Kövess minket!

Médiapiac

Tele van zsidóellenes, náci tartalmakkal a Trumpot letiltó Twitter

″#heilhitler″ és ″#BurnTheJews″ – ilyen és ehhez hasonló hashtagekkel osztanak meg bejegyzéseket felhasználók a Twitteren és láthatóan mindezt büntetlenül tehetik, ugyanis a közösségi oldal – eddig legalábbis – nem törölte a profiljukat. Korábban még arra is volt példa, hogy a Twitter engedélyezett célzott hirdetéseket neonáci és iszlamofób felhasználók irányába.

Miközben az Egyesült Államok elnökét a legnagyobb techcégek, köztük a Twitter is kitiltotta a platformjáról, zsidóellenes és náci tartalmak maradhatnak.

A Twittert többen kritizálták amiatt, hogy fehér felsőbbrendűséget hirdetők vannak a platformján. Tavaly nyáron több mint 50 ilyen felhasználót tiltottak le.

Arra is volt példa, hogy neonácik profiljának adtak úgynevezett “kék pipát” (blue check mark). Ezek általában többek között hírességek, sztárok, sportolók, híroldalak profiljain jelennek meg, annak érdekében, hogy a felhasználók tudják, nem egy hamis fiókkal van dolguk. Az ismert neonáci Jason Kesslert is sikerült “kipipálni”.

 

Náci és zsidóellenes tartalmak azonban továbbra is vannak a Twitteren szép számban.

  • “Épp most kaptam herpeszt egy zsidótól”, írja az egyik felhasználó.
  • “Ki a f*szt érdekel a közel-keleti béke? Engem nem. Engem nem érint”, írta egy vállaltan Antifa felhasználó. Ugyanez a felhasználó egyébként arról álmodozik, hogy koncentrációs táborokba küldik majd Donald Trump támogatóit.
  • “Nem fogok hazudni, a koronavírus a legjobb dolog, ami velem történt az elmúlt időben. A hátrahagyott zsidók meghaltak”, írta egy másik felhasználó.
  • “Az izraeli zsidók azzal csinálhatnának helyet, hogy eltakarodnak Izraelből”, fogalmazott egy felhasználó.
  • “Lázadó zsidók a moziban levették a kipájukat, menjetek vissza Izraelbe”, írta valaki.
  • “A világnak szüksége van egy másik holokausztra”, fogalmazott egy felhasználó.

A bejegyzésekből jól látszik, hogy a “#heilhitler”, a “#fuckjews, a “#FuckIsreal”, a “#BurnTheJews”, illetve a “#HitlerWasGreat” hashtagek nincsenek tiltva a Twitteren. Sőt rákattintva ezekre további olyan bejegyzések jelennek meg, amelyekben benne vannak ezek a szavak.

Arra is van példa, hogy antiszemita mémeket osztanak meg egyes felhasználók.

A Twitter továbbá tavaly bocsánatot kellett kérjen, ugyanis kiderült, lehetővé tették, hogy célzott hirdetéseket alkalmazzanak neonácikra, transzfóbokra és homofóbokra. A BBC szerint a hirdetőknek lehetőségük volt hirdetések küldésére azoknak a felhasználóknak, akik olyan kifejezésekre kerestek rá, mint “transzfób”, “fehér felsőbbrendűek” vagy “melegellenes”.A brit közszolgálati csatorna által létrehozott álhirdetés is hasonló csoportokat célzott.

Kiderült, hogy az olyan kulcsszavak felhasználásával, mint az “iszlamofóbok”, az “iszlamafóbia”, az “iszlamofób” és az “#iszlamofób”, a hirdetés 92 900 és 114 000 közötti felhasználót érhet el. Az Egyesült Királyságban a “neonáci” kifejezés használatával a hirdetés akár 81 000 embert is elérhetett.

2019-ben Jack Dorsey, a Twitter vezérigazgatója Rolling Stone magazinnak adott interjújában lényegében a felhasználókra hárította a felelősséget a náci kérdésben.

“A nácik eltávolítására irányuló felhívások nagy része annak is köszönhető, hogy végrehajtásunk a bejelentések alapján működik. Sokan nem jelentik. Látják a dolgokat, de könnyebb tweetelni, hogy ‘szabadulj meg a náciktól’, mint jelenteni”, fogalmazott Dorsey.

Médiapiac

Idén már tényleg jön a Rocky IV. rendezői változata

Sylvester Stallone tavaly nyáron jelentette be, hogy bemutatója harmincötödik évfordulójára elkészíti a Rocky IV. újravágott, rendezői változatát.

Közzétéve:

Flickr

A premiert 2020 novemberében kellett volna megtartani, akkor azonban nem lett belőle semmi. Stallone csak a közelmúltban tudatta az Instagramon: közel járnak a munka befejezéséhez – írja a Magyar Nemzet.

A harmincmillió dollárból forgatott Rocky IV. összesen háromszázmillió dolláros bevételt ért el, és így a sorozat legjövedelmezőbb epizódjává vált. Mindemellett talán ez a legnépszerűbb epizód is.

A rendezői változatban az egyik mellékszereplő – a Sico nevű, beszélő robot – „megy a roncstelepre”, vagyis nem lesz látható az újragondolt filmben. Az elektromechanikus jószág tervezője szerint Stallone azért hagyta ki a teremtményét, hogy ne kelljen jogdíjat fizetnie a használatáért – de feltehetőleg másról van szó.

Sly annak idején az okból vehette bele a géplényt a forgatókönyvbe, hogy humorforrásul szolgáljon, és valamivel derültebbé tegye a történet komor tónusát. Csakhogy a robotos jelenetek nem komikusra, hanem kissé furcsára sikeredtek – Sico figurája egyszerűen kilóg a filmből.

De egyéb, ennél lényegesebb változásokról is lehet tudni.

Az Apollo és Drago összecsapását bemutató kulcsjelenet bővül – Rocky valamivel hosszabban vacillál majd, hogy bedobja-e a törülközőt vagy sem –, és bekerül egy ’85-ben leforgatott, ám a moziváltozatba végül be nem vett képsor.

Létezéséről eddig csak egyes előzetesekből lehetett tudni, de teljes egészében nem volt látható.

Noha a bemutató dátuma egyelőre nem ismert – és arról sincs információ, hogy a rendezői változat mozikba kerül-e, csak dvd-n jelenik meg, esetleg streaming szolgáltatásban, az interneten lesz elérhető –, egy Sly által közzétett, rövid videóból kiderül, hogy már a hangkeverését végzik. Mivel egy-egy film készítése során ez a munkamozzanat az utolsók közt van, az érdeklődők okkal bízhatnak benne, hogy az újragondolt verzió közel áll a befejezéshez.

A (remélhetőleg) 2021-es Rocky IV. tehát az 1985-ös önmagával mérkőzik majd.

Borítókép: jelenet a filmből

Tovább olvasom

Médiapiac

Megújul a Pesti TV

Megszűnt a reggeli műsor, de ezzel párhuzamosan, este hat órától egy élő adásfolyam kezdődik. Az új műsorokkal este hattól jelentkeznek hétköznap és hétvégén is.

Közzétéve:

Hétközben 18 órakor egy könnyedebb, kedvcsináló adással, a Gerilla Bárral indulnak, és ezt követi majd egy teljesen megújuló élő műsor, a Pesti Riporter, minden hétköznap, amiben sok tehetséges, fiatal újságíró is bemutatkozik, akik

naponta forgatott anyagokkal jelentkeznek, egyben kiemelten fókuszálva a városi-önkormányzati ügyekre, de természetesen a világpolitika minden fontos eseményéről hírt adva

írja az Origo.

Ebben a műsorban a vendégek és a nézők is szerepet kapnak, hiszen bárki elmondhatja a véleményét a Pesti TV Közösség zárt csoportjában, ahova mindenkinek a jelentkezését várják. Ez az adásban megjelenik, illetve az ott jelentkezők közül minden nap egy-egy nézőt felhívnak majd, hogy szóljon hozzá az éppen aktuális témákhoz – közölte Huth Gergely, a Pesti TV programigazgatója.

Az átalakulással párhuzamosan néhány megszokott, kedvelt, sikeres műsor is új helyre kerül, erre folyamatosan felhívják a műsorfolyamban és a pestitv.pestisracok.hu oldalon is a nézők figyelmét.

Minden adás továbbra is visszanézhető a weboldalon, illetve a Facebook/YouTube-csatornákon is.

Újdonság lesz, hogy 20 órától is élőben jelentkeznek a megszokott műsorvezetők, illetve 21 órakor a Politikai Hobbistával folytatódik az adás. Hétvégén is az új műsorokkal jelentkeznek 18 órától.

Borítókép: Kamerapróba Jeszenszky Zsolttal a 15. kerületi stúdióban

Tovább olvasom

Médiapiac

Sorosékat nem zavarja a főszerkesztő antiszemitizmusa

Soros György amerikai tőzsdespekuláns hallgatásba burkolózott, nem kommentálta a V4NA érdeklődésére a főszerkesztője antiszemita, kirekesztő e-mailjeit.

Közzétéve:

MTI Fotó: Sándor Katalin

Botrány tört ki Magyarországon, miután a Soros György érdekeltségi körébe tartozó baloldali propagandakiadvány főszerkesztője korábban antiszemita, kirekesztő e-maileket küldött munkatársainak.

Uj Péter még az Index.hu vezetőjeként egyik levelét a “b*zik, zsidók, vegetáriánusok kíméljenek” tárggyal küldte ki, míg egy másikban durván antiszemita szöveget idézgetett. Ebben olyanok szerepeltek, mint “se**enbüntet fityma rabbi!”.

Mivel a 444.hu egyik befektetője a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) támogatását élvező Media Development and Investment Fund (MDIF) a V4NA levélben fordult az érintettekhez Uj kirohanása miatt.

Azt kérdezték:

  • Mit gondol Soros György ezekről a kijelentésekről?
  • Elhatárolódnak-e Uj Péter kijelentéseitől?
  • Le kell-e mondania Uj Péter főszerkesztőnek?
  • Megszüntetik-e az együttműködést a 444.hu-val ezen kijelentések fényében?

Soros György, az OSF és az MDIF is a hallgatás stratégiáját választotta. Ebből arra lehet következtetni, hogy Soros Györgyöt csak akkor érdekli az antiszemitizmus, ha az az ő ügyeit viszi előre.

Tovább olvasom