Kövess minket!

Médiapiac

Reklámadó: zárják a kiskapukat?

A Világgazdaság birtokába jutott tervezet még mindig a túlzottdeficit-eljárásra hivatkozik, pedig az alól kikerültünk. Közben elvileg még egyeztetnek.

Még lenne mit pontosítani a reklámadó – valójában médiaadó – tervezetének szövegén a jogi szakértők szerint – derül ki a Világgazdaság cikkéből, amely a lap birtokába került törvénytervezettel foglalkozik. Például a szöveg még mindig a Magyarország ellen folyó túlzottdeficit-eljárásra hivatkozik, holott az alól már kikerültünk. Emellett, bár elvileg a reklámbevételek után vetnék ki, aztán mégis nettó árbevételt, azaz a teljes bevételt emlegetik.

A tervezet kitér két lehetséges kiskapu bezárására is. Az egyik, amelyet az RTL Klubot üzemeltető M-RTL említett: a külföldre költözés. Erre az lenne az adót már július 1-jétől bevezetni készülő kormányzat megoldása, hogy minden olyan cég adóalany lenne, amely a műsoridő legalább felében magyar nyelvű tartalmat sugároz. A másik kiskapu a cégek feldarabolása lenne, amely azért volna megoldás, mert az adó a bevétel nagyságától függően sávosan emelkedik. Erre a tervezet azt a választ adja, hogy a kapcsolt vállalkozások bevételei összeadódnak, s így képezik egy-egy médiacsoport adóalapját.

Eközben az Magyar Reklámszövetség korábban azt a tájékoztatást adta, hogy a múlt csütörtöki első találkozó óta folyamatos az egyeztetés Lázár Jánosékkal, tehát elvileg minden kiemenetel lehetséges, még az is, hogy nem lesz adó. Eközben viszont Orbán Viktor és Giró-Szász András is eltökéltnek tűnt a bevezetést illetően, s a fentiek alapján úgy tűnik, az egyeztetés tétje az lehet, hogy sikerül-e felpuhítani az egyre keményebbnek tűnő tervezetet. A korábbi becslések alapján a médiaadó kb. 8 milliárd forintot hozhatna a költségvetésnek, ami nem nagy pénz az utóbbi szempontjából, a nehéz helyzetben lévő médiapiacnak azonban gyakorlatilag a teljes nyereségét elszívná.

Médiapiac

Oktatóvideókkal érzékenyíti a gyerekeket egy LMBTQ-szervezet

Videókban mutatják be a gyerekeknek a szexualitás minden fajtáját, kihegyezve az LMBTQ-ra.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

„Az Amaze egy olyan világot képzel el, amelyben természetesnek és egészségesnek ismerik el a gyermekek és a serdülők szexuális fejlődését” – írja honlapján az Amaze nevű szervezet.

Az Amaze hivatásának tekinti, hogy egészen kicsi kortól szexuális felvilágosítást tartson a gyermekeknek. Ingyenes videóikkal az a céljuk, hogy tanításuk a világ bármely pontjára, bármely óvodába vagy iskolába eljuthasson.

Animációs kisfilmjeikben többek között a szexuális orientáció és a nemi identitás kérdéskörét dolgozzák fel. Ráadásul egy-egy témakört úgy tálalnak, hogy az az ifjúsághoz, a szülőkhöz és a pedagógusokhoz is szóljon. Utóbbiaknak kész tantervet készítettek, amelybenóráról órára leírják, hogy mikor mivel, milyen osztályban kellene foglalkozni.

Szexuális orientáció menüpont alatt hosszú lista található, amelyben arra okítják a pedagógusokat, hogyan tanítsák meg a gyermekeknek, mi az az LMBTQ, mit jelent a coming out, de a szivárványcsaládokról is szót ejtenek.

Nemi identitás menüpont körbejárja többek között a transzneműséget, a ciszneműséget és a genderfluid identitást.

A következő animációs videóban Maya bemutatja a családját: két anyukája van. A kisfilm idealizálja a két anyával való életet, azt sugallja, hogy semmiben sem különböznek a heteroszexuális pároktól. Bemutatja azt is, hogy milyen kérdéseket tettek fel Mayának, amikor az iskolában kiderült, hogy két anyja van.

„Hol van az édesapád?” „Te is leszbikus vagy?” – hangzottak a kérdések. Ezután hosszan taglalják, hogyan lehet a másiknak elmondani, ha valaki más családmodellben él.

Hangsúlyozzák: pozitív és negatív véleményekre egyaránt lehet számítani.

Az Amaze segítséget nyújt a coming outhoz is. Egy videóban egy fiú vívódását lehet végigkövetni. Hogyan mondd el a legjobb barátodnak, hogy meleg vagy? Hogy közöld mindezt a szüleiddel?Félek, hogy másként fognak rám tekinteni. Nem akarom, hogy a többiek rajtam nevessenek”

– gondolja a fiú.

Miután a fiúcska leleplezi magát, a barátjától megértő törődést kap, és segítséget nyújt neki abban, hogy hogyan tudná a szülei előtt is felfedni „kilétét” – írja a 888.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Hibázott a BBC kommentátora?

A riporter nőként hivatkozott egy női kategóriában induló sportolóra. Mindezek után a kommentátort heves kritikák érték, mivel az említett sportoló magát nem nélküliként azonosítja.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az idei olimpia egyik újdonsága volt a görgeszkázás beemelése az olimpiai sportok közé – írta meg a Danube Institute. Természetesen ezt a versenyszámot is férfi és női kategóriára osztották.

A probléma abból keletkezett, hogy az Egyesült Államok „sztárja”, Alana Smith hiába a nők között indult, de magát nem nélkülinek azonosítja, amit a BBC kommentátora vélhetőleg nem tudott, s konstans „she”-ként hivatkozott rá, gondolván, hogy bizonyára nő az illető, ha már a nők között versenyzik.

A világhírű csatorna kommentátorait heves kritikák érték ennek hatására, de szerencsére az beszédes, hogy a külföldi kritikákat megíró hírekre a különböző közösségi média felületeken csaknem ötször annyi nevető reakció érkezett mint bármi más – írja az esetről beszámoló Mandiner.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Az Európai Bizottság pályázati felhívásokat tett közzé a hírszolgáltató támogatására

Az Európai Bizottság hétfőn négy új pályázati felhívást tett közzé 12 millió euró értékben a többi között annak elősegítése érdekében, hogy a polgárok megbízható információkhoz jussanak.

Közzétéve:

Pixabay

A felhívások egyike azt célozza, hogy digitális platformokon európai uniós ügyekkel kapcsolatban több nyelvű médiatartalmak jelenjenek meg, egy másik pedig arra irányul, hogy rádióállomások hálózata révén bővüljön az ilyen jellegű tartalmak terjesztése.

Kísérleti projekt indul továbbá azon ifjúsági hálózatok támogatására, amelyek aktuális témákban gondolatébresztő tartalmakat gyártanak közösségimédia-formátumokban. A negyedik felhívás azt célozza, hogy a polgárok könnyebben jussanak megbízható információkhoz.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom