Kövess minket!

Médiapiac

A CNN elhallgatott botrányai: a Cuomo-ügy

A Tűzfalcsoport lerántja a leplet a morális felsőbbrendűség-érzetükben “lubickoló”, erkölcsi hullákról a “függetlenobjektív” médiumoknál.

Flickr

A Tűzfalcsoport cikksorozatában felhívja a figyelmet: a „függetlenobjektív” újságírás hierarchiájában a piramis tetején az angolszász hírcsatornák, így a brit BBC és az amerikai CNN állnak. Az viszont mára köztudottá vált, hogy

ez csupán egy mítosz, amit ezek a nagy médiacégek láttatni akarnak saját magukról. Aki a hitelességüket megkérdőjelezi, azt elmebetegnek állítják be: láthattuk, mi történt Donald Trumppal.

A volt amerikai elnök hivatali idejének négy éve alatt folyamatos hadban állt az általa „fake news” médiának nevezett baloldali, fősodratú sajtóval. Mégis ki merte mondani az igazságot, hogy ezek a sajtóorgánumok tulajdonképpen bármit mondhatnak, a többség nem mer ellentmondani nekik.

Testvérek között

A Tűzfalcsoport írása ráirányítja a figyelmet egy befolyásos amerikai testvérpárra: Andrew Cuomo politikus, New York kormányzója, míg testvére, Chris Cuomo a CNN műsorvezetője. Ahogy a blogon olvasható, a korábbi New York-i kormányzó, Mario Cuomo fiai sokra vitték, talán éppen azért, mert segítették egymás karrierjét. Megjegyzik, ezzel alapvetően nem lenne probléma, sőt: természetes, hogy az ember segíteni szeretne a testvérének. A gond azzal van, ha ez a segítség abban nyilvánul meg, hogy tanácsokat ad, hogyan ússzon meg a bátyja egy szexuális zaklatási botrányt.

Történt ugyanis, hogy 2020 decemberében Andrew Cuomo stábjának egyik korábbi tagja, Lindsey Boylan arról posztolt a Twitteren, hogy a kormányzó éveken át szexuálisan zaklatta őt, többek között akarata ellenére megcsókolta, illetve azt mondta neki, hogy játsszanak vetkőzős pókert. Arról is írt, tudja, hogy nem ő az egyetlen nő, akit zaklatás ért a munkahelyén Cuomo részéről. Idén február végén csatlakozott hozzá a 25 éves Charlotte Bennett, aki szintén azzal vádolta meg a demokrata politikust, hogy szexuálisan zaklatta. Cuomo a szexuális életéről faggatta a fiatal hölgyet, egy beosztottját, és azt tudakolta tőle, hogy lefekszik-e idősebb férfiakkal (Andrew Cuomo 63 éves). Bennettet pár nappal azután bocsátották el, hogy a zaklatásról beszámolt a kormányzó kabinetfőnökének, Jill DesRosiersnek. 2021. március végére összesen már kilenc nő vádolta szexuális zaklatással Andrew Cuomot – olvasható a Tűzfal csoport írásában.

A politikus nem hallgathatott tovább, ezért bocsánatot kért, mondván: ő tulajdonképpen csak viccelődött, ezt érhették félre szexuális zaklatásként. Magyarra fordítva ez azt jelenti, hogy ő nem hibázott, csak mások túl érzékenyek. Noha komolyabb vádakat is megfogalmaztak ellene, mint a rossz humorérzék, továbbra is mindent tagadott. Mivel több demokrata politikus is nyomást gyakorolt rá, beleegyezett, hogy független vizsgálatot indítsanak. Valószínűleg nincs azonban tisztában a függetlenség fogalmával, mivel egy általa választott volt bírónőt bízott meg a nyomozás lebonyolításával. Párttársai azonnal jelezték elégedetlenségüket, ezért már másnap úgy döntött, hogy az államügyész folytassa le a vizsgálatot. Ezután egyszerűen csak úgy tett, mintha semmi sem történt volna, csak folytatta a munkáját. A tanácsot a testvérétől kapta.

Chris Cuomo, a CNN műsorvezetője, nem mellesleg pedig jogász. Talán éppen ezért is fordulhatott hozzá testvére, Andrew, mikor szexuális zaklatás vádja érte. A fivérek közötti jó kapcsolatot nemcsak az mutatja, hogy tartják egymás hátát: a kormányzó amiatt is bajba került, hogy 2020 tavaszán, mikor nem volt elegendő számú koronavírus-teszt, arra utasította a hatóságokat, hogy Christ és családját részesítsék előnyben a tesztelésnél.

Úgy fest, hogy a Cuomo testvérek egyébként minden botrányt megúsznak. A kiemelt figyelemben részesülő Chris tesztje 2020. március 31-én lett pozitív, amelyről természetesen egyből tudósítani kezdett. 2020. április 12-én azonban, tehát nem egészen két héttel azután, hogy diagnosztizálták a koronavírussal, egy biciklis az otthonától 25 kilométerre fekvő városban látta, egy építkezési területen. Mikor másnap egy műsorban megkérdezték erről, úgy tett, mintha csak a háza előtt kapták volna rajta, hogy megszegi a karanténszabályokat. Bevallotta, hogy csak 60 órája nem tapasztalt magán tüneteket 72 óra helyett, senki sem szidta meg azért, hogy potenciálisan veszélyeztetett másokat. Neki szabad, ugyebár.

A szexuális zaklatás vádjával kapcsolatos kommunikációhoz Chris Cuomo adott tanácsokat bátyja stábtagjainak, többek között a „cancel culture-t” (vagyis az „eltörlés kultúráját”) emlegetve azt mondta neki, hogy ne mondjon le tisztségéről. Mivel erre a tényre fény derült, kénytelen volt a műsorában, a CNN csatornán futó Cuomo Prime Time-ban tisztázni a kérdést. Bevallotta, hogy tanácsokat adott a stábnak, a kommunikációs csapatnak és bátyja ügyvédeinek. Elmondta, hogy a családjához mindig nagyon hűséges, és ők számára az első helyen állnak, ezt követi csak a munka. Bocsánatot kért kollégáitól, akiknek kellemetlenséget okozott tettével, és megígérte, hogy soha többet nem fog előfordulni. A CNN hivatalos közleményben tudatta, hogy a zaklatási botrányról sem a képernyőn nem fog tudósítani Chris Cuomo, sem a színfalak mögött nem kérik ki a véleményét róla, hiszen „ő maga mondta, hogy nem tudna objektív lenni”.

Hiába nyilatkozta ugyanis a CNN műsorvezetője, hogy sosem próbálta „befolyásolni a képet, amit a csatorna mutat” a testvéréről, hiszen ennek ellenkezőjére számtalan videó létezik bizonyítékul. A koronavírus-járvány idején ugyanis legalább tíz alkalommal készített interjút a kormányzóval.

Noha 2013-ban, mikor csatlakozott a CNN csapatához, megtiltották neki, hogy Andrewt kérdezze a műsorában, 2020 elején ezt a tilalmat feloldották. Az eredmény: gusztustalanul nyálas, függetlenséget és objektivitást nyomokban sem tartalmazó interjúk. Mennyire objektív, mikor az egyik legnézettebb csatornán a kormányzót a saját testvére az ország legjobb politikusának kiáltja ki, ugye? Pláne úgy, hogy New Yorkban szedte az egyik legtöbb áldozatot a koronavírus-járvány, különösen az idősotthonokban, melyek lezárását Cuomo rendelte el.

– jegyzi meg a Tűzfalcsoport írása.

„Kormányzó, jó arra emlékeztetni az embereket, hogy legalább annyira kezdik megszeretni, ahogy én szerettem egész életemben, mindezt amiatt, amilyen elkötelezettséggel végzi a munkáját és amit az emberekért tesz. Nekem ez számít a legtöbbet önben, és annyira szeretem. Köszönöm, hogy eljött a műsorba és köszönöm, hogy tartja bennem a lelket.” Ez egy konkrét idézet a CNN 2020. április 8-i műsorából, melyben láthatóan az egekbe marasztalta testvérét Chris Cuomo.

A CNN ugyan elítélte, hogy Chris Cuomo tanácsokat adott a bátyjának, de nem terveznek semmilyen szankciót vagy következményt alkalmazni a műsorvezetővel szemben. A szavakat nem követik tettek.

Borítókép: Andrew Cuomo-t több nő is szexuális zaklatással vádolja

Médiapiac

A közösségi média veszélyt jelent a demokráciára

A Deloitte és az Allensbach Demoszkópiai Intézet közös jelentése szerint a kibertér fejlettsége elért egy olyan szintet, amelyen a rendszerek a demokratikus folyamatokat veszélyeztethetik.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Közzétette a Deloitte-tal közösen készített idei kiberbiztonsági jelentését az Allensbach Demoszkópiai Intézet. A jelentés készítői a kibertérben megjelenő valamennyi biztonsági kockázatot igyekeznek feltárni, s bár a tanulmányt kifejezetten Németországra vonatkozóan készítették el, a dokumentumból számos tanulságos következtetést le lehet vonni.

Összességében azt, hogy Németország integritását ma három tényező veszélyezteti a kibertérben: a kibervírusok, a rosszindulatú szoftverek (malware-ek) és az álhírek. Mindeközbena közösségi média platformjain rendszeresen visszaélnek a személyes adatokkal,

de jelentős számban történtek kibertámadások által megvalósított adatlopások és kritikus infrastruktúrák (pl. energiahálózat, kórházak) elleni kibertámadások is.

Nemcsak Németországra, hanem általánosságban is igaz, hogy a közösségi média kimutatható veszélyt jelent a demokratikus folyamatokra nézve. A közösségi média a világ fejlett részein a mindennapi élet szerves részévé vált. Mint írják az a jelentés készítői, a vállalkozók 58 százaléka esetében a közösségi média használatából eredő előnyök meghaladják az abból adódó hátrányokat, ugyanez a szám a politikusok esetében pedig 60 százalék. 

Ha azonban a politikusok véleményét tágabb kontextusban vesszük alapul, akkor arra az eredményre juthatunk, hogy – legalábbis a német – politikusoknak több mint 55 százaléka tart attól, hogya közösségi média negatívan befolyásolja a véleményformálást, amely lényegében a demokratikus folyamatok alapja.

Különösen az ilyen platformokon kifejezetten gyorsan terjedő álhírek jelentenek veszélyt.

További, az álhíreknél alattomosabb probléma a közösségi médiával kapcsolatban a platformokon formálódó véleménybuborékok kérdése: aki egy ilyenbe bekerül, jó eséllyel elzárja magától a valódi közbeszédben való részvétel lehetőségétől. Az Allensbach arra jutott, hogy felhasználók egy részét oly mélyen „kebelezi be” ez a véleménybuborék, hogy később nem is képes az azon kívül eső véleményekhez hozzáférni.

A német politikusok túlnyomó többsége úgy véli hogya véleménybuborékok jelentősen veszélyeztetik a demokratikus folyamatokat. 

Hasonlóan aggasztó jelenséget tárt fel az Allensbach, amikor a gyűlöletbeszéd dömpingszerű terjedéséről értekezett. Az interneten ugyanis sokan az anonimitásuk álcája mögül csaknem tét nélkül tehetnek közzé gyűlöletkeltő tartalmakat. Németországban a vállalati szektor 15, a politikusok közösségének pedig 49 százaléka találta már magát szembe ilyen jelenséggel. Megoldást jelenthetne erre egyfelől az információs hatóság irányelveinek megerősítése, másfelől pedig az állampolgárok tudatosságának növelése e téren.

A jelentés készítői szólnak arról is, hogy az egyre növekvő és gyorsuló digitalizációhoz egyfajta kockázatos függőség is társul az olyan technológiai „nagyhatalmakkal” szemben, mint például az Egyesült Államok.

A kibertechnológia előrehaladásával ugyanis egyre szövevényesebb kapcsolat jön létre a világ különböző részei között, lehetővé téve akár az USA, akár más államok titkosszolgálatainak, hogy kihasználják a függőségi viszonyban rejlő lehetőségeket.

Éppen ezért a német ipar képviselőinek 82 százaléka,a politikusoknak pedig a 93 százaléka kívánja azt, hogy a kibertechnológia Európát érintő részét a kontinensen fejlesszék tovább. 

Az Allensbach a hatósági felvigyázás és a felhasználói tudatosságnövelés mellett a kiegyensúlyozott szabályozást is fontosnak tartja. Megjegyzendő, hogy nemrégiben került elfogadásra az Európai Unióban a világ legambiciózusabb egyúttal legszigorúbb adatvédelmi rendelete. A jogszabályról épp mostanában derült ki, hogya GDPR érvényesülését pontosan ott akadályozzák az érvényesülését, ahol erre a legnagyobb szükség lenne: Írországban.

Itt van ugyanis a legtöbb globális tech cég (például a Facebook) európai telephelye, vagyis aki Európában a Facebookot bárhogyan is el akarná számoltatni, azt legnagyobb eséllyel Írországban tudná – ha az ottani adatvédelmi hatóság ehhez asszisztálna – írja a Mandiner.

Tovább olvasom

Médiapiac

Sorsdöntő tárgyalás következhet Gyárfásék perében

Komoly előrelépés várható a Fenyő-gyilkosság ügyében folyamatban lévő büntetőper keddi tárgyalásán.

Közzétéve:

Borítókép: Gyárfás Tamás az egyik korábbi tárgyaláson, fotó: MTI/Balogh Zoltán

A vádirat szerint Gyárfás Tamás elsőrendű vádlott először Tasnádi Pétert bízta meg üzleti riválisa megöletésével, aki ezt nem hajtotta végre – írja a Magyar Nemzet. A Nap TV egykori producere ezt követően fordult Portik Tamáshoz, az alvilág egyik meghatározó figurájához.

Az egykori olajbűnöző a szlovák Jozef Roháčot bérelte fel Fenyő János médiamogul megölésére.

Mint köztudott, 1998. február 11-én, nem sokkal este fél hat után Fenyő autójával egy piros lámpánál várakozott a budapesti Margit körút és Margit utca sarkán, amikor egy ismeretlen fegyveres férfi a mögötte haladó autóból kiugrott, és az anyósülés felőli ablakon keresztül 20-25 lövést adott le a vállalkozóra, aki a helyszínen életét vesztette.

Az ügyben indított nyomozás során az már korábban kiderült, hogy Fenyő Jánost egy szlovák bérgyilkos, Jozef Roháč ölte meg. A férfit ezért 2017-ben jogerősen életfogytiglanra ítélte a bíróság. A felbujtó személy, személyek kiléte ekkor még ismeretlen volt.

Az eljárás akkor kapott újabb lendületet, amikor Gyárfás Tamást ismeretlenek 2018-ban évekkel korábban készített hangfelvételekkel megzsarolták.

A volt producer feljelentést tett, ezt követően a nyomozók a Farkasréti temetőben találták meg azokat az adathordozókat, amelyeken Portik Tamás és Gyárfás Tamás beszélgetései hallhatók.

Gyárfás és Portik egyelőre tagad, ugyanakkor a bíróság által kirendelt eseti nyelvész szakértői vélemény szerint a rendőrség által a hangfelvételek alátámasztják a vádiratban foglaltakat.

Tovább olvasom

Médiapiac

Széll Tamás a Kossuth Rádió új rovatában is ad konyhai tippeket

Átvitt étterem címmel indul a Főmenü rádiós rovata ma a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. A Duna Televízió Michelin-csillagos séfje, Széll Tamás hetente háromszor osztja meg konyhai trükkjeit a hallgatókkal.

Közzétéve:

MTVA

Szeptember 18-án, szombaton nyitott ki ismét a Főmenü konyhája a Duna Televízión. A népszerű gasztroműsor második évadában Széll Tamás, Bocuse d’Or döntős séf új társsal, Böröcz Zsófiával készíti el a fogásokat.

A konyha Átvitt étteremként a Kossuth Rádióban is megnyílik, hogy hétköznap se maradjanak a hallgatók gasztroélmény nélkül. Sőt, a délelőtt hallott tippeket, trükköket hasznosítva akár már este is elkápráztathassák az otthoni vacsoraasztalnál ülőket.

Széll Tamás ugyanis a Kossuth Rádió Napközben című adásában egy héten háromszor: hétfőn, szerdán és pénteken osztja meg tanácsait, fantasztikus ötleteit

– közölte az MTVA Sajtó és Marketing Irodája.

A Főmenü házigazdája a rádió riporterének, Babucs Krisztának árulja el például, hogy miként és milyen borokat célszerű használni a főzéshez, de segít eligazodni az olajok világában is. Ezen kívül terítékre kerül rengeteg gyakorlati tipp a fokhagymapucolástól, a tökéletes sült cékla készítésén át az édesburgonya sokszínű felhasználásáig.

Tovább olvasom