Kövess minket!

Médiapiac

Rádiós piac: újrafelosztás után, mérésreform előtt

A számos szempontból piacvezető országos kereskedelmi rádió, a Class FM tavaly év végi elnémulása után új korszak kezdődött a rádiós piacon, elindult a helyezkedés a pozíciókért, a hirdetőkért és természetesen a hallgatókért. Az év a piac újrafelosztásáról szól, most lenne igazán szükség átfogó, egységes képre az országos és a fővárosi hallgatottságról.

A frissen közölt reklámpiaci költésadatok alapján 9,57 milliárd forintos (+5,6 százalék) éves reklámbevételt elkönyvelő rádiós szektornak talán soha nem hiányzott annyira a pontos hallgatottsági adatsor, mint most. Pedig öt évvel ezelőtt a piaci szereplők egységesen elfogadták azt az adatszolgáltatást, amelyre szakmai képviseletük, a RAME (Rádiós Médiaszolgáltatók Egyesülete) kötött szerződést a TNS Hoffmann–Mediameter konzorciummal. A RAME 2012-es megalapításakor prioritásként jelölte meg a rádiós hallgatottságmérés rendezését, egységes, mindenki által elfogadott mérési módszertan alapján. Szerződésük a TNS–Mediameterrel tavaly március végén, tehát egy éve lejárt. Mivel ekkor már tudható volt, hogy a hallgatottsági kutatásra új pályázatot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) fog kiírni, a RAME-nak az új tendereztetést már nem kellett megszerveznie.

A konzorcium azóta is folytatja az országos és a budapesti közönségmérést, a szakmai tartalom és a módszertan is ugyanaz, lényegi különbség viszont, hogy az eredményeket nem a RAME-nak, hanem egyedi szerződések alapján közvetlenül a piaci szereplőknek értékesítik (bár nem mindenki vásárolja meg az adatokat). Az előfizetési díjak nem publikusak, a piaci információk egy- és kétmillió forint közötti negyedéves árakról szólnak.

A TNS Hoffmann–Mediameter konzorcium a többi rádiós piaci szereplőhöz hasonlóan az MTVA-t is megkereste ajánlatával, de a közszolgálati adókat felügyelő társaság nem lett előfizetője a kutatásnak, ezért például a Petőfi rádió részletes hallgatottsági adatai sem publikusak, holott ezekre a zenei stílusváltás és a Class FM frekvenciajogosultságának lejárta után sokan, hirdetők, sales house-ok, ügynökségek, versenytársak is kíváncsiak lennének. Az MTVA-rádiók mérését – ahogy több mint száz másik adóét is – elvégzi a konzorcium, nyilvánosságra azonban csak azoknak a rádióknak a hallgatottságát hozzák, amelyek előfizetnek a kutatásra, és hozzájárulnak ehhez.

Rádiós hallgatottságmérési módszertanok

Három módszer általános. Az első hasonlít a televíziós nézettségméréséhez: egy eszközt csatlakoztatnak a rádiókészülékhez, amely gyűjti és továbbítja az adatokat a kutatócéghez. A másik mód a telefonos közvélemény-kutatás (day after recall), a harmadik pedig a naplózás, amely során a felkért rádióhallgatók lejegyzik, hogy milyen rádióállomásokat hallgatnak.

 

Elhúzódó pályáztatás

Az NMHH még tavaly július elején jelentette be, hogy pályázatot készül kiírni a magyarországi rádióadók hallgatottságának mérésére. A piac szereplőit egyeztetésre és véleményezésre hívták, és már akkor közölték, hogy a kutatási adatok számukra ingyenesen lesznek elérhetők. A nyári tervek arról szóltak, hogy az első felmérés még 2016-ban elkészülhet, de ebből semmi nem valósult meg. Kérdésünkre az NMHH-nál elmondták, hogy a közönségmérést majdan végző kutatócég pályáztatása jelenleg is zajlik, az adatfelvétel módszertana viszont már eldőlt, amit a rádiós piac szereplőinek javaslatai alapján dolgoztak ki.

A módszertan kialakításakor az összes érdekelt fél szempontjait meg akarta ismerni a hatóság, ezért honlapján közzétette a módszertani ajánlást, amelyhez kapcsolódóan a piaci szereplők bármelyike küldhetett véleményt, illetve az ajánlásról személyes szakmai konzultációt is tartottak. Az NMHH egyébként a korábbi méréseket végző konzorcium tagjaitól sem zárkózott el, mint fogalmaztak, más piackutató cégek mellett a Mediameter Kft.-től is kértek ajánlatot a mérésekre, ezért nem érzik úgy, hogy „sikertelenné váltak volna a tárgyalások a hatóság és a Mediameter között”.

A 2013–2016-os időszak

A fizetős piackutatás és az ingyenes adathozzáférés közül sokan biztosan az utóbbira szavaznak, a 2013–2016 közötti időszak mérésével ugyanakkor a piac alapvetően meg volt elégedve. Turi Árpád RAME-elnök visszaemlékezése szerint a piaci szereplők az akkori mérés műszaki tartalmának kialakításakor megkötötték egymással és a kutatócégekkel a szükséges kompromisszumokat, amelyek figyelembe vették a piac ráfordításképességét, illetve a minimum elvárásokat. Említett viszont negatívumokat is a szakember:

A legtöbb kritika az eredmények bizonyos fokú hullámzása, változékonysága miatt érte a mérést, ami valószínűleg a mintaelemszámok nagyságából adódott. A mérésnek egyértelmű hiányossága volt, hogy a minta mérete nem tette lehetővé az adatok programing céljából való, műsortervezéshez történő felhasználását.

A mérést végző konzorcium képviseletében Hantosi Bálint, a Mediameter igazgatója arról beszélt, nem terveznek változtatni a módszertanon. „Az ügyfeleinkkel (médiatulajdonosok, ügynökségek, sales house-ok) közösen határoztuk meg a módszertant, ami – nem mellesleg – nem változott érdemben ahhoz a szigorú metodikához képest, amivel a konzorcium annak idején megnyerte a RAME tenderét, és elkezdhette a rádiós hallgatottságmérést még 2013 tavaszán. Amennyiben felmerül a módszertan-változtatás szükségessége, azt csak szakmai szempontok alapján, a teljes ügyfélkörünk százszázalékos támogatottságával valósítjuk meg” – mondta Hantosi Bálint.

Az átmenet

Egyik szereplőnek, sőt a teljes rádiós szektornak sem érdeke, hogy hallgatottsági adatok nélkül maradjon az átmeneti időszakban, amíg megtudjuk, ki nyer az NMHH pályázatán. Aki hallgatottsági adatot szeretne vásárolni, szerződhet a TNS–Mediameterrel, vagy választhatja az Inspira Research mérési adatait. Az egyéni beszerzéssel kapcsolatban talán az a fő probléma, hogy ebben az esetben a kapott adatok tetszőlegesen értelmezhetők és kommunikálhatók: a Class FM piacvezető pozíciójának megszűnése után a Rádió 1 és a Sláger FM is első számúnak tartja magát Budapesten, igaz, más-más szempontok alapján.

Komáromi Balázs, a Gazdasági Rádió jogutódjaként működő Trend FM főszerkesztője elmondta, hangsúlyozhatnák például, hogy őket hallgatja a legtöbb szemüveges diplomás, aki legalább két mobiltelefonnal rendelkezik, de hirdető partnereikkel való tárgyalásokkor – tematikus szakrádióként – nem a hallgatottságot helyezik előtérbe. „Jelenleg nem vásárolunk ilyen adatokat, utoljára a RAME-tól kaptuk meg őket, ahogyan mindenki más” – mondta Komáromi Balázs.

Az alapadatok egyébként biztatóak, a Class FM leállása után sincs jelentős szűkülés a rádiós piacon. Egy átlagos téli napon országosan közel 5,4 millióan, a fővárosban több mint egymillióan rádióztak – olvasható a TNS Hoffmann–Mediameter legutóbbi jelentésében.

A cikk teljes terjedelemben a Médiapiac 2017/3-4. számában jelent meg.

 

Médiapiac

Zenés időjárásjelentés a közmédiában

Fejős Ádám meteorológus a szakmája mellett másik szerelmének is hódolhatott a közmédia virtuális stúdiójában.

Közzétéve:

Borítókép: MTVA/YouTube

 A The Beatles tiszteletére nemzetközi együttesével lépett fel, és megcsillogtatta dobtudását. A popzene egyik legnagyobb hatású és legsikeresebb együttesének zenészei 1965-ben ezen a napon a brit lovagrend tagjaivá váltak.

A közmédia megújult stúdiójában minden lehetséges a technikának köszönhetően. Egyik pillanatról a másikra zenei stúdióvá alakult, és Fejős Ádám az időjárás előrejelzés után a dobok mögé ült. A hobbidobosból lett profi zenész Schizoid Cats nevű együttesével a The Beatles egyik nótájával örvendeztette meg a nézőket. Az apropót az adta, hogy a világhírű angol beatzenekar 1965. június 12-én a Brit Birodalom Rendjének tagja címben részesült.

És mi más is szólhatott volna az Időjárásjelentésben mint a Here Comes the Sun!

Tovább olvasom

Médiapiac

Visszavették az élő adásban illetlenkedő kommentátort

A CNN amerikai hírtelevízió visszavette kommentátorát, akit azért függesztettek fel állásából, mert egy videókonferencián, élő adásban illetlenül önmagát simogatta.

Közzétéve:

Flickr

A 61 éves Jeffrey Toobintól nyolc hónappal ezelőtt váltak meg, mert a videón tartott konferencián, amelyet fő munkaadója, a The New Yorker című lap szervezett, a szünetben azt hitte, lekapcsolták a kamerákat, senki nem látja, és a nadrágjába nyúlt. Akkor, 2020 októberében a The New Yorkertől elbocsátották, de a CNN-nél csak felfüggesztették. Elsősorban jogi és napi politikai kérdésekkel foglalkozott.

Toobin jogász, publicista és több politikai könyv szerzője is. Csütörtöki visszatérésekor arról beszélt a publikumának, hogy “védhetetlen és rendkívül idióta dolog volt”, amit tett, és bocsánatot kért. Elmondta, hogy az elmúlt hónapokban “megpróbált jobb ember lenni”, terápiára iratkozott be, és jótékonykodik egy élelmiszerbanknál.

A CNN szóvivője bejelentette, hogy Jeffrey Toobin nemsokára ismét rendszeresen jelen lesz a képernyőn.

Honlapján a hírtelevízió azt állította: több műsorvezető és vendég is említette, hogy szívesen látná Toobint megint a műsorokban.

Az amerikai sajtóban többen is ellenérzésekkel reagáltak Toobin visszatérésére. A konzervatív National Review munkatársa, Pradheep J. Shanker azt írta:

a CNN legalább abban tisztességes, hogy nincsenek újságírói normái.

Meghan McCain, a néhai republikánus szenátor, John McCain lánya, akinek rendszeres műsora van az ABC televízióban, a műsorában ostorozta a CNN-t. “Ez egy moslék. (…) Miért védi a média ezeket az öreg, fehér dinoszauruszokat? A kerek világon nincs olyan nő, akit egy televízió visszavett volna, miután azon kapják, hogy a kollegái szeme láttára önkielégítést végez” – mondta csütörtöki élő műsorában McCain.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Hajdú B. István szokatlan munkát kapott (videó)

A Jamie, a focicsoda című angol ifjúsági tévéfilmsorozat egyik szinkronhangja lesz.

Közzétéve:

MTI Fotó: Czagány Balázs

Új sorozatot tűzött műsorára a közmédia, amelynek első epizódját június 12-én, a foci Eb alatt láthatják a nézők az M2 gyerekcsatornán – írja az Origo.

Európa ismét focilázban ég a pályán és a képernyő előtt is, azonban ezúttal nemcsak a legnagyobb csapatok világsztárjait láthatjuk a közmédián, hisz a fiatalabb korosztálynak bemutatkozik Jamie Johnson is.

A hazájában már az ötödik évadban járó Jamie, a focicsoda Magyarországon most látható először, az M2 gyerekcsatorna június 12-től minden hétvégén adja Jamie, a 12 éves kiskamasz történetét, akinek álma, hogy egyszer profi labdarúgó legyen.

Az eredeti sorozatban nem kisebb név alakítja a kommentátort, mint Conor McNamara, a BBC sportkommentátora, aki a Premier League mérkőzései mellett több Európa-bajnokságról és világbajnokságról közvetített. A magyar változatban Hajdú B. István kölcsönzi a kommentátor autentikus hangját, akit július 10-én hallhatnak először a sorozatban.

“Az eredeti sorozat alapján adta magát, hogy itthon is kommentátor szinkronizálja a jeleneteket, hiszen fontos átadni a mérkőzések alatti hangulatot. A kerületi bajnokságot megnyerni legalább olyan fontos ezeknek a srácoknak, mint a profiknak a világbajnokságot. McNamara is közvetített már vb-döntőről, így mindketten hasonló tapasztalattal tudtuk venni ezt a feladatot, ez is adott a helyzetnek egy plusz különlegességet” – mondta Hajdú B. István.

Borítókép: Hajdú B. István

Tovább olvasom