Kövess minket!

Médiapiac

A Facebook továbbra is a legnépszerűbb információforrás

A 18–21 éves korosztály leggyakrabban a Facebookon találkozik hírekkel, gazdasági, közéleti tartalmakkal – derült ki az Ifjúságkutató Intézet és a Társadalomkutató Kft. 2022. május és június között végzett reprezentatív kutatásából. A kutatás rámutat: bár az első szavazók elsősorban a közösségi médiából és az online sajtóból tájékozódnak közéleti kérdésekről, de a televízió szerepe továbbra is jelentős.

Flickr

Az első szavazó korosztály bő fele (51 százaléka) legalább naponta találkozik közéleti hírekkel a legnagyobb közösségi oldalon, A TikTokot (30 százalék), az Instagramot (28 százalék) és a Twittert (25 százalék) harmaduk-negyedük használja tájékozódásra napi szinten

– olvasható az Ifjúságkutató Intézet és a Társadalomkutató Kft. kutatásában.

Az interneten négytizedük olvas híreket legalább napi rendszerességgel. Bő harmaduk (35 százalék) televízión néz, ötödük (19 százalék) rádión hallgat híreket ugyanilyen időközönként. Hírekkel foglalkozó online videókat negyedük (26 százalék), podcastokat ötödük (21 százalék) fogyaszt legalább naponta.

Az első szavazók harmada (32 százalékban) elsősorban a közösségi médiából szerez információkat politikai kérdésekben, 28 százaléka az online sajtót használja erre a célra. Mindez aligha meglepő, hiszen az eredmények szerint szinte a teljes korosztály (95 százalék) legalább napi rendszerességgel internetezik. Ötből egy megkérdezett tájékozódik elsősorban a televízióból, emellett még a családtagoktól informálódó fiatalok aránya jelentős (12 százalék). A fiataloknak csupán elenyésző hányada nyilatkozott úgy, hogy elsősorban barátoktól, ismerősöktől, rádióból vagy a nyomtatott sajtóból informálódik.

A kutatás eredményei rámutatnak, hogy

a legfiatalabb szavazók körében a közösségi média az elsődleges információforrás közéleti, politikai témákban. A közösségi oldalak közül messze a Facebook a legelterjedtebb (89 százalék használja legalább napi szinten), amit a YouTube (60 százalék) és a TikTok (58 százalék) követ.

Mindez azt mutatja, hogy Magyarországon a Facebook továbbra is jelen van a 18–21 évesek információfogyasztásában, de egyértelműen látszik az is, hogy az olyan újabb felületek, mint a TikTok komoly eléréssel bírnak a korosztályban.

A fiatalok által észlelt gazdasági, közéleti tartalmak tekintetében a Facebook vezet, ahol a megkérdezettek fele legalább naponta találkozik ilyen jellegű tartalmakkal, a második helyen a YouTube (28 százalék), míg a harmadik helyen a TikTok (24 százalék) van jelen. Összességében egy-egy közösségimédia-felületet használó fiatalok túlnyomó többsége valamilyen rendszerességgel, de találkozik hírekkel, gazdasági, közéleti tartalmakkal az általa használt felületeken – ismertetik.

A kutatást 1000 fő személyes (TAPI) megkérdezésével végezte az Ifjúságkutató Intézet a Társadalomkutató Kft. közreműködésével 2022. május-június hónapokban. A reprezentatív címlistát azon 18-21 éves fiatalok alkották, akik először vehettek részt az országgyűlési választásokon 2022. április 3-án.

Borítókép: illusztráció

Médiapiac

Bezárnak harmincöt fővárosi postát

Alacsony forgalmú egységekről van szó – közölte a Magyar Posta pénteken.

Közzétéve:

A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek.

A Magyar Posta Zrt. hangsúlyozta: a jogszabályi kötelezettség alapján előírt 66 posta helyett a bezárást követően is 112 posta áll az ügyfelek rendelkezésére Budapesten.

A mostani szankciók okozta európai energiaválságban mindenkinek, a lakosságnak, az állami és nem állami fenntartású intézményeknek, munkahelyeknek is fontos energiatakarékosságban tudatosabban gondolkodnia, cselekednie

– fogalmaztak.

A közlemény szerint a vállalat számára továbbra is elsődleges szempont a szolgáltatások elérhetősége. Éppen ezért az elmúlt időszakban számos olyan fejlesztés valósult meg, amelyekkel a postai szolgáltatások már nem csak személyesen, hanem digitális úton is elérhetők. Emellett a postai szolgáltatások a rendelkezésre álló szolgáltatási helyeken a változások után is magas színvonalon maradnak elérhetőek a budapesti ügyfelek számára – írta a Magyar Posta.

Tovább olvasom

Médiapiac

Új szereplővel bővül a közmédia tartalomgyártása a Petőfi-emlékév kapcsán

A jövőben a közmédia megrendelésére a Petőfi Media Group gyártja a Petőfi-platformok tartalmait.

Közzétéve:

Borítóképünkön Petőfi Sándor portréja Orlai Petrich Soma festményén, forrás: Wikipedia

A korábbinál is szorosabb együttműködésre lépett a közmédia, valamint a Petőfi-emlékév megvalósításában kiemelt szerepet vállaló Petőfi Media Group (PMG) – közölte az MTVA Sajtó és Marketing Irodája az MTI-vel pénteken.

Tavaly márciusban, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára indított közös projektet a közmédia, valamint a bicentenárium koordinálásáért felelős szervezetek. Közös irányítás alá került a Petőfi Rádió és a Petőfi TV, továbbá a hozzájuk kapcsolódó online felületek. A másfél éve megkötött együttműködés tartalma október 1-től tovább bővül:

a jövőben a közmédia megrendelésére a Petőfi Media Group gyártja a Petőfi-platformok tartalmait

– írták a közleményben.

“A közmédia célja, hogy az együttműködésnek köszönhetően a Petőfi-emlékév eseményei a leghatékonyabb tartalom-előállítási módok alkalmazásával a fiatalok legszélesebb körét elérjék” – áll a közleményben.

“A klasszikus tartalom-előállítási módok mellett ma már elengedhetetlen az új eszközök, platformok teljes körű használata. A két szervezet közötti stratégiai partnerség lehetőséget biztosít a közmédia számára, hogy ezeket a megoldásokat a lehető leghatékonyabban vonja be a tartalomkészítésébe amellett, hogy a műsorok továbbra is képviselik a közmédia által támasztott magas elvárásoknak megfelelő minőséget”

– emelte ki a közleményben Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója.

Lóczi János, a Petőfi Media Group Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: a Petőfi-bicentenárium méltó megünneplése jegyében az MTVA és a PMG közötti együttműködés közös célja, hogy a kulturális élet meghatározó szereplőinek, alkotóművészeinek olyan adáskoncepciókban biztosítsanak megjelenési lehetőséget, amely szélesebb célcsoportokhoz juttat el kulturális edukációt.

A PMG kiemelt és elsődleges célja a gyártás során, hogy a nemzeti kulturális minőség megtartása mellett olyan hibrid adáskoncepciókat alkosson meg, amely speciális formanyelvi eszköztára mellett elősegíti a megjelenések online térbe való beágyazását, promotálását – közölte a közmédia.

Tovább olvasom

Médiapiac

Egyesül a Digi a leányvállalataival

Az összevonás csökkenti a költségeket, javítja a vállalati működés és az ügyfélkiszolgálás hatékonyságát, új szolgáltatások bevezetését teszi lehetővé.

Közzétéve:

Borítókép: A DIGI egyik budapesti üzlete, fotó: MTVA/MTI/Bizományosi: Róka László

December 31-én egyesülnek a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft.-vel a leányvállalatai, a Digi Infrastruktúra Zrt., az Invitel Zrt. és az I-TV Zrt. – közölte a társaság az MTI-vel. Az összevonás csökkenti a költségeket, javítja a vállalati működés és az ügyfélkiszolgálás hatékonyságát, új szolgáltatások bevezetését teszi lehetővé – indokolták a bejelentést.

Hozzátették, hogy

a Digi hosszú távon is fejlődésképes akar maradni, és az erőforrások észszerű kezelése egyre fontosabb lesz.

A társaság továbbra is biztosítja a stabil munkakörnyezetet, ügyfeleiknek pedig egyszerűbb ügyintézést ígérnek.

A közlemény szerint a megszűnő cégek tevékenységét az anyavállalat mint jogutód átveszi. A stratégiai átalakítás a szolgáltatásokat nem érinti, így sem a számlabefizetés, sem az ügyfélszolgálat elérhetőségei nem módosulnak. A tudnivalókról az ügyfeleket novemberben értesítik.

Az 1998-ban alakult Digi csaknem 1,1 millió előfizetővel az internet és televíziós műsorszolgáltatási piac második legnagyobb szereplője Magyarországon. Leányvállalataival együtt a társaság januárban került a 4iG csoport kizárólagos tulajdonába.

Tovább olvasom