán mérik össze tudásukat a nevezett települések lovasai és lovai. Ebben az évben új helyszínekkel is bővül a versenynaptár: Ivánon és Csemőn első alkalommal tartanak majd Elővágtát.

A továbbjutók október 2-3-án állhatnak rajthoz a budapesti Hősök terén zajló döntőben. A szervezők reményei szerint idén már nyitott kapukkal várja a nézőket a Vágta, addig is folyamatos egyeztetésben állnak az illetékes hatóságokkal. Amennyiben ez megvalósul, úgy számos színes programmal készülnek idén is a helyszínre kilátogató közönség számára – közölte az MTVA Sajtó és Marketing Irodája.

A tavalyi Nemzeti Vágta sok meglepetést tartogatott – a vírus miatt zárt kapuk mögött megrendezett, ám élő adásban közvetített versenyen, végül a Porva színeiben induló Ördög Alen győzedelmeskedett Ricardó nevű lova nyergében, és nyerte meg települése számára az ötmillió forintot, valamint a díszkardot.

Lesz idén is Kishuszár Vágta, amely az ifjúság számára ad lovaglási lehetőséget a Hősök terén.

2021-ben biztosan új lovas kapja meg a győztesnek járó huszártarsolyt, hiszen a többszörös első, Csetény lovasa, Vörös Tamara már nem indul a versenyen a kora miatt.

Az izgalmas Nemzetközi Futam sem maradhat el – a 2020-as döntőbe hat ország versenyzője (Horvátország, India, Magyarország, Mexikó, Szerbia és Szlovénia) jutott be.

A tervek szerint idén is számos kultúra és nemzet képviselteti magát a megmérettetésen – természetesen az aktuális beutazási szabályozásokat szigorúan figyelembe véve. Izgalmas show programnak ígérkezik a szimultán ugratás.

Egy másik közkedvelt versenyszámmal, a kocsitoló versennyel is készülnek a szervezők: három Elővágta helyszínen és a döntő napján találkozhatnak a nézők ezzel a programmal.

Az idei év különlegessége még, hogy újra elstartol a Jótékonysági Sztárfutam – a magyar hírességek képviseletében Nagy Ervin, Barabás Kiss Zoltán, Sipos Imre és Bács Péter vesznek részt a Vágtán. A korábbi évekhez hasonlóan 2021-ben is kiemelkedő történelmi személyiséget választott vezéralakjául a Nemzeti Vágta. Idén egy testvérpár, Zichy Antónia és Zichy Karolina lesznek az esemény központi alakjai, ami azért is különleges, mert a Nemzeti Vágta 14 éves története során először tiszteleg történelmünket formáló asszonyok előtt.

A kétnapos rendezvény része lesz újra az Andrássy úti Vágta Korzó, ahol az induló települések mutathatják be népviseletüket, a tájegységükre jellemző iparművészeti alkotásokat, szakmákat és kulturális, valamint lovas örökségünkhöz kötődő hagyományaikat.

Hogy ez utóbbiak mennyire fontosak a versenysorozat szervezői számára, azt az is mutatja, hogy újdonságként idén turisztikai kisfilmjeiket is megoszthatják a résztvevők a Nemzeti Vágta online felületein, melyben városuk, falujuk nevezetességeivel, és természetesen a helyi lovasokkal, lófajtákkal és lovardával ismerkedhetünk meg közelebbről.

Bővebb információt a www.vagta.hu oldalon találnak az érdeklődők, ahová hamarosan felkerül az előzetes programterv.

Borítókép: Varga Mátyás, Kézdialmás versenyzője nyeri Hilton Haragos nevű lovával a harmadik középfutamot a 13. Nemzeti Vágtán a Hősök terén 2020. október 11-én.

Tovább olvasom

Médiapiac

Magyarország Ma – A vidék fejlődését mutatja be az M1 új műsora

A péntekenként 10.30-kor látható magazin háziasszonya Vállaji Orsolya lesz, aki a közmédia aktuális csatornájának vidékszerkesztője.

Közzétéve:

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Hétről-hétre olyan beruházásokat, fejlesztéseket láthatnak a nézők a Magyarországa Ma adásaiban, amelyek a vidéken élő nyolcmillió ember létbiztonságát és kényelmét szolgálják. Vállaji Orsolya a közmédia vidéki tudósítóival karöltve azt mutatja be a műsorban, hogy ezek a már megvalósult vagy még folyamatban lévő fejlesztések milyen hatással vannak a helyi lakosok mindennapi életére.

Az elmúlt időszakban kiemelt szerepet kapott hazánkban a vidékfejlesztés, amelynek egyre több és több látható eredménye van. Az egymást érő beruházások közvetlenül is befolyással vannak a vidéken élő emberek életére, hiszen javítanak jövedelmi és szociális helyzetükön – azon túl, hogy megőrzik, valamint fejlesztik az élő és épített környezet értékeit

– fogalmazott Vállaji Orsolya szerkesztő-műsorvezető.

A műsorkészítők eltökélt célja, hogy a lehető legtöbb fejlesztésről beszámoljanak, ezért egy epizódban négy témával is foglalkoznak. A péntekenként 10.30-kor adásba kerülő műsor június 18-án indul az M1 csatornán.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Újra működik az “iszlámtérkép”

Az Ausztriában nagy vitát kiváltó “iszlámtérkép” másfél hét szünet után, kedd óta újra elérhető az interneten.

Közzétéve:

A felfüggesztés oka az volt, hogy technikai módosításokat hajtottak végre az oldalon. A kedden újra elérhetővé tett honlapon továbbra sem szükséges a regisztráció, és bárki rákereshet az Ausztriában működő muzulmán hitközösségekre, egyesületekre, szervezetekre.

A térképen feltüntetett 623 intézmény mindegyikéhez részletes háttérdokumentáció tartozik irányultságukról, tevékenységi körükről, céljaikról, múltjukról, jelenükről, sőt külföldi kapcsolataikról is, továbbá rávilágít egyes szervezetek összefonódásaira a politikai iszlám ideológiájával, szervezeteivel és hálózatával.

Susanne Raab integrációs miniszter, aki május végén tárta nyilvánosság elé a térképet, amelynek megjelenése óta – elsősorban közösségi médiaplatformokon – több halálos fenyegetést kapott. Az Európa Tanács felszólította Ausztriát, hogy vonja vissza a térképet. Az ausztriai iszlám hitközösség ifjúsági szervezete (MJÖ) pedig nyílt levélben szólította fel a tárcát a térkép végleges visszavonására, és feljelentést is kilátásba helyezett.

Tovább olvasom