Kövess minket!

Médiapiac

A digitális hírfogyasztás trendjei

A hagyományos média továbbra sem halott, de az online és közösségi médiás hírfogyasztás folyamatosan terjed, miközben ezeken a platformokon nehéz pénzt kérni a tartalmakért.

A Reuters Digital News Report 2015 12 ország – Egyesült Királyság, egyesült Államok, Németország, Franciaország, Írország, Olaszország, Spanyolország, Dánia, Finnország, Brazília városi övezetei, Japán és Ausztrália – online hírfogyasztóinak megkérdezésével készült.

A jelentés legfontosabb megállapításait az alábbi videóban foglalták össze:

A riport néhány fontosabb pontja:

  • a britek és amerikaiak 25 százaléka számára már az okostelefon az elsődleges hírfogyasztási eszköz (a 35 év alattiak körében pedig az arányuk 41%), a táblagépek ilyen célú felhasználása viszont lassul, és inkább a 45 év felettiek körében jellemző
  • a hírapplikációkat sokan töltik le, viszont csak a letöltők fele használja azokat rendszeresen
  • a közösségi média már fontosabb hírforrás, mint a nyomtatott sajtó, de a hagyományos média sem halott: 74% olvas folyóiratokat print vagy online formátumban
  • a Facebookot heti átlagban a válaszadók 41 százaléka használja hírfogyasztásra és emelkedik a megosztások száma is
  • a megkérdezettek 40 százaléka a szöveges formátumú híreket részesíti előnyben, míg 21 százalék néz heti rendszerességgel hírvideókat
  • online hírekből nehéz pénzt keresni: a brit olvasók 6 százaléka, a finnek 14 százaléka fizet érte
  • elterjedt az online reklámblokkolók használata (az USÁ-ban 47%, az Egyesült Királyságban 39%)

A Warc emellett kiemeli a natív hirdetésekkel kapcsolatos olvasói ellenérzéseket is: a brit megkérdezettek 33 százaléka és az amerikaiak 43 százaléka csalódottnak és megtévesztettnek érezte magát, amikor a cikk elolvasását követően derült ki számára, hogy a tartalom szponzorált volt.

A jelentés weboldalán további adatok, interaktív grafikonok és elemzések is elérhetőek. A megvásárolható kiadvány emellett tartalmazza Emily Bell írását a digitális közvetítők szerepéről, a BBC hírigazgatója, James Harding véleményét a fragmentációról és a hírfogyasztásról, valamint Robert G. Picard kitekintését a fizetős tartalmak üzleti lehetőségeire.

Médiapiac

Bezárnak harmincöt fővárosi postát

Alacsony forgalmú egységekről van szó – közölte a Magyar Posta pénteken.

Közzétéve:

A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek.

A Magyar Posta Zrt. hangsúlyozta: a jogszabályi kötelezettség alapján előírt 66 posta helyett a bezárást követően is 112 posta áll az ügyfelek rendelkezésére Budapesten.

A mostani szankciók okozta európai energiaválságban mindenkinek, a lakosságnak, az állami és nem állami fenntartású intézményeknek, munkahelyeknek is fontos energiatakarékosságban tudatosabban gondolkodnia, cselekednie

– fogalmaztak.

A közlemény szerint a vállalat számára továbbra is elsődleges szempont a szolgáltatások elérhetősége. Éppen ezért az elmúlt időszakban számos olyan fejlesztés valósult meg, amelyekkel a postai szolgáltatások már nem csak személyesen, hanem digitális úton is elérhetők. Emellett a postai szolgáltatások a rendelkezésre álló szolgáltatási helyeken a változások után is magas színvonalon maradnak elérhetőek a budapesti ügyfelek számára – írta a Magyar Posta.

Tovább olvasom

Médiapiac

Új szereplővel bővül a közmédia tartalomgyártása a Petőfi-emlékév kapcsán

A jövőben a közmédia megrendelésére a Petőfi Media Group gyártja a Petőfi-platformok tartalmait.

Közzétéve:

Borítóképünkön Petőfi Sándor portréja Orlai Petrich Soma festményén, forrás: Wikipedia

A korábbinál is szorosabb együttműködésre lépett a közmédia, valamint a Petőfi-emlékév megvalósításában kiemelt szerepet vállaló Petőfi Media Group (PMG) – közölte az MTVA Sajtó és Marketing Irodája az MTI-vel pénteken.

Tavaly márciusban, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára indított közös projektet a közmédia, valamint a bicentenárium koordinálásáért felelős szervezetek. Közös irányítás alá került a Petőfi Rádió és a Petőfi TV, továbbá a hozzájuk kapcsolódó online felületek. A másfél éve megkötött együttműködés tartalma október 1-től tovább bővül:

a jövőben a közmédia megrendelésére a Petőfi Media Group gyártja a Petőfi-platformok tartalmait

– írták a közleményben.

“A közmédia célja, hogy az együttműködésnek köszönhetően a Petőfi-emlékév eseményei a leghatékonyabb tartalom-előállítási módok alkalmazásával a fiatalok legszélesebb körét elérjék” – áll a közleményben.

“A klasszikus tartalom-előállítási módok mellett ma már elengedhetetlen az új eszközök, platformok teljes körű használata. A két szervezet közötti stratégiai partnerség lehetőséget biztosít a közmédia számára, hogy ezeket a megoldásokat a lehető leghatékonyabban vonja be a tartalomkészítésébe amellett, hogy a műsorok továbbra is képviselik a közmédia által támasztott magas elvárásoknak megfelelő minőséget”

– emelte ki a közleményben Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója.

Lóczi János, a Petőfi Media Group Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: a Petőfi-bicentenárium méltó megünneplése jegyében az MTVA és a PMG közötti együttműködés közös célja, hogy a kulturális élet meghatározó szereplőinek, alkotóművészeinek olyan adáskoncepciókban biztosítsanak megjelenési lehetőséget, amely szélesebb célcsoportokhoz juttat el kulturális edukációt.

A PMG kiemelt és elsődleges célja a gyártás során, hogy a nemzeti kulturális minőség megtartása mellett olyan hibrid adáskoncepciókat alkosson meg, amely speciális formanyelvi eszköztára mellett elősegíti a megjelenések online térbe való beágyazását, promotálását – közölte a közmédia.

Tovább olvasom

Médiapiac

Egyesül a Digi a leányvállalataival

Az összevonás csökkenti a költségeket, javítja a vállalati működés és az ügyfélkiszolgálás hatékonyságát, új szolgáltatások bevezetését teszi lehetővé.

Közzétéve:

Borítókép: A DIGI egyik budapesti üzlete, fotó: MTVA/MTI/Bizományosi: Róka László

December 31-én egyesülnek a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft.-vel a leányvállalatai, a Digi Infrastruktúra Zrt., az Invitel Zrt. és az I-TV Zrt. – közölte a társaság az MTI-vel. Az összevonás csökkenti a költségeket, javítja a vállalati működés és az ügyfélkiszolgálás hatékonyságát, új szolgáltatások bevezetését teszi lehetővé – indokolták a bejelentést.

Hozzátették, hogy

a Digi hosszú távon is fejlődésképes akar maradni, és az erőforrások észszerű kezelése egyre fontosabb lesz.

A társaság továbbra is biztosítja a stabil munkakörnyezetet, ügyfeleiknek pedig egyszerűbb ügyintézést ígérnek.

A közlemény szerint a megszűnő cégek tevékenységét az anyavállalat mint jogutód átveszi. A stratégiai átalakítás a szolgáltatásokat nem érinti, így sem a számlabefizetés, sem az ügyfélszolgálat elérhetőségei nem módosulnak. A tudnivalókról az ügyfeleket novemberben értesítik.

Az 1998-ban alakult Digi csaknem 1,1 millió előfizetővel az internet és televíziós műsorszolgáltatási piac második legnagyobb szereplője Magyarországon. Leányvállalataival együtt a társaság januárban került a 4iG csoport kizárólagos tulajdonába.

Tovább olvasom