Kövess minket!

Médiapiac

„Ne nézd hülyének a közönséged” – címlapinterjú Majkával az új Médiapiacban

Melléklet a magyar sorozatokról, interjú a Korhatáros szerelem és A Tanár főszereplőivel, Kovács Patríciával, illetve Nagy Ervinnel. Elemzés a reklámblokkolók működéséről, tényfeltáró cikk az illegális köztéri reklámokról, a hazai zenészek állami támogatásairól. A Majka Majoros Pétert címlapinterjúnkban pedig arról kérdeztük, mennyire építi tudatosan az imidzsét, milyen kompromisszumokat kötött a karrierje érdekében. Megjelent a legfrissebb Médiapiac: csütörtöktől már kapható az újságárusoknál.

„Van bennem egyfajta örök elégedetlenség, ami jó, mert ez visz előre” – beszélt a motivációiról és arról, hogy az „ózdi hősből”, az első ValóVilág szereplőjéből hogyan lett nyakkendős műsorvezető Majka Majoros Péter a Médiapiacnak adott interjújában.

Majkát többek között arról is kérdeztük, hogyan építette fel közösségi médiás brandjét, mire figyel, kinek szól be, és áll-e egy profi stáb mögötte, akiknek több százezeres rajongói táborát köszönheti. Az utóbbi kérdésre szokatlan, meglepő választ adott.

A hétfőn megjelenő Médiapiacban külön mellékletet talál a hazai gyártású sorozatokról. Kovács Patrícia a TV2-n futó Korhatáros szerelem, Nagy Ervin pedig az RTL Klubon rövidesen látható A Tanár forgatási műhelytitkairól adott interjúnk lapunknak.

Az RTL Magyarország kreatív igazgatója, Herman Pierre az utolsó nagy tévés álmáról, a csatorna sorozatkészítési terveiről beszél, de azt is elárulja, milyen mértékben kell kompromisszumokat kötnie az üzleti eredményekért.

Herman Pierre, az RTL Magyarország kreatív igazgatója Fotó: Soós Bertalan

A TV2-csoport programigazgatója – a téma nemzetközileg is ismert szakértője – a latin-amerikai és a török telenovellák fejlődését mutatja be. Az interjúból az is kiderül, hogy Fischer Gábor, az Izaura Tv kitalálója a műfaj egyik legnagyobb sztárját, Gabriela Spanicot személyesen ismeri, még az otthonában is vendégeskedett.

Sixx Varga Attila kisokosa a műfajokat (szappanopera, telenovella, egykamerás-többkamerás sitcom, dramedy, szerializált sorozat) mutatja be, Rényi Ádám pedig az Oltári csajok és a Korhatáros szerelem nőképét elemzi.

A piacvezető sales house vezetőjét, Lukács Csabát az Atmedia tulajdonosi szerkezetében bekövetkezett változásról, a tévés piacon idén várható fejleményekről faggattuk, továbbá arról kérdeztük, miért lépett be az online piacra a kereskedőház.

Lukács Csaba, az Atmedia ügyvezető igazgatója Fotó: Réti Dóra

A nemzetközi szintéren egyre több problémát okoz az online szegmensben hirdetőknek a reklámblokkolók terjedése. Megvizsgáltuk a globális trendeket, megnéztük, mit tervez ezen a téren az idegesítő reklámokat immáron automatikusan szűrő Google, ahogy a IAB Hungary adatait elemezve annak is utána jártunk, hogy idehaza mekkora kiesést okoz a kiadóknak a blokkolók használata.

Miközben az óriásplakátok tulajdonosait folyamatosan vegzálják, újabb és újabb jogszabályok nehezítik a cégek életét, a hatóságok szinte semmit nem tesznek az illegális – hivatalosan „építési hálóként” nyilvántartott – köztéri reklámok ellen. Tényfeltáró cikkünkben annak jártunk utána, kik a haszonélvezői az önkormányzatok, hivatalok nemtörődömségének.

Marketing rovatunkban arról olvashat, mi is az az „okos város”. Technológiai és politikai divathullám, a totális kontroll eszköze vagy érdemi megoldás a fenntarthatóság és a városi életminőség problémáira? Kollégánk, Béres Máté pedig annak járt utána, hogy kik azok a zenészek, akik jelentős állami támogatásokat kapnak a koncertjeik megszervezésére, lemezeik kiadására.

Soltész Péter Fotó: Pamuki Krisztián

Portré rovatunkban pedig a Punnany Massif menedzserét, Soltész Pétert mutatjuk be.

A lapra itt fizethet elő, csütörtöktől pedig megvásárolhatja az Inmedio és a Relay standjain.

Médiapiac

Hitelesebb hírszolgáltatást tervez a Twitter

Megállapodást írt alá a Twitter az Associated Press (AP) és a Reuters hírügynökséggel, hogy azok segítsenek előmozdítani a pontos tájékoztatást a mikroblog- és közösségihálózat-szolgáltató platformján.

Közzétéve:

Pixabay

A Twitter bejelentése szerint közös projektjük kiszélesíti azt a már folyamatban lévő munkát, amely segíthet egyrészt megmagyarázni, hogy egyes témák miért válnak divatossá a Twitteren, másrészt megbízható forrásokból származó információkat, híreket szállítani és leleplezni a félrevezető tájékoztatást.

A hírügynökségek segítségével biztosítható lesz, hogy valós időben elérhetőek legyenek hiteles információk a frissen felmerülő, legfontosabb beszédtémákban. Ez különösen fontos lesz ott, ahol “tényeket vitatnak”, vagy amikor a társaság saját kurátori csapata nem rendelkezik a megfelelő szakértelemmel vagy nincs elég hozzáférése az adott témában készült megbízható jelentésekhez

– közölte a Twitter. A két hírügynökség feladata lesz az is, hogy segítsenek összefüggéseikbe helyezni a széleskörű érdeklődésre számot tartó témákat, köztük azokat, amelyek potenciálisan félretájékoztató információkhoz vezetnek – tették hozzá.

“Ez a munka a küldetésünk lényege” – mondta Tom Januszewski, az AP globális üzleti fejlesztésért felelős alelnöke egy nyilatkozatban. “Az AP régóta szorosan együttműködik a Twitterrel és más platformokkal is, a tényszerű újságírás hatókörének kiterjesztése érdekében” – fűzte hozzá Januszewski.
Hazel Baker, a Reuters felhasználók által generált tartalmak hírgyűjtéséért felelős vezetője kijelentette: “a bizalom, a pontosság és a pártatlanság áll a Reuters mindennapi tevékenységének középpontjában.”
A megállapodásba foglalt partnerség pénzügyi feltételeit a felek nem hozták nyilvánosságra. Az AP és a Reuters a Facebooknak is tényállításokat ellenőrző partnere.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Új kategóriával bővül a Televíziós Újságírók Díja

A napi sorozatokat is díjazzák a Televíziós Újságírók Díja gálaesten. Az idén bevezetett új kategóriával együtt így összesen 12 elismerést adnak át a szeptember 8-án rendezett ünnepélyes díjkiosztón. A díjra esélyesek névsorát egy hét múlva jelentik be a szervezők.

Közzétéve:

2021-ben immár nyolcadik alkalommal adják át a Televíziós Újságírók Díját. A szakma egyik legrangosabb értékmérőjének számító elismerést minden évben a tavalyi év legjobb hazai, szórakoztató műfajú televíziós teljesítményei – műsorok, sorozatok, műsorvezetők, zsűritagok és színészek – kapják.
Idén, a koronavírus járvány miatt a megszokott márciusi időpont helyett szeptember 8-án tartott ünnepélyes gálaesten 12 kategóriában hirdetnek győztest. Újdonság, hogy ezúttal a napi sorozatok legjobbját is díjazzák.

Az elmúlt évek trendje, hogy folyamatosan nő a magyar sorozatok száma, mely mostanában főleg a napi fikciónál mutatkozott meg. Tavaly már 6 napi széria került képernyőre és a következő években is évente legalább ennyi produkció várható ebben a műfajban. Ezért döntöttünk úgy, hogy mostantól külön kategóriát kapnak a napi sorozatok

– mondta Kenderessy Szabolcs, alapító, a SorozatWiki főszerkesztője.

A Televíziós Újságírók Díjának kategóriái: nagyszabású showműsor, vetélkedő, reality, talkshow, sorozat, napi sorozat, zsűritag, női műsorvezető, férfi műsorvezető, színésznő, színész, valamint mellékszereplő.
A díjat a legfontosabb szak- és hírmédiumok vezető újságíróinak szavazatai alapján ítélik oda. Idén a Televíziós Újságírók Díjának grémiumát a 24.hu, a Hír7, az Index, a Kreatív, a Marketing&Media, a Media1, a Médiapiac, az Origo, a SorozatWiki, a Színes RTV, a Telenovella-Epizód magazin, a Telex és a TVR-hét egy-egy újságírója alkotja.

Tovább olvasom

Médiapiac

Hazudott a CNN Tucker Carlson magyarországi vizitjéről

Brian Stelter, a CNN egyik vezető tudósítója szerint Tucker Carlson egy “szélsőjobboldali” konferencián vesz részt.

Közzétéve:

Flickr

Hazudott a CNN Tucker Carlsonról, a Fox News jobboldali amerikai hírcsatorna népszerű műsorvezetőjéről és Magyarországról – szúrta ki Rod Dreher, a The American Conservative magazin szerkesztője. A hazánkat jól ismerő író idézte Brian Stelter, a CNN egyik vezető tudósítójának és műsorvezetőjének Twitter-bejegyzését, amelyben arról panaszkodott, hogy Tucker Carlson egy „szélsőjobboldali” konferencián vesz részt, napokkal azután, hogy találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel – írja a Magyar Nemzet.

“Nézd csak meg a programot! Látsz benne szélsőjobboldali témákat?”

– háborgott cikkében Rod Dreher, belinkelve az ifjúsági konferenciát szervező Mathias Corvinus Collegium angol nyelvű honlapját. Ezután megjegyezte, ő maga is részt vesz majd az eseményen, méghozzá az Orbán Viktor egyik fő kritikusaként számontartott Krekó Péter oldalán.

Igen, így néz ki a Viktátor birodalma: megengedik, hogy Orbán egyik fő bírálója pódiumra lépjen egy ifjúsági fesztiválon, mindenféle megkötés nélkül, hogy miről beszélhet (tudom, mert Péterrel együtt dolgoztuk ki a beszélgetésünket)

– írta.

Minden olvasóját arra buzdította, hogy látogasson el Magyarországra, és győződjön meg a saját szemével, hogy milyen valójában az ország, beszélgessenek a magyar emberekkel.

Nem az édenkertet fogod megtalálni, de egy országot, amely nagyon más, mint amit a médiánk mutatott

– ígérte.

Borítókép: Tucker Carlson

Tovább olvasom