Kövess minket!

Médiapiac

Sorra törik fel a nagy márkák Twitter-fiókjait

A Burger King után egy autós cég és az MTV került sorra, igaz, ez utóbbi csak viccnek szánta. A márkatulajdonosok máris aggódnak a biztonság miatt.

24 órán belül három márka Twitter-fiókját is feltörték, ami akkor is nyugtalanító lehet a szolgáltatásnak és a rajta keresztül kommunikálóknak, ha ezek közül a harmadik akció csak egy önhackelő paródia volt – derül ki az AdAge cikkéből.

Kezdésként tegnap a Burger King Twitter-fiókját öltöztették McDonald’s színekbe. A gyorsétterem-lánc mostanra megoldotta a kérdést, és pozitív módon próbálják szemlélni a dolgot. Egy tweetjükben “érdekes napnak” nevezték az elmúlt órák eseményeit, hozzátéve, üdvözlik az új követőket.

Ezt követően a Jeep esett áldozatul egy hasonló akciónak: háttérképüket egy McDonald’s logós sedanra cserélték, illetve a nevükben üzentek a követőknek a hackerek. A márka szintén helyreállította a rendet a Twitter-fiókjában, mondván, “most már megint miénk a vezető ülés”. Sőt, a két meghackelt márka mostanra egymásnak küld szimpátiaüzeneteket, igyekezve humorosra venni a figurát.

Az AdAge cikke szerint egy harmadik hacker akcióra is sor került: az MTV fiókját törték fel. Később aztán kiderült, az akciót a csatorna anyacége, a Viacom rendezte meg, éppen az “éles” fiókfeltörésekre válaszul, azok paródiájaként.

A helyzet ennyire azért nem vicces, ugyanis, mint az AdAge kiemeli, ezek az összefüggő esetek rávilágítottak arra, hogy egyáltalán nem lehetetlen feltörni a Twitter-fiókokat. Ez persze nem okoz senkinek meglepetést, viszont a szolgáltatásnak lépnie kell valamit. A sok pénzt fizető márkatulajdonosok ugyanis most ugyanolyan rendszeren keresztül, ugyanolyan biztonsági szabályok mellett használhatják fiókjukat, mint a magánfelhasználók. Várható, hogy a jövőben erősebb garanciákat fognak követleni.

A végére egy bónusz érdekesség az Adweektől: nem csupán a Twitteren történt hasonló akció az elmúlt egy hétben. Nemrégiben egy amerikai ügynökség törte fel egy ügyfele honlapját, és helyezett el rajta nem épp pozitív üzenetet. Az akció oka a felek közötti vita, ami mi másról szólna, mint a pénzről. Az ügynökség szerint az ügyfél nem fizette ki a szolgáltatását, utóbbi viszont azt állítja, hogy fizetett, és a szolgáltató csak így próbál belőle több pénzt kiszedni.

Médiapiac

Oktatóvideókkal érzékenyíti a gyerekeket egy LMBTQ-szervezet

Videókban mutatják be a gyerekeknek a szexualitás minden fajtáját, kihegyezve az LMBTQ-ra.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

„Az Amaze egy olyan világot képzel el, amelyben természetesnek és egészségesnek ismerik el a gyermekek és a serdülők szexuális fejlődését” – írja honlapján az Amaze nevű szervezet.

Az Amaze hivatásának tekinti, hogy egészen kicsi kortól szexuális felvilágosítást tartson a gyermekeknek. Ingyenes videóikkal az a céljuk, hogy tanításuk a világ bármely pontjára, bármely óvodába vagy iskolába eljuthasson.

Animációs kisfilmjeikben többek között a szexuális orientáció és a nemi identitás kérdéskörét dolgozzák fel. Ráadásul egy-egy témakört úgy tálalnak, hogy az az ifjúsághoz, a szülőkhöz és a pedagógusokhoz is szóljon. Utóbbiaknak kész tantervet készítettek, amelybenóráról órára leírják, hogy mikor mivel, milyen osztályban kellene foglalkozni.

Szexuális orientáció menüpont alatt hosszú lista található, amelyben arra okítják a pedagógusokat, hogyan tanítsák meg a gyermekeknek, mi az az LMBTQ, mit jelent a coming out, de a szivárványcsaládokról is szót ejtenek.

Nemi identitás menüpont körbejárja többek között a transzneműséget, a ciszneműséget és a genderfluid identitást.

A következő animációs videóban Maya bemutatja a családját: két anyukája van. A kisfilm idealizálja a két anyával való életet, azt sugallja, hogy semmiben sem különböznek a heteroszexuális pároktól. Bemutatja azt is, hogy milyen kérdéseket tettek fel Mayának, amikor az iskolában kiderült, hogy két anyja van.

„Hol van az édesapád?” „Te is leszbikus vagy?” – hangzottak a kérdések. Ezután hosszan taglalják, hogyan lehet a másiknak elmondani, ha valaki más családmodellben él.

Hangsúlyozzák: pozitív és negatív véleményekre egyaránt lehet számítani.

Az Amaze segítséget nyújt a coming outhoz is. Egy videóban egy fiú vívódását lehet végigkövetni. Hogyan mondd el a legjobb barátodnak, hogy meleg vagy? Hogy közöld mindezt a szüleiddel?Félek, hogy másként fognak rám tekinteni. Nem akarom, hogy a többiek rajtam nevessenek”

– gondolja a fiú.

Miután a fiúcska leleplezi magát, a barátjától megértő törődést kap, és segítséget nyújt neki abban, hogy hogyan tudná a szülei előtt is felfedni „kilétét” – írja a 888.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Hibázott a BBC kommentátora?

A riporter nőként hivatkozott egy női kategóriában induló sportolóra. Mindezek után a kommentátort heves kritikák érték, mivel az említett sportoló magát nem nélküliként azonosítja.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az idei olimpia egyik újdonsága volt a görgeszkázás beemelése az olimpiai sportok közé – írta meg a Danube Institute. Természetesen ezt a versenyszámot is férfi és női kategóriára osztották.

A probléma abból keletkezett, hogy az Egyesült Államok „sztárja”, Alana Smith hiába a nők között indult, de magát nem nélkülinek azonosítja, amit a BBC kommentátora vélhetőleg nem tudott, s konstans „she”-ként hivatkozott rá, gondolván, hogy bizonyára nő az illető, ha már a nők között versenyzik.

A világhírű csatorna kommentátorait heves kritikák érték ennek hatására, de szerencsére az beszédes, hogy a külföldi kritikákat megíró hírekre a különböző közösségi média felületeken csaknem ötször annyi nevető reakció érkezett mint bármi más – írja az esetről beszámoló Mandiner.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Az Európai Bizottság pályázati felhívásokat tett közzé a hírszolgáltató támogatására

Az Európai Bizottság hétfőn négy új pályázati felhívást tett közzé 12 millió euró értékben a többi között annak elősegítése érdekében, hogy a polgárok megbízható információkhoz jussanak.

Közzétéve:

Pixabay

A felhívások egyike azt célozza, hogy digitális platformokon európai uniós ügyekkel kapcsolatban több nyelvű médiatartalmak jelenjenek meg, egy másik pedig arra irányul, hogy rádióállomások hálózata révén bővüljön az ilyen jellegű tartalmak terjesztése.

Kísérleti projekt indul továbbá azon ifjúsági hálózatok támogatására, amelyek aktuális témákban gondolatébresztő tartalmakat gyártanak közösségimédia-formátumokban. A negyedik felhívás azt célozza, hogy a polgárok könnyebben jussanak megbízható információkhoz.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom