Kövess minket!

Médiapiac

A “fatphobia” ellen szállt harcba a közösségi platform

Mindezt annak érdekében teszik, hogy továbbra is mindenki számára inspiráló és biztonságos online platformot tarthassanak fent.

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A Pinterest a világ 14. leggyakrabban használt közösségi platformja, egy olyan közösségi oldal, ahol a felhasználók többek között dekorációk, receptek, kézműves termékek és divatos termékek képeit tehetik közzé, és gyűjthetik albumokba. A felhasználók szinte bármire rákereshetnek, és több ezer képet találnak, ami inspirálhatja őket. Az online platformon azonban rendszeresen felbukkannak valóban káros tartalmak, amit fokozott figyelemmel is kísérnek, mivel sok felhasználó étkezési rendellenességekre, öngyilkosságra, vagy más mentális és egészségügyi problémákhoz kapcsolódó kulcsszavakra keres rá.

A közösségi platform bázisát, a 25-34 év közötti nők teszik ki, akiknek torzíthatja a testképét a rengeteg ideális testről készült kép a Pinterest szerint, ezért úgy döntöttek, hogy elbúcsúznak a fogyókúrás hirdetésektől, és ezzel ők lesznek az első nagyobb online platform, amely komolyan harcolni akar a kövér emberek megkülönböztetése ellen.

Az Országos Evészavarosok Szövetségének közreműködésével elkészült új szabályozás értelmében az egészséges táplálkozásról, életmódról, és fittness tippekről szóló bejegyzések továbbra is megjelenhetnek majd a platformon.

A tweetben, ahol a nagyközönség számára is bejelentették az újabb tartalmi korlátozásokat, azt írták, “a Pinterest elkötelezett amellett, hogy biztonságos és inspiráló helyet alakítson ki minden felhasználó számára. Ez azt jelenti, hogy meg kell vizsgálni, hogyan tudjuk tovább fejleszteni a politikánkat mától kezdve”.

“Nagyon sok embernek kell szembenéznie testképpel és mentális egészséggel kapcsolatos kihívásokkal, különösen a koronavírus és a pandémia után. Az emberek most fokozott nyomást éreznek, hogy több mint egy év után először személyesen is találkozzanak, és megmutassák magukat a többi embernek”, mondta Sarah Bromma a vállalati politika kialakításáért felelős vezető.

A túlsúllyal kapcsolatos korlátozásokat korábban az Instagram és a Facebook is bevezetett, viszont a két óriásvállalat csupán a “csoda” diéták reklámjait, és fogyókúrás hirdetéseit korlátozta 2019-ben. A Pinterest viszont ezen felül betiltja a fogyás előtti és utáni képeket, az ajánlásokat a fogyásról, a súly és étvágycsökkentő tablettákat, bármilyen tartalmat, ami egy bizonyos testtípust idealizál, és hadat üzentek a testtömeg-indexeknek is – írja a V4NA Hírügynökség.

Médiapiac

30 éves lett a Vendég a háznál, a Kossuth Rádió műsora

Dupla műsorral és visszaemlékezésekkel ünnepli a Vendég a háznál című családi műsorának 30 éves jubileumát a Kossuth Rádió.

Közzétéve:

MTI Fotó: Bruzák Noémi

1992. május 4. óta szól a Vendég a háznál, a Kossuth Rádió családi műsora, ami jelenleg minden hétköznap, 11:32-től hallható. A műsor középpontjában a kezdetektől fogva a gyermek és az őt körülvevő család áll, ezért is kapta a “Gyerekekről felnőtteknek” alcímet.

A Vendég a háznál immáron három évtizede kíséri és segíti a szülőket, nagyszülőket, pedagógusokat a nevelésben és a gyermekgondozásban; iránytűként szolgál a családi kapcsolatok, az egészségügy, az oktatás és a családpolitikai döntések területén.

Kossuth Rádió népszerű műsorát ünnepelve május 25-én, szerdán dupla adással készül a hallgatóknak: utánajárnak, hogyan alakult néhány egykori riportalanyuk sorsa, és az is kiderül, melyek a szerkesztők legkedvesebb témái. A rádió közösségi média oldala is tartogat meglepetést: rövid hangképekkel, bejátszókkal, a hallgatók visszajelzéseiből és a legjobb pillanatokból idézik meg a műsor indulása óta eltelt 30 évet.

Borítókép: A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított Tőkéczki László-díj első kitüntetettje, Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió szerkesztője, a Vendég a háznál című műsor gazdája az elismerés átadása után a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda utcai székházában 2018. szeptember 24-én

Tovább olvasom

Médiapiac

Moszkva válaszlépéseket tervez az orosz médiát korlátozó országokkal szemben

Az ukrajnai háború címén Moszkva ellen bevezetett büntetőintézkedésekre reagálva az orosz alsóház kedden megkezdte a megtorlás jogi lehetőségének kialakítását az orosz médiát korlátozó államokkal szemben, a moszkvai külügyminisztérium kitiltotta a brit felsőház több mint másfélszáz tagját, a közoktatási miniszter pedig bejelentette a kilépést a bolognai rendszerből.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Első olvasatban elfogadta az Állami Duma, az orosz parlament alsóháza kedden az orosz médiát diszkrimináló vagy betiltó országok ellen teendő válaszlépésekről szóló törvényjavaslatot. Ez felhatalmazná a legfőbb ügyészt és helyetteseit, hogy betiltsák ezen országok médiáját, valamint hogy visszavonják a külföldi médiumok regisztrációját és engedélyét, ha törvénysértő információkat terjesztenek, például ha “tiszteletlenül viszonyulnak Oroszország népéhez, kormányához és alkotmányához”, továbbá ha lejáratják fegyveres erőit.

A törvényhozók azt is kezdeményezték, hogy a tájékoztatási törvényt olyan rendelkezéssel egészítsék ki, amelynek értelmében a hatóságok korlátozhatnák a hozzáférést azokhoz az információforrásokhoz, amelyek ismételten “tiltott vagy törvénysértő információkat” terjesztenek.

A törvénytervezet a tömegtájékoztatási eszközökről rendelkező jogszabály módosítását is javasolja, a hírforrásokra vonatkozó követelmények szigorításával és a főügyész illetékességének kibővítésével.

Az orosz diplomáciai tárca megtiltotta brit parlamenti felsőház 154 tagjának oroszországi beutazását, válaszul arra a londoni döntésre, amely az orosz Föderációs Tanács, a felsőház szinte egészét szankciós listára helyezte. A minisztérium közölte, hogy folytatódik a munka az orosz stoplista bővítésén.

Valerij Falkov, az orosz közoktatási és tudományügyi tárca vezetője a bolognai oktatási rendszert “túlhaladott szakasznak” nevezte, és kijelentette, hogy Oroszországnak saját rendszere lesz, amely a saját nemzetgazdasági érdekeit tartja majd szem előtt, valamint azt, hogy maximális teret biztosítson a diákok képességeinek kibontakoztatására.

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára az Argumenti i Fakti című lapban kedden megjelent interjújában a bolognai oktatási rendszer elhagyásának célszerűségéről beszélt, egyebek között azzal érvelve, hogy az orosz diákok és oktatók “gyakorlatilag kiszorulnak a nyugati tudományos és oktatási szférából”.

Oroszország 2003. szeptember 19-én csatlakozott a bolognai folyamathoz.

Tovább olvasom

Médiapiac

Gyermeknapi meglepetésekkel készül a legkisebbeknek a közmédia

A Kossuth Rádió Mesehéttel, míg az M2 Gyerekcsatorna zenés produkciókkal szórakoztatja őket.

Közzétéve:

Pixabay

Rendhagyó mesedélutánokkal lepi meg a legkisebbeket a Kossuth Rádió: május 23-tól egy teljes Mesehét indul, amelyben

minden nap 20:12-től a közmédia egy-egy műsorvezetője, munkatársa olvas mesét a legkisebb hallgatóknak.

A magyar népmesék és a Grimm testvérek klasszikusai mellett néhány kortárs hazai meseíró története is várja a gyerekeket, többek között olyan közkedvelt képernyősöktől, mint Fábry SándorNovodomszky Éva, a Duna Család-barát háziasszonya, Radványi Dorottya, a Duna Almárium háziasszonya vagy Bősze Ádám, a Bartók Rádió műsorvezetője – közölte az MTVA.

Az M2 Gyerekcsatorna május utolsó vasárnapján, gyermeknapon szintén meglepetéssel készül a lurkóknak. Olyan zenekarok énekelnek a gyerekeknek, mint a Kaláka együttes, a Rutkai Bori BandaKovácsovics Fruzsi és zenekara vagy az Apacuka zenekar. A műsorfolyamban egész nap a zenekarok legnépszerűbb gyerekdalait hallhatják majd a kis nézők, így kíván nekik boldog gyermeknapot a csatorna.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom