Kövess minket!

Médiapiac

Sanoma: mi lesz Ruszkai helyével?

Egyelőre nem tudni, betöltik-e a Sanoma Budapest második számú vezetői pozícióját, s ha igen, kivel – közölték portálunkkal a finn kiadó illetékesei. Fő feladatait mindenesetre szétosztották két, már bizonyított szakember között. Részletekről Budapesten nyilatkoznak majd – „kellő időben”. Távozása után Ruszkai arról beszélt portálunknak: a váláshoz vezető folyamat elég régen, legalább egy éve elkezdődött”, a legfőbb vitapontot pedig a cég jövőjével kapscolatos kérdések jelentették.

„Jelenleg bizonytalan, hogy betöltjük-e, s ha igen, kivel a Sanoma Budapest vezérigazgató-helyettesi posztját” – válaszolta érdeklődésünkre Robon Janszen kommunikációs főnök, részletekért a magyarországi társasághoz tanácsolva.

Ruszkai Nóra vezérigazgató-helyettes egyik fő feladatkörét mint a STORY TV vezérigazgatója, 2010 június elsejével Pintye László látja el, a PR terület pedig Domokos Szilárd irányítása alá került, aki mint marketing és PR igazgató tevékenykedik a jövőben. Minden más, a pozíciót érintő döntésről kellő időben megadjuk a tájékoztatást – emlékeztetett kérdésünkre a kiadó.

A kiadó május 20-án jelentette be, hogy Ruszkai Nóra távozik a társaság vezérigazgató-helyettesi posztjáról. Egy héttel később a Médiapiac.com-nak a búcsúzó vezető arról beszélt: távozása „valóban elég hirtelen történt, de azért nem két nap alatt. A váláshoz vezető folyamat elég régen, legalább egy éve elkezdődött”; „mind számomra, mind a főnököm számára ez volt az optimális döntés” – tette hozzá.

A legmarkánsabb különbség a tekintetben merült fel, hogyan vezessük a céget, milyen döntéseket hozzunk a cég jövőjével kapcsolatban, kikkel fejlesszük az üzleti kapcsolatokat. Ez a fő kérdéskör, amely kapcsán a legtöbb konfliktusunk kialakult. Egyébként számos ügyben eltért a véleményünk, de azok nem voltak olyan jelentős nézeteltérések, hogy ne lehetett volna őket áthidalni. A Sanománál sohasem egyszemélyi döntések születtek stratégiai kérdésekben, az számított, hogy a nyolc felsővezetőből álló Vezetői Testület melyik irányt támogatta. Nem kizárólag kettőnk ellentétéről volt szó stratégiai kérdésekben, de egyre gyakrabban alakult ki olyan szituáció, hogy megosztottuk a kollégákat. Nem ez vezetett az elváláshoz, de mindkettőnk számára olyanná vált a helyzet, ami már rossz érzéseket és egyre több belső feszültséget szült. Úgy éreztem, jelen helyzetben a Sanomának sem hiányzik egy ilyen állapot – mondta.

Médiapiac

Nőtt a DIGI csoport bevétele tavaly

Ehhez leginkább fő piacai, Románia és Spanyolország járult hozzá.

Közzétéve:

A vállalat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tavalyi 1,3 milliárd eurós konszolidált árbevétel 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A társaság előzetes, nem auditált éves pénzügyi eredményei alapján 2020-ban a kiigazított EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 7,5 százalékkal 480 millió euróra nőtt az előző évhez képest.

A tavalyi értékesítési mutatók megerősítették a cég piacvezető helyét, különösen Romániában, Spanyolországban és Magyarországon – közölték.

Az ügyfeleknek nyújtott összes szolgáltatás (jövedelemtermelő egységek – RGU-k) száma 2019. december 31-hez képest 12 százalékkal, 18,1 millióra nőtt.

Vezető helyének megőrzése érdekében a csoport tavaly 371 millió eurót fektetett hálózatfejlesztésre, főként Romániában, Spanyolországban és Magyarországon, megerősítve és bővítve 4G és 5G hálózatát, valamint a száloptikai hálózat további kiépítésére.

Magyarországon a cég 2019-ben kezdte meg a kereskedelmi mobilszolgáltatását, a DIGIMobil az ország 70 százalékán rendelkezik kültéri lefedettséggel, közel 700 településen biztosít hálózati elérhetőséget. Kitértek arra, hogy a szolgáltató az Opensignal nemrégiben megjelent vásárlói elégedettségen alapuló riportjában a 4G elérhetőségi díjat kapott.

Az Opensignal jelentése különböző területeken hasonlította össze a magyarországi mobilszolgáltatókat 2020. októbertől 90 napon át gyűjtött adatok alapján. A 4G elérhetőségi kategória azt az időtartamot mutatja, amíg a felhasználók csatlakoztak a 4G hálózathoz. A DIGIMobil 96,7 százalékot ért el, amivel megnyerte a kategóriát – közölték.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett DIGI Communication N.V. magyarországi leányvállalata. A csoport Magyarországon, Romániában, Spanyolországban és Olaszországban van jelen, a magyar piacon 1998 óta. A DIGI Kft. Magyarország egyik meghatározó távközlési szolgáltatója, jelentős szerepet tölt be másodikként a kábeltelevíziós piacon 29 százalékos, a vezetékes internet szegmensben 24 százalékos piacrésszel, míg a vezetékes telefonszolgáltatásban 23 százalékot ért el az NMHH 2019 év végi adatai alapján.

Tovább olvasom

Médiapiac

Varga Mihály: a magyar jogszabályok biztosítják a sajtószabadságot

A magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát, a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba – írta a holland pénzügyminiszternek Varga Mihály.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Soós Lajos

A tárcavezető csütörtökön a közösségi oldalán osztotta meg azt a levelet, amelyben sajnálatát fejezte ki Wopke Hoekstra nyilatkozata miatt. A holland pénzügyminiszter a De Volkskrant című napilapban azt állította, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát.     

Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek, és a mindennapok gyakorlata is igazolja, hogy a nyilvános vitákban valódi sokszínűség van. Hozzátette, hogy a kormánykritikus médiumok piaci részesedése minden objektív mérés szerint meghaladja az 50 százalékot.

A legolvasottabb hírportálok, a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok többsége erősen bírálja a kormányt, a legnézettebb tévéadó a legkritikusabbak közé tartozik – fogalmazott.     

A pénzügyminiszter a magyar médiahelyzetet áttekintését javasolta, bízva abban, hogy holland kollégája ezután csak hiteles forrásokból fog tájékozódni.

A magyar kormány tisztában van azzal, hogy rendszeresen jelennek meg valótlan állítások a sajtószabadság helyzetéről, márpedig a félreértéseket csak a tények oszlathatják el.

Mindez kívánatos lenne a mostani helyzetben, hiszen az uniós tagállamok előtt álló kihívásokat csak együttműködve, tényeken alapuló véleményalkotással lehet megoldani – olvasható Varga Mihály levelében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Burkolt reklám miatt milliós bírságot kapott a TV2

Rádiós pályázatok kapcsán is hozott döntéseket a Médiatanács.

Közzétéve:

Az NMHH kommunikációs igazgatóság csütörtökön azt közölte az MTI-vel, a TV2 szolgálatója azért kapott 1,2 millió forintos büntetést, mert a Mokka egy októberi adásában a műsort támogató divatüzlet termékeiről olyan részletes információt közölt, hogy ezzel vásárlásra sarkallta a nézőket. Ilyet a törvény csak reklámblokkban engedélyez – tették hozzá.

A rádiós pályázatokról azt írták, a médiatanács eredménytelennek nyilvánította a Berettyóújfalu telephely kisközösségi használatára kiírt rádiós pályázati eljárást, ugyanis a benyújtott pályázati ajánlat érvénytelen volt.

A testület elvégezte a Budapest 98,0 MHz körzeti frekvencia közösségi használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és pályázati nyilvántartásba vette a Match Point Official Kft.-t.

A grémium elfogadta és pénteken teszi közzé honlapján a Szekszárd 104,5 MHz és a Salgótarján 99,3 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Tovább olvasom