Kövess minket!

Médiapiac

A baloldal botrányaitól voltak hangosak a híradók

A ´bajtematika´ mellett a politikai botrányok, Paks, Ukrajna és a rezsicsökkentés ömlött a híradókból.

2014 első negyedévében összesen 11 648 tudósítás hangzott el a TV2, az RTL Klub, az M1, a Duna Televízió, a HírTV és az ATV esti hírműsoraiban, melyhez legnagyobb mértékben a március hónap járult hozzá 4081 tudósítással. A híraktivitás januárban volt a legalacsonyabb, ekkor átlagosan egy napra 125,8 hír jutott, míg a legmagasabb, 131,6 darab, márciusban volt, de nem sokkal maradt el ettől a februári adat sem a 131 átlagos darabszámmal – derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből.

Ismét a TV2 hírműsora rendelkezett a leghosszabb műsoridővel. A csatorna a negyedik negyedévhez viszonyítva közel 7 órával, 92 és fél órára növelte az összesített műsoridejét. A TV2 híradójában megjelent tudósítások közel fele (46,4 százaléka) foglalkozott balesetekkel és bűnügyekkel. Az RTL Klubon szintén magas, 28,3 százalékos arányt képviseltek ezek a hírek, míg a közszolgálati médiumok lényegesen kisebb mértékben engedtek teret a „bajtematikának”. A HírTV és az ATV műsorában is tíz százalék körül alakult ez a mutató.

A külföldi hírek az első negyedévben minden csatorna hírműsorában jelentős arányt képviseltek, melynek hátterében egyértelműen az ukrán helyzet áll. Külföldi hírekkel legnagyobb arányban az ATV foglalkozott, a hírcsatorna tudósításainak 18,4 százaléka tartozott ehhez a kategóriához.

2014 első negyedévében a vizsgált csatornák hírműsoraiban összesen 4857 magyar vonatkozású politikai hír jelent meg, amely az összes tudósítás 41,7 százaléka. Januárban a tudósítások csupán 34,3 százaléka volt politikai tartalmú, februárban már 44,2 százalék, márciusban pedig 46,5 százalékuk, vagyis a választások közeledte egyértelműen érezhető volt a hírműsorokban is. Ugyanakkor a kereskedelmi csatornákon ennek ellenére a hivatalos kampány kezdetével sem növekedett jelentősen a politikai híraktivitás. A legmagasabb a közszolgálati csatornákon volt ez a mutató, az M1 híradójában elhangzó tudósítások 67 százaléka volt politikai tartalmú. A HírTV műsorában a politikai hírek aránya 54,2 százalék volt, míg az ATV esetében 55,1 százalék.

A korábbi negyedévekkel szemben a pártpolitikai hírek rendelkeztek a legnagyobb, 36,5 százalékos aránnyal a politikai híreken belül, azaz azok a politikai hírek, amelyek szorosan a pártok működéséhez, politikai álláspontjához kapcsolódtak. Ez a nagyfokú változás egyértelműen a választási előkészületekkel és kampánnyal, valamint a napirenden szereplő botránytémákkal (pl. Simon-Welsz-ügy, Zuschlag-ügy) áll összefüggésben.

A gazdaságpolitikai és szakpolitikai hírek aránya a közszolgálati csatornákon volt a legmagasabb, mely összefüggésben áll azzal, hogy e csatornák nagy felületet biztosítottak az egyes pártok programjainak bemutatására a kampány során.

A tíz legtöbb megjelenést eredményező ügy közül kettő a baloldali ellenzéki pártokhoz köthető botrányokkal volt kapcsolatos. A Simon-Welsz-ügy összesen 352 megjelenést generált, az őszödi beszéd nyilvánosságra került aktáinak ügye pedig 86 megjelenést. A 10 vezető téma között szerepelt még a paksi bővítés kérdése (276 darab) és a rezsicsökkentés (243 tudósítás), a baloldali ellenzéki pártok összefogásának folyamata (193 darab) és az ukrán helyzet magyar szempontjai (153 darab).

A pártok közül a legtöbb megjelenéssel a negyedév során az MSZP rendelkezett (11,3 százalék), 2,3 százalékponttal előzve meg a Fideszt. A magyar politikai tudósításokban harmadik legtöbbet szereplő párt az Együtt–PM volt, a szereplési aránya 5,4 százalékon zárt, a negyedik a Demokratikus Koalíció, az ötödik a Jobbik volt, mely párt 3,1 százalékos arányszámmal rendelkezett, nem sokkal maradt le az LMP, mely 3 százalékos arányban jelent meg.

A paritásos vizsgálat szerint minden csatornán jelentősen meghaladta az egyharmados arányt az ellenzéki pártok megjelenése, az RTL Klub, az M1, a HírTV és az ATV esetében ez a mutató 50 százalék felett járt. Jól látható tehát, hogy a választási időszakban az ellenzéki pártok jelentős számban jelentek meg a politikai tartalmú tudósítások kapcsán.

A saját hangon közölt megszólaló kormányzati szereplők közül Orbán Viktor (310 alkalommal) szerepelt a legtöbbet, a második helyen Varga Mihály (113 ilyen megjelenéssel) állt. A kormánypárti politikusok közül Rogán Antal (105 esetben) jelent meg a legtöbbször, az ellenzéki pártok képviseletében pedig Mesterházy Attila (263 alkalom), megelőzve Gyurcsány Ferencet (195 alkalom) és Bajnai Gordont (146 alkalom).

Médiapiac

Sorsdöntő tárgyalás következhet Gyárfásék perében

Komoly előrelépés várható a Fenyő-gyilkosság ügyében folyamatban lévő büntetőper keddi tárgyalásán.

Közzétéve:

Borítókép: Gyárfás Tamás az egyik korábbi tárgyaláson, fotó: MTI/Balogh Zoltán

A vádirat szerint Gyárfás Tamás elsőrendű vádlott először Tasnádi Pétert bízta meg üzleti riválisa megöletésével, aki ezt nem hajtotta végre – írja a Magyar Nemzet. A Nap TV egykori producere ezt követően fordult Portik Tamáshoz, az alvilág egyik meghatározó figurájához.

Az egykori olajbűnöző a szlovák Jozef Roháčot bérelte fel Fenyő János médiamogul megölésére.

Mint köztudott, 1998. február 11-én, nem sokkal este fél hat után Fenyő autójával egy piros lámpánál várakozott a budapesti Margit körút és Margit utca sarkán, amikor egy ismeretlen fegyveres férfi a mögötte haladó autóból kiugrott, és az anyósülés felőli ablakon keresztül 20-25 lövést adott le a vállalkozóra, aki a helyszínen életét vesztette.

Az ügyben indított nyomozás során az már korábban kiderült, hogy Fenyő Jánost egy szlovák bérgyilkos, Jozef Roháč ölte meg. A férfit ezért 2017-ben jogerősen életfogytiglanra ítélte a bíróság. A felbujtó személy, személyek kiléte ekkor még ismeretlen volt.

Az eljárás akkor kapott újabb lendületet, amikor Gyárfás Tamást ismeretlenek 2018-ban évekkel korábban készített hangfelvételekkel megzsarolták.

A volt producer feljelentést tett, ezt követően a nyomozók a Farkasréti temetőben találták meg azokat az adathordozókat, amelyeken Portik Tamás és Gyárfás Tamás beszélgetései hallhatók.

Gyárfás és Portik egyelőre tagad, ugyanakkor a bíróság által kirendelt eseti nyelvész szakértői vélemény szerint a rendőrség által a hangfelvételek alátámasztják a vádiratban foglaltakat.

Tovább olvasom

Médiapiac

Széll Tamás a Kossuth Rádió új rovatában is ad konyhai tippeket

Átvitt étterem címmel indul a Főmenü rádiós rovata ma a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. A Duna Televízió Michelin-csillagos séfje, Széll Tamás hetente háromszor osztja meg konyhai trükkjeit a hallgatókkal.

Közzétéve:

MTVA

Szeptember 18-án, szombaton nyitott ki ismét a Főmenü konyhája a Duna Televízión. A népszerű gasztroműsor második évadában Széll Tamás, Bocuse d’Or döntős séf új társsal, Böröcz Zsófiával készíti el a fogásokat.

A konyha Átvitt étteremként a Kossuth Rádióban is megnyílik, hogy hétköznap se maradjanak a hallgatók gasztroélmény nélkül. Sőt, a délelőtt hallott tippeket, trükköket hasznosítva akár már este is elkápráztathassák az otthoni vacsoraasztalnál ülőket.

Széll Tamás ugyanis a Kossuth Rádió Napközben című adásában egy héten háromszor: hétfőn, szerdán és pénteken osztja meg tanácsait, fantasztikus ötleteit

– közölte az MTVA Sajtó és Marketing Irodája.

A Főmenü házigazdája a rádió riporterének, Babucs Krisztának árulja el például, hogy miként és milyen borokat célszerű használni a főzéshez, de segít eligazodni az olajok világában is. Ezen kívül terítékre kerül rengeteg gyakorlati tipp a fokhagymapucolástól, a tökéletes sült cékla készítésén át az édesburgonya sokszínű felhasználásáig.

Tovább olvasom

Médiapiac

Szijjártó: Mitt Romney durva támadást indított a sajtószabadság ellen

Mitt Romney durva támadást indított a sajtószabadság és a demokrácia ellen – közölte a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebookon.

Közzétéve:

MTI/EPA/Shawn Thew

Szijjártó Péter bejegyzésében kifejtette, az amerikai szenátor azért bírált egy amerikai televíziós újságírót, mert elmondta a saját véleményét Magyarországról, “amely történetesen nem esett egybe a liberális mainstream hazánkkal szembeni hazugsághadjáratával”.

Kiemelte, Mitt Romney a kormányt azzal vádolta, hogy a népakarattal szemben kormányoz, “holott a népakarat a választáson fejeződik ki, márpedig mi egymás után háromszor kaptunk kétharmados felhatalmazást egy olyan választási rendszerben, ahol mindenkinek egyenlő súlyú szavazata van, függetlenül a lakóhelyétől”.     

“Demokráciát és sajtószabadságot féltő NGO-k, ébresztő!” – zárta üzenetét Szijjártó Péter.

Tovább olvasom