Kövess minket!

Médiapiac

A 12 éves lányok nem cukik

Weigert Miklós képes forgatókönyv rajzolóval, a Gumball csodálatos világa egyik alkotójával a Cartoon Network Képzeletműhely programjának bemutatóján beszélgettünk nemzetközi tapasztalatairól, kulturális különbségekről, „mai gyerekekről” és az animációs filmek helyéről a médiapiacon.

Milyen trendek uralkodnak az animációs filmek esetében? Vannak olyan állandó elemek, amelyek már a mi gyerekkorunkban is adottak voltak és most is működnek? És mik az új irányzatok, mi változik?

A történetmesélés ugyanannyira fontos. Ha nincsen jó sztorid és jó szereplőid, akkor nem fogsz semmit eladni. Ez a szíve-lelke az animációnak, az összes többi körítés. Minden történethez megtalálható az a formanyelv, amin a legjobban szól. Ez a mi feladatunk, hogy megtaláljuk a történethez azt a kinézetet, azokat a technikákat, amelyekkel a történet a legtöbbet ki tudja hozni magából. Ez is univerzális és időtlen.

Ami a formanyelvet illeti, laikusként látható egy erős változás, ami gyakran abban csapódik le, hogy „a mi időnkben milyen cuki rajzfilmek voltak, bezzeg a maiak borzasztóak”.

Szentimentális kapocs fűz minket azokhoz a stílusokhoz és történekhez, amelyeket gyerekként láttunk. A mai gyereke ugyanúgy fognak viszonyulni a 2045-ben készült rajzfilmekhez, ugyanolyan borzalmasnak fogják őket találni, mint mi a maiakat.

A gyerekek változnak, vagy az animáció, mint művészet keresi az új utakat?

Szerintem a kultúra változik, azon belül pedig az emberek, a közösség. Sokkal másabb inputokat kapunk a XXI. században, mint amiket kaptunk a XX. század végén. Ez befolyásolja a gyerekeket, a felnőtteket, az alkotókat és a végterméket is.

Munkád során elég sok kultúrát és országot láttál. Bár a háttérbeszélgetésen volt arról szó, hogy a nemzetközi alkotók és iskolák miatt egyre jobban uniformizálódik a közeg, azért tapasztalhatóak kulturális különbségek, akár országok, akár műhelyek között?

A piacbeli különbségek szerencsére lassan eltünedeznek. Kulturális különbségek nyilván vannak, azt nem lehet eltüntetni, hogy Magyarországon születtél és gyerekkorodban Lolka és Bolkát meg Fehérfófiát néztél. Azon a hangszeren fogsz tudni jól játszani, ami felnevelt. De az, hogy milyen zenét tudsz rajta játszani és kinek játszod, hatalmasat változott.

 

A magyar alkotókon látszik, hogy magyarok, de a közönségük már az egész világ lehet, ha jól választják meg a mondanivalójukat. Ez befolyásolja a történetmesélést, a formanyelvet, adott esetben a technikát is. De sokkal több kapocs van már, mint ami elválaszt.

Cégek tekintetében vannak különbségek? Más egy Cartoon Network-rajzfilm, mint egy másik csatornára készülő, vagy mindenhol szinte ugyanaz történik?

A legtöbb cég, network létrehoz egy arculatot, ami csak az övé, és ez korlátokat állít fel. Megpróbálod megtalálni azt a csapatot, akinek célzod a rajzfilmjeid nagy többségét. Egyes területeken tiszteletben kell tartani a kulturális korlátokat, például Indonéziában dobták azért vissza könyvborítómat, mert egy fekete kutya szerepelt rajta. De ezek apróságok, leginkább az életkor a meghatározó. Eldöntik, hogy kihez szeretnének elsősorban szólni: 8-12 éves fiúkhoz, 12-15 éves lányokhoz, vagy 3-6 év között mindenkihez. Ezt a vezetők belövik maguknak, és onnantól kezdve olyan alkotókkal szerződnek, olyan produkciókat támogatnak, amelyek megfelelnek az ő arculatuknak.

Az arculat ezek szerint a célközönségből születik. Nem az a cél, mondjuk, hogy mi cukik akarunk lenni, hanem a 12-15 éves lányokat szeretnénk elérni, és ahhoz a cuki vonal passzol?

A 12 éves lányok nem cukik! Ugyanúgy gyerekek, mint minden más gyerek. Szerencsére a nemek közötti hatalmas különbség ma már nem akkora divat, és én ennek nagyon örülök. Életkor alapján pedig egy kis odafigyeléssel a szülők is egyre jobban be tudják lőni, hogy melyik csatorna melyik gyereknek szól.

Neked, mint alkotónak a csatorna adta korlátok mellett mennyire kell azzal foglalkoznod, hogy a produktum piacképes legyen?

Abszolút. Ha nem veszi meg senki, akkor nincs pénzed. A piacképesség attól függ, ki a megrendelő. Amikor a Cartoon Networknél a Gumball készült, egy stúdió kimondottan arra fókuszált, hogy fiatal alkotókat karol fel és új ötletek kidolgozását támogatja. Ebből született egy csomó 1-2 perces pilot film és vázlat, amelyeket bemutattak különböző életkorú, különböző iskolákból érkező gyerekcsoportoknak. A tesztelők összeválogatására külön csoport van. A tesztvetítés után pedig van egy beszélgetés, amin felmérjük, mi működött és hogyan.

A gyerekekkel vagy a tesztelőcsapattal beszélgettek?

Mi közvetlenül nem beszélgetünk gyerekekkel, erre a csapatnak van technikája: melyik csoportokhoz kik ülnek be, hogyan szólítják meg a gyerekeket, milyen kérdéseket tesznek fel, hogyan vezetik át a témákat – az alkotók erre nem lennének képesek.

Ma ugyan gyermekprojektekről volt szó, de érdemes beszélnünk a felnőtt animációkról is. Az mennyiben más világ? Szereted, szeretnél foglalkozni vele?

Kimondottan kellemes és borzongó emlékeim vannak a gyerekkoromban megnézett felnőtt animációkról. Nagyon fontos formanyelv, és egy időben talán háttérbe is került. Pedig az animáció nem gyerekműfaj, csak egy kifejezési eszköz. Onnantól kezdve, hogy milyen történetet szeretnél elmesélni, a formanyelv változhat, és végül csak gyerekeknek vagy csak felnőtteknek lesz érdekes. Az ideális az, ha ez egy nagyobb spektrumon mozog. Ha például a Gumball-sorozat elé leülsz gyerekként, akkor élvezed, szereted, röhögsz rajta, szülőként vagy felnőttként pedig ugyanabban az epizódban megtalálod a mondandót, ami miatt neked tetszik. Lehet, hogy ez a mondandó elmegy a gyerek feje fölött, de éppen ezért működik. A felnőtt animációt ne add a gyerek kezébe! De rengeteg mindent megjátszhatsz a felnőtt animációban. Sokkal könnyebb komoly dolgokról úgy beszélni, ha el tudod hülyéskedni, és erre az animáció remek eszköz. A South Parknak és társainak megvan az a kemény társadalmi üzenete, amit ha komoly hangvétellel szeretnénk elmondani, akkor öt perc múlva mindenki bealudna, így viszont órákon keresztül elnézzük és lejön az üzenet.

A Képzeletműhelyről

A Cartoon Network csatorna idén harmadszorra hirdeti meg, Európa, Afrika és Közel-kelet szerte nagyszabású pályázatát és alkotói programját, a Cartoon Network Képzeletműhelyt, amelyre ifjú animáció-rajongók, rajztehetségek vagy egyszerűen csak alkotó kedvű, 4-15 éves gyerekek műveit várja rajz, képes forgatókönyv, animáció, film kategóriában.

A pályázat egyik fő eleme az a szórakoztató-edukációs weboldal, amelyen tippek és ötletek, animációs műhelytitkok, érdekességek, klipek, játékok, játékos feladatok segítik a fiatal alkotókat munkájuk során. A gyerekek megismerkedhetnek a képes forgatókönyv, a különböző animációs technikák, a rajzolás, a színezés, a vágás, az alkotói folyamatok titkaival, sőt ki is próbálhatják magukat, azaz az oldal kvázi mini online animációs kurzusként is működik. A Cartoon Network hazai stratégiai partnere a BOOKR Kids mesetablet, amelyen szintén megtalálható az a gazdag online segédanyag tár, amely segíti eligazodni a gyerekeket az animáció világában.

Weigert Miklós az idei program kurátora, zsűrielnöke. A zsűri további tagjai: Lakos Nóra, a Gyermekfilm Akadémia alapítója, filmrendező, és Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapító-társtulajdonosa, akik május 23-án a sajtó jelenlétében egy ún. demo Képzeletműhely foglalkozást mutattak be a meghívott gyerekek aktív közreműködésével.

„A Cartoon Network az a hely, ahol a gyerekek tanulhatnak, inspirálódhatnak, jól érezhetik magukat, de amit mindennél fontosabbnak tartunk – önmaguk lehetnek. Küldetésünk, hogy felébresszük a bennük rejlő kreativitást- ezért hoztuk létre a Képzeletműhelyt is. A Cartoon Network Képzeletműhely lehetővé teszi, hogy a gyerekek belevessék magukat a fantázia és a szórakoztató karakterek világába, miközben kibontakoztathatják tehetségüket a történetmesélés és az alkotás terén. Harmadik éve indítjuk útjára a kampányt Európa-, Afrika- és Közel-kelet-szerte. Az elmúlt két évben több mint 4000 pályamű érkezett csak Magyarországon és több százezer világszerte. A beérkező pályaműveket látva, mindig elképedünk a képzelet és a tehetség e mértékén, és büszkék vagyunk arra, hogy talán részt vehetünk a rajzfilmkészítők következő nemzedékének kinevelésében” – mondta Malgosia Chapman, a Turner Broadcasting márka- és tartalom aligazgatója.

A 2017. július 31-ig tartó pályázat kategóriáinak hazai nyertesei komoly díjakkal gazdagodhatnak: a kategóriagyőztesek művei megjelennek a Cartoon Network csatornán és a BOOKR Kids mesetableteken, illetve a győztesek közt összesen kilenc wellness hétvége, három BOOKR Kids mesetablet, három tablet és három Cartoon Network-ajándékcsomag talál gazdára.

A csatorna nemcsak online felületén buzdít a pályázatra való jelentkezésre, de a kezdeményezést eljuttatja a közoktatási intézményekbe is: évente több ezer általános iskola számára teszi elérhetővé kiváló hazai szaktanárok segítségével kidolgozott, komplett, hiánypótló óraterveit, eszközeit, alkotást segítő segédanyagait, amelyek útmutatóul szolgálnak a hazai rajztanárok, művészeti csoportok vezetőinek, hogyan oktassák közérthető, játékos és a korosztálynak megfelelő formában az animáció alapjait. Ezen kívül a BOOKR Kids mesetableteken és számos élő rendezvényen is találkozhatnak a gyerekek a pályázattal.

A csatorna a http://imaginationstudios.cartoonnetwork.hu/competition/ oldalon várja a pályaműveket. A pályázók pedig a Képzeletműhely oldalból meríthetnek ihletet.

Médiapiac

Az EU eljárást indított a TikTok ellen a TikTok Lite elindítása miatt

Az Európai Bizottság eljárást indított a TikTok ellen a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály (DSA) alapján, mert előzetes megállapítások szerint a TikTok Lite franciaországi és spanyolországi elindítását megelőzően az üzemeltető nem hozott kockázatcsökkentő intézkedéseket a gyermekek védelmére – tájékoztatott a brüsszeli testület.

Közzétéve:

Flickr

Az uniós bizottság közleménye szerint

az eljárás célja annak megállapítása, hogy a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok megsértette-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt, amikor elindította a TikTok Lite-ot Franciaországban és Spanyolországban anélkül, hogy az online óriásplatformok esetében kötelező értékelési jelentést nyújtott volna a lehetséges kockázatok mérséklésére.

Az Európai Bizottság aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a TikTok Lite Task and Reward nevű programot, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az alkalmazáson belül bizonyos feladatok, így például videók megtekintése, tartalom kedvelése, barátok meghívása során pontokat szerezzenek, az üzemeltető anélkül indította el, hogy előzetesen értékelte volna az azzal járó kockázatokat, különösen a platform függőséget okozó hatásával kapcsolatosan.

Különös aggodalomra ad okot, hogy az üzemeltető nem hozott kockázatcsökkentő intézkedéseket a gyermekek védelmére, ugyanis a TikTokon nem állnak rendelkezésre hatékony életkor-ellenőrző mechanizmusok.

Amennyiben a felsorolt aggodalmak bizonyítást nyernek, a mulasztások a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály vonatkozó cikkeinek megsértését jelentenék – hívták fel a figyelmet.

A TikToknak április 23-ig kell benyújtania a kockázatértékelési jelentését az Európai Bizottság részére, és május 3-ig az összes kért információt a brüsszeli testület rendelkezésére kell bocsátania.
Abban az esetben, ha a TikTok a megadott határidőn belül nem válaszol, az uniós bizottság a szolgáltató teljes éves jövedelmének vagy világméretű forgalmának 1 százalékáig terjedő pénzbírságot, valamint a szolgáltató átlagos napi jövedelmének vagy világszintű éves árbevételének legfeljebb 5 százalékát kitevő kényszerítő bírságot szabhat ki – közölték.

Mivel a brüsszeli testület szerint “fennáll a felhasználók mentális egészsége súlyos károsodásának kockázata”, arról tájékoztatta a TikTokot, hogy ideiglenes intézkedéseket kíván bevezetni a TikTok Lite érintett programjának felfüggesztésére az egész EU-ban a program biztonságosságának értékeléséig.
Az Európai Bizottság emlékeztetett, hogy ez a második eljárás a TikTokkal szemben a hatékony életkor-ellenőrzési mechanizmusok hiánya és a platform feltételezett függőséget okozó kialakítása miatt. A február 19-én kezdődött eljárást a brüsszeli testület azért indította, mert előzetes vizsgálatai alapján a TikTok “feltételezhetően nem tesz eleget a kiskorúakat érő negatív hatások kezelésére”.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Politikusok, sportolók és hírességek szerepeltek a leggyakrabban tavaly az online médiában

Politikusok, sportolók, hazai és külföldi hírességek szerepelnek a leggyakrabban említett nevek között, amelyek megjelentek az online médiatérben 2023-ban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 népszerű médiafelület – televíziós csatornák, újságok, rádiók honlapjai, valamint hírportálok, közösségimédia-felületek, fórumok és blogok – elemzésével azt vizsgálta, kik álltak a hírek és a közbeszéd fókuszában, valamint azt is, hogy Magyarország és a nagyvilág helyszínei közül melyek szerepeltek a legtöbbet.

Közzétéve:

MTI/Koszticsák Szilárd

Az NMHH kommunikációs igazgatósága kedden azt közölte az MTI-vel, hogy

az ezer legtöbbször említett ismert ember nevével összesen egymillió alkalommal lehetett találkozni a neten, köztük domináltak a hazai szereplők, illetve a férfiak.

A leggyakoribb száz név esetében az említések több mint felét politikából ismert emberek tették ki, csaknem harmaduk médiaszereplőhöz vagy hírességhez volt köthető, 14 százalékban pedig sportolókról lehetett olvasni az online felületeken.

Kiemelték, hogy

2023-ban a legtöbbször említett név az online médiatérben Orbán Viktor miniszterelnöké volt, 92 ezer alkalommal.

A kormányfő leginkább a Kossuth rádióban adott interjúi és bejelentései miatt került fókuszba. Neve egy átlagosnak nevezhető napon 250 alkalommal jelent meg, legtöbbet december 15-én és 21-én említették.

Magyarország miniszterelnökét a külügyminiszter, Szijjártó Péter követte, 27 ezres értékkel, harmadik helyen pedig Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerepelt, nevével 14 ezer alkalommal lehetett találkozni

– írták.

Az év során többször kiemelkedett egy-egy közszereplő a mindennapi közbeszédből: két kiváló magyar kutató is jelentős említést ért el, október 2-án Karikó Katalint (682 említés) tüntették ki orvostudományi Nobel-díjjal, másnap pedig Krausz Ferencet (330) díjazták a fizikában elért kiemelkedő munkásságáért.

Úgy folytatták, hogy akadtak lesújtó, tragikus események is, mint például Vágó István (312) volt televíziós műsorvezető, vagy épp a Mount Everest megmászására induló, majd eltűnő Suhajda Szilárd halálhíre (338), a hegymászó hollétéről utoljára május 25-én hallhatott a világ.

Tavaly a külföldiek toplistáján legtöbbet Vlagyimir Putyin (49 ezer) orosz, Volodimir Zelenszkij (25 ezer) ukrán elnök és Joe Biden (15 ezer) az Egyesült Államok vezetője szerepelt.

Európán kívüliként az első tíz ember között feltűnt még Donald Trump volt amerikai elnök, illetve Benjámín Netanjáhu jelenlegi izraeli miniszterelnök is.

A nemzetközi hírességek között olyan embereket gyászolt a média, mint a Jóbarátok sorozat szereplője, Matthew Perry (446), Tina Turner (228) énekesnő vagy Elvis lánya, Marie Presley (188)

– tették hozzá.

Az online médiatérben megjelent földrajzi helynevek esetében tízből négy magyar vonatkozású volt. Négy esetben az említés európai országgal vagy várossal, míg a fennmaradó részben a világ többi tájával volt kapcsolatos.

A kutatás szerint az év során Magyarországot 191 ezer alkalommal említették meg a vizsgált médiatermékek, Budapestet pedig 151 ezerszer. Magyarországot és fővárosát a sportrendezvények idején kifejezetten gyakran, legalább ezerszer emlegették.

A kulturális események is nagy visszhangot váltottak ki: kiemelkedett Ferenc pápa áprilisi látogatása, a magyar fővárost ekkor csaknem négyezerszer említették. A további magyar helyszíneket illetően háromezernél is több említést főleg a vármegyeszékhelyek, a nagyobb városok és a Balaton értek el – fűzték hozzá.

A külföldi földrajzi neveket elemezve kitűnik a kiemelt jelentőségű háborúk hírértéke (Ukrajna, Oroszország, Izrael), az Európai Unióhoz (Brüsszel, tagországok és azok fővárosai), illetve a fontosabb külpolitikai partnerekhez (Kína, USA, Törökország) fűződő történések bemutatása.
Egyes napok statisztikáit elemezve kiemelkedik többi között Liverpool (460) Szoboszlai Dominik, a magyar válogatott csapatkapitányának szerződésével kapcsolatban, továbbá néhány szomorú esemény helyszíne is, mint például Törökország (725), a februári tragikus földrengés idején vagy Prága (424) a Károly Egyetemnél meggyilkolt és megsebesített emberek miatt – áll a közleményben.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszédet mond a Fidesz-KDNP európai választási kampányindító rendezvényén a Millenárison 2024. április 19-én

Tovább olvasom

Médiapiac

Csak egy kereskedelmi médiaszolgáltató tenne közzé politikai reklámokat

Csak egy kereskedelmi médiaszolgáltató jelentkezett a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB), hogy a szombaton indult választási kampányban politikai reklámot kíván közzétenni – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI-vel.

Közzétéve:

Pixabay

A választási kampányban a jelöltek, jelölőszervezetek népszerűsítését célzó politikai reklám televízióban, rádióban jelenik meg.

A törvény szerint a nem közszolgálati médiaszolgáltatók (rádiók, televíziók) nem kötelesek ilyen jellegű politikai reklámot sugározni, de vállalhatják azt.

A jogszabály szerint amennyiben a közszolgálatinak nem minősülő, országosan elérhető lineáris médiaszolgáltatást nyújtó szolgáltatók biztosítani kívánják politikai reklám közzétételének lehetőségét, ezt kötelesek közölni a NVB-vel. A politikai reklám közzétételére vonatkozó jognyilatkozatokat külön kell megtenniük az európai parlamenti választásra, az önkormányzati, valamint a nemzetiségi választásra.

A nem közszolgálati médiaszolgáltatóknak szombat 16 óráig volt lehetőségük ilyen bejelentést tenni.

Az NVI tájékoztatása szerint határidőig mindössze egy kereskedelmi médiaszolgáltató jelentkezett be: a Magyar RTL Televízió Zrt., amely a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán, valamint az Európai Parlament tagjainak választásán is 150-150 percben jelölte meg a közzététel összes időtartamát.

A választási eljárásról szóló törvény szerint a nem közszolgálati médiaszolgáltató egyenlő feltételek mellett teheti közzé a jelöltet, illetve listát állító jelölőszervezetek és a független jelöltek politikai reklámjait, közös jelölt, illetve közös lista esetén a jelölőszervezetek együttesen jogosultak a politikai reklám megrendelésére.

A politikai reklámhoz véleményt, értékelő magyarázatot fűzni tilos, közzétételéért a médiaszolgáltató ellenszolgáltatást nem kérhet, nem fogadhat el.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom