Kövess minket!

Médiapiac

A GVH megszüntette a Megapolis-TV2 fúziós eljárást

A Gazdasági Versenyhivatal álláspontja szerint az összefonódáshoz nem szükséges a hivatal engedélye, ugyanakkor az NMHH megtagadta a szakhatósági hozzájárulást.

A Megapolis Zrt. a GVH-hoz benyújtott kérelmében előadta, hogy az összefonódással érintett vállalkozások, így a Megapolis-csoportba tartozó MTG Metro Gratis Kft. (a Metropol napilap kiadója), valamint – a CCA Vízió Kft. és a Double 6 Dominoes Kft. 50-50%-os tulajdonában lévő TV2 Media Group Holdings Kft. által irányított – a TV2 Holdings-csoporthoz tartozó TV2 Media Csoport Kft. (a TV2, a FEM3, a PRO4 és a SuperTV2 televíziós csatornák szolgáltatója) szerkesztői felelősséggel rendelkezik a médiatartalom nyilvánossághoz való eljuttatásakor.

A GVH 2015. november 12-én – a médiatörvény rendelkezései szerint – szakhatósági állásfoglalást kért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól (NMHH).

Ezt követően a cégbíróság – 2015. december 31-i hatállyal – bejegyezte a Magyar Broadcasting Co. Kft.-t a TV2 Média Csoport Kft. egyedüli tagjaként, és ezzel egyidejűleg törölte a cégnyilvántartásból a TV2 Media Group Holdings Kft.-t, mint a TV2 Média Csoport Kft. tagját. Így a közhiteles nyilvántartásban szereplő adatok alapján – eltérően a GVH-hoz benyújtott kérelemben korábban leírtaktól – a TV2 Media Csoport Kft. nem tagja a TV2 Holdings-csoportnak, ezért a GVH figyelmen kívül hagyta a TV2 Media Csoport Kft. árbevételét a küszöbszámok számításánál.

Az NMHH Médiatanácsa – a GVH-nak 2016. február 11-én kézbesített állásfoglalásában – a szakhatósági hozzájárulást megtagadta, mert a CCA Vízió Kft. és a Double 6 Dominoes Kft. – eltérően a GVH-hoz benyújtott kérelemben írtaktól – nem rendelkezik szerkesztői felelősséggel.

Az összefonódásban érintett vállalkozáscsoportok közül a Megapolis Zrt. esetében teljesül a versenytörvény szerinti árbevételi küszöbszám. A CCA Vízió Kft.-nek, a Double 6 Dominoes Kft.-nek és a TV2 Media Group Holdings Kft.-nek 2014-ben nem volt árbevétele. Így nincs két olyan vállalkozáscsoport, amelynek nettó árbevétele meghaladná az 500 millió forintot. A kérelmezett összefonódáshoz ezért nem szükséges a GVH engedélye, így a GVH megszüntette az eljárást.

Médiapiac

Gyermeknapi meglepetésekkel készül a legkisebbeknek a közmédia

A Kossuth Rádió Mesehéttel, míg az M2 Gyerekcsatorna zenés produkciókkal szórakoztatja őket.

Közzétéve:

Pixabay

Rendhagyó mesedélutánokkal lepi meg a legkisebbeket a Kossuth Rádió: május 23-tól egy teljes Mesehét indul, amelyben

minden nap 20:12-től a közmédia egy-egy műsorvezetője, munkatársa olvas mesét a legkisebb hallgatóknak.

A magyar népmesék és a Grimm testvérek klasszikusai mellett néhány kortárs hazai meseíró története is várja a gyerekeket, többek között olyan közkedvelt képernyősöktől, mint Fábry SándorNovodomszky Éva, a Duna Család-barát háziasszonya, Radványi Dorottya, a Duna Almárium háziasszonya vagy Bősze Ádám, a Bartók Rádió műsorvezetője – közölte az MTVA.

Az M2 Gyerekcsatorna május utolsó vasárnapján, gyermeknapon szintén meglepetéssel készül a lurkóknak. Olyan zenekarok énekelnek a gyerekeknek, mint a Kaláka együttes, a Rutkai Bori BandaKovácsovics Fruzsi és zenekara vagy az Apacuka zenekar. A műsorfolyamban egész nap a zenekarok legnépszerűbb gyerekdalait hallhatják majd a kis nézők, így kíván nekik boldog gyermeknapot a csatorna.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Csehországban újra hozzáférhetővé válnak az oroszpárti honlapok

Csehországban szerdától újra hozzáférhetővé válnak az oroszpárti információs honlapok, amelyeket az Ukrajna elleni orosz katonai hadművelet megindítása után, február 25-én kapcsolt ki a CZ.NIC internetes szövetség.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Ezek a honlapok már nem jelentenek veszélyt a társadalomra – jelentette ki Vilém Sládek a szövetség szóvivője kedden Prágában.

A CZ.NIC internetes szövetség nyolc információs honlapot blokkolt le, míg a mobilszolgáltatók további hatot. “Az intézkedés legfőbb célja az volt, hogy az orosz agresszió kezdetén korlátozza a hamis és félrevezető információk terjesztését az online térben. Ezek az információs honlapok igyekeztek relativizálni, megindokolni vagy egyenesen támogatni az agressziót” – magyarázta a korábbi döntés hátterét a szóvivő.

A három hónapos működési tilalom után várható, hogy ezeknek a honlapoknak a látogatottsága jelentősen lecsökken – jegyezte meg.

A CZ.NIC szabályzata szerint a társadalomra veszélyt jelentő honlapok kikapcsolása legfeljebb három hónapra engedélyezett, azt követően ilyen lépést csak a bíróságok, a rendőrség vagy más kompetens állami szerv kérhet. A szövetséghez azonban ilyen kérés nem érkezett, ezért szerdán újraindítja a honlapokat – mutatott rá Vilém Sládek.

A szövetség és a mobilszolgáltatók februári döntése az oroszpárti honlapok három hónapos kikapcsolására éles kritikát kapott a jobboldali cseh sajtóban. A politikai elemzők szerint a “hivatalossal” ellentétes vélemények elhallgattatása ellenkezik az alkotmánnyal és a szólásszabadsággal, s az egykori kommunista tájékoztatási rendszerre emlékeztetett, amely tiltotta a neki nem tetsző vélemények nyilvános terjesztését.

Tovább olvasom

Médiapiac

Nézettségi rekordot döntött a Csináljuk a fesztivált! döntője

A közmédia legnézettebb szórakoztató műsora lett a Duna zenés show-ja, amelynek nézettségét a Dunán az elmúlt 2,5 évben csak a Forma-1 és a tűzijáték közvetítése előzte meg. A produkció szombati döntőjét az 50 év feletti korosztály mellett sok fiatal választotta szombat este.

Közzétéve:

MTI/Máthé Zoltán

A Nielsen Közönségmérés adatai alapján csaknem félmillió embert ültetett a képernyő elé a Csináljuk a fesztivált! döntője­, amelyben eldőlt, ebben az évadban melyik magyar dal lett az évszázad slágere.

A Duna showműsorának 10 adása közül – 6 elődöntő, 3 középdöntő és a finálé – a legnézettebb, 462 532 nézővel az utolsó forduló volt. Ezzel az eredménnyel a Duna legnézettebb produkciója idén a Csináljuk a fesztivált! záróadása volt,

valamint a szórakoztató programok kategóriájában – a sportközvetítéseken kívül – a közmédia legnézettebb műsora egyben. 2020-tól a saját gyártású produkciók közül a legkiemelkedőbb eredményt érte el a showműsor, a Duna csatornán csak a Forma-1 Magyar Nagydíjának közvetítését és az augusztus 20-i tűzijátékot nézték többen.

A teljes hazai televíziós portfóliót nézve szombaton a Duna a második legnézettebb csatorna volt, teljes napon és főműsoridőben is a teljes népesség körében. A nézettségi rekordot koronázza, hogy a fiatalok is csatlakoztak a nézőközönséghez; a showműsor megszólította az 50 év alattiakat, így korosztályuk aránya jelentősen nőtt a Duna átlagos közönségéhez viszonyítva.

Borítókép: Fodor Imre és Rókusfalvy Lili, műsorvezetők, valamint Balázs Andrea, zsűritag, a győztes Peter Sramek, illetve Boros Csaba, Nagy Bogi, Korda György és Balázs Klári, zsűritagok a Csináljuk a fesztivált! című nagyszabású show-műsor sajtónyilvános döntőjének felvételén a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) óbudai stúdiójában 2022. április 5-én

Tovább olvasom