Kövess minket!

Médiapiac

Rá(cs)csodálkoztunk a börtönrádiózásra

Magyarországon több van belőle, mint Nagy-Britanniában, mert a váci és a győri adóval szemben ott egyetlen, ám országos adó működik, és szolgálja ki a közel 90 ezres börtönnépességet. Egy évtizede vágtak bele, és pörög a rendszer.

Phil Maguire, a brit Országos Börtönrádió Szövetség vezérigazgatója mesélt arról, hogy is néz ki náluk ez a műfaj, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük – és milyen hasznot termel. Merthogy van itt profit – ha nehezen kimutatható és közvetett is.

Milyen érzés lemaradni az elsőségről, de a legnagyobbnak lenni?

Az első börtönből sugárzott adás története 1938-ra nyúlik vissza, a texasi Huntsville börtönébe. És a kezdés után egy-két perccel hangzott el az a kulcsmondat, amit mi ma is érvényesnek tartunk: az a feladatunk, hogy segítsünk az embereknek visszatérni a társadalomba.

Hogyan lesz valakiből börtönrádió-főnök?

Szociális munkásként foglalkoztam gyerekekkel, majd a BBC producere lettem. Amikor a cég együttműködésre lépett az első brit börtönrádióval, megtalált a feladat, amely megváltoztatta az életemet.

Presztízsben nem lehetett előrelépés…

Anyám nagyon odavolt, mert addig elmondhatta, hogy a fia a BBC-nél dolgozik. Anno én lettem a szervezet első alkalmazottja. Több adó elindításában segédkeztem, aztán a leghíresebb brit fegyintézet, a brixtoni parancsnokának kérésére csináltuk meg az ország első éjjel-nappal szóló börtönadóját. A rádió érdekes dolog: az emberek hűségesek a kedvenc adójukhoz, műsorukhoz, ezek valahogy az önazonosságuk részévé is válnak. Ugyanakkor ez a médium jobb a tévénél, hiszen a képek a saját fejünkből jönnek, magunknak kell elképzelnünk a látványt.

Közmondásos, hogy a rácsok mögött egy másik világ vár. Mekkora volt önöknek a kontraszt?

Belépőként az egyik fegyintézetben biztonsági oktatáson kellett részt vennem, és egy ruhásszekrény méretű őr feltette a kérdést: mi a börtön dolga? Mire én: a társadalomba visszaillesztés? Nem. A nevelés? Nem. A megbánásig elvezetés? Nem – mondta -, az, hogy ezek a szemetek lakat alatt legyenek. Na, ez az a felfogás, ami idejétmúlt.

Ettől még kettős szorításban vannak: meg kell felelni a hallgatóknak és a BV-nek is.

Se a kormány, se a fegyintézetek nem szólnak bele abba, mit csinálunk. Ők értenek a börtönökhöz, mi a műsorkészítéshez. Az viszont nekünk is egyértelmű, hogy a biztonsági szabályokhoz alkalmazkodnunk kell. A reggeli műsort például nem adhatjuk élőben. Már csak azért sem, mert olyankor a műsorkészítők még a celláikban vannak. Mindenki számára világos, hogy az egyik

fő feladatunk, hogy segítsük csökkenteni a visszaesők arányát – ez pedig kifejezetten értelmes pénzügyi befektetés.

Akkor is, ha nem mutatható ki, hogy egyik vagy másik műsorunktól tér valaki jó útra.

Központi vagy helyi tartalommal töltik meg a programot?

Egy férfi és egy női börtönben készül a műsor, így mindkét nem hangja és problémája megszólal Anglia és Wales valamennyi büntetés-végrehajtási intézményében.

Beszéljünk kicsit a mocskos anyagiakról! Hogyan képes egy civil szervezet fenntartani egy ilyen rendszert?

Például úgy, hogy más médiumoknak készítünk műsorokat. Ez egy különleges, zárt világ – a mi munkatársaink pedig ismerik ezt, hiszen ott élnek. Egy évtized alatt a nulláról építettünk fel egy 700 ezer fontos forgalmat bonyolító rendszert.

Zárjunk egy könnyedebb kérdéssel: mi a kedvenc műsortípus a National Prison Radio-ban?

Természetesen a kívánságműsor.

És kit kérnek a leggyakrabban?

Rapet. Általában Tupac Shakur a sztár.

Váci agyváltás

– Megtanultunk BV-s fejjel gondolkodni – árulja el portálunknak műsorszerkesztésük egyik mesterfogását Medveczki Zoltán, a váci börtönben 2014 vége óta működő Rács FM főszerkesztője. Aki nem titkolja: ennek a stílusnak a legkritikusabb a helyzete a médiapiacon. – Olyan, mintha egy hajóhinta közepén ülnénk: meg kell felelnünk a fogvatartottaknak és az állománynak is – mondja. A tíz emberrel készített adás reggel kilenc és délután öt óra között hallható, a műsoridő hatvan százaléka zene, a többi magazin és – tavaly decembertől – hírblokk. Ez utóbbi ad lehetőséget a már szabadult kollégáknak a visszadolgozásra. Hiszen ők még emlékeznek, mi érdekli a bentieket a világból, így az ő szemükkel tudnak szelektálni az információáradatban. Ezzel egyébként segítenek átlendülni azon a problémán is, hogy a stáb a börtönben nem férhet hozzá a világháló áldásaihoz.

Médiapiac

Nőtt a DIGI csoport bevétele tavaly

Ehhez leginkább fő piacai, Románia és Spanyolország járult hozzá.

Közzétéve:

A vállalat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tavalyi 1,3 milliárd eurós konszolidált árbevétel 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A társaság előzetes, nem auditált éves pénzügyi eredményei alapján 2020-ban a kiigazított EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 7,5 százalékkal 480 millió euróra nőtt az előző évhez képest.

A tavalyi értékesítési mutatók megerősítették a cég piacvezető helyét, különösen Romániában, Spanyolországban és Magyarországon – közölték.

Az ügyfeleknek nyújtott összes szolgáltatás (jövedelemtermelő egységek – RGU-k) száma 2019. december 31-hez képest 12 százalékkal, 18,1 millióra nőtt.

Vezető helyének megőrzése érdekében a csoport tavaly 371 millió eurót fektetett hálózatfejlesztésre, főként Romániában, Spanyolországban és Magyarországon, megerősítve és bővítve 4G és 5G hálózatát, valamint a száloptikai hálózat további kiépítésére.

Magyarországon a cég 2019-ben kezdte meg a kereskedelmi mobilszolgáltatását, a DIGIMobil az ország 70 százalékán rendelkezik kültéri lefedettséggel, közel 700 településen biztosít hálózati elérhetőséget. Kitértek arra, hogy a szolgáltató az Opensignal nemrégiben megjelent vásárlói elégedettségen alapuló riportjában a 4G elérhetőségi díjat kapott.

Az Opensignal jelentése különböző területeken hasonlította össze a magyarországi mobilszolgáltatókat 2020. októbertől 90 napon át gyűjtött adatok alapján. A 4G elérhetőségi kategória azt az időtartamot mutatja, amíg a felhasználók csatlakoztak a 4G hálózathoz. A DIGIMobil 96,7 százalékot ért el, amivel megnyerte a kategóriát – közölték.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett DIGI Communication N.V. magyarországi leányvállalata. A csoport Magyarországon, Romániában, Spanyolországban és Olaszországban van jelen, a magyar piacon 1998 óta. A DIGI Kft. Magyarország egyik meghatározó távközlési szolgáltatója, jelentős szerepet tölt be másodikként a kábeltelevíziós piacon 29 százalékos, a vezetékes internet szegmensben 24 százalékos piacrésszel, míg a vezetékes telefonszolgáltatásban 23 százalékot ért el az NMHH 2019 év végi adatai alapján.

Tovább olvasom

Médiapiac

Varga Mihály: a magyar jogszabályok biztosítják a sajtószabadságot

A magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát, a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba – írta a holland pénzügyminiszternek Varga Mihály.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Soós Lajos

A tárcavezető csütörtökön a közösségi oldalán osztotta meg azt a levelet, amelyben sajnálatát fejezte ki Wopke Hoekstra nyilatkozata miatt. A holland pénzügyminiszter a De Volkskrant című napilapban azt állította, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát.     

Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek, és a mindennapok gyakorlata is igazolja, hogy a nyilvános vitákban valódi sokszínűség van. Hozzátette, hogy a kormánykritikus médiumok piaci részesedése minden objektív mérés szerint meghaladja az 50 százalékot.

A legolvasottabb hírportálok, a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok többsége erősen bírálja a kormányt, a legnézettebb tévéadó a legkritikusabbak közé tartozik – fogalmazott.     

A pénzügyminiszter a magyar médiahelyzetet áttekintését javasolta, bízva abban, hogy holland kollégája ezután csak hiteles forrásokból fog tájékozódni.

A magyar kormány tisztában van azzal, hogy rendszeresen jelennek meg valótlan állítások a sajtószabadság helyzetéről, márpedig a félreértéseket csak a tények oszlathatják el.

Mindez kívánatos lenne a mostani helyzetben, hiszen az uniós tagállamok előtt álló kihívásokat csak együttműködve, tényeken alapuló véleményalkotással lehet megoldani – olvasható Varga Mihály levelében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Burkolt reklám miatt milliós bírságot kapott a TV2

Rádiós pályázatok kapcsán is hozott döntéseket a Médiatanács.

Közzétéve:

Az NMHH kommunikációs igazgatóság csütörtökön azt közölte az MTI-vel, a TV2 szolgálatója azért kapott 1,2 millió forintos büntetést, mert a Mokka egy októberi adásában a műsort támogató divatüzlet termékeiről olyan részletes információt közölt, hogy ezzel vásárlásra sarkallta a nézőket. Ilyet a törvény csak reklámblokkban engedélyez – tették hozzá.

A rádiós pályázatokról azt írták, a médiatanács eredménytelennek nyilvánította a Berettyóújfalu telephely kisközösségi használatára kiírt rádiós pályázati eljárást, ugyanis a benyújtott pályázati ajánlat érvénytelen volt.

A testület elvégezte a Budapest 98,0 MHz körzeti frekvencia közösségi használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és pályázati nyilvántartásba vette a Match Point Official Kft.-t.

A grémium elfogadta és pénteken teszi közzé honlapján a Szekszárd 104,5 MHz és a Salgótarján 99,3 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Tovább olvasom