Kövess minket!

Médiapiac

Online videó: nagy potenciál, óvatos tapogatózás

A MindShare, az Evomedia és a Live Info közös, online videóval foglalkozó konferenciáján jártunk.

Bár az online videóra fordított pénzek egyelőre kis részarányt hasítanak ki a digitális tortából, nincs olyan konferencia vagy szakmai beszélgetés, ahol ne említené meg legalább egy előadó, hogy mekkora potenciál rejlik ebben az eszközben. Annyi bizonyos, hogy a fogyasztók figyelme a videós tartalmak iránt nem lankad (tévé), sőt, a képernyőburjánzás révén inkább nő (online, mobil). A kérdés az, hogy a digitális videótartalmak iránti új típusú fogyasztói érdeklődés hogyan, mikor váltható jelentősebb üzleti eredményre, akár médiatulajdonosi, akár ügynökségi, akár márkatulajdonosi oldalról. A MindShare Budapest és partnerei, az EvoMedia és a Live Info On the Spot címmel egy egész konferenciát szenteltek a kérdésnek.

A feliratkozás az új lájk

Érkezésünkkor Kovács Péter (Google) éppen az intergalaktikus videónézési számokat ismertette. Ahogyan a Facebookot sokáig a “ha ország lenne” hasonlattal “lőtték be” méretileg, a YouTube esetében hasonló mutatószám az, hogy hány órányi videót töltenek fel a felhasználók percenként. Jelenleg ez a szám 100 – és ez még tovább fog nőni.

A szakember szólt a prémiumtartalmak felértékelődéséről, és elmondta, ma már nincs online videó, csak videó. Ezzel egyébként nem minden előadó értett teljesen egyet, nyilvánvalóan attól függően, hogy az adott piaci szereplőnek hogyan érdemes magát a televíziós paltformhoz és tartalmakhoz képest meghatároznia. Mert az kiderült: a tévé ilyen vagy olyan módon, de mindenképpen referenciapont.

Szintén elhangzott: a prémium tartalmak, ezen belül pedig a saját gyártás iránti erősödő nyitás jegyében a Google heteken belül megnyitja negyedik Creator Space elnevezésű stúdióját – Budapesten.

És ami még megragadt bennünk: Kovács Péter szerint “a [YouTube] feliratkozás az új lájk”.

 

“Your content is your first sales call”

Cassandra Zuffante, a Brigtcove videós platform Észak- és Közép-Európáért felelős partnerkapcsolati igazgatója a tartalommarketing (content marketing) oldaláról közelített. Mára nem újdonság az az állítás, hogy a márkák tartalomgyártóvá válnak, ami azonban változik, az a content marketing célja. Korábban ez elsősorban az edukáció volt, mára azonban a márkaismertség növelése az elsődleges cél, melyet az ügyfélszerzés és a lead generálás követ, s az edukáció jócskán visszacsúszott a toplistán. A különböző tartalomtípusok közül az online videó nő a leggyorsabban.

“Your content is your first sales call” – mondta el Zuffante, aki nem arra gondolt, hogy mindenképpen értékesítési célokra kellene használni a tartalmakat, hanem arra, hogy erről sem szabad megfeledkezni. A digitális kommunikációt, a digitális tartalmakat nemcsak az offline kommunikációval, hanem az adott márka “fizikai világával”, tehát konkrétan az eladásra törekvő mindennapokkal is össze kell hangolni.

Szerinte a tartalom azért fontos, mert ha jó a vonatkozó stratégiánk, akkor jól konvertál. Kutatásaik szerint egyébként egy videós tartalmat is kínáló weboldalon 85 százalékkal nagyobb eséllyel történik eladás, mint egy olyan oldalon, ahol nincs ilyen tartalom.

 

Azokat érik el, akik nem tévéznek

Inkább a tévé ellenében, mint amellett határozta meg az online videót Pásztor András, a Live Info ügyvezető igazgatója. A szakember az online videó hatékonyságáról mutatott be számokat, illetve egy nemzetközi kutatásból kiemelte: jelenleg a tévés büdzsé 6 százalékát költik online videóra, de ez nőni fog. Egyébként az IAB idézett számai alapján Magyarország e téren jócskán le van maradva, de a bővülés nálunk is dinamikus – tette hozzá.

A Live Info egyébként az AP nemzetközi hírügynökség videós tartalmait szervezi egységes értékesítési disztribúciós hálózatba. Pásztor András szerint ezekkel a tartalmakkal elsősorban olyan felhasználókat érhetnek el hatékonyan a hirdetők, akik a televíziót alig, vagy egyáltalán nem néznek.

Elhangzott az is, hogy “ne feszegessük azt a kérdést, hogy mi számít online videónak”. A következő előadó viszont többek között azt feszegette, hogy miért nem lehet átsiklani efölött.

 

Konvergálnak, konvergálnak

Demeter Zsófia (R-Time) – nem meglepő módon – sokkal inkább “pro tévé” szempontból közelített. Szerinte nemzetközileg a nagy piacokon már látható a tévés és online világ konvergenciája, itthon azonban egyelőre nem vethető össze a két “világban” megjelenő tartalom – és üzlet.

Miközben az onlinevideó-fogyasztás nő, tévés szempontból még mindig nem nagy. Az általa hozott amerikai példa szerint napi 13 percet töltenek online videóval a fogyasztók, ami azt jelenti, hogy egy hónap alatt jön össze annyi, amennyi tévével egy nap. Persze ezek még csak a mennyiségi mutatók, nem mondanak semmit elköteleződésről, figyelemszintről és egyebekről, de a rendelkezésre álló inventory szempontjából nem lényegtelenek, főleg úgy, hogy a magyar piacon is hasonló arányok állnak fenn.

A szakember szerint fontos kérdés a mérés, melynek integrálására az Egyesült Államokban már van megoldás, Európában inkább próbálkozások látszanak. Szintén kihívást jelent, hogy nehézkes a kampányadatok lekövetése, mivel nincsen olyan közös adatbázis, amely alapján incremental reachet lehetne számítani.

Hozzátette: eltér a tévéreklám és az online videó vásárlási modellje. Bár az értékesítési modellek valamelyest közelednek, ugyanakkor bevallása szerint ennek az útnak az R-Time is az elején jár. Egyelőre a tévés és az online videón keresztüli elérés árai is távol vannak egymástól – hangzott el.

Demeter Zsófia szerint az online videót nem a televízióval kellene összevetni, hanem a saját kontextusában kellene értelmezni és jól megragadni. És ha ez megtörténik, akkor ez az eszköz jól működik, erre egy UPC-s esettanulmányt hozott.

Az online szpotok szerinte jó ismertségnövelők, egyre jobban targetálhatóak, alacsonyabb a reklámzaj, és nem szabad elfeledkezni az interaktivitásról sem, amely azonban “nem jön magától”, csak a jó call-to-action működik.

 

Amiről lemaradtunk

Mivel a kávészünetben el kellett mennünk, így az ügynökség közleményére hagyatkozunk a többi előadással kapcsolatban.

Gazsó Gábor, az EvoMedia értékesítési igazgatója szerint a jogtiszta és minőségi videós tartalom helyet követel magának a kommunikációs mixben, amit szerinte leginkább az bizonyít, hogy egy prémium videós tartalomhoz kapcsolódó hirdetés értéke egy 7 perces primetime reklámblokk szpotjával mérhető össze. A felhasználók elkötelezettek és sokkal affinisabbak egy rövid reklámspot iránt – mondta el.

Ambruszter Géza, a Gemius Hungary országmenedzsere egy esettanulmányon keresztül mutatta be, hogy egy online videóval megtámogatott kampány jóval hatékonyabb a csak tévés megjelenésnél.

A konferencia zárásaként a Mindshare képviseletében Kiss Krisztina és Pánczél Gabriella olyan tervezési-mérési eszközt mutatott be, amelynek használatával az online videók kommunikációs mixhez hozzáadott értéke mérhetővé válik, így együtt tervezhetővé válik a tévé és az online videó.

A konferenciát a Mindshare Budapest Facebook-oldalán élőben lehetett követni, és az előadások még mindig megtekinthetőek:

https://www.facebook.com/MindshareBudapest?sk=app_472195666227055&app_data

 

És még egy szolgálati közlemény: az online videóval Digitália’13 konferenciánkon mi is kiemelten foglalkoztunk, az ott elhangzott kutatási adatokra több előadó is utalt, így egy kis plusz infó és az ott elhangzott prezentációk elérhetőek itt:

Médiapiac

“10-20 globális sajtóorgánum mondja meg, mit kell gondolni”

Varga Judit igazságügyi miniszter a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) szerdai online jogállamiság-vitáján arra biztatta a nyugati “buborékban” élőket, hogy “merjenek szembenézni a mainstreammel”, ugyanis – mint mondta – soha nem baj, ha az embernek van önálló véleménye.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A tárcavezető a vitát követően közösségi oldalán elgondolkodtatónak nevezte, hogy

az elmúlt évtizedben egyetlen olyan vita, panelbeszélgetés, konferencia vagy nemzetközi sajtóban megjelent interjú sem volt még, ahol ne lehetett volna előre tudni, hogy a liberális politikusok, “megmondóemberek” és újságírók mit fognak mondani, kérdezni és hogyan érvelnek a jogállamisági és szabadságjogi témákban.

Hozzátette: soha egyetlen új gondolat, új kérdés vagy új kontextus nem merült fel.

Azt írta:

kényelmes póz az ilyen, hiszen 10-20 civilszervezet és 10-20 globális sajtóorgánum úgyis mindig pontosan megmondja, mit kell gondolni és mit szabad képviselni ezekben az ügyekben.

Az elmúlt évtizedekben ez a fajta politikai és ideológiai lustaság Varga Judit szerint olyan “hatalmas buborékot” hozott létre a Nyugat számára, amelyben nem kell gondolkozni, csak vissza kell mondani a megszokott mantrákat és varázsszavakat és akkor az ember “jó ember lesz” és “elkerülheti a civilizált világból történő kiátkozást”.

Éppen ezért – tette hozzá – az igazságügyi miniszternek mindig izgalmas kihívás jogállamisági beszélgetéseken, vitákon részt venni. Azonban ezek a “bokszmeccsek” véleménye szerint egyáltalán nem valódiak.

Hangsúlyozta, “mindenki a saját, külön szorítójában egyedül bokszol a levegőbe”, Magyarország például az európai jog talaján állva, mások ideológiai meggyőződésből; vannak, akik belpolitikai haszonszerzésből és vannak olyanok, akik nem is akarnak “bokszolni”, csak “beküldték őket a szorítóba”.

Egy azonban biztos: “a magyar ringbe, amely az európai jog és tények talaján áll, senki, vagy csak nagyon kevesen mernek belépni” – közölte Varga Judit.

Úgy fogalmazott: megpróbálta “beinvitálni a kényelem bajnokait a magyar szorítóba”, arra biztatva őket, hogy merjenek nyitni a más vélemények felé, legyenek bátrak megismerni a másik oldal érveit is. És ami a legfontosabb: “merjenek szembenézni a mainstreammel”, ugyanis sose baj, ha az embernek van önálló véleménye.

Tovább olvasom

Médiapiac

Elnézi-e Soros, a főszerkesztőjének antiszemita kirohanásait?

“B*zik, zsidók, vegetáriánusok kíméljenek” – ezzel a tárggyal küldött e-mailt a munkatársainak egy európai online lap főszerkesztője.

Közzétéve:

MTI Fotó: Sándor Katalin

A Pesti Srácok portál szerezte meg az egyik magyar baloldali propagandaportál, a 444.hu főszerkesztőjének korábbi e-mail üzeneteit, amelyeket a kollégáinak írt. A belső, 2005-ben íródott e-mailben Uj Péter vállalhatatlan kijelentéseket tett. Uj ekkor még az Index nevű baloldali magyar portál főszerkesztője volt.

Az iromány akkor keletkezett, amikor 2005-ben az Országos Rádió-és Televízió Testület (ORTT) három órára elhallgattatta a Tilos Rádiót, mert az lejátszotta Barcs Miklós Képviselő funky című alkotását. A dal szövegében olyan botrányos sorok vannak, mint “hitler k*rja szálasit, sztálin d*gja rákosit, szálasi b***za orbányt, rákosi k*csögöli gyurcsányt”.

Ezt követően Uj a kollégáinak írt egy levelet, amelyben munkatársai figyelmébe ajánlotta Barcs válaszlevelét az ORTT-nek. Ez állt benne:

“Térdre nyilas pucsíttani, Se**enbüntet fityma rabbi! Tennap hallottam (m)értékadó judeopata körökben, hogy ez a sza*osku..a bácsfi dijána is kok zsidó, mint a szabóalby, se**enburgerrul maggyarosittott! zsidó nemzsidó, ba***ttronda gusztustalan csótány, 1 kiló kokóval se tunnám korpásongyalázni, még ha úgy pucsítana is, mint a szálasi akasztása közben ez a tény pediglen politikailag incorrect! (…)”

Egy másik, 2006-os szintén a kollégáinak küldött e-mailben disznóvágásra hívta embereit. Az e-mailnek antiszemita, kirekesztő tárgyat adott: “b*zik, zsidók, vegetáriánusok kíméljenek”.

Soros és a 444.hu kapcsolata

A 444.hu portált kiadó Magyar Jeti Zrt. nevű vállalatban kisebbségi tulajdont vásárolt néhány évvel ezelőtt a Soros Györgyhöz köthető Media Development and Investment Fund (MDIF), amely több mint 100 millió forintot (299,5 ezer euró) fizetett ki a portál 20 százalék körüli részvénypakettjéért.

A magyar cégadatbázisból kiderül, hogy a 444-et kiadó igazgatótanácsában ott ül Maria Nemcova, aki korábban a Nyílt Társadalom Alapítvány (Open Society Foundation, OSF) prágai programigazgatója volt. Nemcova most Media Development and Investment Fundnál tevékenykedik működési vezérigazgató-helyettesként (chief operating officer).

Az MDIF létrejöttét Soros 500 ezer dollárral támogatta és azóta sem engedte el a kezét. Az OSF honlapja szerint 2016 és 2019 között 16,8 millió dollárt adtak a szervezetnek.

A V4NA levélben fordult Soros Györgyhöz, a Nyílt Társadalom Alapítványokhoz, illetve a Media Development Investment Fundhoz. Arra voltak kíváncsiak, hogy

  1. Mit gondol Soros György ezekről a kijelentésekről?
  2. Elhatárolódnak-e Uj Pétertől?
  3. Le kell-e mondania Uj Péter főszerkesztőnek?
  4. Megszüntetik-e az együttműködést a 444.hu-val ezen kijelentések fényében?

A portál jelezte, amint választ kapnak kérdéseikre, arról is beszámolnak.

Tovább olvasom

Médiapiac

A magyarságot gyalázták az N1TV műsorában

Pörzse Sándor és Havas Henrik butának nevezte és leparasztozta a magyarokat a Jobbikhoz köthető csatornán.

Közzétéve:

Forrás: YouTube

„Ennyiszer becsapni egy népet, mint ahányszor a magyart becsapták, nem lehet, csak akkor, ha buta. Nem tudok mást mondani” – hangoztatta Pörzse Sándor az N1TV februrár 19-i műsorában a Vasárnap.hu beszámolója szerint.

„A magyar az buta”

– erősítette meg szavait a műsorvezető, Havas Henrik, majd azt fejtegette, hogy Trianon után kizárólag a parasztok és a zsellérek maradtak Magyarországon, akiket „lepofoz a földesúr, az intéző, a csendőr”.

„És ezek most gyűlölik Budapestet, amely valóban világváros, valóban multinacionális, valami egészen elképesztő kulturális háttere van, és ezek a parasztok ezt nem bírják elviselni” – zárta a monológját Havas.

Pörzse Sándor azt is elmondta, sokáig azt hitte, hogy a magyar a kiválasztott nép, de aztán a választások „megvilágosították”. És azt is megjegyezte, hogy ma már Wass Albert könyveinek olvasását vagy éppen a lovasíjászkodást olyan dolgoknak látja, amelyeket „azért kinő az ember”.

A beszélgetés ominózus részét a videó 20. percétől itt lehet megtekinteni:

Az ismert újságíró korábban az Echo TV-n gyártott erősen jobboldali hangvételű műsorokat, majd Magyar Gárda-alapító és jobbikos országgyűlési képviselő lett, valamint a Jobbikhoz kötődő radikális lap, a Barikád főszerkesztőjeként is dolgozott – emlékeztet a Vasárnap.hu cikke.

Borítóképünk kivágás az N1TV műsorának videójából

Tovább olvasom