Kövess minket!

Médiapiac

A baloldal gúnyt űz a sajtószabadságból

A szivárványkoalíció számos prominenséhez hasonlóan Márki-Zay Péter sem veszi komolyan a sajtó- és szólásszabadság normáit. A baloldal miniszterelnök-jelöltjének új sajtófőnöke egy alkalommal még taszigálta is a Mediaworks Hírcentrumának riporterét. Csak az utóbbi néhány hónapból is jó pár olyan eset említhető, amikor a Gyurcsány-koalíció prominensei sértő, megalázó megjegyzéseket tettek az övéktől eltérő nézeteket valló újságírókra, s az is szinte bevett gyakorlattá vált, hogy kérdezni sem engednek. Arra is akadt példa, hogy csak a baráti sajtóval közölték egy-egy tájékoztató esemény helyszínét.

Ahelyett, hogy Márki-Zay Péter kiállna a sajtó elé, és válaszokat adna az újságíróknak, amikor azok az ellentmondásos kijelentéseiről kérdezik, a baloldal miniszterelnök-jelöltje inkább csak menekül ezekből a szituációkból. Ráadásul a hódmezővásárhelyi polgármester új sajtófőnöke azt a baloldalon már rutinná vált gyakorlatot folytatja, hogy az övékétől eltérő világnézetű médiamunkásokkal fölényesen és arrogánsan bánik. 

Péterfi Judit még azt is megpróbálta megakadályozni, hogy a sajtó egyáltalán megszólítsa Márki-Zayt, sőt a Mediaworks Hírcentrumának riporterét még taszigálta is. 

Időnként a szivárványkoalíció kormányfőjelöltje sem tudja palástolni az arroganciáját. A tavaly nyári Tranziton az egyik olyan nézőt inzultálta, aki neki nem tetsző nézeteinek adott hangot: komoly politikustól meglehetősen szokatlan stílusban azt kiáltotta oda, hogy „gyere ide!”. Mindez még különösebb annak fényében, hogy a baloldal önképének központi eleme a szólás- és sajtószabadság fontosságának hangsúlyozása.

Én egy olyan országban szeretnék élni, ahol az embert hagyják dolgozni. Ahol a tanár taníthat, az újságíró kérdezhet 

– ezt Karácsony Gergely mondta, amikor elindult a baloldal miniszterelnök-jelöltje pozícióért. Ehhez képest a főpolgármester egy percig sem felelt meg a saját maga által felállított mércének, hiszen rendszeresen csak a baráti médiát tájékoztatja egy-egy sajtóeseményéről, a jobboldali újságíróknak pedig legfeljebb egy kérdést engedélyez, amelyre sok esetben érdemi válasz helyett személyeskedő, sértő megjegyzéssel felel.

A Városháza-gate-tel kapcsolatos egyik tavaly novemberi sajtótájékoztató helyszínét csak a baloldali sajtóval közölte, s amikor a Mediaworks Hírcentrumának főmunkatársa ezt számonkérte rajta, akkor Karácsony azt a pökhendi választ adta, hogy „Uramisten, skandalum!”. 

A korrupciógyanús módon eladott fővárosi ingatlanokról szóló másik novemberi sajtótájékoztatón ugyancsak meglehetősen flegmán járt el Karácsony: a konzervatív médiumok kérdéseire a szemét forgatta, a plafont bámulta, miközben nagyokat sóhajtozott, ám érdemi válaszokat nem adott. Karácsony akkor is méltatlanul bánt a sajtóval, amikor tavaly tavasszal a nyelvvizsgabotrányáról kérdezte az MTV riportere. 

Akkor a főpolgármester válasz helyett indulatosan ráförmedt az újságíróra, hogy szégyellje magát. 

Érdemes felidézni, hogy Tarlós István hivatali idejében hetente-kéthetente tartott Budapest-infót, ahol órákon át szabadon kérdezhették az újságírók, politikai oldaltól függetlenül.A szivárványkoalíció prominensei közül sokan gondolkodnak hasonlóképpen a sajtó- és szólásszabadságról. Pikó Andrást, Józsefváros momentumos hátterű polgármesterét rendszeresen készteti emelt hangon előadott, kioktató monológra egy-egy neki szegezett kérdés. Az is emlékezetes, hogy a Karácsony-párti Szabó Tímea indulatos kirohanásában lehülyézte a Pesti TV riporterét, akinek a „bűne” csak egy kérdés feltevése volt, vagy amikor Gyurcsány Ferenc szinte ölre ment egy nemtetszését kifejező résztvevővel egy nyári lakossági fórumon. Jakab Péter civil ruhás testőrei ennél tovább mentek, és tavaly nyáron le is tepertek és fojtófogással szorongattak egy járókelőt. Egy másik alkalommal a Jobbik elnöke, valamint annak állítólagos kabinetfőnöke, Molnár Enikő közösen szidalmazták egy munkagép vezetőjét, amiért az a kampányeseményük közelében „merészelt” dolgozni. A magyar egészségügyet lejárató álhírvideókat is jegyző Korózs Lajos (MSZP) már a kormánypárti újságírók látványa is hisztérikus kirohanásokra sarkallja. A Mediaworks Hírcentrumának riporterével több alkalommal is még azt megelőzően kezdett hadonászva kiabálni, hogy az újságíró feltette volna a kérdését.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Forrás: M1 Híradó)

Médiapiac

Médiatanács: Közel 90 millió forintból készülhetnek műsorok

Rádiós hírműsorok, tematikus és szolgáltató magazinműsorok készülhetnek csaknem 90 millió forintból, erről is döntött e heti ülésén a médiatanács – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága pénteken az MTI-vel.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Azt írták, hogy hiánypótló felmérések készültek a televíziózást segítő szolgáltatásokról.

Közölték: 28 pályázat nyert el több mint 89 millió forintot a médiatanács hírműsorok, tematikus és szolgáltató magazinműsorok készítését ösztönző 2022-es pályázatának első fordulójában.

Hírműsorokat készíthet a kecskeméti Gong Rádió, a budapesti, a pécsi, a salgótarjáni, a kiskunfélegyházi, a szegedi és a debreceni Rádió 1, a székesfehérvári Vörösmarty Rádió, a 88,9 Best FM Zalaegerszeg és a budapesti Klasszik Rádió 92.1.

A szolgáltató magazinműsorok kategóriájában sikeresen pályázott a szolnoki Aktív Rádió, a veszprémi Mária Rádió, a Sárvár Rádió, a Rádió Törökszentmiklós, az egri 100,7 Best FM, a székesfehérvári Alpha Rádió, a miskolci és a nyíregyházi Európa Rádió, a Bajai Rádió, a kalocsai KORONAfm100, a tatabányai Forrás Rádió, a békéscsabai 104,0 Rádió 1, a 98.4 Mega Rádió és a Csaba Rádió, valamint a fővárosi Karc FM és a Rádió M.

Tematikus magazint készíthet a támogatásból a székesfehérvári Táska Rádió és a fővárosi Trend FM.

A hatóság látás- és hallásérült emberek civil szervezeteinek bevonásával mérte fel, hogy a törvényben előírt, a vakok és gyengénlátók, illetve a siketek és nagyothallók médiabefogadását segítő műszaki megoldásokat – a feliratozást, a jelnyelvi tolmácsolást, valamint az audionarrációt – mennyire ismerik és tartják jónak az érintettek.

Egy ezerfős, a teljes lakosságot reprezentáló mintán pedig azt vizsgálták, hogy mennyire népszerű a külföldi filmek eredeti nyelvű vetítésének lehetősége, valamint mennyire közkedveltek a gyermekvédelmi funkciók.

A lakossági mintán alapuló kutatás résztvevőinek 88 százaléka tud a kiskorúak védelméhez kapcsolódó korhatár-besorolásról. Jóval kevesebben vannak azok, akik az audionarrációról vagy a külföldi filmek eredeti nyelvű sugárzásának szabályozásáról hallottak (39, illetve 30 százalék).

Az ezerfős kutatás válaszadóinak csaknem fele úgy élte meg, hogy az elmúlt néhány évben nőtt a feliratos műsorok száma, de csupán 32 százalékuk érzi úgy, hogy javult a minőségük. Szinkronizált filmeket a nézők 63 százaléka nézne, 37 százalékuk pedig szeretné, ha eredeti nyelven is elérhetőek lennének az alkotások.

A vizsgált gyermekvédelmi műszaki lehetőségeket csak a szülők 28 százaléka használja, bár 82 százalékuk jelezte, hogy valamilyen formában ellenőrzi, milyen műsort néz a gyermeke.

A látás- és hallásérültek körében végzett felmérésből kiderül, hogy a szolgáltatók betartják ugyan az előírásokat és elérhetővé teszik a feliratozást, a jelnyelvi tolmácsolást vagy az audionarrációt, de az érintettek jelentős része nem tud ezekről vagy nem elégedett a megvalósítás minőségével. Az audionarrációt a látássérültek 66 százaléka használta már, de 92 százalékuk szerint túl bonyolult a beállítása.

A tanulmány rámutat arra, hogy fontos cél lehet a műszaki opciók használhatóságának, ismeretének, elterjedésének javítása, és meghatározza a főbb, orvosolandó pontokat is.

Az eredményeket a hatóság a törvényi kötelezettségek alá tartozó televíziós csatornáknak is elküldte azzal a céllal, hogy javíthassák szolgáltatásaikat – olvasható a közleményben.

Tovább olvasom

Médiapiac

Pert nyert egy baloldali lap ellen Gulyás Gergely

A bíróság megállapította: az EzaLényeg egyik cikkével megsértette a kancelláriaminiszter jóhírnév védelméhez fűződő személyiségi jogait.

Közzétéve:

Borítóképünkön Gulyás Gergely, fotó: MTI/Kovács Tamás

Gulyás Gergely 2021 februárjában közösségi oldalán jelentette be, polgári pert indít – mint írta – “két baloldali propagandalap ellen”. A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott: “a baloldali média napról napra újabb és újabb határokat lép át a rágalmazásban.”

Így hazudtak Gulyás Gergelyről

A Mandiner az ügyről beszámoló cikkében emlékeztet: az ezalenyeg.hu egyik 2021-es cikkének címében még kérdésként, a cikkben már állításként fogalmazta meg, hogy Koncz Zsófia képviselő azért van válófélben, mert Gulyás Gergellyel van viszonya. Ugyanezt a „hírt” egy másik baloldali propagandalap, a Nyugati Fény tényként is közölte. Ezzel szemben a valóság az, hogy Gulyás Gergely Koncz Zsófia házasságának megromlásáról nem tudott, válásáról a sajtóból értesült.

A tárcavezető továbbá már 2021 februárjában leszögezte: „a cikk minden alapot nélkülöző hazug állítása durván megsérti Koncz Zsófia és férje magánélethez való jogát, valamint az én személyiségi jogaimat is”.

A bíróság Gulyás Gergelynek adott igazat

Páva Zoltán (az EzaLényeg portál kiadójának ügyvezetője) Gulyás Gergelynek küldött sajnálkozó leveléből kiderül: az EzaLényeg portálon 2021. január 29-én „Igaz lehet: Gulyás Gergely Koncz Zsófia új szerelme?” címmel megjelent cikkükkel megsértették Gulyás Gergely jóhírnév védelméhez fűződő személyiségi jogait.

Mint a levélben olvasható, „a Bíróság megállapította, hogy a jogsértést a következő valótlan állításokkal követte el a médium: Gulyás Gergely Koncz Zsófiával annak házassága alatt szerelmi viszonyt folytat, vele így egy párt alkot, és ezt a kapcsolatot csak a házassága felbontása után kívánja a nyilvánosság előtt felvállalni.”

A miniszternek a per során egymillió forint sérelemdíjat ítélt meg a bíróság.

Tovább olvasom

Médiapiac

Új tévécsatorna indult, sok százezer magyar háztartásban látható

A vezető lakberendezési és életmódcsatorna, a HGTV mostantól elérhető a Magyar Telekom előfizetői számára. A Warner Bros. Discovery tulajdonában lévő HGTV szórakoztató és inspiráló családi történeteket, ingatlan- és felújítási szakértői tanácsokat és otthon-átalakításokat mutat be nézőinek. Az Egyesült Államokban 88 millió háztartást ér el, ezzel a tíz legerősebb kábeltévés csatorna között szerepel.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az indulást követő első hónapban, május 2. és június 1. között a HGTV ideiglenesen elérhető a Magyar Telekom IPTV, Telekom TV és multiscreen minden előfizetője számára, a Nyilvános csomaggal rendelkezők kivételével. A nézők lebilincselő otthoni és életmód tartalmakba, elképesztő otthon-átalakításokba nyerhetnek betekintést, megbízható szakértőket és bájos családokat ismerhetnek meg. Júniustól a HGTV az április 13-án indult új Telekom TV csomagok (kivéve a Nyilvános csomag és az S csomagok előfizetői) számára továbbra is elérhető lesz.

Az olyan műsorok mellett, mint a Házvadászok és a Property Brothers, a HGTV májusban és júniusban új műsorok széles választékát tűzi képernyőjére.

Olcsó régi házak – Az ingatlanmániás Elizabeth és Ethan Finkelstein egy újabb adag olcsó régi házra vadászik, amelyeket népszerű közösségi oldalaikon is megoszthatnának követőikkel. Kutatómunkájuk során igazi történelemrajongók által felújított házakkal találkoznak.

Verjünk gyökeret! – Ben és Cristi Dozier házakat épít, tervez és újít fel a coloradói Pagosa Springsben. A házaspár egyedülálló és személyre szabott megoldásaival mindig valami olyat nyújt ügyfeleinek, amire azok nem is számítottak.

Rázd fel az otthonod! – Kele Dobrinski és Christina Valencia, a lakberendező házaspár profin hangolja össze az eltérő ötleteket. AZ epizódokban végigkövethetjük, ahogy a teljesen eltérő elképzelésekből hogyan hoz ki a házaspár az összes tulajdonosnak tetsző igazi álomotthont.

A csatorna a vezető globális média- és szórakoztatóipari vállalat, a Warner Bros. Discovery portfóliójának része, amely több mint 220 országban és területen, 50 nyelven érhető el – számolt be róla az Origo.hu.

Tovább olvasom