Kövess minket!

Médiapiac

Zombikkal, Kardashianékkal támad az ősz

Forró ősz lesz az idei a tévés fronton. Miközben az utóbbi években folytatódott a piac fragmentálódása – lassan több mint 120 csatorna fogható – a nézők figyelme egy ponton túl nem terhelhető, előbb-utóbb bekövetkezik a konszolidáció, aminek lesznek nyertesei és vesztesei. Nem csoda hát, hogy a tévétársaságok felpörögtek, csatornákat pozicionálnak át, műsorokat gyártanak és vesznek, minden hétre jut valamilyen, a nézőknek, hirdetőknek szóló bejelentés.

Nem volt ez másképp Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületének (Meme) keddi konferenciáján, a Non Spoton sem. A tévétársaságok ügyfélekapcsolati, kereskedelmi és sales igazgatói, szakemberei azt bizonygatták az ügyfeleiknek, potenciális partnereiknek, hogy az ősz náluk az innovációról, a megújulásról szól majd, érdemes szponzorizálni és terméket elhelyezni a műsoraikban a reklámszpot-vásárlás mellett. Erre rá is szorul a tévés piac, hiszen a MEME kimutatása szerint a nonstandard megoldásokra költött összeg brutálisan, legalább félmilliárd forinttal csökkent 2014 óta.

Új csatornák, új sitcomok

A Non Spoton több olyan bejelentés is történt, ami újdonságként hatott, esetleg korábban kiszivárgott, de most megerősítést nyert. A szakemberek újabb részleteket árultak el az őszre betervezett változásokról. Október 1-től Kill boring szlogennel elindul a legendás zenei csatorna, az MTV magyar kiadása – ide költöznek a megszűnő Viva TV magyar zenei tartalmai. A Viacom elindítja új csatornáját, a Comedy Central Familyt, ahol Wysocka Monika, Brand Solutions igazgató szerint többek között visszatér az Így jártam anyátokkal, illetve debütál egy másik amerikai sitcom is, a cukiságfaktorral operáló Baby Daddy.

A Sony-Viasat is a húrok közé csap. Mint azt már korábban bejelentették, októbertől eltűnik a képernyőről az az AXN White és az AXN Black csatorna, hogy átadja a helyét a Sony Maxnak és a Sony Movie-nak. Justyna Owczarek sales igazgató most részletesen beszélt az átállás menetrendjéről. A Sony Movie – nomen est omen – filmcsatorna lesz, az előbbi a női nézőkre céloz. A Sony Max bemutatkozó kisfilmjében feltűnt minden idők leghatalmasabb celebje, Kim Kardashian is. Ezek szerint jön a csatornára a legendás valóságshow, bár erről egy szó sem esett a konferencián.

Vloggerek és túlélőshow

Az RTL, illetve a tévétársaság sales house is tartogatott egy bejelentést a konferenciára miután az piacvezető kertévé őszi műsorrendjéről szinte már mindent tudunk. Jánosi Péter, az R-time sales igazgatója kedden közölte: idén sem marad el a vloggereket felvonultató Comet-gála és díjtátadó: december 8-án rendezik meg.

A tavalyi Comet-díj átadása

A TV2 ügyfélkapcsolati igazgatója, Zájer Attila levetítette az RTL-es Survivor kihívójának számító Asia Express trailerét. A premier időpontja továbbra is titkos, de azt megtudhattuk, hogy a távol-keleti dzsungelban vetélkedő párok egy közismert üdítőt fognak nagy mennyiségben fogyasztani a műsorvezetővel Ördög Nórával egyetemben.

A Discovery is behoz őszre néhány izgalmas docu-realityt – jelentette be Baron Ágnes, a társaság Brand Partnership szakértője. Darkness címen embereket zárnak majd alagutakba, barlangokba, hogy a stáb hőkamerával kövesse majd a vergődésüket. A mindent túlélő Bear Grylls öregeket és fiatalokat ereszt össze egy szigeten, még egy aligátorral is meg kell küzdeniük. Novemberben jön a hírhedt kolumbiai drogbáró eltűnt vagyonát felkutató sorozat, az Escobar’s Millions. Most úgyis Escobar reneszánsz van, miután a Netflix sikert sikerre halmozott a Narcosszal.

Rajzfilmek dögivel

Az AMC-n folytatódik szeptember 11-től a Fear The Walking Dead harmadik évadának második fele, de ez várható volt, miután tavasszal ugye lement az első fele. Lényeg, hogy ősszel sem maradunk zombik nélkül. Piros Máté, az AMC reklámértékesítési igazgatója azzal is meglepte a közönségét, hogy jövőre 24 órás lesz a Minimax, ezek szerint a gyerekek körében is terjed az inszomnia.

Viszont lesz rajta tartalom bőven, miután a tévétársaság pár napja exkluzív megállapodást kötött 37sorozatraés 34 filmre az NBC Universal-Dreamworksszel. A Spektrumon pedig egy hazai gyártású vadiúj dokumentumfilm, a függőségekről szóló Tabukról tabuk nélkül debütál október 27-én.

Médiapiac

Nőtt a DIGI csoport bevétele tavaly

Ehhez leginkább fő piacai, Románia és Spanyolország járult hozzá.

Közzétéve:

A vállalat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tavalyi 1,3 milliárd eurós konszolidált árbevétel 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A társaság előzetes, nem auditált éves pénzügyi eredményei alapján 2020-ban a kiigazított EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 7,5 százalékkal 480 millió euróra nőtt az előző évhez képest.

A tavalyi értékesítési mutatók megerősítették a cég piacvezető helyét, különösen Romániában, Spanyolországban és Magyarországon – közölték.

Az ügyfeleknek nyújtott összes szolgáltatás (jövedelemtermelő egységek – RGU-k) száma 2019. december 31-hez képest 12 százalékkal, 18,1 millióra nőtt.

Vezető helyének megőrzése érdekében a csoport tavaly 371 millió eurót fektetett hálózatfejlesztésre, főként Romániában, Spanyolországban és Magyarországon, megerősítve és bővítve 4G és 5G hálózatát, valamint a száloptikai hálózat további kiépítésére.

Magyarországon a cég 2019-ben kezdte meg a kereskedelmi mobilszolgáltatását, a DIGIMobil az ország 70 százalékán rendelkezik kültéri lefedettséggel, közel 700 településen biztosít hálózati elérhetőséget. Kitértek arra, hogy a szolgáltató az Opensignal nemrégiben megjelent vásárlói elégedettségen alapuló riportjában a 4G elérhetőségi díjat kapott.

Az Opensignal jelentése különböző területeken hasonlította össze a magyarországi mobilszolgáltatókat 2020. októbertől 90 napon át gyűjtött adatok alapján. A 4G elérhetőségi kategória azt az időtartamot mutatja, amíg a felhasználók csatlakoztak a 4G hálózathoz. A DIGIMobil 96,7 százalékot ért el, amivel megnyerte a kategóriát – közölték.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett DIGI Communication N.V. magyarországi leányvállalata. A csoport Magyarországon, Romániában, Spanyolországban és Olaszországban van jelen, a magyar piacon 1998 óta. A DIGI Kft. Magyarország egyik meghatározó távközlési szolgáltatója, jelentős szerepet tölt be másodikként a kábeltelevíziós piacon 29 százalékos, a vezetékes internet szegmensben 24 százalékos piacrésszel, míg a vezetékes telefonszolgáltatásban 23 százalékot ért el az NMHH 2019 év végi adatai alapján.

Tovább olvasom

Médiapiac

Varga Mihály: a magyar jogszabályok biztosítják a sajtószabadságot

A magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát, a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba – írta a holland pénzügyminiszternek Varga Mihály.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Soós Lajos

A tárcavezető csütörtökön a közösségi oldalán osztotta meg azt a levelet, amelyben sajnálatát fejezte ki Wopke Hoekstra nyilatkozata miatt. A holland pénzügyminiszter a De Volkskrant című napilapban azt állította, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát.     

Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek, és a mindennapok gyakorlata is igazolja, hogy a nyilvános vitákban valódi sokszínűség van. Hozzátette, hogy a kormánykritikus médiumok piaci részesedése minden objektív mérés szerint meghaladja az 50 százalékot.

A legolvasottabb hírportálok, a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok többsége erősen bírálja a kormányt, a legnézettebb tévéadó a legkritikusabbak közé tartozik – fogalmazott.     

A pénzügyminiszter a magyar médiahelyzetet áttekintését javasolta, bízva abban, hogy holland kollégája ezután csak hiteles forrásokból fog tájékozódni.

A magyar kormány tisztában van azzal, hogy rendszeresen jelennek meg valótlan állítások a sajtószabadság helyzetéről, márpedig a félreértéseket csak a tények oszlathatják el.

Mindez kívánatos lenne a mostani helyzetben, hiszen az uniós tagállamok előtt álló kihívásokat csak együttműködve, tényeken alapuló véleményalkotással lehet megoldani – olvasható Varga Mihály levelében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Burkolt reklám miatt milliós bírságot kapott a TV2

Rádiós pályázatok kapcsán is hozott döntéseket a Médiatanács.

Közzétéve:

Az NMHH kommunikációs igazgatóság csütörtökön azt közölte az MTI-vel, a TV2 szolgálatója azért kapott 1,2 millió forintos büntetést, mert a Mokka egy októberi adásában a műsort támogató divatüzlet termékeiről olyan részletes információt közölt, hogy ezzel vásárlásra sarkallta a nézőket. Ilyet a törvény csak reklámblokkban engedélyez – tették hozzá.

A rádiós pályázatokról azt írták, a médiatanács eredménytelennek nyilvánította a Berettyóújfalu telephely kisközösségi használatára kiírt rádiós pályázati eljárást, ugyanis a benyújtott pályázati ajánlat érvénytelen volt.

A testület elvégezte a Budapest 98,0 MHz körzeti frekvencia közösségi használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és pályázati nyilvántartásba vette a Match Point Official Kft.-t.

A grémium elfogadta és pénteken teszi közzé honlapján a Szekszárd 104,5 MHz és a Salgótarján 99,3 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Tovább olvasom