Kövess minket!

Médiapiac

A brüsszeli események hírkövetése a magyar médiában

A március 22-i brüsszeli terrortámadásokkal 24 óra leforgása alatt 2379 megjelenés foglalkozott a magyar médiában – állapította meg az Observer Budapest Médiafigyelő Kft. gyorselemzése. Összesen 1842 online híranyag, 382 rádiós és televíziós híradás, valamint 155 újságcikk számolt be az eseményekről.

A hírterjedést vizsgálva megállapítható, hogy 8.27-től 19.27-ig fokozott médiafigyelem követte az eseményeket, óránként 100 feletti megjelenésszámot eredményezve. A híraktivitás csúcspontjának a 11.27 és 12.27 közötti időszak bizonyult, amikor a médiaforrások 1 óra leforgása alatt 246 megjelenést közöltek. Ezt követően a reggeli órákban már mérsékeltebb médiafigyelem övezte az eseményeket, elsősorban a rádiós és televíziós híradásoknak köszönhetően került 100 megjelenésszám közelébe a reggeli aktivitás.

A magyar médiumok közül elsőként a 24.hu és a 444.hu vette napirendjére a témát, a két hírportál 8.27-kor írta meg, hogy kora reggel két robbanás történt a brüsszeli Zaventem reptér egyik épületében. RTV médiumok közül a Klubrádió és az M1 reagált leggyorsabban a hírre, melyek 8.31-kor tudósítottak először az eseményekről.

9.05-kor az első magyar vonatkozású hírként az origo.hu számolt be arról, hogy 6.33-kor szállt fel Budapesten a Brussels Airlines járata, aminek a támadások idején kellett volna leszállnia, azonban nincs hír a megérkezéséről.

9.20-kor az m1 Ma délelőtt című műsorának nyilatkozott Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő, aki a terrorcselekmények várható következményeiről beszélt.

9.30-kor az origo.hu-n jelent meg, hogy szigorították a biztonsági intézkedéseket a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is.

9.32-kor a propeller.hu és az origo.hu, majd 9.37-kor az index.hu és a magyaridok.hu írt Havasi Bertalan tájékoztatásáról, miszerint a magyar kormányfő azonnali és folyamatos tájékoztatást kért az illetékes külügyi, rendvédelmi és terrorelhárítási szervek vezetőitől.

9.53-kor a nepszava.hu, 9.57-kor az origo.hu, majd pár perccel követően a velvet.hu és a 24.hu vette át a Belügyminisztérium tájékoztatását, miszerint Pintér Sándor 2-es fokozatúra emelte a magyar terrorkészültséget a brüsszeli terrortámadások miatt.

10 órától már hazai politikusok és kint élő magyarok beszámolóiról is tudósított a média, Szanyi Tibor, Molnár Csaba, Ujhelyi István és Schiffer András az elsők között küldött helyszíni beszámolót.

10.04-kor Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója a Kossuth Rádiónak, majd 10.06-kor Nagy Zoltán brüsszeli nagykövet az Inforádiónak nyilatkozva erősítette meg, hogy a Budapestről Brüsszelbe tartó járat biztonságban megérkezett a reptérre, utasai a reptér területén a gépen várakoznak. 10.09-kor és 10.13-kor az origo.hu illetve a mandiner.hu vette át a nagykövet MTI-nek küldött tájékoztatását, miszerint nincs tudomásuk magyar áldozatról vagy sérültekről.

10.06-kor a Kossuth Rádió Délelőtti Krónikája számolt be elsőként arról, hogy a brüsszeli robbantások nyomán fokozott ellenőrzést rendelt el Papp Károly országos rendőrfőkapitány a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, és a budapesti metróállomások területén. A tájékoztatást a vg.hu, a lokal.hu és a figyelo.hu átvétele követte 10.11-kor.

10.27-kor a Brussels Airlines sajtószóvivője az origo.hu-nak nyilatkozva mondta el, hogy a Budapestről érkező repülőgépet nem hagyhatták még el az utasok, a földön lévő gépet az utasokkal együtt egy biztonságos hangárba vontatják, onnan buszokkal szállítják majd el őket.

10.40-et követően a budapesti intézkedések kerültek a média fókuszába, a ferihegyi ellenőrzőpont, a repülőtérre tartó páncélozott járművek, a Stadionok metrómegállónál és a Kossuth térnél észlelt egyenruhások jelenléte számos sajtóorgánumot foglalkoztatott az egész nap folyamán.

11.00-kor a brüsszeli konzuli osztály vezetője közölte az Origóval, hogy két magyar sérültje – egy férfi és egy nő – van a brüsszeli terrortámadásnak, akiket már kórházban ápolnak. 11.12-kor Nagy Zoltán brüsszeli magyar nagykövet is megerősítette az információt, miszerint két magyar sérült meg a reggeli merényletsorozatban.

11.06-kor az origo.hu, majd 11.13-kor az index.hu írt arról, hogy Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke az elsők között érkezett a Maelbeek nevű metróállomáson megsérültek ellátására.

11.14-kor kerültek napirendre az első cikkek Áder János részvétnyilvánításával kapcsolatban. Elsőként regionális lapok online hírportáljai, majd a 444.hu idézte a Köztársasági Elnöki Hivatal MTI-hez eljuttatott közleményét, melyben az államfő részvétét fejezte ki Fülöp belga királynak a halálos áldozatokat követelő kedd reggeli brüsszeli robbantások miatt.

11.17-kor a 444.hu, majd a 24.hu közölte elsőként a Terrorelhárítási Központ közleményét, miszerint Magyarország területére ideiglenesen kihirdetett 2-es terrorfokozatnak megfelelően, Hajdu János főigazgató teljes készültségbe helyezte a Terrorelhárítási Központ állományát.

11.19-kor a 24.hu írt először arról, hogy szerda délelőttre rendkívüli bizottsági ülést hívott össze az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke, Molnár Zsolt.

11.30-tól kezdtek a források cikkezni Szijjártó Péter más témában tartott sajtótájékoztatójáról, melyben elmondta, a jelenlegi információk szerint két magyar sérültje van a kedd reggeli brüsszeli robbantásoknak, állapotuk nem súlyos. Egyúttal hozzátette, nem kérdéses, hogy nőtt az európai terrorfenyegetettség.

A válságkommunikáció első 3 óráját követően a hatóságok további intézkedéseiről, az áldozatok számáról, a sebesültek ellátásáról, a részvétnyilvánításokról és politikusok további reakcióiról számoltak be jelentős aktivitással a hazai médiumok.

Médiapiac

Cenzúrázták a lelkészt, mert szerinte csak két nem létezik

A YouTube gyűlöletbeszédre hivatkozva elkezdte cenzúrázni a protestáns lelkipásztor prédikációit, miután kijelentette, hogy csak két emberi nem létezik.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A cenzúrázott protestáns lelkész, John MacArtur a Los Angeles-i Grace Community templomból vasárnap tartott beszédében, a bibliai szexualitásról prédikált, a YouTube azonban gyűlöletbeszédnek minősítette a prédikáció videóját – írja a V4NA hírügynökség.

szószéken állva MacArthur azt mondta: „Te XX vagy XY vagy, mert Isten férfinak és nőnek teremtette az embert, ez genetikailag és fiziológiailag is meghatározott. A tudomány pedig a valóságot mutatja” – mondta, hozzátéve: az ezzel ellenkező álláspont hazugság és megtévesztés, amelynek „annyira káros, pusztító, megrontó és elszigetelő hatása van, hogy muszáj szembenéznünk vele, azonban a konfrontáció nem fogja megoldani a problémát”

A YouTube nem sokkal a feltöltés után eltávolította MacArtur prédikációját a platformjáról, mivel az szerintük sérti a gyűlöletbeszédre vonatkozó irányelveiket.

Jenna Ellis, a Thomas More Society különleges jogtanácsosa is felszólalt az ellen, hogy a YouTube elkezdte cenzúrázni MacArthur prédikációit. Úgy fogalmazott: „A technológiai oligarchák (…) őrült törvényeket akarnak végrehajtani az igazság és a Biblia tanításának cenzúrázásával. Ha az amerikaiak nem állítják meg őket, ez az új rezsim megkerüli az alkotmányt, nem garantálja a szólásszabadsághoz és a vallásgyakorláshoz fűződő alapvető jogainkat, aminek a hatása pusztító lesz.”

Tovább olvasom

Médiapiac

Beszállt a választási kampányba az USA-ból vezérelt „Szabad” Európa

A magát függetlennek, objektívnek és pártatlannak valló Szabad Európa is beszállt a választási kampányba – derült ki a Magyar Nemzet szerkesztőségének birtokába jutott levélből. A dokumentum tartalma szerint az Egyesült Államokból vezérelt médium kiemelten elemzi az Nemzeti Együttműködés Rendszerérének (NER) elmúlt tízéves működését, valamint a 2022-es választásokig vezető utat is végigköveti.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Politikai tartalmú podcastcsatornáit reklámozza a Szabad Európa, amely 27 év után 2020 szeptemberében multimédiás weboldal formájában tért vissza Magyarországra.

Bár a Szabad Európa azt hangoztatja, hogy célja független, objektív és pártatlan tájékoztatást nyújtani Magyarországról, a lap birtokába jutott dokumentum teljesen másról tanúskodik. 

A levélben ugyanis több olyan hetente vagy kéthetente jelentkező  sorozatról is szó esik, amely kifejezetten a Nemzeti Együttműködés Rendszerérének (NER) elmúlt tízéves működését, és azokat a folyamatokat vesézi ki, amelyek az elmúlt évtizedben a magyar társadalmat alakították.

A műsorban pedig szakértőket kérdeznek meg egyebek mellett a demográfiáról, a vezérelvű politikáról, az önkormányzatiságról, a külpolitikáról vagy a gazdaságról – írta a Magyar Nemzet.

A Szabad Európa emellett a közelgő választási kampánynak, valamint az áprilisi országgyűlési választásoknak is külön sorozatot szentel.

A kéthetente jelentkező Konstruktív bizalmatlanság című sorozatban a műsorvezető Vovesz Tibor Ruff Bálint ellenzéki kommunikációs szakemberrel a 2022-es választásokig vezető utat követi végig.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a Szabad Európa immár multimédiás honlapként történő megjelenésekor a PestiSrácok arról számolt be, hogy az egykor rádióként működő médium visszatérésre az amerikai támogatók 750 ezer dollárt szántak, hazánkban pedig egy irodát is nyitottak.

Tovább olvasom

Médiapiac

Újságíró szervezte az Antifa tüntetését

Az Antifa mozgalom radikális baloldali aktivistái miatt kényszerült Éric Zemmour lerövidíteni a Calais-ban tett szerdai látogatását. Ez az a város, ahol a legnagyobb gondot jelentik az illegális bevándorlók.

Közzétéve:

Borítókép: Éric Zemmour francia jobboldali publicista, a Visszahódítás párt elnökjelöltje (k, háttal) sajtótájékoztatót tart az észak-franciaországi Calais-ben 2022. január 19-én. Fotó: MTI/AP/Michel Spingler

A jobboldali elnökjelölt érkezése előtt ugyanis a radikális baloldali mozgalom, az Antifa tagjai jelentek meg a calais-i dzsungelként is ismert dűnés területen, Zemmour látogatásának első helyszínén. Majd hangos kiabálással zavarták meg az elnökjelölt beszédét és helyi támogatóival folytatott beszélgetését. 

A 2016-ban végleg felszámolt migránstáborban tett látogatása után Zemmour a helyi rendfenntartó erők képviselőivel folytatott volna megbeszélést. Zemmour szerint Calais-ban az illegális migránsok jelenlétét több rendőr jelenlétével kell felváltani.

A harmincfős agresszív Antifa-csoport miatt Zemmour azonban kénytelen volt a találkozó helyszínét egy szűk bisztróba áttenni. A baloldali aktivisták ennek ellenére nem mentek el, a zuhogó esőben is a bisztró előtt vártak arra, hogy a megbeszélés végén Zemmour-ra támadjanak. Zemmour végül kicselezve őket az étterem hátsó kijáratán távozott, és hagyta el a régiót is.

Zemmour kampányfőnöke az eset után bejelentette, hogy feljelentést tesznek az ellen az újságíró ellen, aki a radikális baloldali csoportot kifejezetten azzal a szándékkal szervezte Zemmour kampánykörútjának a helyszínére, hogy megakadályozza a népszerű jelölt nyilvános felszólalását – írja az Origo.hu.

Tovább olvasom