Kövess minket!

Médiapiac

A Google a világ legnagyobb médiatulajdonosa

A leggyorsabb növekedést a Facebook produkálta. A legerősebb hagyományos médiacég a Disney, a top 10-ben egyetlen európai médiacsoport van.

Elhúz a Google

Bemutatta a világ 30 médiabevételeit tekintve legnagyobb médiatulajdonosának listáját a ZenithOptimedia. A Google már tavaly is az élen végzett, idén tovább nőtt a különbség közte és a második helyezett The Walt Disney Company között.

Ez azt jelenti, hogy a Google tavaly 115 százalékkal volt nagyobb a Disney-nél, most ez az arány 136 százalék. Más oldalról megvilágítva: a Google nagyobb, mint a Disney és a harmadik helyezett Comcast együttesen.

 

Mi alapján áll össze a lista?

A ZenithOptimedia 2007 óta közli a toplistát, melynek célja annak a meghatározása, hogy mely médiacégek a legfontosabbak a marketingkommunikációs piac számára. E szempontból minden olyan bevételt médiabevételnek tekint, amely hirdetés által finanszírozott üzletből származik. Így ide tartozik a lapkiadás, a televíziózás, a keresőszolgáltatás, a közösségi média és sok más, a hagyományos médiaszolgáltatástól eltérő tevékenység is.

A listán szereplő cégek ugyanakkor nem kizárólag reklámbevételük alapján mérettetnek meg, terjesztési és egyéb, a médiapiachoz köthető bevételeik egyaránt latba esnek.

Tavalyhoz képest módszertani változást jelent, hogy a médiabevételek közül kikerültek az olyan tevékenységek, amelyek a harmadik feles tartalom egyszerű továbbításán alapulnak, így például a pay-TV szolgáltatók esetében csak azon tartalmakból származó bevételek számítanak, amelyeket hirdetés által is finanszíroznak.

A 2015-ös lista 2013-as bevételek alapján áll össze, lévén a 2014-es pénzügyi évről még nem állnak rendelkezésre az adatok.

De mi miatt tudott még jobban elhúzni a Google? Az egyik legfontosabb tényezőt az okostelefonok és a táblagépek növekvő értékesítése jelenti, ezzel összefüggésben a mobil eszközökön való keresés felfutása látható. A funkció a mozgásban lévő fogyasztókat az olyan helyzetekben segíti, mint például a gyors ár-összehasonlítás az üzletekben. A mobil eszközök terjedése azt jelenti, hogy a tartalmak és ezzel együtt a display hirdetések a felhasználókat ott, akkor és olyan formában találják meg, amikor és ahogyan ők szeretnék. Ez utóbbi szintén hízlalja a Google bizniszét, így a ZenithOptimedia.

Az ifjú titánok

Van azonban olyan cég, amely még a Google-nél is jobban örülhet a mobil felfutásának.

Ez pedig a Facebook, amelynek a médiabevételei az előző évhez képest 63 százalékkal nőttek. A Facebook nagy erőfeszítéseket tesz mobilon, hiszen a mobil eszközök használata gyakoribb, rendszeresebb látogatásokat jelent a nap folyamán. Mindez azt jelenti, hogy a Facebook a top 10-be tudott kerülni 2015-ben.

A második legnagyobb (43%) növekedést a kínai Google, azaz a Baidu érte el. A szolgáltató bővülő bevételeit a kínai reklámpiac gyors fejlődése mellett a keresőtechnológia fejlesztése is táplálja. Ezzel a Baidu a 14. helyet csípte el, megelőzve a riválisok közül a Yahoo!-t és a Microsoftot is.

A harmadik legnagyobb arányú növekedést (15%) a legnagyobb brazil médiacég, a Grupo Globo produkálta, amely a Baiduhoz hasonlóan egy nagy méretű feltörekvő piac bővüléséből profitál. A különbség – a tevékenységen túl – az, hogy a brazil gazdaság nehézségei valamelyest behatárolják a Globo rövidtávú lehetőségeit.

A lista élvonalát az amerikai cégek dominálják, a top 10-ben egyetlen európai médiacég, a Bertelsmann található. A médiaüzletre is igaz, hogy figyelni kell a feltörekvő piacokra, a kínai állami tévétársaság, a CCTV például tíz év alatt a háromszorosára duzzadt.

Digitális ötösfogat

A feltörekvő piacok mellett a másik izgalmas terület a digitális médiáé. Tisztán digitális médiacég mindössze öt szerepel a listán: a Google, a Facebook, a Baidu, a Yahoo! és a Microsoft.

Ők öten azonban együttesen 71 milliárd dollárnyi médiabevételt termeltek 2013-ban, és ezzel a a globális digitális reklámköltés 67 százalékát mondhatják magukénak.

Az előző évhez képest az összbevételük 67 százalékkal bővült. Mindezek együttesen azt jelentik, hogy a digitális reklámpiac rendkívül koncentrált, és a jövőben még inkább azzá válik.

A teljes lista

Fotó: A világ legjelentősebb médiatulajdonosai (ZenirthOptimedia, 2015)

(A leadképen a Google koreai irodájának egy részlete látható.)

Médiapiac

Halálos fenyegetést kapott J.K. Rowling

Az írónőt megfenyegető pakisztáni aktivista korábban arról is tweetelt, hogy el akarja pusztítani Izraelt.

Közzétéve:

Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

 Harry Potter-írója szombaton halálos fenyegetést kapott egy Twitter-felhasználótól, aki méltatta, hogy megkéselték Salman Rushdiet – szúrta ki a neokohn. Rowling péntek este posztolt Rushdie megkéseléséről: „Borzalmas hír. Most nagyon rosszul érzem magam”.

Később megosztott egy képernyőfotót Meer Asif Aziz válaszáról, aki magát pakisztáni „diákként, társadalmi és politikai aktivistaként” írta le.

Aziz azt válaszolta a posztjára, hogy a késelő, Hadi Matar egy „forradalmár síita harcos” volt, a továbbiakban pedig megfenyegette Rowlingot – olvasható a Mandiner szemléjében.

„Ne aggódj, te leszel a következő” 

– írta kommentben.

Szombati bejegyzésében Rowling a Twittertől kért támogatást a fenyegetővel szemben, aminek meg is lett az eredménye ugyanis Aziz fiókját letiltották. A fiók archívuma szerint Aziz korábban arról tweetelt, hogyel akarja pusztítani Izraelt, és „terrorista államnak” bélyegezte a zsidó államot, Ukrajnát és Indiát is.

Emellett Aziz korábban támogatásáról biztosította Irán legfelsőbb vezetőjét, Ali Hámenei ajatollahot is. „Kedves vezető, az iszlám világért folytatott küzdelmed nem lesz hiábavaló” – írta Aziz egy Hámenei-tweetre adott válaszában.

Tovább olvasom

Médiapiac

EU: A tálibok megsértik a sajtószabadságot is

Még egy évvel hatalomra kerülésük után is Afganisztánban a tálibok súlyosan és folyamatosan megsértik a nők jogait, s a sajtószabadásot is semmibe veszik – hívta fel a figyelmet vasárnapi sajtóközleményében az Európai Unió Külügyi Szolgálata.

Közzétéve:

Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Az uniós külszolgálat hangsúlyozta: a tálibok megsértik a sajtó, a békés gyülekezés és az egyesülés szabadságát.

Utóbbira ékes bizonyíték, hogy szombaton az afgán fővárosban a tálib biztonsági erők erőszakkal feloszlatták nők egy tüntetését, amelyen munkát és megélhetést követeltek, tiltakoztak jogaik korlátozása miatt. A tálib biztonsági erők a levegőbe lőttek, több nőt közeli üzlethelyiségekbe űztek, és ott puskatussal, bottal ütlegelték őket. Ez két nappal a tálib hatalomvétel egyéves évfordulója előtt történt.

Az Európai Unió Külügyi Szolgálata felhívta rá a figyelmet: az afganisztáni tálib vezetés megfosztotta a nőket a tanuláshoz való joguktól, kiszorítja őket a gazdasági és a közéletből. Felszámolta azokat a biztosítékokat, amelyek védeni voltak hivatottak a nőket az erőszaktól és a kényszerházasságtól, és újra egyre több esetben fordul elő családon belüli erőszak.  

Az EU felszólította a tálib vezetést, hogy tegye lehetővé a nemzetközi közösséggel való párbeszédet, és teljesítse kötelezettségeit a terrorizmus elleni fellépés terén.  

“Ammenyiben ez nem történik meg, az instabilitás csak fokozódni fog az országban, és Afganisztán egyre jobban elszigetelődik” – figyelmeztetett az uniós külszolgálat.

Tovább olvasom

Médiapiac

Ázsiai lájkolók tömege jelent meg Jakab posztja alatt

Tényleg ilyen nagy népszerűségnek örvend Jakab Péter Ázsiában?

Közzétéve:

Fotó: MTI/Mónus Márton

A Jakab Péter-féle A Nép Pártján nevezetű politikai közösség kiadott egy közleményt, amelyben a „Fidesz csicskapártjának” nevezik a Jobbikot, valamint azzal vádolják a párt elnökségét, hogy szembeköpték az ellenzéki szavazókat.

A közlemény megosztása után arra lettünk figyelmesek, hogy a Facebook-bejegyzésreázsiai profilok tömege reagált szivecskés emojival.

A Mandiner által közzétett képen megtekinthetnek néhányat:

Tovább olvasom