Kövess minket!

Médiapiac

A Google+, ahogyan a Google látja: ″befogadó üzemmódba kapcsoltunk″

A keresők piacát uraló Google legújabb közösségi szolgáltatására nagyon kíváncsi volt a szakma, ám a tavaly bejelentett Google+-t sokak részéről értetlenség fogadta. A Google viszont nagyon is elégedett a termékkel, ezért kíváncsiak voltunk, mit lát a cég a Google+-ban. A Médiapiacnak nyilatkozó Obi Felten Google+-ért felelő régiós marketingigazgató szerint még csak az út elején járnak, így idő kell a fogyasztók és a hirdetők megnyerésére. Bár a sajtó előszeretettel gondolkodik gigászok csatájában, valójában nem nagyon foglalkoznak a Facebookkal. Azt is elárulta, mit tanultak a Wave és a Buzz sikertelenségéből.

[Az interjú elsőként a március-áprilisi Médiapiac magazinban jelent meg.]

 

Obi Felten

A Google+-t, pontosabban a Google új közösségi próbálkozását nagyon várta a szakma és a sajtó. Ehhez képest bőséggel kaptak szkeptikus vagy egyenesen negatív kritikákat. Számítottak erre?

Elégedettek vagyunk a Google+ eddigi fejlődésével, éppen nemrégiben jelentettük be, hogy elértük a havi százmillió aktív felhasználót, illetve a napi ötvenmillió felhasználót. Az útnak azonban csak a legelején járunk, a projekt kevesebb mint egyéves. Ezen idő alatt a csapat hihetetlen iramban dolgozott az újabb és újabb funkciók elindításán, ezek egy jelentős része éppen a felhasználói visszajelzéseken alapul. Naponta jövünk ki újabb funkciókkal vagy javításokkal.

 

A Google+-t vajon annyira várták maguk a felhasználók is, mint a cég? Nincsenek jól el a már meglévő közösségi hálózatokkal, például a Facebookkal és a Twitterrel?

Mi nem pusztán “egy újabb közösségi oldalt” látunk a Google+-ban. A célja a Google egészét jobbá tenni azáltal, hogy közösségi “szövetbe” köti össze az összes termékünket. Az, hogy megérthessük a felhasználóinkat, tudjuk, mi érdekli őket, kik fontosak a számunkra, kulcsfontosságú ahhoz, hogy azt és akkor adhassuk nekik, amire és amikor szükségük van.

Például ha a Google-ön keresgél valaki új mobiltelefonok után, akkor egy sor szakértői véleményt és cikket fog lelni. De hasznos az is, ha mondjuk egy barátod véleményét is megtalálod, aki megosztott egy bejegyzést az új Samsung készülékéről. Ha tudod, hogy a barátod odavan a mobilokért, és bízol az értékítéletében, akkor kíváncsi leszel az észrevételeire. A YouTube-on pedig nemcsak az alapján tudunk így videókat ajánlani a felhasználóknak, hogy korábban mit néztek, hanem azokat is megmutatjuk nekik, amelyeket a barátaik osztottak meg a Google+-on, ami annyit tesz, hogy nagyobb eséllyel fog feltűnni a legfrissebb őrült videó, amiről a barátaid beszélnek.

 

Egy mostanában (az interjú április elején készült – A Szerk.) megjelent The New York Times-blogbejegyzés felütése az volt, hogy a “Google+-nak van egy kis imázsproblémája”. Amennyiben ez igaz, felmerül a kérdés: hogyan tervezi ezt kezelni a Google?

A Google+-szal hosszú távra tervezünk, hosszú távon szeretnénk tartalmas kapcsolatot építeni a felhasználókkal. Ahogy egyre jobban megismerik az olyan funkciókat, mint a Hangouts vagy a Circles, és ahogy ennek nyomán a Google-t és a web egészét érintő felhasználói élmény egyre élvezetesebbé és hasznosabbá válik számukra, reményeink szerint újra és újra visszatérnek majd.

 

A Google korábbi közösségi próbálkozásai nem nyűgözték le a felhasználókat és a hirdetőket sem. Mit kell tennie ahhoz a Google+-nak, hogy elkerülje a Wave vagy a Buzz sorsát?

El kell ismernem, hogy követtünk el hibákat a múltban, de a Google sosem félt kockázatokat vállalni, és ha balul ütött ki a dolog, akkor tanultunk a hibáinkból. A korábbi közösségi projektek tanulságai hihetetlenül hasznosak voltak számunkra a Google+ fejlesztése során.

Nézzük csak a Wave példáját, amelyet fanfárok közepette mutattunk be 2009 májusában a Google I/O fejlesztői konferenciánk alkalmával. A múlt évben leállítottuk, főképp mert a felhasználóink sosem találták meg igazán, hogy mire is lehetne használni. A Wave-projektből azt tanultuk meg, hogy nem tehetünk túlzó ígéreteket a jövőre nézve, így aztán a Google+-t szinte „csendben” dobtuk piacra, egy zárt teszt keretében, ahová a dolgozók a barátaikat és a családtagjaikat hívhatták meg. A szolgáltatást aztán innen építettük fel, szépen lassan. Vagy vegyük a Buzzt, amely arra emlékeztetett minket, hogy az embereknek mennyire fontos az online adataik védelme. Ebből azt tanultuk meg, hogy nagyobb figyelmet kell szentelnünk az adatvédelemre a Google+ esetében. Az adatvédelmi beállításainkat még a korábban kritikus európai adatvédelmi hivatalok is dicsérték.

Egy szó, mint száz, hibázni és elbukni emberi dolog, sőt a technológia világában ez hasznos, a tanulságokat ugyanakkor komolyan kell venni.

 

Az internetezők rengeteg időt töltenek a Facebookon. Mi lenne az a stratégia, amivel a Google sikeresen csábíthatná át őket a Google+ felületére? Facebookabbnak kell lennie a Facebooknál, vagy a megkülönböztetés a jó út?

Nem foglalkozunk azzal túlzottan, hogy mit csinál a többi cég, mi ugyanis valami újat próbálunk az asztalra letenni: egy új, fejlettebb Google-t, amely új funkciókat kap. Az egyik kedvenc funkcióm a Google+-mobilélményhez köthető. Az Instant Upload egy opt-in szolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy a mobilunkkal készített minden egyes fotó és videó automatikusan feltöltődjön a felhőben egy biztonságos albumba. Mindenkinek nagyon hasznos ez a funkció, aki úgy járt, mint egyszer én, amikor elveszítettem az okostelefonomat, rajta minden felvétellel!

A felhasználók a Google+-on felfedezhetnek egy sor közösséget, csatlakozhatnak hozzájuk, és ez lesz a szolgáltatásunk kulcsfontosságú megkülönböztető jegye. Például most már sokkal több női felhasználót látunk a Google+-on, mint az első napokban, ennek az az egyik oka, hogy a funkciókkal nagyon jól tudnak élni a fiatal anyukák. Szívesen osztanak meg fotókat a kisbabájukról, de nem bárkivel, és erre a megkülönböztetésre tökéletesen alkalmas a Circles. Vagy bár otthon kell maradniuk a kisgyerekükkel, de a Hangouts segítségével nagyszerűen tarthatják a kapcsolatot a barátaikkal. De erős közösségek épülnek az olyan témák köré is, mint a fotózás, a zene, a gasztronómia vagy a sportklubok.

 

A média hajlamos a Google+ és a Facebook viszonyát gigászok csatájaként tálalni. Mit gondol erről?

A média szereti a nagy párharcokat, mi viszont nem igazán foglalkozunk azzal, hogy mit csinál a többi cég. A saját projektjeinkre fókuszálunk.

 

Kommunikációjuk szerint a Google+ a Google leggyorsabban növekedő terméke. A számok azonban önmagukban még nem jelzik a valódi potenciált. Mit szeretne a cég elérni a szolgáltatással az elkövetkező három-öt évben? Hogyan illik bele a Google+ a stratégiájába?

Három-öt év, mondhatni, egy emberöltő a technológiai szektorban, azaz nagyon nehéz ennyire előre megjósolni, hogy mi fog történni. Annyit mondhatok csak, hogy a Google+nak még csupán a legelején tartunk, és még számtalan innovációval jelentkezünk.

 

Egy interjúban egy, a Google részéről nyilatkozó vezető azt mondta, a felhasználói bázis növelése csak a kezdet. Mi a következő lépés afelé, hogy a szolgáltatás valóban megnyerje magának az internetezőket és ezzel a hirdetőket?

Úgy gondolom, az a fő feladatunk, hogy folyamatosan odafigyeljünk a felhasználók igényeire, a visszajelzéseik ugyanis közvetlen hatással bírnak a Google+ fejlesztésére, a javításokra és az új funkciókra egyaránt. Ugyanezt mondhatom el a hirdetőkkel kapcsolatban is. A márkáknak most már lehet saját Google+-oldaluk, de tisztában vagyunk vele, hogy még nagyon sok dolgot tehetünk és kell is tennünk a hirdetőkért. Örülünk tehát azoknak a visszajelzéseknek, ötleteknek, amelyek a márkatulajdonosoktól érkeznek azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudnánk számukra a szolgáltatást hasznosabbá tenni. Teljesen befogadó üzemmódban vagyunk.

Médiapiac

Kifakadt a képregényrajzoló az LMBTQ-sított Superman-történet miatt

Otthagyja a vállalatot, elege lett abból, hogy a klasszikus képregényhősöket „érzékenyítik”, liberalizálják, és különféle szexuális kisebbségekhez tartozónak állítják be.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A DC Comics által kiadott Superman-képregények legújabb részén dolgozó képregényrajzoló, Gabe Eltaeb bejelentette: elhagyja a vállalatot. Számára az volt az utolsó csepp a pohárban, amikor a DC Comics eltávolította Superman sok évtizedes jelmondatából az „amerikai útért” gondolatot, és a helyére „jobb holnapért” került.

„Ami igazán feldühített, hogy az ‘igazságért, az igazságosságért és a jobb holnapért’ lett Superman új jelmondata, pedig a francba is, az ‘igazság, igazságosság, az amerikai út’ volt mindig a mottója. A nagyapám majdnem meghalt a második világháborúban, nincs joguk elpusztítani azokat az elveket, amikért emberek meghaltak. Ez egy baromság. Szerencsére éppen lejárt a szerződésem a DC-vel, már elegem lett abból a sok sz*rból, amivel tönkretették a karaktereket az elmúlt években. Nincs joguk ehhez” – tette hozzá Eltaeb.„Bigottnak és rasszistának neveznek minket, azonban baromira megkérném a rohadt mainstream médiát, hogy találjanak nekem egy olyan könyvet, pólót vagy filmet, ami kimondja, hogy a baloldaliság rossz, a konzervativizmus pedig jó! Nem fogtok egy ilyet se találni, mert nem hagyjátok, hogy az emberek, a többség hallassa a hangját” – fakadt ki Eltaeb.

A képregényrajzoló felháborodásának hátterében az áll, hogy az elmúlt időszakban a DC Comics a klasszikus képregényhősök karaktereit valamelyik szexuális kisebbség vagy a liberalizmus támogatójaként igyekszik beállítani. Így történhetett meg, hogy Superman fia, illetve Robin, Batman segédje is biszexuális „lett”.

Ugyanakkor nemcsak a DC Comics, hanem a Marvel vállalat is elkezdte „progresszívebbé” és „befogadóbbá” tenni a képregényeit, ennek érdekében pedig homoszexuális szuperhőssé változtatta – például – Amerika Kapitányt. Amint arról az Adnkronos is beszámolt, a Marvel képregényeinek 80 éves történetében most először hordja LMBTQ-karakter a szuperhős pajzsát – írja a V4NA hírügynökség.

Tovább olvasom

Médiapiac

Podcast-sorozatot indított az Egyszülős Központ

Podcast-sorozatot indított az Egyszülős Központ az egyedülálló szülők mindennapjainak könnyebbé tételéért.

Közzétéve:

Pixabay

A rendszeresen jelentkező adások segítséget nyújtanak az élet minden területén, szó lesz hétköznapi hasznos praktikákról, jogi kérdésekről és a lélek dolgairól is. Körbejárják például majd a tartásdíjak behajtásával kapcsolatban január elsejétől életbe lépő törvényi változásokat.

Októberben a központ elindította a pénzügyi coachingot és a Pénzügyekről okosan című szolgáltatását, amelyek az egyedülálló szülőknek segítenek a pénzügyi kérdésekben eligazodni. Ezekhez kapcsolódva a megélhetés rendezésével és a jövő pénzügyi megalapozásával is foglalkoznak majd.

A sorozat első részében az egyszülős létről beszélget Nagy Anna, a központ vezetője és Győri Ildikó pszichológus. Az adásban olyan kérdésekre keresik a választ, hogy nehéz-e egyedülálló szülőnek lenni, hogyan lehet könnyebben megbirkózni a hétköznapokkal vagy lehet-e boldog, kiegyensúlyozott a gyermek ebben az élethelyzetben.

A második rész középpontjában az elvált szülők kapcsolata szerepel, a beszélgetésből kiderül, szükséges-e a harc, lehet-e és ha igen, hogyan együttműködni.

Az adások az Egyszülős Központ honlapján, a www.egyszulo.hu/aktualitasok/1-szulo-1-podcast oldalon érhetők el.

A budapesti Egyszülős Központ 2018 májusában nyílt, hogy gyakorlati segítséget és közösséget nyújtson azoknak a családoknak, amelyekből hiányzik az egyik szülő. Azóta a központ több mint hetvenféle szolgáltatásával mintegy 22 ezer egyszülős családot ért el. Magyarországon ma több mint félmillió gyereket egyetlen szülő nevel, az egyszülős családok száma körülbelül 300 ezer.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Megbírságolta a Tilos Rádiót és vidéki rádiókat vizsgált a Médiatanács

Korhatár-besorolási büntetést kapott a fővárosi adó.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága pénteki közleménye szerint a fővárosi Tilos Rádió szolgáltatójára 75 ezer forint bírságot rótt ki a Médiatanács, mert a 7térítő című műsorban elhangzott, következetesen trágár kifejezések ellenére nem 16-os korhatár-besorolással és nem a 21 és 5 óra közötti idősávban, hanem besorolás nélkül, reggel 7 és 9 óra között sugározta a vitatott műsort.

A grémium a szerződéses vállalások betartását vizsgálta több vidéki rádiónál. A nyíregyházi Karc FM 102,6 kevesebb magyar zenét, a dunaújvárosi Rádió 24 kevesebb hírt és közszolgálati, valamint a helyi közélettel foglalkozó, a mindennapi életet segítő műsort, míg a békéscsabai Csaba Rádió kevesebb szöveget és helyi közéleti műsort, valamint több zenét tett közzé, amiért a testület figyelmeztette a rádiók szolgáltatóit.

“A Médiatanács a jogi következmények kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét” – hangsúlyozták.

Bejelentés alapján olyan műsorokat is vizsgált a grémium, amelyeknél nem indít eljárásokat. Júniusban a TV2 Családi titkok című sorozat egyik epizódjában homoszexuális témával foglalkozó tartalmat sugároztak. A Médiatanács döntésénél elsősorban arra volt figyelemmel, hogy az elbírálásnál még a szigorúbb gyermekvédelmi szabályok nem alkalmazhatók, tekintettel arra, hogy a törvénymódosítás csak később lépett hatályba.

A testület az Úgytudjuk nevű sajtótermék augusztusi számában látható “Szerelem a Gayer parkban” című tartalom kapcsán sem indít eljárást, ugyanis az a kiskorúak védelme szempontjából ártalmas elemet nem tartalmazott.

A rádiós frekvenciapályázatokkal kapcsolatos döntésekről azt közölték, a Médiatanács megállapította, hogy a Szeged 87,9 MHz körzeti frekvencia kereskedelmi jellegű használatára kiírt pályázat eredménytelen, ugyanis az egyedül pályázó Radio Plus Kft. alakilag érvénytelen ajánlatot adott. A testület ugyanakkor a médiaszolgáltatási lehetőség újrapályáztatásáról döntött, és elfogadta a pályázati felhívás tervezetét. A Médiatanács emellett véglegesítette a körzeti Nyíregyháza 100,5 MHz pályázati felhívását.

A testület elvégezte a Tapolca 101,8 MHz, a Veszprém 94,6 MHz és a Tatabánya 107,0 MHz pályázati felhívásaira benyújtott egy-egy ajánlat alaki vizsgálatát: előbbi kettőnél nyilvántartásba vette a Katolikus Rádió Zrt.-t, míg utóbbinál a Karc FM Média Kft.-t.

A testület a szolgáltató kérelmére 60 napos ideiglenes hatósági szerződést köt a kisközösségi Gyöngyös 92,4 MHz használatára a Mátra Média Kulturális Egyesülettel – áll a közleményben.

Tovább olvasom