Kövess minket!

Médiapiac

Progressziót, vagy hanyatlást hozott az új médiatörvény?

A médiajog átalakulásáról tartottak kerekasztal-beszélgetést Budapesten.

Szükség volt 2010-ben a médiaszabályozás átalakítására értettek egyet az Akadémia jogtudományi intézete szakmai fórumának résztvevői, ám a megszületett törvények megítélésében már jelentősen eltérő véleményt fogalmazott meg a jelenlegi médiatanács-tag és a korábbi felügyelőtestület egykori elnöke a médiajog átalakulásáról rendezett budapesti kerekasztal-beszélgetésen.

Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense a médiahatóság tagjainak és a közmédia vezetőinek kiválasztásával kapcsolatban azt mondta: nem látja, hogyan lehetne a jelenleginél alkotmányosabb választási rendszert létrehozni. Emlékeztetett: a parlament választja meg a médiatanács tagjait, akik nem visszahívhatóak, nem utasíthatóak, döntéseik pedig bíróságon támadhatók meg.

Bírálta azt a véleményt, amely szerint a szakmai szervezeteknek vagy a civil szakértőknek nagyobb befolyás járna, szerinte ugyanis előbbiek elsősorban saját piaci lobbiérdekeiket, utóbbiak pedig politikai preferenciáikat tekintik elsődlegesnek és nem a független döntéshozatalt. Felidézte: míg korábban a politikai jobboldal hiányolta a médiaegyensúlyt, a baloldal válaszul a sajtószabadságra hivatkozott. De a korábbi, baloldalhoz köthető médiabirodalom 2002-től gazdasági és politikai folyamatok hatására bomlani kezdett, a kérdés pedig most megfordult, és ellentétes oldalról vetődött fel: van-e olyan jogi fogalom, hogy médiaegyensúly.

Gyökeresen eltérő álláspontot fogalmazott meg Majtényi László, a korábbi Országos Rádió és Televízió Testület egykori elnöke, a Miskolci Egyetem tanára. Számára a jelenlegi médiahatóság nem létező, mert egyáltalán nem hasonlít arra, amilyennek lennie kellene. Úgy vélte, a médiaszabályozás folyamata hanyatlásként jellemezhető a rendszerváltás óta, és a hatalom célja mindig is az volt, hogy befolyást szerezzen a köz- és kereskedelmi média felett. A mostani törvény célja szerinte az, hogy „gettóba szorítsa” a sajtószabadságot.

Az Alkotmánybíróság is megéri a pénzét, hiszen alkotmányellenesnek minősítette a törvény egyes passzusait, a „legrettenetesebb részeit” viszont szó nélkül hagyta – fogalmazott.

Polyák Gábor, a Pécsi Tudományegyetem docense a Majtényi László által elmondottakat azzal egészítette ki, hogy a médiatörvényt nem lehet módosítani, helyette egy európai szabályozásra van szükség, amely a sajtószabadság mezsgyéjén halad. Bírálta, hogy bár a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) az ügyek valódi ura, felette azonban senki nem gyakorol felügyeletet. Kifogásolta azt is, hogy a médiakoncentráció felügyelete az NMHH-hoz került, mert szerinte ezt a feladatot a Gazdasági Versenyhivatal is elláthatná.

Török Bernát, az Alkotmánybíróság főtanácsadója, médiakutató szerint a médiatörvény tartalmi szabályozása kevés okot ad a vitára, a kritikák inkább az intézményrendszer átalakításához kötődnek.

A kerekasztal-beszélgetés egy mintegy féléves programsorozat része, amely a sarkalatos törvények átalakításáról szól.

Médiapiac

Nőtt a DIGI csoport bevétele tavaly

Ehhez leginkább fő piacai, Románia és Spanyolország járult hozzá.

Közzétéve:

A vállalat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tavalyi 1,3 milliárd eurós konszolidált árbevétel 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A társaság előzetes, nem auditált éves pénzügyi eredményei alapján 2020-ban a kiigazított EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 7,5 százalékkal 480 millió euróra nőtt az előző évhez képest.

A tavalyi értékesítési mutatók megerősítették a cég piacvezető helyét, különösen Romániában, Spanyolországban és Magyarországon – közölték.

Az ügyfeleknek nyújtott összes szolgáltatás (jövedelemtermelő egységek – RGU-k) száma 2019. december 31-hez képest 12 százalékkal, 18,1 millióra nőtt.

Vezető helyének megőrzése érdekében a csoport tavaly 371 millió eurót fektetett hálózatfejlesztésre, főként Romániában, Spanyolországban és Magyarországon, megerősítve és bővítve 4G és 5G hálózatát, valamint a száloptikai hálózat további kiépítésére.

Magyarországon a cég 2019-ben kezdte meg a kereskedelmi mobilszolgáltatását, a DIGIMobil az ország 70 százalékán rendelkezik kültéri lefedettséggel, közel 700 településen biztosít hálózati elérhetőséget. Kitértek arra, hogy a szolgáltató az Opensignal nemrégiben megjelent vásárlói elégedettségen alapuló riportjában a 4G elérhetőségi díjat kapott.

Az Opensignal jelentése különböző területeken hasonlította össze a magyarországi mobilszolgáltatókat 2020. októbertől 90 napon át gyűjtött adatok alapján. A 4G elérhetőségi kategória azt az időtartamot mutatja, amíg a felhasználók csatlakoztak a 4G hálózathoz. A DIGIMobil 96,7 százalékot ért el, amivel megnyerte a kategóriát – közölték.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett DIGI Communication N.V. magyarországi leányvállalata. A csoport Magyarországon, Romániában, Spanyolországban és Olaszországban van jelen, a magyar piacon 1998 óta. A DIGI Kft. Magyarország egyik meghatározó távközlési szolgáltatója, jelentős szerepet tölt be másodikként a kábeltelevíziós piacon 29 százalékos, a vezetékes internet szegmensben 24 százalékos piacrésszel, míg a vezetékes telefonszolgáltatásban 23 százalékot ért el az NMHH 2019 év végi adatai alapján.

Tovább olvasom

Médiapiac

Varga Mihály: a magyar jogszabályok biztosítják a sajtószabadságot

A magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát, a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba – írta a holland pénzügyminiszternek Varga Mihály.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Soós Lajos

A tárcavezető csütörtökön a közösségi oldalán osztotta meg azt a levelet, amelyben sajnálatát fejezte ki Wopke Hoekstra nyilatkozata miatt. A holland pénzügyminiszter a De Volkskrant című napilapban azt állította, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát.     

Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek, és a mindennapok gyakorlata is igazolja, hogy a nyilvános vitákban valódi sokszínűség van. Hozzátette, hogy a kormánykritikus médiumok piaci részesedése minden objektív mérés szerint meghaladja az 50 százalékot.

A legolvasottabb hírportálok, a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok többsége erősen bírálja a kormányt, a legnézettebb tévéadó a legkritikusabbak közé tartozik – fogalmazott.     

A pénzügyminiszter a magyar médiahelyzetet áttekintését javasolta, bízva abban, hogy holland kollégája ezután csak hiteles forrásokból fog tájékozódni.

A magyar kormány tisztában van azzal, hogy rendszeresen jelennek meg valótlan állítások a sajtószabadság helyzetéről, márpedig a félreértéseket csak a tények oszlathatják el.

Mindez kívánatos lenne a mostani helyzetben, hiszen az uniós tagállamok előtt álló kihívásokat csak együttműködve, tényeken alapuló véleményalkotással lehet megoldani – olvasható Varga Mihály levelében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Burkolt reklám miatt milliós bírságot kapott a TV2

Rádiós pályázatok kapcsán is hozott döntéseket a Médiatanács.

Közzétéve:

Az NMHH kommunikációs igazgatóság csütörtökön azt közölte az MTI-vel, a TV2 szolgálatója azért kapott 1,2 millió forintos büntetést, mert a Mokka egy októberi adásában a műsort támogató divatüzlet termékeiről olyan részletes információt közölt, hogy ezzel vásárlásra sarkallta a nézőket. Ilyet a törvény csak reklámblokkban engedélyez – tették hozzá.

A rádiós pályázatokról azt írták, a médiatanács eredménytelennek nyilvánította a Berettyóújfalu telephely kisközösségi használatára kiírt rádiós pályázati eljárást, ugyanis a benyújtott pályázati ajánlat érvénytelen volt.

A testület elvégezte a Budapest 98,0 MHz körzeti frekvencia közösségi használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és pályázati nyilvántartásba vette a Match Point Official Kft.-t.

A grémium elfogadta és pénteken teszi közzé honlapján a Szekszárd 104,5 MHz és a Salgótarján 99,3 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Tovább olvasom