Kövess minket!

Médiapiac

Támogatókat keres és perel a Népszava

A napilap az állami hirdetések egyenlőtlen elosztása miatt került bajba. A tulajdonos nem tudja finanszírozni a további működést.

Láposi Elza, a lapkiadó ügyvezetője és Németh Péter főszerkesztő sajtótájékoztatón jelentették be, hogy az állami tulajdonú cégek hirdetési gyakorlata az ellehetetlenülés határára sodorta a Népszavát. Az általuk bemutatott számok szerint a 37 ezer példányszámban értékesített Magyar Nemzet és a 7400 példányos Magyar Hírlap együtt listaáron mintegy 1,5 milliárd forintnyi állami hirdetést jelentetett meg az elmúlt időszakban, míg a 45 ezres példányszámú Népszabadság 91 millió, a 14 ezres Népszava pedig csupán 29 millió forintnyi listaáras megrendelést kapott – miközben a hirdetők zömmel mindenkit érintő szolgáltatásokat kínálnak. Álláspontjuk szerint ez felveti a közpénzek hűtlen kezelésének gyanúját, amiért ismeretlen tettes ellen feljelentést is tesznek. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy – meggyőződésük szerint – kormányzati nyomásra a magánhirdetők sem mernek reklámozni a lapban.

A Népszava svájci tulajdonosa – a kapcsolattartásra szolgáló magyar ügyvédi irodán keresztül – jelezte, hogy ilyen körülmények között nem áll módjában a továbbiakban finanszírozni a lapot. Eredménytelenek voltak a baloldali pártokkal folytatott egyeztetések is az esetleges támogatásról. (Az MSZP alapítványaitól már tavaly sem jutott pénzhez a lap.) A Népszava tartalékai mintegy két hónapos működést tesznek még lehetővé, változás hiányában ezt követően ellehetetlenedik a 140 éves múlttal rendelkező, jelenleg mintegy 70 főt foglalkoztató lap sorsa.

Sajtótájékoztató az archívumban

A vezetők a kialakult helyzetben az olvasókhoz és a potenciális támogatókhoz fordulnak segítségért: a lap ugyan gazdaságilag nem számít jó befektetésnek, de bíznak abban, hogy valakik számára fontos az általuk képviselt szellemiség fennmaradása a magyar sajtóban. A működés folytatásához tízezer új előfizetőre vagy havi 10-15 millió forintos támogatásra van szüksége a Népszavának. Egyúttal – az Origo-ügyhöz vagy a reklámadóhoz hasonlóan – kérik a sajtó támogatását is. Negatív példaként az “egyik hírportál cinikus hangvételű” írását hozták fel, mely a sajtótájékoztató lehetséges témájáról hirdetett szavazást.

Utaltak arra is, hogy az elmúlt években a lapnak a költségmegszorítások miatt nem volt lehetősége önmagát hirdetni, kizárólag belső reklámok futottak. A mai lapszám címlapján is az olvasókhoz fordulnak segítségért.

Médiapiac

Nőtt a DIGI csoport bevétele tavaly

Ehhez leginkább fő piacai, Románia és Spanyolország járult hozzá.

Közzétéve:

A vállalat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tavalyi 1,3 milliárd eurós konszolidált árbevétel 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A társaság előzetes, nem auditált éves pénzügyi eredményei alapján 2020-ban a kiigazított EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 7,5 százalékkal 480 millió euróra nőtt az előző évhez képest.

A tavalyi értékesítési mutatók megerősítették a cég piacvezető helyét, különösen Romániában, Spanyolországban és Magyarországon – közölték.

Az ügyfeleknek nyújtott összes szolgáltatás (jövedelemtermelő egységek – RGU-k) száma 2019. december 31-hez képest 12 százalékkal, 18,1 millióra nőtt.

Vezető helyének megőrzése érdekében a csoport tavaly 371 millió eurót fektetett hálózatfejlesztésre, főként Romániában, Spanyolországban és Magyarországon, megerősítve és bővítve 4G és 5G hálózatát, valamint a száloptikai hálózat további kiépítésére.

Magyarországon a cég 2019-ben kezdte meg a kereskedelmi mobilszolgáltatását, a DIGIMobil az ország 70 százalékán rendelkezik kültéri lefedettséggel, közel 700 településen biztosít hálózati elérhetőséget. Kitértek arra, hogy a szolgáltató az Opensignal nemrégiben megjelent vásárlói elégedettségen alapuló riportjában a 4G elérhetőségi díjat kapott.

Az Opensignal jelentése különböző területeken hasonlította össze a magyarországi mobilszolgáltatókat 2020. októbertől 90 napon át gyűjtött adatok alapján. A 4G elérhetőségi kategória azt az időtartamot mutatja, amíg a felhasználók csatlakoztak a 4G hálózathoz. A DIGIMobil 96,7 százalékot ért el, amivel megnyerte a kategóriát – közölték.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett DIGI Communication N.V. magyarországi leányvállalata. A csoport Magyarországon, Romániában, Spanyolországban és Olaszországban van jelen, a magyar piacon 1998 óta. A DIGI Kft. Magyarország egyik meghatározó távközlési szolgáltatója, jelentős szerepet tölt be másodikként a kábeltelevíziós piacon 29 százalékos, a vezetékes internet szegmensben 24 százalékos piacrésszel, míg a vezetékes telefonszolgáltatásban 23 százalékot ért el az NMHH 2019 év végi adatai alapján.

Tovább olvasom

Médiapiac

Varga Mihály: a magyar jogszabályok biztosítják a sajtószabadságot

A magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát, a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba – írta a holland pénzügyminiszternek Varga Mihály.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Soós Lajos

A tárcavezető csütörtökön a közösségi oldalán osztotta meg azt a levelet, amelyben sajnálatát fejezte ki Wopke Hoekstra nyilatkozata miatt. A holland pénzügyminiszter a De Volkskrant című napilapban azt állította, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát.     

Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek, és a mindennapok gyakorlata is igazolja, hogy a nyilvános vitákban valódi sokszínűség van. Hozzátette, hogy a kormánykritikus médiumok piaci részesedése minden objektív mérés szerint meghaladja az 50 százalékot.

A legolvasottabb hírportálok, a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok többsége erősen bírálja a kormányt, a legnézettebb tévéadó a legkritikusabbak közé tartozik – fogalmazott.     

A pénzügyminiszter a magyar médiahelyzetet áttekintését javasolta, bízva abban, hogy holland kollégája ezután csak hiteles forrásokból fog tájékozódni.

A magyar kormány tisztában van azzal, hogy rendszeresen jelennek meg valótlan állítások a sajtószabadság helyzetéről, márpedig a félreértéseket csak a tények oszlathatják el.

Mindez kívánatos lenne a mostani helyzetben, hiszen az uniós tagállamok előtt álló kihívásokat csak együttműködve, tényeken alapuló véleményalkotással lehet megoldani – olvasható Varga Mihály levelében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Burkolt reklám miatt milliós bírságot kapott a TV2

Rádiós pályázatok kapcsán is hozott döntéseket a Médiatanács.

Közzétéve:

Az NMHH kommunikációs igazgatóság csütörtökön azt közölte az MTI-vel, a TV2 szolgálatója azért kapott 1,2 millió forintos büntetést, mert a Mokka egy októberi adásában a műsort támogató divatüzlet termékeiről olyan részletes információt közölt, hogy ezzel vásárlásra sarkallta a nézőket. Ilyet a törvény csak reklámblokkban engedélyez – tették hozzá.

A rádiós pályázatokról azt írták, a médiatanács eredménytelennek nyilvánította a Berettyóújfalu telephely kisközösségi használatára kiírt rádiós pályázati eljárást, ugyanis a benyújtott pályázati ajánlat érvénytelen volt.

A testület elvégezte a Budapest 98,0 MHz körzeti frekvencia közösségi használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és pályázati nyilvántartásba vette a Match Point Official Kft.-t.

A grémium elfogadta és pénteken teszi közzé honlapján a Szekszárd 104,5 MHz és a Salgótarján 99,3 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Tovább olvasom