Kövess minket!

Médiapiac

Tele van zsidóellenes, náci tartalmakkal a Trumpot letiltó Twitter

″#heilhitler″ és ″#BurnTheJews″ – ilyen és ehhez hasonló hashtagekkel osztanak meg bejegyzéseket felhasználók a Twitteren és láthatóan mindezt büntetlenül tehetik, ugyanis a közösségi oldal – eddig legalábbis – nem törölte a profiljukat. Korábban még arra is volt példa, hogy a Twitter engedélyezett célzott hirdetéseket neonáci és iszlamofób felhasználók irányába.

Miközben az Egyesült Államok elnökét a legnagyobb techcégek, köztük a Twitter is kitiltotta a platformjáról, zsidóellenes és náci tartalmak maradhatnak.

A Twittert többen kritizálták amiatt, hogy fehér felsőbbrendűséget hirdetők vannak a platformján. Tavaly nyáron több mint 50 ilyen felhasználót tiltottak le.

Arra is volt példa, hogy neonácik profiljának adtak úgynevezett “kék pipát” (blue check mark). Ezek általában többek között hírességek, sztárok, sportolók, híroldalak profiljain jelennek meg, annak érdekében, hogy a felhasználók tudják, nem egy hamis fiókkal van dolguk. Az ismert neonáci Jason Kesslert is sikerült “kipipálni”.

 

Náci és zsidóellenes tartalmak azonban továbbra is vannak a Twitteren szép számban.

  • “Épp most kaptam herpeszt egy zsidótól”, írja az egyik felhasználó.
  • “Ki a f*szt érdekel a közel-keleti béke? Engem nem. Engem nem érint”, írta egy vállaltan Antifa felhasználó. Ugyanez a felhasználó egyébként arról álmodozik, hogy koncentrációs táborokba küldik majd Donald Trump támogatóit.
  • “Nem fogok hazudni, a koronavírus a legjobb dolog, ami velem történt az elmúlt időben. A hátrahagyott zsidók meghaltak”, írta egy másik felhasználó.
  • “Az izraeli zsidók azzal csinálhatnának helyet, hogy eltakarodnak Izraelből”, fogalmazott egy felhasználó.
  • “Lázadó zsidók a moziban levették a kipájukat, menjetek vissza Izraelbe”, írta valaki.
  • “A világnak szüksége van egy másik holokausztra”, fogalmazott egy felhasználó.

A bejegyzésekből jól látszik, hogy a “#heilhitler”, a “#fuckjews, a “#FuckIsreal”, a “#BurnTheJews”, illetve a “#HitlerWasGreat” hashtagek nincsenek tiltva a Twitteren. Sőt rákattintva ezekre további olyan bejegyzések jelennek meg, amelyekben benne vannak ezek a szavak.

Arra is van példa, hogy antiszemita mémeket osztanak meg egyes felhasználók.

A Twitter továbbá tavaly bocsánatot kellett kérjen, ugyanis kiderült, lehetővé tették, hogy célzott hirdetéseket alkalmazzanak neonácikra, transzfóbokra és homofóbokra. A BBC szerint a hirdetőknek lehetőségük volt hirdetések küldésére azoknak a felhasználóknak, akik olyan kifejezésekre kerestek rá, mint “transzfób”, “fehér felsőbbrendűek” vagy “melegellenes”.A brit közszolgálati csatorna által létrehozott álhirdetés is hasonló csoportokat célzott.

Kiderült, hogy az olyan kulcsszavak felhasználásával, mint az “iszlamofóbok”, az “iszlamafóbia”, az “iszlamofób” és az “#iszlamofób”, a hirdetés 92 900 és 114 000 közötti felhasználót érhet el. Az Egyesült Királyságban a “neonáci” kifejezés használatával a hirdetés akár 81 000 embert is elérhetett.

2019-ben Jack Dorsey, a Twitter vezérigazgatója Rolling Stone magazinnak adott interjújában lényegében a felhasználókra hárította a felelősséget a náci kérdésben.

“A nácik eltávolítására irányuló felhívások nagy része annak is köszönhető, hogy végrehajtásunk a bejelentések alapján működik. Sokan nem jelentik. Látják a dolgokat, de könnyebb tweetelni, hogy ‘szabadulj meg a náciktól’, mint jelenteni”, fogalmazott Dorsey.

Médiapiac

Burkolt reklám miatt milliós bírságot kapott a TV2

Rádiós pályázatok kapcsán is hozott döntéseket a Médiatanács.

Közzétéve:

Az NMHH kommunikációs igazgatóság csütörtökön azt közölte az MTI-vel, a TV2 szolgálatója azért kapott 1,2 millió forintos büntetést, mert a Mokka egy októberi adásában a műsort támogató divatüzlet termékeiről olyan részletes információt közölt, hogy ezzel vásárlásra sarkallta a nézőket. Ilyet a törvény csak reklámblokkban engedélyez – tették hozzá.

A rádiós pályázatokról azt írták, a médiatanács eredménytelennek nyilvánította a Berettyóújfalu telephely kisközösségi használatára kiírt rádiós pályázati eljárást, ugyanis a benyújtott pályázati ajánlat érvénytelen volt.

A testület elvégezte a Budapest 98,0 MHz körzeti frekvencia közösségi használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és pályázati nyilvántartásba vette a Match Point Official Kft.-t.

A grémium elfogadta és pénteken teszi közzé honlapján a Szekszárd 104,5 MHz és a Salgótarján 99,3 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Tovább olvasom

Médiapiac

Őrizetbe vette a HírTv tudósítóját a svéd rendőrség

Fel sem szólították a riportert, hanem azonnal a kihallgatószobába vitték.

Közzétéve:

Pixabay

Bugnyár Zoltán a rendőrség uppsalai székháza előtt éppen a szerdai késes támadásról forgatott, amikor két egyenruhás felszólítás helyett azonnal a kihallgatószobába vitte – közölte a HírTv, hozzátéve, hogy munkatársukat nem engedték telefonálni, két órán át őrizetben tartották, és a járvány elleni védekezéshez használt maszkot is le akarták vetetni róla.

Mint írják, Bugnyár Zoltán ellen védett objektum elleni bűncselekmény vádjával eljárást indítottak annak ellenére, hogy felmutatta a sajtóigazolványát.

Tovább olvasom

Médiapiac

Öncenzúrával védekeznek a felbőszült internetezők ellen

Félti a fiatal írók generációját egy Nobel-díjas író, aki szerint fiatal kollégái közül sokan félnek a szabad véleménynyilvánítástól. A Nobel-díjas szerző szerint emiatt sokan eleve cenzúrázzák írásaikat.

Közzétéve:

Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

Önmagukat és a munkájukat cenzúrázzák félelemből a fiatal szerzők – állítja Kazuo Ishiguro, aki szerint számos szerző fél az egyre nagyobb teret nyerő cancel culture-től.

A Nobel-díjas, japán származású író a félelem légköreként jellemezte a helyzetet. Úgy látja, hogy a fiatalok amiatt aggódnak, hogy az internetes felbőszült tömeg őket is megtalálja majd, és megkeseríti az életüket.

Ishiguro a BBC-nek beszélt arról, hogy félti a fiatal írók generációját, akik még nem alapozták meg karrierjüket.

Ők szerinte inkább elkerülnek egyes témákat vagy szempontokat az írásaikban, hogy ne kerüljenek kereszttűzbe. Kazuo Ishiguro arról is beszélt, hogy sokszor már az is baj, ha az írók olyan témát boncolgatnak, amivel kapcsolatban nincs tapasztalatuk.

Ilyen alapon támadták például többen is Jeanine Cummins Amerika földje című könyvét, amiben az írónő a migrációról írt, valamint Amélie Wen Zhao-t, aki a rabszolgaságról írt Blood Heir című művében.

A Nobel-díjas szerző szerint a fiatalok közül sokan azt érezhetik, hogy az ő karrierjük és a jó hírnevük jóval törékenyebb, és nem akarnak kockáztatni. Ishiguro minderről annak kapcsán beszélt egyébként, hogy egyre több szerzőt kritizálnak a személyes véleményük miatt, amivel veszélybe kerül a szólásszabadság – utalt a Harry Potter könyvek írója, J.K. Rowling esetére.

Ishiguro szerint az íróknak úgy kellene érezniük, hogy szabadon írhatnak akármilyen szemszögből, és bemutathatnak mindenféle nézőpontot.

Hozzátette, hogy ő maga is az első könyvét férfi létére egy nő szempontjából írta.

Az online támadásoknak valóban egyre többen esnek áldozatul a szerzők, professzorok közül. Ez történt J.K. Rowlinggal is, aki egy ironikus posztjában nem értett egyet azzal, hogy egy cikkben úgy fogalmaztak „menstruáló személyek”, nem pedig nők, pedig menstruációja csak a nőknek van.

Ezután az írónőt transzfóbnak nyilvánították, és az ellenségei új könyvének megjelenése után azt is kikezdték. Szeptemberben gyalázkodó kommentekkel keltették halálhírét Rowlingnak, miután a Troubled Blood című új bűnügyi regényében egy nő titokzatos eltűnésének a hátterében egy transzvesztita sorozatgyilkost sejtettek – írja a V4NA Hírügynökség.

Tovább olvasom