Kövess minket!

Médiapiac

Támadás a Ustream és az internet szabadsága ellen

A Ustream vezetője a Médiapiac.com-nak telefonon arról nyilatkozott, hogy szerinte a szólás- és az internet szabadsága elleni súlyos támadásként értékelhető, hogy az orosz tüntetésekről beszámoló felhasználójuk miatt órákra megbénították a szervereiket ismeretlenek.

Szerdán magyar idő szerint délután fél 1-kor támadás érte a Ustreamet. A világ legnagyobb internetes élő videóközvetítéssel foglalkozó weboldala DDoS támadás következtében az egész világon órákra elérhetetlenné vált.

Brad Hunstable
Brad Hunstabl

Brad Hunstable, a Ustream társalapítója és elnök-vezérigazgatója telefonon azt mondta szerkesztőségünknek tegnap délután, hogy az oldal ellen orosz, iráni és kazah szerverekről indított offenzíva kifejezetten a Ustreamet használó egyik orosz tudósító ellen irányult. Szerinte a túlterheléses támadást egy konkrét felhasználó, a Putyin elnök beiktatása elleni tüntetésekről tudósító “Reggamortis1” nevű felhasználó élő adása válthatta ki. Az eset körülményeiből a cég arra következtet, hogy egy felsőbb szintekről koordinált támadás áldozatai voltak. Mivel pedig a túlterhelést okozó szerverek zöme, mind célpontjuk orosz volt, az üzemeltetők úgy vélik, a támadás megrendelője is orosz lehetett.

Hunstable emlékeztetett, hogy nem ez volt az első alkalom, hogy megpróbálták megbénítani a Ustreamet, ugyanis a szerdaival együtt, az elmúlt hat hónapban három alkalommal támadták hasonló módszerekkel az oldalt. Ahogy most, úgy korábban is egy-egy konkrét orosz újságíró ellen irányultak a támadások. 2011 decemberében, majd idén januárban szintén ellenzéki – a tüntetésekről mobiltelefonjuk segítségével élőben tudósító – újságírók fiókjait törték fel a webmetszők. A korábbi két támadás azonban csak kisebb szolgáltatás kiesést okozott, mértékükben eltörpültek a mostani, közel tíz órás leállást okozóhoz képest. Hunstable szerint a szerdai támadás olyan szervezettségű volt, amellyel az oldal üzemeltetői korábban még nem találkoztak, így esélyük sem volt elhárítani azt.

Az üzemeltetők szerint a Ustream egyik fő küldetése a szólásszabadság biztosítása az egész világon, amely az alapvető emberi jogok közé tartozik. Hunstable szerint ezért a szerdai támadás, támadás volt a szabad internet ellen.

A Ustream a világ legnagyobb streaming oldala a maga havi 51 millió látogatójával, 10 ezer élő adással és havi szinten több mint 1,5 milló órányi videóközvetítéssel.

A történtek egyébként nem tántorították el a website-ot attól, hogy az orosz eseményekről továbbra is beszámoljon, jelenleg is címlapra kiemelt anyagként található meg “Reggamortis1” streamingje.

Médiapiac

Oktatóvideókkal érzékenyíti a gyerekeket egy LMBTQ-szervezet

Videókban mutatják be a gyerekeknek a szexualitás minden fajtáját, kihegyezve az LMBTQ-ra.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

„Az Amaze egy olyan világot képzel el, amelyben természetesnek és egészségesnek ismerik el a gyermekek és a serdülők szexuális fejlődését” – írja honlapján az Amaze nevű szervezet.

Az Amaze hivatásának tekinti, hogy egészen kicsi kortól szexuális felvilágosítást tartson a gyermekeknek. Ingyenes videóikkal az a céljuk, hogy tanításuk a világ bármely pontjára, bármely óvodába vagy iskolába eljuthasson.

Animációs kisfilmjeikben többek között a szexuális orientáció és a nemi identitás kérdéskörét dolgozzák fel. Ráadásul egy-egy témakört úgy tálalnak, hogy az az ifjúsághoz, a szülőkhöz és a pedagógusokhoz is szóljon. Utóbbiaknak kész tantervet készítettek, amelybenóráról órára leírják, hogy mikor mivel, milyen osztályban kellene foglalkozni.

Szexuális orientáció menüpont alatt hosszú lista található, amelyben arra okítják a pedagógusokat, hogyan tanítsák meg a gyermekeknek, mi az az LMBTQ, mit jelent a coming out, de a szivárványcsaládokról is szót ejtenek.

Nemi identitás menüpont körbejárja többek között a transzneműséget, a ciszneműséget és a genderfluid identitást.

A következő animációs videóban Maya bemutatja a családját: két anyukája van. A kisfilm idealizálja a két anyával való életet, azt sugallja, hogy semmiben sem különböznek a heteroszexuális pároktól. Bemutatja azt is, hogy milyen kérdéseket tettek fel Mayának, amikor az iskolában kiderült, hogy két anyja van.

„Hol van az édesapád?” „Te is leszbikus vagy?” – hangzottak a kérdések. Ezután hosszan taglalják, hogyan lehet a másiknak elmondani, ha valaki más családmodellben él.

Hangsúlyozzák: pozitív és negatív véleményekre egyaránt lehet számítani.

Az Amaze segítséget nyújt a coming outhoz is. Egy videóban egy fiú vívódását lehet végigkövetni. Hogyan mondd el a legjobb barátodnak, hogy meleg vagy? Hogy közöld mindezt a szüleiddel?Félek, hogy másként fognak rám tekinteni. Nem akarom, hogy a többiek rajtam nevessenek”

– gondolja a fiú.

Miután a fiúcska leleplezi magát, a barátjától megértő törődést kap, és segítséget nyújt neki abban, hogy hogyan tudná a szülei előtt is felfedni „kilétét” – írja a 888.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Hibázott a BBC kommentátora?

A riporter nőként hivatkozott egy női kategóriában induló sportolóra. Mindezek után a kommentátort heves kritikák érték, mivel az említett sportoló magát nem nélküliként azonosítja.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az idei olimpia egyik újdonsága volt a görgeszkázás beemelése az olimpiai sportok közé – írta meg a Danube Institute. Természetesen ezt a versenyszámot is férfi és női kategóriára osztották.

A probléma abból keletkezett, hogy az Egyesült Államok „sztárja”, Alana Smith hiába a nők között indult, de magát nem nélkülinek azonosítja, amit a BBC kommentátora vélhetőleg nem tudott, s konstans „she”-ként hivatkozott rá, gondolván, hogy bizonyára nő az illető, ha már a nők között versenyzik.

A világhírű csatorna kommentátorait heves kritikák érték ennek hatására, de szerencsére az beszédes, hogy a külföldi kritikákat megíró hírekre a különböző közösségi média felületeken csaknem ötször annyi nevető reakció érkezett mint bármi más – írja az esetről beszámoló Mandiner.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Az Európai Bizottság pályázati felhívásokat tett közzé a hírszolgáltató támogatására

Az Európai Bizottság hétfőn négy új pályázati felhívást tett közzé 12 millió euró értékben a többi között annak elősegítése érdekében, hogy a polgárok megbízható információkhoz jussanak.

Közzétéve:

Pixabay

A felhívások egyike azt célozza, hogy digitális platformokon európai uniós ügyekkel kapcsolatban több nyelvű médiatartalmak jelenjenek meg, egy másik pedig arra irányul, hogy rádióállomások hálózata révén bővüljön az ilyen jellegű tartalmak terjesztése.

Kísérleti projekt indul továbbá azon ifjúsági hálózatok támogatására, amelyek aktuális témákban gondolatébresztő tartalmakat gyártanak közösségimédia-formátumokban. A negyedik felhívás azt célozza, hogy a polgárok könnyebben jussanak megbízható információkhoz.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom