Kövess minket!

Médiapiac

Sok milliárdos stratégia a TV2-csoportnál

Három év távlatában kell a cégnek végrehajtania a stratégiai célkitűzéseket, ehhez a tulajdonos sok milliárd forintot adott a TV2-csoportnak. Épül a kábeles portfolió, novemberben jön az új csatorna. A SuperTV2-vel a tematikus adókhoz elvándorolt prémium közönséget hoznák vissza.

Nagyot álmodnak

Idén 20 százalékos csökkenés várható a hazai tévés reklámpiacon, ami soha nem látott recessziót jelent a szegmensben, mondta el a TV2-csoport új stratégiáját bemutató sajtótájékoztatón Simon Zsolt vezérigazgató. A ProSiebenSat.1 leányvállalata ugyanakkor szerencsés helyzetben van, mivel a tulajdonos ennek ellenére rekord invesztícióval támogatja az új stratégia megvalósítását. A célokat három év alatt kell a TV2-nek elérnie, és ehhez a tulajdonos – bár közelebbről nem pontosították – kétszámjegyű milliárdos nagyságrendű befektetést rendelt hozzá.

Mint Simon Zsolt elmondta: elégedettek azzal, hogy a TV2-csoport 2012-ben 10 százalékkal tudta növelni a piaci részesedését. Ugyanakkor új stratégiára azért volt szükség a tavaly komoly veszteséget produkáló társaságnál, mert a reklámbevételek rendkívül bizonytalanok, a hirdetési piac további szűkülése várható. Erre a médiacég válasza, hogy belépnek a kábeles piacra. A pay-TV portfoliót eddig a FEM3 női, és a PRO4 férficsatorna alkotta, november 2-án – egy hónappal az RTLII indulása után – pedig elstartol a SuperTV2. Amennyiben a piaci lehetőségek megengedik, a későbbiekban akár további tévék indításáról is szó lehet, derült ki a vezérigazgató szavaiból.

Miközben új csatorna indul és nagy pénzeket tolnak a műsorokba, a fölösnek ítélt programelemeket levágják. Emellett frissítik a csatornák arculatát, s mindezt új kampánnyal támogatják meg. Simon Zsolt egy Millward Brown-kutatásra hivatkozva kijelentette: a TV2 erős márka, benne van a honi top10-ben, és a fogyasztók olyan márkaértékeket társítanak hozzá, mint hogy “szórakoztató”, “emberközeli”, “értékorientált” vagy “szerethető”. A frissítés ugyanakkor nem kizárólag a zászlóshajóra vonatkozik.

A FEM3 például több helyi gyártású tartalommal vág neki az elkövetkező időszaknak, mivel ezek a tapasztalatok szerint 4-5 százalékot képesek hozni, ami a tévés longtailben nem rossz eredmény. A csatorna jelenleg 63 százalékos technológiai lefedettség mellett a második legnézettebb női tévé – mondta el Simon Zsolt. Eközben a PRO4 50 százalékos lefedettségig jutott, és a fő célcsoportban kétszerezte a nézettségét. Tovább erősítenék pozícióját, melyet meglátása szerint a Bajnokok Ligájával alapoztakmeg. Ezt többek között friss logóval és megjelenéssel támogatják meg – tette hozzá.

A SuperTV2-től várnak a legtöbbet, méghozzá elég gyorsan. Simon Zsolt szerint nincs arra mód, hogy kivárják a megszokott 6-8 éves csatornaépülést, hanem már 2-3 év alatt eredményt akarnak. A vezérigazgató szerint azért lesz hiánypótló a tévé, mert azt a fiatal, városias, fizetőképes célcsoportot vonzhatja vissza hozzájuk, amelyet a TV2 általános szórakoztató tévévé nőve átengedett a tematikusoknak. A célok szerint tehát az ősszel rajtoló tévé afféle prémiumcsatorna lenne, HD-műsorelemekkel, erős saját gyártással.

Összefoglalva Simon Zsolt azt várja, hogy 3 év múlva, az analóg lekapcsolást követően a csoport össznézettsége 20 százalék fölé fog nőni. Ez azt is implikálja, hogy a SuperTV2 megszerzi a 3-4. pozíciót.

 

Mit fogunk nézni?

A TV2 Kiss Péter programigazgató elmondása szerint jelentősen megerősíti a napközbeni időszakot. Ezért szeptember közepétől délután is jelentkezik a Tények és Családi titkok címmel új dokureality jön. Emellett visszahozzák az olyan jól teljesítő sorozatokat, mint az NCIS, az NCIS LA, a Született feleségek és a Dr. House (utóbbi kettőt utolsó évadával). Pénteken új sorozatot láthatnak a nézők Common Law címmel. Szintén visszatér a késői idősávban a Grimm. A TV2 újdonságokkal is készül: már eddig is tudható volt, hogy jön a Voice, de 2013-tól új napi sorozatot is indítanak Bűnök és szerelmek címmel. Ezt Nagy Tamás, a Jóban rosszban producere jegyzi, a casting pedig már meg is volt.

A PRO4 az Endemol-csomagtól, az A&E-megállapodástól és a saját gyártású tartalmak erősítésétől vár sokat. A csatornán Vujity Tvrtko jelentkezik új programmal, amely hétköznapi hősöket mutat be.

A FEM3 tematikus blokkokat vezet be: sütés-főzés, szülők-gyereknevelés és szépség témában. Közös talk show-val jelentkezik Erdélyi Mónika és Joshi Bharat. Emellett továbbra is ráfekszenek tematikus napokkal a tipikus női ünnepekre, mint karácsony, anyák napja, stb.

A SuperTV2 részben a “nagytestvér” tartalmaival operál, így a TV2-s sugárzás előtt lesz rajta látható a Tények headline kiadása és a Jóban Rosszban. Emellett új sorozatok, sok premiertartalom kerül képernyőre, és itt tér vissza a Hal a tortán, illetve A nagy duett is. Szerepet kap Liptai Claudia és Tilla párosa is: ők délelőtti műsort vezetnek.

Médiapiac

Meghalt Bencze Izabella, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumi tagja

Fáradhatatlanul küzdött a közjóért.

Közzétéve:

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

A 72 éves Bencze Izabella pénteken hunyt el, halálhírét szombaton a családja közölte az MTI-vel.

2007 és 2010 között a Magyar Rádió Közalapítvány Ellenőrző Testületének elnöke, 2010-től a magyar közszolgálati médiumok tulajdonosi testületének, a Közszolgálati Közalapítványnak a parlament által választott kurátora volt.

Alapító tagja volt a nemzeti értékeket képviselő Civil Összefogás Fórumnak (CÖF).

A CÖF az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében méltatta, hogy

Bencze Izabella “fáradhatatlanul” küzdött a közjóért.

A szovjet csapatkivonás gazdasági háttértárgyalásainak vezető jogásza volt. Feltárta a magyarországi rablóprivatizáció körülményeit. Székelyföld villámcsapástól megsemmisült atyhai templomának újjáépítését szervezve is szolgálta Isten országát – írták.

“Publicisztikáit emberek tízezrei várták és olvasták. Szavait, mondatait, amelyekkel mindenkor az Isten, a haza és a szeretet parancsának követésére hívta a magyarságot, megőrizzük” – közölte a CÖF.

Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) átadta a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést Bencze Izabella jogásznak, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma tagjának az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából tartott ünnepségen, a Várkert Bazár rendezvénytermében 2019. augusztus 16-án

Tovább olvasom

Médiapiac

A kettős médiamérce csak leleplezi a politikai indítékokat

Az Egyesült Államok sajtószabadsággal kapcsolatos aggodalmai addig terjednek, ameddig ezek számonkérésében érdekelt – figyelmeztet a XXI. Század Intézet elemzése.

Közzétéve:

MTI / EPA / Oleg Petraszjuk

Lengyelország és Magyarország ismét a nyugati kritikák célkeresztjébe került a média szabadságára leselkedő, állítólagos veszélyek miatt. Mindeközben Lettországban és Ukrajnában az „információs tér biztonságára hivatkozva” rendeleti úton tiltottak be egy sor televíziós csatornát, ami nemcsak felháborodást nem váltott ki a szólásszabadság iránt máskor elkötelezett körökben, de még a tetszésüket is elnyerte – idézi Kosztur András, a XXI. Század Intézet vezető kutatójának legújabb elemzését a Magyar Nemzet. A cikk a nyugati diplomácia és sajtó által alkalmazott kettős mércét mutatja be.

Az elmúlt években Lengyelország és Magyarország is számos bírálatot kapott az Európai Unió intézményeitől különféle ügyek kapcsán, Joe Biden megválasztásával pedig a kritikusok sorához Washington is csatlakozott, pontosabban visszatért közéjük. Ezek a bírálatok önértelmezésük szerint a jogállamisággal, a demokráciával és a szabadságjogok érvényesülésével kapcsolatos „aggodalmakhoz” kapcsolódtak, a gyakorlatban azonban a szuverenitás kérdése körül forogtak – hívja fel a figyelmet Kosztur András.

Alaptalan félelmek

Februárban a lengyel és a magyar vezetést is a szólásszabadság és a média korlátozására irányuló lépések miatt érték kritikák az Európai Bizottság és az amerikai külügy részéről. A magyar kormányt a Klubrádió – egyébként könnyen lehet, hogy csupán ideiglenes – frekvenciaengedélyének elvétele miatt bírálták, míg Lengyelország egy reklámadó-tervezet miatt került célkeresztbe.

A Klubrádióval kapcsolatos, bürokratikus huzavonát sikerült Washingtonban a „szólásszabadság visszaszorulásaként” értelmezni, de az Európai Bizottság tisztségviselőit is arra késztette az ügy, hogy egy sor Twitter-bejegyzésben elevenítsék fel a magyar sajtószabadság kapcsán táplált félelmeiket. Némileg nagyobb jelentőséggel bíró ügynek tűnhet Lengyelország esete, ahol a teljes médiaszektor reklámjövedelmeire vetne ki egy új adót a kormányzat, tekintettel azonban arra, hogy tulajdonképpen még hivatalos törvényjavaslatról szó sincs, csupán egy tervről, amelynek megvitatása még hátravan, a „nemzetközi aggodalom” ebben az esetben is túlzónak – és jócskán tendenciózusnak – tűnik.

A lengyel kormány tervei szerint a reklámokból származó jövedelmeket a cégek éves összbevételétől függően 2–15 százalék közötti adóval sújtanák, az így keletkező adóbevételek felét pedig a koronavírus elleni védekezésre, a többi részét pedig kulturális örökségvédelemre költenék.

A lengyel sajtó ellenzéki része szerint egy ilyen adó ellehetetlenítené működésüket, a kormány ezzel szemben azt állítja, a törvény célja elsősorban a gyakran külföldi médiaóriások bevételeikkel arányos adózásának a kivívása. Egy sor sajtóorgánum nyílt levélben tiltakozott a javaslat ellen, egyes tévécsatornák egy napra elnémultak, számos hírlap pedig fekete címlappal jelent meg.

Az oroszok ellen szabad

Kosztur András kijelenti, hogy az Egyesült Államok sajtószabadsággal – illetve általában a demokráciával és az emberi jogokkal – kapcsolatos aggodalmai addig terjednek, ameddig ezeknek a számonkérésében érdekelt. Egy héttel azelőtt, hogy Ned Price amerikai külügyi szóvivő a Klubrádióval kapcsolatban azt mondta, hogy „újabb csapás volna a média sokszínűségére nézve”, ha az elvesztené frekvenciáját,

az ukrán elnök rendeleti úton vonta vissza három ellenzéki tévécsatorna engedélyét, Lettországban pedig a helyi médiatanács döntése alapján tucatnyi orosz csatorna sugárzását szüntették meg.

Az USA kijevi nagykövetsége üdvözölte az ukrán vezetés döntését, és Lettországgal szemben sem merültek fel aggályok, az EU részéről pedig egy semmitmondó nyilatkozattal tudták le a három ukrajnai televízió bezárását.

Mindkét országban régóta nagy nyomás nehezedik az orosz vagy oroszbarátnak tekintett médiára, amelyek azonban a helyi médiapiac jelentős részét lefedik.

Lettországban például a nézettség több mint egyötöde esik azokra a csatornákra, amelyeket február folyamán különböző okokra hivatkozva ellehetetlenített a lett médiahatóság.

Riga persze elsősorban az orosz hírműsorok propagandisztikus jellegét, a műsorok „gyűlöletkeltő” tartalmát és egyéb hasonló, alapvetően politikai indokokat hozott fel a csatornák bezárására, formailag azonban több esetben a lett médiaszabályozás azon passzusára hivatkoztak, miszerint a külföldi csatornák közvetítése csak egy helyi, a lett törvények előtt felelős jogi személy bevonásával lehetséges – magyarázza Kosztur András. Az orosz NTV csoport ezen bukott el – az indiai sorozatokra vagy gyerekmesékre specializálódott csatornákat az orosz propagandára hivatkozva nehezen lehetett volna lekapcsolni –, az orosz állami tévéadó csatornái viszont a hírműsorok tartalma miatt lettek felfüggesztve.

A kettős mérce annyira nyilvánvalóvá vált, hogy lassan hatékonysága is elvész, hiszen a szelektív felháborodás leleplezi az „aggodalmak” politikai indíttatását, és ezáltal lerombolja az azokat körüllengő morális felsőbbrendűség pátoszát

– összegzi cikke tanulságait Kosztur András.

A XXI. Század Intézet elemzése teljes terjedelmében ide kattintva olvasható el.

Borítókép: Az oroszbarátnak tartott ukrán Nas hírtelevízió bezárását követelő ultranacionalista tüntetőt vesznek őrizetbe rohamrendőrök a tévé kijevi épülete előtt 2021. február 4-én

Tovább olvasom

Médiapiac

Drámai eseményekkel jön a Doktor Balaton évadzárója

Ma este első évadának utolsó epizódjához érkezik a TV2 teljes egészében hazai fejlesztésű napi sorozata.

Közzétéve:

TV2

A kíváló színészekkel és izgalmas történettel indult széria hétről-hétre számtalan nem várt fordulattal lepte meg a nézőket – idézi fel az Origo.

A történet ma esti része is tartogat meglepetéseket, így hát érdemes lesz most is Balatonmeggyesre látogatni, méghozzá olyan népszerű színészek tarsaságában, mint például Mészáros András, Gula Péter, Pálfi Kata, Horváth Alexandra, Kőszegi Ákos, Gazsó György, Király Attila vagy Bezerédi Zoltán.

A Doktor Balaton forgatása sokat adott mind emberileg, mind szakmailag. Nagyon örültem a lehetőségnek, érdekes munkának ígérkezett, és az is volt, tanultam türelmet, pontosságot, amik mind hasznomra válnak

– mondta el Mészáros András, a sorozat címszereplője.

Doktor Balaton azzal fogott meg igazán, ahogy cipeli a maga puttonyát. Érdekes megmutatni, hogyan birkózik meg azzal, ami neki jutott. Jó azt láttatni, hogy a doki őszinte, egyenes. Tudja, hogy nem hibátlan, de egy megoldásra törekvő ember. A történetnek hála pedig jócskán van mit megoldania majd a folytatásban is, legyen szó a magánéletéről, a családi titkokról vagy épp a hivatásáról – tette hozzá a színész.

A sorozat folytatása még idén látható lesz.

Borítókép: Mészáros András, a sorozat címszereplője

Tovább olvasom