Kövess minket!

Médiapiac

A Facebook nem a miénk

Idén a Facebook egyszer már felborzolta a hazai marketingesek idegeit, amikor megváltoztatta a hírfolyam alapértelmezett beállításait. Lehet, hogy hamarosan ismét megugrik a Xanax fogyasztás a szakmában, a közösségi oldal ugyanis újabb változtatásra készül. Ha Zuckerberg ma bólintana rá a biztonságos https protokoll alapértelmezetté tételére, azzal többek között mindhárom magyarországi mobilszolgáltató Facebook alkalmazásait eltüntetné.

A Facebook egy gyerekcipőben járó, nagyon gyorsan változó magánvállalat. Éppen ezért a közösségi platformon létrehozott oldalainkat soha nem tekinthetjük teljesen magunkénak – és ezt jobb, ha nem felejtjük el.

Az egész úgy kezdődött, hogy Mark Zuckerberg Facebook oldalát januárban meghackelte (1) valaki, és nevében a következő üzenetet juttatta el rajongóihoz:

“Kezdődjön a hackelés: ha a Facebooknak pénzre van szükség, miért nem hagyja, hogy a felhasználói fektessenek be a közösségi oldalba, ahelyett, hogy a bankokhoz fordulna? Miért nem alakítjuk át a Facebookot egy közösségi üzletté, ahogyan azt a Nobel díjas Muhammad Yunus leírta? Ti mit gondoltok? #hackercup2011″

Meghackelték Zuckerberg oldalát

Az ismeretlen hacker valószínűleg egy pofonegyszerű módszert használt. Amint azt az Index.hu is megírta (2), a Firefox kiegészítőként letölthető Firesheep alkalmazás segítségével ugyanis még egy óvodás is el tudja lopni mások Facebook jelszavát, feltéve, hogy azok a nem titkosított http protokollon keresztül lépnek be a közösségi oldalra.

Természetesen a közösségi oldal ilyenkor azonnal megmutatja, hogy mit tud: gyorsan fejleszteni. Az alapító oldalának meghackelése után egy nappal később máris bevezette a titkosított https protokoll használatát  a belépőoldalon. Ezt a fejlesztést már régóta sürgették az IT szakértők (3), de korábban a Facebook valahogyan szükségtelennek érezte.

Január 26-án azonban a közösségi oldal mérnökei nyilvánosan elkötelezték (4) magukat a biztonsági fejlesztések mellett. A belépésnél kötelezővé, általánosságban pedig választhatóvá tették a https protokollt, valamint számos más biztonsági fejlesztést vezettek be.

Ahogyan leírják: a https azért nem lett azonnal alapértelmezett beállítás, mert jó néhány harmadik fél által fejlesztett alkalmazás nem működik ezen a protokollon. A blogbejegyzésben szerepel azonban egy mondat, amit a marketingesek eddig nem vettek komolyan:

„We hope to offer HTTPS as a default whenever you are using Facebook sometime in the future.”

Azaz a https protokoll használatát a Facebook a jövőben alapértelmezett beállítássá kívánja tenni.

 

Eltűnnek a Facebook oldalak?

Nagyon úgy tűnik, hogy a fenti mondat mindeddig elkerülte a fejlesztők és a marketingesek figyelmét. Az általunk végzett kutakodás szerint, ha a Facebook holnap alapértelmezetté tenné a https használatát, akkor eltűnnének a T-Mobil, a Vodafone, a Telenor, az Opel, a Randstad, a KFC és a HP magyarországi Facebook oldalairól az alkalmazások, és velük mennének az Audi USA, a Mercedes-Benz, a Red-Bull, a Pringles  alkalmazásai is, a népszerű NoSalty Webszakácskönyv húsvéti receptjeivel együtt.

A Facebook nem a miénk
Https alatt nem működnek

Hozzá kell tennünk, hogy nem ezek az oldalak képezik a kivételeket, bármerre nézünk, azt látjuk, hogy a Facebook fejlesztők nem implementálták még a https protokoll használatát az alkalmazásaikba. Talán, mert tanúsítvány kell hozzá, meg olyan macerás (nem az), és különben is minek.

Mondjuk azért, mert több tucat biztonsági cég próbálja meg folyamatosan arra nevelni (5) a felhasználókat, hogy használják a titkosított protokollt?

A https protokoll használata nem ördöngösség, és egyszerűen beállítható. Oda kellene figyelni rá, mert a jövő hamarosan jelenné válik. A Twitter március 15-ével tette alapértelmezettnek választhatóvá (6) a titkosított protokollt, látszik tehát, hogy a közösségi oldalak folyamatosan ebbe az irányba haladnak. (A Google Mail több mint egy éve használja a https-t alapértelmezettként.)

A Facebook néhány nappal ezelőtt javította ki (7) a http-https kapcsolatok között váltó mechanizmusát, így azok a felhasználók, akik alapértelmezett beállításnak választják a titkosított kapcsolatot, kényelmesebben tudnak visszaváltani http protokollra, ha olyan alkalmazással találkoznak, mely nem támogatja a https-t (ez nem vonatkozik az „oldalakra”, mivel azok egyszerűen nem jelennek meg, ha valaki titkosított kapcsolaton keresztül szeretné megtekinteni őket, lásd a fenti galériát).

Kutakodásunk során mi mindössze egyetlen magyar oldalt találtunk, mely implementálta a https használatát, gratulálunk a Nike Football Hungary-nak! (És elnézését kérünk azoktól, akiket nem találtunk meg.)

Nike Football Hungary http alatt
…és https alatt

 

Futottak még

Végül ejtsünk azonban szót azokról az oldalakról is, akik még mindig az FBML alkalmazást használják arra, hogy különböző tartalmakat jelenítsenek meg a Facebook oldalukon. Az FBML-t március 11-óta nem támogatja a Facebook (8), azóta nem lehet új FBML füleket létrehozni (hivatalosan).

Az Avon, a Bónusz Brigád, a Cosmopolitan, a Kupon Világ, a Milka, a Vatera vagy a Sony Ericsson magyarországi oldala azonban még mindig ezt a technológiát használja – természetesen számos más magyarországi oldalhoz hasonlóan. Nekik előbb-utóbb át kell állniuk az iFrame alapú alkalmazások használatára, mivel a Facebook nem fogja a végtelenségig támogatni – az egyébként saját, de megbukott – korábbi nyelvezetét.

Záró gondolatként hadd jegyezzük meg: a fejlesztések során a Facebooknak korántsem az a szándéka, hogy bárkivel kitoljon. Bármilyen hihetetlen, a fenti fejlesztések során a közösségi oldal folyamatosan a felhasználói érdekeit nézi, és úgy bocsátja ki a változtatásokat, hogy azok a közösség érdekét szolgálják. Így a hírfolyam februárban bevezetett szűrése sem a marketingesek ellenében, hanem a felhasználók érdekében történt, mint ahogyan az FBML megszüntetése is lehetőséget teremtett arra, hogy a standardnak számító és elterjed nyelveken programozzuk a Facabook oldalakat.

A https protokoll bevezetésére viszont tessék felkészülni. Nem tudni ugyan, hogy pontosan mikor, de előbb-utóbb alapértelmezett lesz.

 

A szerző Petrányi-Széll András, a PS:PRovocative pr ügynökség egyik ügyvezetője.

 

Linkek:

  1. http://technolog.msnbc.msn.com/_news/2011/01/25/5916863-mark-zuckerbergs-facebook-fan-page-hacked
  2. http://index.hu/tech/2010/10/27/gyerekjatek_belepni_masok_facebookjara/
  3. http://www.itsecurity.be/facebook-proposes-https
  4. https://blog.facebook.com/blog.php?post=486790652130
  5. http://antivirus.blog.hu/2010/01/14/alapertelmezett_lett_a_https
  6. http://blog.twitter.com/2011/03/making-twitter-more-secure-https.html
  7. http://softwaredownload.im/2011/04/04/facebook-fixes-http-fallback-mechanism-makes-it-temporary.html
  8. https://developers.facebook.com/blog/post/462#fbml_roadmap

Médiapiac

Elferdítette a szentatya szavait a baloldali média

Az Orbán-kormány elleni lejárató hadjárattal próbálkozott a baloldali média Ferenc pápa látogatása kapcsán, hiába. A katolikus egyházfő üdvözölte a magyar kabinet családpolitikai intézkedéseit.

Közzétéve:

MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely

A baloldali politikusok és médiamunkásaik megnyilvánulásai egyértelműen azt mutatják, hogy a liberális fősodor szeretné a maga értelmezése szerint bemutatni Ferenc pápa személyét és szavait. A balliberális megmondóemberek és a sajtójuk egyértelmű politikai üzenetként igyekeztek értelmezni a pápa magyarországi látogatásának rövid idejét, és még arra is kísérletet tettek, hogy a szentatyának a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjén elhangzott prédikációját az Orbán-kormányhoz intézett kritikaként tálalják – számol be róla a Magyar Nemzet.

A liberális propaganda szócsövei, például Sárosi Péter emberi jogi aktivista is azon élcelődött a 444.hu-nak, hogy a kormány alig bírta Budapestre csábítani Ferenc pápát. Eközben a Mandiner összefoglalója szerint

a valóság az, hogy a pápát Erdő Péter bíboros hívta meg az eucharisztikus kongresszus záróeseményére, az állami meghívás pedig csak ezt követte. Kiemelték azt is, hogy a katolikus egyházfő azért töltött ilyen rövid időt Budapesten, mert ennyi időre szólt a meghívás. A portál megjegyezte: az eddigi ötvenkét eucharisztikus kongresszusból csupán néhányon volt jelen a katolikus egyházfő.

Az a közlésük is álhírnek bizonyult, hogy a pápa nem hajlandó találkozni a magyar állami vezetőkkel, és hogy bármiféle konfliktus lenne a kormány és az egyházfő között.

Ferenc pápa ezzel szemben találkozott Áder János köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is, a szentszék szóvivője pedig megcáfolta a baloldali hazugságokat.

A találkozóról elmondta, hogy a felek a teremtett világ megóvásáról, a családok védelméről és a támogatásáról, valamint az egyház szerepéről beszéltek. A magyar családpolitikát egyébként üdvözölte is a katolikus egyházfő.

A baloldali portálok arról is elfelejtettek beszámolni, hogy nem sokkal a pápa látogatása előtt, augusztus végén a magyar családpolitika elismeréseképpen Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztert Szent Mórus Tamás-díjjal tüntette ki a Nemzetközi Katolikus Törvényhozói Testület Rómában.

A zárómisét fokozott érdeklődéssel követő keresztényellenes sajtó Ferenc pápa prédikációját is igyekezett politikai kampánycélokra felhasználni.

Értelmezésük szerint az egyházfő elfogadásról szóló szavai a kormány migrációs politikáját kritizálta. Ahogyan azonban a Mandiner.hu rámutatott:

Ferenc pápa lelki beszéde a keresztényi elfogadásról szólt, és nem szólított fel sem megengedőbb migránspolitikára, sem hazai egyházreformra, nem bírálta a magyar kormányt és nem mondott burkolt véleményt a magyar demokráciáról sem.

Arra is emlékeztettek, hogy a migráció kapcsán Ferenc pápa eddig is azon az állásponton volt, hogy a bevándorlóknak el kell fogadniuk a befogadó országok kultúráját, és a befogadó országok maguk dönthetik el, mennyi embert bírnak befogadni, és egyáltalán milyen migránspolitikát folytatnak.

A kongresszus annyira megihlette a egyházellenes tábort, hogy még Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és a Demokratikus Koalíció elnöke is átszellemülten posztolta közösségi oldalára Ferenc pápa szavainak átértelmezését. A baloldali összefogás vezére úgy fogalmazott: „A hit megvallása nem magamutogatás, a hit nem érv, az Isten ajándék és küzdelem. Jóságod, emberséged nem hited oka, hiányát nem menti a vallásos buzgóság. Ha jól értem Ferenc pápa gondolatait. Értem és szeretem.” A DK-vezér szavai most is egybecsengenek a korábbi egyházellenes kijelentéseivel. 2013-ban egy parlamenti felszólalásában ő hangsúlyozta, hogy a vallás magánügy, és a Demokratikus Koalíció kezdeményezni fogja, hogy az állam szüntesse meg az összes „egyházi privilégiumot”, és szüntesse meg az egyházaknak nyújtott hitéleti támogatást.

Nem lógott ki a baloldali hadrendből a nemzetközi sajtó sem. Miközben a katolikus egyházfő a Magyar Egyházak Ökumenikus Tanácsával és a zsidó közösségek képviseletével tartott vasárnapi találkozón a keresztény és a zsidó közösségek testvéri kapcsolatát hangsúlyozta, és az Európában egyre fokozódó antiszemitizmus elleni fellépésre szólított fel, a BBC teljesen másképp értelmezte a pápa szavait. A nemzetközi baloldal zászlóvivői úgy kommentálták az eseményt, hogy Ferenc pápa találkozott „a populista Orbánnal”, aki teljesen eltérő nézeteket vall a bevándorlásról és a menekültekről.

Ennél nagyobb tévedést már csak a New York Times vétett: ismét összekeverték a magyar fővárost Bukaresttel.

Varga Judit igazságügyi miniszter ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott a közösségi oldalán: ha bárkinek a jövőben kedve támadna hiteles hírforrásként hivatkozni a New York Timesra, akkor jusson eszébe, hogy az újság 17 millió követővel rendelkező Facebook-oldala szerint Ferenc pápa Romániában töltötte a vasárnapot.

Borítókép: Ferenc pápa távozik Budapestről a Liszt Ferenc-repülőtéren 2021. szeptember 12-én

Tovább olvasom

Médiapiac

Rádiós frekvenciapályázatokról hozott döntést a médiatanács

Illetve a televíziók támogatási gyakorlatáról készült legfrissebb tanulmányt ismertették.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy a testület a Budapest 105,9 MHz körzeti médiaszolgáltatási lehetőség közösségi jellegű használatára kiírt pályázati eljárásában a beérkezett egyedüli ajánlat alaki vizsgálata után hiánypótlásra szólította fel az LBK Sport Kft.-t.

Eredménytelennek nyilvánította a grémium a Gyöngyös telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség elvi használatára megindított pályázati eljárását, mert az egyedüli pályázó ajánlata alakilag érvénytelen volt – tették hozzá.

Véglegesítette a tanács a Berettyóújfalu, a Mezőtúr, a Szombathely, a Székesfehérvár és a Törökszentmiklós telephelyű kisközösségi kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek elvi használatára, továbbá a Kaposvár 97,5 MHz helyi frekvencia közösségi használatára irányuló pályázati felhívásokat.

A grémium elfogadta a Debrecen 104,6 MHz és a Nyíregyháza 91,1 MHz körzeti médiaszolgáltatási lehetőségek kereskedelmi jellegű használatára vonatkozó pályázatok felhívásainak tervezeteit.

A dokumentumok az NMHH honlapján lesznek olvashatók – jelezték.

Kitértek arra is, a televíziók támogatási gyakorlatáról készült legfrissebb – a testület által elfogadott – NMHH-tanulmány szerint a vizsgált csatornákon 2021 első félévében 74 385 szponzorüzenet jelent meg, a szponzorcégek száma pedig már 1089 volt.

A legnagyobb eléréssel rendelkező televíziók összesen 63 487 szpottal jelentkeztek, közülük a TV2 vonultatta fel a legtöbbet (35 682), majd az RTL Klub (21 352) és a Duna TV (6453) következett a sorban. A legtöbbször – 1689 esetben – a Leier Hungaria Kft. jelent meg szponzorként, ezt követte az Austrotherm Kft. 2207 és a Stavmat Építőanyag Kereskedelmi Kft. 1945 üzenettel.

A legtöbb támogatói megjelenést a TV2 időjárás-jelentésében szerkesztették adásba (14 734), amit az RTL Klub (5530) és a Hír TV (4022) időjárás-jelentései követtek.

A minta állandó szereplői a legnagyobb eléréssel rendelkező országos kereskedelmi televíziók – az RTL Klub, a TV2 -, valamint a közszolgálati Duna TV voltak, mellettük egy-egy hónapig helyet kapott a mintában a Duna World, az M2, az M5, az ATV, a Hír TV és a Life TV.

A teljes tanulmány napokon belül az NMHH honlapján lesz olvasható – írták.

Tovább olvasom

Médiapiac

Mintegy 130 millió forintból készülhetnek televíziós műsorok

Hír-, közéleti és kulturális magazinműsorok gyártására nyertek el támogatást helyi és körzeti televíziók az NMHH döntése szerint.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának kommunikációs igazgatósága azt közölte csütörtökön az MTI-vel, hogy 24 televíziós pályázat 129,5 millió forint támogatást kap.

A Városi Televízió Bóly, a bükkábrányi Eleven Televízió, a Gotthárd TV, a Városi TV Mohács, a Ladány Televízió és a fővárosi City TV közéleti magazinokat gyárthat az elnyert összegből.

Hírműsorokat készíthet a békéscsabai 7.Tv, a Sopron Televízió, a Makó Városi TV, a Mezőtúri Városi Televízió, a Zemplén TV, a szarvasi Körös Televízió, a Karcag Televízió, a Körzeti Televízió Tata, a nyíregyházi Kölcsey Televízió és az Ózdi Televízió.

A százhalombattai Halom Televízió, a Zalaegerszegi Televízió, a Keszthelyi Televízió, a Somogy TV, a sátoraljaújhelyi Zemplén TV, a Fehérvár Televízió, a TV Budakalász és a budapesti Hatoscsatorna kulturális magazinműsorok készítésére pályázott sikerrel – tájékoztatott az NMHH.

A médiafelügyeleti döntésekről azt közölték, hogy az M5-ön futó A művészet templomai című ismeretterjesztő műsor egy júliusban, 21 óra után, 12-es karikával sugárzott adása miatt nem indít eljárást a testület, mert a bemutatott (férfi félaktokat is ábrázoló) festmények és azokat ismertető szegmens nem indokolta az 18 éven aluliaknak nem ajánlott korhatári besorolást.

Nem indít eljárást a tanács az M4 Sport szolgáltatója ellen sem a Wales és Dánia nyolcaddöntő mérkőzésének közvetítése miatt. A sportműsorokat ugyanis egyrészt nem kell korhatári kategóriába sorolni, másrészt a mérkőzés élő adás volt, tehát nem volt lehetőség a szerkesztésére vagy sugárzási időpontjának megválasztására, valamint már a kisebb gyermekek is képesek arra, hogy azonosítsák a műfajt és a versenyzéssel járó felfokozott lelkiállapotot és megértsék, hogy a csapattagok vagy a szurkolók összeölelkezése ennek a következménye.

A grémium bejelentések után nem indít eljárást a Pestisracok.hu és a 888.hu internetes újságok szolgáltatóival szemben sem, ugyanis az LMBTQ-s közösségekkel foglalkozó cikkeikben pornográfia, erőszak vagy más olyan, a védett korosztályra ártalmas elem nem jelent meg, amely miatt az írásokat csak olyan műszaki vagy egyéb megoldás alkalmazásával vagy a kiskorúak lehetséges veszélyeztetéséről szóló figyelmeztető jelzéssel tehették volna közzé, hogy azokhoz ne férjenek hozzá – írták.

Közölték azt is, bejelentés érkezett a nemzeti konzultáció kitöltésére felhívó társadalmi célú reklámmal kapcsolatban, a Médiatanács azonban megállapította, hogy a közlemények tartalma miatt jogsértés nem merült fel.

Az NMHH szerint a Hír TV szolgáltatója az év második negyedévében hatszor adott le túl hangos reklámot vagy műsorelőzetest, ezért a Médiatanács felszólította a jogszerű magatartásra. A médiatörvény a nézők védelme érdekében egyértelműen előírja, hogy a reklámok, a televíziós vásárlási műsorok, műsorelőzetesek, illetve az ezek közzétételét jelző figyelemfelhívás hangereje nem lehet nagyobb, mint a környező műsorszámoké – hívták fel a figyelmet.

A testület a szerződéses vállalásoktól való eltérés miatt figyelmeztetett három rádiót: a 90.5 Gyula Rádió kevesebb magyar zenét, a kalocsai Korona FM 100 kevesebb szöveget, továbbá közszolgálati, valamint a helyi élettel foglalkozó és a helyi mindennapi életet segítő műsort, míg az FM 95 – Rádió 1 Debrecen kevesebb magyar zenét, továbbá közszolgálati, valamint a helyi élettel foglalkozó és a helyi mindennapi életet segítő műsort tett közzé.

A Szegedi Televízió szolgáltatóját azért figyelmeztette a grémium, mert áprilisban megkülönböztető jelzés nélkül sugárzott reklámot, ami megtéveszthette a nézőket – áll a közleményben.

Tovább olvasom