Kövess minket!

Médiapiac

A jövő social média trendjei

A 2018-as év a social media csatornák körüli botrányoktól volt hangos, de ez a cikk már a 2019-es trendekről szól.

A cikk főként az itthon használt csatornákra fókuszál, és azokkal kapcsolatban ad útmutatást.

1. Megnő a ROI jelentősége a social médiában

Nagyon sokáig a social média csatornákat a TV hirdetések kiegészítéseként használták a márkák. Amit legyártottak TV hirdetésnek, azt egy az egyben átemelték a social média csatornákra. Ez körülbelül olyan volt, mint amikor a TV megjelent és az első TV reklám egyetlen képből és egy audió fájlból állt, melyet a rádiós hirdetésből emeltek át.

Aztán néhány évvel ezelőtt már elkezdtek a cégek “native” hirdetéseket készíteni, és az adott csatornához illő kampányokat futtatni, amely nagyságrendekkel megnövelte a hirdetői hatékonyságot. Ám általánosságban elmondható, hogy a social média tevékenységben nem volt fő szempont a megtérülés mérése, mivel nagyrészt márkaépítés volt a cél. Ha valaki ismeri a Facebook kampány felületét (Ads Manager), akkor ezek a “márkaismertség”, az “elérés”, valamint az “engagement” kampánycéloknak feleltek meg.

Mostanra tudatosodott a cégeknél, hogy el kell kezdeniük megtérülés alapon hirdetni a social csatornákon, így egyre inkább el fognak terjedni a konverzió alapú kampányok, az offline konverziókövetés (azoknál, akiknél offline történik végül a vásárlás), illetve az adatalapú gondolkodás. A jövő évben tehát tovább nő az igény a megtérülés egzakt mérésére a social média marketingben.

2. A Facebook Watch teret nyer

Azt már egy ideje tudjuk, hogy a szöveges tartalomnál jobb a videós tartalom, a videós tartalomnál pedig jobb a LIVE videó. Már lassan három éve a csapból is a videó és ennek a fontossága folyik, amelyet mára nagyon sokan adaptálni tudtak a saját tevékenységébe.

Viszont a Facebook új terméke újítást fog hozni ebbe a képletbe. A Facebook Watch a YouTube-nak kíván konkurenciát állítani, amelyben visszatérő showműsorok, Facebook adások és töménytelen mennyiségű videós tartalom várja a felhasználók tömegeit.

Afelől pedig ne legyen kétségünk, hogy ami a Facebooknak fontos, azt minden eszközzel támogatni fogja, így a rendszeres, adás jelleggel megjelenő videós tartalmak feltehetőleg nagyobb elérést fognak kapni organikusan, mint akár a LIVE videók. Továbbá említést érdemel az a tény, hogy néhány hete a Facebook megnyitotta a Watch felületét a hirdetők előtt, így plusz eggyel bővült a hirdetéselhelyezési lehetőségek száma.

3. Az organikus elérést helyettesíteni kell

Az idei év eleje azzal a hírrel volt tele, hogy a Facebook drasztikusan lecsökentette az üzleti profilok elérését. Ezáltal az átlagos 5-8%-ról 1-2%-ra csökkent az organikus elérési arány. Hasonlóan lecsökkent az Instagram posztok organikus elérése is, valamint a hashtag használatból jövő forgalom mennyisége. Ezért a 2019-es év feladata, hogy a lecsökkent organikus elérést máshogy helyettesítsék a cégek. Ezt tehetik több fizetett hirdetéssel, vagy újabb poszt formátumokkal, melyeknek használatát jobban díjazzák a social csatornák. (Pl. Watch videók, IGTV epizódok)

4. Az Instagram átveszi a vezető szerepet

Ahogy az Y és Z generáció nő fel, úgy csökken a szerepe a Facebooknak, egyúttal nő a jelentősége az Instagramnak. Habár a Facebooknak több mint kétszer több felhasználója van (2.2 milliárd), de az Instagram közösség (800 millió) jóval aktívabb és a fiatalok körében már abszolút ez a favorit. Facebookra maximum csak a csoportok miatt jár fel ez a réteg.

“Amíg még tavaly azt mondtam volna, hogy az Instagram csupán márkaépítésre alkalmas, addig a számos integrációnak és egyéb okos megoldásnak köszönhetően bátran állíthatom, hogy akár direkt konverziós célra is lehet használni már a platformot. Ebben segít a Shopify integráció, vagy épp a linktr.ee megoldása, amely által több linkre navigálhatjuk a júzereket a link bioból” – mondja Farkas Zsolt, social media specialista, a 7 Digits Growth Marketing Ügynökség társalapítója és ügyvezetője.

“Így, ha a te cégednek a 18-35 éves korosztály a fő célközönség, akkor egyértelműen a büdzsé átcsoportosítását javaslom az Instagram javára. Ez persze nem azt jelenti, hogy a Facebookkal nem érdemes foglalkozni, mert a kérdés közel sem ilyen egyszerű – teszi hozzá.

Forrás: Skol Marketing

5. Az Influencer marketing demokratizálódik

Az elmúlt három év a legdinamikusabban fejlődő trendje kétségkívül az influencer marketing térnyerése volt, amely egy teljesen új termékkategóriát alakított ki a hirdetési piacon. Ezzel együtt megjelentek a megélhetési influencerek, valamint azok a magukat véleményvezérnek mondó profilok, akik vásárolt követőkkel és egy hamis követőtábor valósnak tűnő képével gyűjtötték be maguknak a barter termékeket és egyre nagyobb szeletet hasítottak ki maguknak a marketing büdzsékből. Talán 2018 volt az első év, amikor ezt a jelenséget a cégek már részben felismerték és elkezdtek nem csak követőszámot nézni, hanem más mérőszámokat is, melyek jóval többet számítanak egy sikeres influencer kampány során.

A jövő év ennek a folytatása lesz. Sokkal fontosabbak lesznek az engagement arányok, a követők érdeklődés szerinti eloszlása, az influencerek hitelessége, valamint az a követői tevékenység, amely a cégek felé elsőre nem feltétlenül látszik.

6. A Story funkció felértékelődik

Talán az elmúlt néhány év legnagyobb social média trendje volt a “story” funkció bevezetése a social média applikációkban. Az innovátor a Snapchat volt, akit 2016-ban az Instagram, majd a Facebook is követett. Ezzel kezdetét vette a vertikális tartalomfogyasztás térnyerése, amely alapjaiban reformálta meg a social média használatot. A funkció miatt a posztolási gyakoriság radikálisan megnőtt a social csatornákon, ezáltal a használattal töltött idő is, amely minden social média cég álma.

A jövő év a vertikális tartalom még szélesebb elterjedéséről is szólni fog. Idén már elérhető volt az Instagram storyban való hirdetés elhelyezés, amelyet jövőre a Facebook storykban is meg fogunk találni. A YouTube-on elérhetővé vált a vertikális videó, az IGTV bevezetésével és erősödésével pedig még inkább teret fog nyerni ez a tendencia.

7. Az AI átveszi az uralmat

A mesterséges intelligencia talán az elmúlt évek egyik legnagyobb buzzwördje lett, de ez nem azt jelenti, hogy ne terjedne úgy a használata, mint a pestis. A chatbotoktól kezdve számos területen kezd mainstream lenni a használata, amely jövőre egy nagy ugrás elé néz.

Ennek egy nagy része az átlag felhasználó számára láthatatlan lesz, hiszen az algoritmusok fejlődését csupán akkor veszik majd észre, amikor egyre inkább a nekik releváns hirdetéseket és ajánlásokat fogják látni a hírfolyamokban. Illetve ennek az ellenkezőjében is nagy segítségre lesz az AI. A fake és offenszív tartalmakat sokkal pontosabban fogja tudni kiszűrni a rendszer, mely az elmúlt éveknek ugyancsak nagy problémája volt.

Ami talán ebből a legkézzelfoghatóbb, az a chatbot, amelynek használata jövőre még inkább el fog terjedni és rengeteg időt fog megspórolni a cégek számára. A legegyszerűbb chatbot megoldástól (Pl. Messenger bot), a legbonyolultabb rendszerekig (Pl. Intercom) széles a skála, amiből a marketing szakemberek tudnak választani.

Összegzés

Social média trendek jönnek és mennek, de ami igazán számít, hogy neked mi az, ami működik. Azt javaslom, ne vegyél mindent kézpénznek, viszont tesztelj le minden funkciót és találd meg a számodra konkrét üzleti értéket hozó megoldásokat. Legyen az a márkád ismertségének a növekedése, több webshop konverzió, vagy tűzforró B2B leadek – mondja a szakértő.

Szerző: Farkas Zsolt – Social media specialista, a 7 Digits Growth Marketing Ügynökség társalapítója és ügyvezetője

Médiapiac

Ez lesz a karácsonyi műsorkínálat a TV2 Csoport csatornáin

A TV2 Csoport csatornái a karácsonyi időszakban változatos műsorokkal várják a nézőket. Családi filmek a közös tévénézős estékhez, karácsonyi mesék, romantikus és lebilincselő mozik, klasszikusok, akció, szerelem, humor – ez mind megtalálható a TV2-n és a kábelcsatornákon. És persze, ami mindenkit érdekel: nincs karácsony Kevin nélkül, LESZ Reszkessetek betörők!

Közzétéve:

Flickr

A TV2 – ahogy a korábbi években, úgy idén is – különleges ajánlót készít a Reszkessetek betörők! című filmtrilógiához. A 2021-es kisfilm egy idilli kertvárosban játszódik, a főszereplője pedig Badár Sándor. Ő alakítja a kicsit zsémbes, mindig mindenre megjegyzéssel reagáló, mogorva szomszédot. A házsártos bácsi magányosan ballag hazafelé, karácsonyfáját maga után húzva, miközben körülötte életre kel a kertváros és akaratlanul is meglátja a kedves helybéli lakók karácsonyi készülődését. A szomszédok szerepében a TV2 műsorvezetői, ikonikus arcai: Ördög Nóra, Lékai-Kiss Ramóna, Till Attila, Stohl András, Krausz Gábor és Vomberg Frigyes láthatók. És hogy kerül a képbe Kevin? A promó végén ez is kiderül!

A Reszkessetek betörők! trilógia első részét szenteste 20:25-től, a másodikat 25-én 20:25-től, a harmadik filmet pedig 26-án 20:40-től láthatják a TV2 nézői.

Kevin megunhatatlan kalandjai mellett azonban még számos kiváló film, köztük országos tévépremierek is terítéken lesznek az ünnepek alatt a TV2 műsorán. Elsőként rögtön december 24-én kora délután az Abominable – Jetikölyök, ami most először látható országos kereskedelmi csatornán. A 2019-es amerikai-kínai animációs filmben három tinédzser kis jeti barátjuk családját próbálja meg előkeríteni, miközben megannyi kalandban lesz részük. Szintén 24-én, 18:45-től a Kiskedvencek titkos életének második részébe nyerhetnek bepillantást kicsik és nagyok. Szintén országos premierként először lesz látható a TV2-n A Grincs 2018-as verziója, amiben a barlangja magányában élő Grincsnek továbbra is eltökélt szándéka, hogy saját nyugalma érdekében ellopja Kifalva lakóitól a karácsonyt. A december 26-i premier Jim Carrey 2020-as filmje, a Sonic, a sündisznó, aminek címszereplője teljesen véletlenül varázserő birtokosa lesz. A Földre menekül, ahol csak arra kell ügyelnie, hogy senki ne tudjon a létezéséről. Ez azonban nem könnyű, ha a nyomában egy mániákus tudós, Dr Robotnyik (Jim Carrey) lohol a fél világon keresztül.

A TV2 reggeli infotainment műsora, a Mokka december 24-én reggel ünnepi, élő adással jelentkezik, szilveszterkor pedig egy best of különkiadás várja majd a nézőket.

A Mozi+ ünnepi kínálata azokat célozza, akik nem szeretnék, ha a tévéből is a karácsony folyna, így nekik akciófilmekkel, vígjátékokkal készül a csatorna, “Deadpool ajánlásával”. December 23-án 21 órától Will Smith látványos sci-fi akcióthrillerje, a Gemini man nyitja a szuperfilmek sorát, amit 24-én és 25-én 21:20-tól a Ryan Reynolds-féle Deadpool 1-2 követ. December 26-án az esti film a Halálos iramban – Ötödik sebesség lesz, Vin Diesel, Paul Walker és Dwayne Johnson legendás hármasával.

A Moziverzum közönségkedvencekkel színesíti az ünnepi műsorkínálatot: Szenteste 18 órától Will Smith fia, Jaden Smith és Jackie Chan főszereplésével a Karate kölyök 2010-es feldolgozása, 21 órától pedig Dwayne Johnson és a Jumanji: Vár a dzsungel látható majd. December 25-én kora este a The Holiday csetlő-botló főhőseinek egymásra találásáért szoríthatnak a nézők, míg 21 órától a Bohém rapszódiát és benne Rami Malek Oscar-díjas Freddie Mercury alakítását nézhetik meg, akik a Moziverzumra kapcsolnak. Karácsony másnapján este héttől a Ferdinánd című amerikai animációs vígjáték indítja az estét, amiben a címszereplő bika arról szeretné meggyőzni a világot, hogy társaival ellentétben őt cseppet sem érdekli a bikaviadalok világa, sokkal inkább szereti a békességet és a természetet. Este kilenctől a Nagyfater elszabadul című vígjátékban Robert de Niro és Zac Efron egy nagyapa-unoka párost alakítanak, akik a nagymama halála után egy mindent megváltoztató közös utazásra indulnak.

A SuperTV2 karácsonyi kínálatában a főszerep a filmsorozatoké lesz, de helyet kapnak a képernyőn olyan mozisikerek is, mint december 24-én délelőtt a Titanic, 25-én és 26-án rögtön dél után a Bridget Jones-sorozat két része. Három napon keresztül, 24-25-26-án 16:45-től Nia Vardalosé a képernyő: a Bazi nagy görög lagzi, majd a Görögbe fogadva és a Bazi nagy görög lagzi 2 filmekben. Szintén ezeken a napokon 18:45-től az elmaradhatatlan klasszikus Sissi trilógia látható majd a SuperTV2 műsorán, amit 24-én 21 órától a Rossz anyák, 25-én az Életrevalók, 26-án pedig a Gladiátor követ a műsorrendben.

Az Izaura TV kínálatában december 24-január 2. között számos országos TV premier, romantikus és karácsonyi film is található. Idén december 24-31 között délelőttönként az Izaura TV műsorán látható Anna édes-bús története, akit Marilla és Matthew fogadnak örökbe a Zöld-oromban, és akinek felnőtté válását követhetik nyomon a sorozatban a nézők. December 24-én este a Karácsonyi fényekben Thomas Kinkade, Amerika egyik népszerű, elismert festőjének pályakezdő éveibe enged bepillantást, ezután a Karácsonyi meglepetések története következik. December 25-én este először a Karácsonyi kívánságok látható, amiben az életéből kiábrándult Melody barátnője unszolására megírja karácsonyi kívánságlistáját és csodák csodájára, óhajai sorra valósággá válnak. Ezután este kilenctől az Ezüst száncsengőt vetíti a csatorna.

A TV2 Csoport női csatornája is átadja magát az ünnepi hangulatnak. a FEM3 műsorán december 24-26 között este héttől a Kastélyból álomotthon karácsonyi epizódjai, december 20-24 között este kilenctől a Bates-család országos TV premier epizódjai következnek, amiben egy 19 tagú família mindennapi kaotikus életébe nyerhetnek bepillantást a nézők. December 20-26 között este hattól a legendás doku-reality, A nagy házalakítás ünnepi kiadása látható a csatornán. December 25-26-án 17 órától a Liliputi házikók, 20 órától pedig a Bizarr gyűjtemények karácsonyi adásait tűzi képernyőre a FEM3.

A legkisebbek örömére a TV2 Kids december folyamán egészestés animációs filmekkel szórakoztat, az ünnepi héten este héttől Tad, az utolsó felfedező, Croodék, Bébi úr, az Énekelj!, a Lúdas Matyi (december 24.) és az Óriásláb fia (december 26.) meséket nézhetik meg a kicsik. December 24-26 között a már jól ismert mesesorozatok karácsonyi epizódjaival hangolódhatnak az ünnepekre a gyerekek, olyan jól ismert címekkel, mint a Hupikék törpikék, Eperke legújabb kalandjai, Mása meséi, Trükkös Tom, Sam, a tűzoltó, az Én kicsi pónim, Garfield és még sok-sok kedves kis mesehős.

A december a családi sütés-főzés egyik csúcsidőszaka, melyhez ezúttal a TV2 Séf szállítja a jobbnál-jobb tartalmakat. A csatorna műsorai segítenek az ünnepi menü összeállításában, a legjobb levesek, húsok, köretek és desszertek, tradicionális és modern fogások elkészítésében. December 13-tól minden este a Karácsonyi sütimester versenyzőinek desszertkölteményeit csodálhatják meg az édesszájúak, december 18-án 17:55-ös kezdéssel a Karácsony River Cottage-ban különkiadása kerül képernyőre, Hugh pedig garantálja, hogy ezúttal is a környék terményeinek és saját kertjének legjavát teríti az ünnepi asztalra. December 19-én 13:30-tól Nigella Lawson – Nigellissima műsorának Karácsonyi finomságok epizódja ad ihletet a sütéshez, 24-én 18 órától pedig Jamie Oliver karácsonyi receptjeit készíti el.

A Zenebutik csatorna szenteste 18:15-től Márió, a harmonikás karácsonyi koncertjével színesíti az ünnepi műsorkínálatot, amit este nyolctól a Magyar Dal című műsor karácsonyi operett-különkiadása követ, olyan neves fellépőkkel, mint Leblanc Győző, Maros Gábor, Tóth Éva, Teremi Trixi és még sokan mások.

A TV2 Comedy-n szenteste a Lee szerint a világ két ünnepi epizódja, a Szellemes karácsony és a Karácsony az áruházban lesznek műsoron, míg december 25-én 21 órától a Men in Black – Sötét zsaruk harmadik részét tűzi képernyőre a csatorna.

Borítókép: kivágás a Reszkessetek betörők! című filmből

Tovább olvasom

Médiapiac

Ő lesz Donald Trump új médiacsoportjának vezetője

Donald Trump korábbi amerikai elnök új médiavállalatának lesz a vezetője Devin Nunes amerikai republikánus képviselő, aki ezért még az év vége előtt lemond kongresszusi posztjáról – jelentette a The Washington Times hétfő éjszaka.

Közzétéve:

Fotó: MTI/EPA/Fehér Ház

Az amerikai jobboldali-konzervatív napilap online tudósítása szerint a jelenlegi kaliforniai képviselő a Trump Media & Technology Group vezérigazgatója lesz. A cég hétfőn jelentette be közleményben hogy Nunes lesz a vállalat vezetője, s januárban nevezik ki.

Devin Nunes 2016-ban elsők között vonta nyilvánosan kétségbe a Trump-kampány munkatársai és Oroszország közötti állítólagos összejátszásról szóló politikai hírt.

2019-ben “Az összeesküvés az elnök ellen” címmel könyvet jelentetett meg az ügyről. Amelyről később ki is derült, hogy megkonstruált hírek sorozatáról volt szó az elnök megbuktatása érdekében, és a Demokrata Párt Országos Bizottsága valamint Hillary Clinton, a demokraták volt elnökjelöltje finanszírozta az erről szóló dosszié összeállítását.

A 48 éves Devin Nunes ezt követően az akkori elnök egyik legrendíthetetlenebb védelmezőjévé és támogatójává vált.

Donald Trump új internetes közösségimédia-platformot kíván indítani TRUTH (Igazság) néven a Trump Media vállalatcsoport irányításával.

A korábbi amerikai elnök Facebook- és Twitter-fiókjait korábban letiltották a közösségi médiumok felhasználási szabályainak megsértése miatt – emlékeztetett a The Washington Times cikke.

Tovább olvasom

Médiapiac

Bizarr videóhívásban építette le 900 dolgozóját a Better.com

Ennél kevés kegyetlenebb videó kering a neten, hallani lehet, ahogy a videót felvevő női alkalmazott szívszaggatóan könyörög a monitornak, hogy ne rúgják ki.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Better.com-nál nem volt túl fényes a hangulat, amikor Vishal Garg vezérigazgató 900 alkalmazottat bocsátott el egy Zoom megbeszélésen, amelyről a videót szombaton töltötte fel az egyik pórul járt exdolgozó.

A kiszivárgott videofelvételen Garg azt mondja, hogy a vállalat a munkaerő 15 százalékát fogja elbocsátani, bár később tisztázták, hogy az elbocsátások az alkalmazottak 9 százalékát érintik – írja az Entrepreneur gazdasági lap.

„A piac, mint tudják, megváltozott, és a túlélés érdekében együtt kell haladnunk vele” – mondta. „Ez nem olyan hír, amit hallani szeretnének, de végül is ez az én döntésem volt, és azt akartam, hogy tőlem hallják. Ez egy nagyon-nagyon nehéz döntés volt” – vezette fel az igazgató a fájdalmas elhatározást.

Garg elmondta a dolgozóknak, hogy karrierje során ez a második alkalom, hogy tömeges elbocsátásokat kellett végrehajtania, és azt mondta, hogy reméli, ezúttal nem lesz sírás a folyamat során.„Ha önök is részt vesznek ebben a hívásban, akkor önök is azon szerencsétlen csoport tagjai, akiket elbocsátanak”

– magyarázta Garg a videóban. „Az önök munkaviszonya itt azonnali hatállyal megszűnik” – közölte az érintettekkel.

A Mandiner szerint hallani lehet, ahogy a videót felvevő női alkalmazott szívszaggatóan könyörög a monitornak, hogy ne rúgják ki.

„Ez nem lehet igaz! Mindazok után, amit megtettünk!” – fakadt ki szívszorítóan az alkalmazott.

A Better.com egy 2016-ban indult digitális hitelezéssel foglalkozó weboldal.

A jelentések szerint a céget 7 milliárd dollárra értékelik, miután 750 millió dolláros „készpénzinjekciót” kapott néhány nappal ezelőtt – fedte fel az Entrepreneur.

Tovább olvasom