Kövess minket!

Médiapiac

Pénteken visszatér a Bumeráng

Rádióban egyelőre nem, hetilap formában azonban már ezen a héten találkozhatnak a fogyasztók Bochkorékkal. Ambíciózusak a céljaik, ezt mutatja a manapság brutálisnak számító 150 ezres példányszám is. Október 12-én rajtol a hetilap, amelybe nagyságrendileg közel 100 millió forintot toltak be.

Október 12-én visszatér a Bumeráng, igaz, nem a rádióban, hanem hetilap formájában. A “prémium bulvárlapként” pozicionált magazint a Bumeráng Média Kft. adja ki, melynek 90 százalékban a Geomédia, 10 százalékban pedig Földes Ádám, a NeoFM korábbi vezérigazgatója a tulajdonosa, aki egyben a Bumeráng Média ügyvezetője.

A lapon 20 fős, kifejezetten a Bumerángnak szentelt szerkesztőség dolgozik. A főszerkesztői feladatokat Sándor Anikó látja el, mellette szerkesztőként dolgozik Nichs Andrea, aki 12 év után igazolt át a Story magazintól. A képszerkesztő Pintér Márta fotóművész, a művészeti vezető pedig Széchényi Ádám lett.

A közlés szerint Boros Lajos és Bochkor Gábor “őrangyalként” lebegnek a szerkesztőség felett, ami praktikusan valamiféle tanácsadó, kreatív szerepnek feleltethető meg, illetve a tartalmak előállításában is részt vesznek. Emellett feladatuk, hogy a tartalom ne távolodjon el a “Bumeráng márka értékeitől”.

A tartalom ugyanakkor nem kizárólag Bochkorékra épül, mivel szeretnének a rádióműsor korábbi 1,2 millió hallgatóján túl is olvasókat szerezni. A prémium jelleg nemcsak a lap megjelenésében tükröződik majd, hanem a tartalomban is: nem kizárólag bulváros, hanem “bumerángosan tálalt” közéleti, közérdeklődésre számot tartó kérdésekkel is szeretnének foglalkozni.

A kezdő példányszám 150 ezer lesz, ez még változhat, olyan 6-8 hónapos időtávon kell beállnia a stabil példányszámnak. A fedezeti pont valahol 60-70 ezer példányszám táján van, ám Földesi Ádám szerint “ambíciózusabbak a céljaink”. A hetilap 220 forintba fog kerülni és 48+4 oldalon jelenik meg.

A hirdetés-értékesítésért a Geomédia felel. Földes elmondta: az első számban már lesznek hirdetések, olyanok is, amelyekért már ténylegesen fizettek a márkatulajdonosok. Szavaiból az derült ki, hogy alapvetően a fogyasztóktól érkező – terjesztési – bevételben bíznak, de úgy látja a reklámpiacon is van keresnivalójuk.

A lap elindítása elsőre elég meredek vállalkozásnak tűnik, ám az ügyvezető elmondta: komolyan tanulmányozták a versenytársak, azaz a bulvármédia piacát, illetve a Neo FM rádióhallgatóinak összetételét egyaránt, így megalapozottnak tartja a piacralépést, amely tájékoztatása szerint első körben 100 millió forint közeli összeget emésztett fel.

A hetilap Bochkorék állítása szerint nem új ötlet, korábban, már a slágeres csúcsidőkben is gondolkodtak a Bumeráng márka új platformokon való megjelenésében, de most érkezett el az idő, aminek a rádióműsor augusztus 6-i búcsúja csak plusz lökést adott.

Hozzátették: nem tettek le arról, hogy rádióban is visszatérjenek, erről még tárgyalások folynak, ahogyan az esetleges televíziós láb elindításáról is. Az online felület egyelőre alapjáraton megy, december vége-január eleje előtt nem várható rajta komolyabb tartalomgyártás, a Bumeráng új site-jával Földes szerint még sok munka lesz.

Médiapiac

Nőtt a DIGI csoport bevétele tavaly

Ehhez leginkább fő piacai, Románia és Spanyolország járult hozzá.

Közzétéve:

A vállalat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tavalyi 1,3 milliárd eurós konszolidált árbevétel 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A társaság előzetes, nem auditált éves pénzügyi eredményei alapján 2020-ban a kiigazított EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 7,5 százalékkal 480 millió euróra nőtt az előző évhez képest.

A tavalyi értékesítési mutatók megerősítették a cég piacvezető helyét, különösen Romániában, Spanyolországban és Magyarországon – közölték.

Az ügyfeleknek nyújtott összes szolgáltatás (jövedelemtermelő egységek – RGU-k) száma 2019. december 31-hez képest 12 százalékkal, 18,1 millióra nőtt.

Vezető helyének megőrzése érdekében a csoport tavaly 371 millió eurót fektetett hálózatfejlesztésre, főként Romániában, Spanyolországban és Magyarországon, megerősítve és bővítve 4G és 5G hálózatát, valamint a száloptikai hálózat további kiépítésére.

Magyarországon a cég 2019-ben kezdte meg a kereskedelmi mobilszolgáltatását, a DIGIMobil az ország 70 százalékán rendelkezik kültéri lefedettséggel, közel 700 településen biztosít hálózati elérhetőséget. Kitértek arra, hogy a szolgáltató az Opensignal nemrégiben megjelent vásárlói elégedettségen alapuló riportjában a 4G elérhetőségi díjat kapott.

Az Opensignal jelentése különböző területeken hasonlította össze a magyarországi mobilszolgáltatókat 2020. októbertől 90 napon át gyűjtött adatok alapján. A 4G elérhetőségi kategória azt az időtartamot mutatja, amíg a felhasználók csatlakoztak a 4G hálózathoz. A DIGIMobil 96,7 százalékot ért el, amivel megnyerte a kategóriát – közölték.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett DIGI Communication N.V. magyarországi leányvállalata. A csoport Magyarországon, Romániában, Spanyolországban és Olaszországban van jelen, a magyar piacon 1998 óta. A DIGI Kft. Magyarország egyik meghatározó távközlési szolgáltatója, jelentős szerepet tölt be másodikként a kábeltelevíziós piacon 29 százalékos, a vezetékes internet szegmensben 24 százalékos piacrésszel, míg a vezetékes telefonszolgáltatásban 23 százalékot ért el az NMHH 2019 év végi adatai alapján.

Tovább olvasom

Médiapiac

Varga Mihály: a magyar jogszabályok biztosítják a sajtószabadságot

A magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát, a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba – írta a holland pénzügyminiszternek Varga Mihály.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Soós Lajos

A tárcavezető csütörtökön a közösségi oldalán osztotta meg azt a levelet, amelyben sajnálatát fejezte ki Wopke Hoekstra nyilatkozata miatt. A holland pénzügyminiszter a De Volkskrant című napilapban azt állította, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát.     

Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek, és a mindennapok gyakorlata is igazolja, hogy a nyilvános vitákban valódi sokszínűség van. Hozzátette, hogy a kormánykritikus médiumok piaci részesedése minden objektív mérés szerint meghaladja az 50 százalékot.

A legolvasottabb hírportálok, a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok többsége erősen bírálja a kormányt, a legnézettebb tévéadó a legkritikusabbak közé tartozik – fogalmazott.     

A pénzügyminiszter a magyar médiahelyzetet áttekintését javasolta, bízva abban, hogy holland kollégája ezután csak hiteles forrásokból fog tájékozódni.

A magyar kormány tisztában van azzal, hogy rendszeresen jelennek meg valótlan állítások a sajtószabadság helyzetéről, márpedig a félreértéseket csak a tények oszlathatják el.

Mindez kívánatos lenne a mostani helyzetben, hiszen az uniós tagállamok előtt álló kihívásokat csak együttműködve, tényeken alapuló véleményalkotással lehet megoldani – olvasható Varga Mihály levelében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Burkolt reklám miatt milliós bírságot kapott a TV2

Rádiós pályázatok kapcsán is hozott döntéseket a Médiatanács.

Közzétéve:

Az NMHH kommunikációs igazgatóság csütörtökön azt közölte az MTI-vel, a TV2 szolgálatója azért kapott 1,2 millió forintos büntetést, mert a Mokka egy októberi adásában a műsort támogató divatüzlet termékeiről olyan részletes információt közölt, hogy ezzel vásárlásra sarkallta a nézőket. Ilyet a törvény csak reklámblokkban engedélyez – tették hozzá.

A rádiós pályázatokról azt írták, a médiatanács eredménytelennek nyilvánította a Berettyóújfalu telephely kisközösségi használatára kiírt rádiós pályázati eljárást, ugyanis a benyújtott pályázati ajánlat érvénytelen volt.

A testület elvégezte a Budapest 98,0 MHz körzeti frekvencia közösségi használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és pályázati nyilvántartásba vette a Match Point Official Kft.-t.

A grémium elfogadta és pénteken teszi közzé honlapján a Szekszárd 104,5 MHz és a Salgótarján 99,3 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Tovább olvasom