Kövess minket!

Médiapiac

„Ne nézd hülyének a közönséged” – címlapinterjú Majkával az új Médiapiacban

Melléklet a magyar sorozatokról, interjú a Korhatáros szerelem és A Tanár főszereplőivel, Kovács Patríciával, illetve Nagy Ervinnel. Elemzés a reklámblokkolók működéséről, tényfeltáró cikk az illegális köztéri reklámokról, a hazai zenészek állami támogatásairól. A Majka Majoros Pétert címlapinterjúnkban pedig arról kérdeztük, mennyire építi tudatosan az imidzsét, milyen kompromisszumokat kötött a karrierje érdekében. Megjelent a legfrissebb Médiapiac: csütörtöktől már kapható az újságárusoknál.

„Van bennem egyfajta örök elégedetlenség, ami jó, mert ez visz előre” – beszélt a motivációiról és arról, hogy az „ózdi hősből”, az első ValóVilág szereplőjéből hogyan lett nyakkendős műsorvezető Majka Majoros Péter a Médiapiacnak adott interjújában.

Majkát többek között arról is kérdeztük, hogyan építette fel közösségi médiás brandjét, mire figyel, kinek szól be, és áll-e egy profi stáb mögötte, akiknek több százezeres rajongói táborát köszönheti. Az utóbbi kérdésre szokatlan, meglepő választ adott.

A hétfőn megjelenő Médiapiacban külön mellékletet talál a hazai gyártású sorozatokról. Kovács Patrícia a TV2-n futó Korhatáros szerelem, Nagy Ervin pedig az RTL Klubon rövidesen látható A Tanár forgatási műhelytitkairól adott interjúnk lapunknak.

Az RTL Magyarország kreatív igazgatója, Herman Pierre az utolsó nagy tévés álmáról, a csatorna sorozatkészítési terveiről beszél, de azt is elárulja, milyen mértékben kell kompromisszumokat kötnie az üzleti eredményekért.

Herman Pierre, az RTL Magyarország kreatív igazgatója Fotó: Soós Bertalan

A TV2-csoport programigazgatója – a téma nemzetközileg is ismert szakértője – a latin-amerikai és a török telenovellák fejlődését mutatja be. Az interjúból az is kiderül, hogy Fischer Gábor, az Izaura Tv kitalálója a műfaj egyik legnagyobb sztárját, Gabriela Spanicot személyesen ismeri, még az otthonában is vendégeskedett.

Sixx Varga Attila kisokosa a műfajokat (szappanopera, telenovella, egykamerás-többkamerás sitcom, dramedy, szerializált sorozat) mutatja be, Rényi Ádám pedig az Oltári csajok és a Korhatáros szerelem nőképét elemzi.

A piacvezető sales house vezetőjét, Lukács Csabát az Atmedia tulajdonosi szerkezetében bekövetkezett változásról, a tévés piacon idén várható fejleményekről faggattuk, továbbá arról kérdeztük, miért lépett be az online piacra a kereskedőház.

Lukács Csaba, az Atmedia ügyvezető igazgatója Fotó: Réti Dóra

A nemzetközi szintéren egyre több problémát okoz az online szegmensben hirdetőknek a reklámblokkolók terjedése. Megvizsgáltuk a globális trendeket, megnéztük, mit tervez ezen a téren az idegesítő reklámokat immáron automatikusan szűrő Google, ahogy a IAB Hungary adatait elemezve annak is utána jártunk, hogy idehaza mekkora kiesést okoz a kiadóknak a blokkolók használata.

Miközben az óriásplakátok tulajdonosait folyamatosan vegzálják, újabb és újabb jogszabályok nehezítik a cégek életét, a hatóságok szinte semmit nem tesznek az illegális – hivatalosan „építési hálóként” nyilvántartott – köztéri reklámok ellen. Tényfeltáró cikkünkben annak jártunk utána, kik a haszonélvezői az önkormányzatok, hivatalok nemtörődömségének.

Marketing rovatunkban arról olvashat, mi is az az „okos város”. Technológiai és politikai divathullám, a totális kontroll eszköze vagy érdemi megoldás a fenntarthatóság és a városi életminőség problémáira? Kollégánk, Béres Máté pedig annak járt utána, hogy kik azok a zenészek, akik jelentős állami támogatásokat kapnak a koncertjeik megszervezésére, lemezeik kiadására.

Soltész Péter Fotó: Pamuki Krisztián

Portré rovatunkban pedig a Punnany Massif menedzserét, Soltész Pétert mutatjuk be.

A lapra itt fizethet elő, csütörtöktől pedig megvásárolhatja az Inmedio és a Relay standjain.

Médiapiac

Nőtt a DIGI csoport bevétele tavaly

Ehhez leginkább fő piacai, Románia és Spanyolország járult hozzá.

Közzétéve:

A vállalat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tavalyi 1,3 milliárd eurós konszolidált árbevétel 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A társaság előzetes, nem auditált éves pénzügyi eredményei alapján 2020-ban a kiigazított EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 7,5 százalékkal 480 millió euróra nőtt az előző évhez képest.

A tavalyi értékesítési mutatók megerősítették a cég piacvezető helyét, különösen Romániában, Spanyolországban és Magyarországon – közölték.

Az ügyfeleknek nyújtott összes szolgáltatás (jövedelemtermelő egységek – RGU-k) száma 2019. december 31-hez képest 12 százalékkal, 18,1 millióra nőtt.

Vezető helyének megőrzése érdekében a csoport tavaly 371 millió eurót fektetett hálózatfejlesztésre, főként Romániában, Spanyolországban és Magyarországon, megerősítve és bővítve 4G és 5G hálózatát, valamint a száloptikai hálózat további kiépítésére.

Magyarországon a cég 2019-ben kezdte meg a kereskedelmi mobilszolgáltatását, a DIGIMobil az ország 70 százalékán rendelkezik kültéri lefedettséggel, közel 700 településen biztosít hálózati elérhetőséget. Kitértek arra, hogy a szolgáltató az Opensignal nemrégiben megjelent vásárlói elégedettségen alapuló riportjában a 4G elérhetőségi díjat kapott.

Az Opensignal jelentése különböző területeken hasonlította össze a magyarországi mobilszolgáltatókat 2020. októbertől 90 napon át gyűjtött adatok alapján. A 4G elérhetőségi kategória azt az időtartamot mutatja, amíg a felhasználók csatlakoztak a 4G hálózathoz. A DIGIMobil 96,7 százalékot ért el, amivel megnyerte a kategóriát – közölték.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett DIGI Communication N.V. magyarországi leányvállalata. A csoport Magyarországon, Romániában, Spanyolországban és Olaszországban van jelen, a magyar piacon 1998 óta. A DIGI Kft. Magyarország egyik meghatározó távközlési szolgáltatója, jelentős szerepet tölt be másodikként a kábeltelevíziós piacon 29 százalékos, a vezetékes internet szegmensben 24 százalékos piacrésszel, míg a vezetékes telefonszolgáltatásban 23 százalékot ért el az NMHH 2019 év végi adatai alapján.

Tovább olvasom

Médiapiac

Varga Mihály: a magyar jogszabályok biztosítják a sajtószabadságot

A magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát, a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba – írta a holland pénzügyminiszternek Varga Mihály.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Soós Lajos

A tárcavezető csütörtökön a közösségi oldalán osztotta meg azt a levelet, amelyben sajnálatát fejezte ki Wopke Hoekstra nyilatkozata miatt. A holland pénzügyminiszter a De Volkskrant című napilapban azt állította, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát.     

Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek, és a mindennapok gyakorlata is igazolja, hogy a nyilvános vitákban valódi sokszínűség van. Hozzátette, hogy a kormánykritikus médiumok piaci részesedése minden objektív mérés szerint meghaladja az 50 százalékot.

A legolvasottabb hírportálok, a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok többsége erősen bírálja a kormányt, a legnézettebb tévéadó a legkritikusabbak közé tartozik – fogalmazott.     

A pénzügyminiszter a magyar médiahelyzetet áttekintését javasolta, bízva abban, hogy holland kollégája ezután csak hiteles forrásokból fog tájékozódni.

A magyar kormány tisztában van azzal, hogy rendszeresen jelennek meg valótlan állítások a sajtószabadság helyzetéről, márpedig a félreértéseket csak a tények oszlathatják el.

Mindez kívánatos lenne a mostani helyzetben, hiszen az uniós tagállamok előtt álló kihívásokat csak együttműködve, tényeken alapuló véleményalkotással lehet megoldani – olvasható Varga Mihály levelében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Burkolt reklám miatt milliós bírságot kapott a TV2

Rádiós pályázatok kapcsán is hozott döntéseket a Médiatanács.

Közzétéve:

Az NMHH kommunikációs igazgatóság csütörtökön azt közölte az MTI-vel, a TV2 szolgálatója azért kapott 1,2 millió forintos büntetést, mert a Mokka egy októberi adásában a műsort támogató divatüzlet termékeiről olyan részletes információt közölt, hogy ezzel vásárlásra sarkallta a nézőket. Ilyet a törvény csak reklámblokkban engedélyez – tették hozzá.

A rádiós pályázatokról azt írták, a médiatanács eredménytelennek nyilvánította a Berettyóújfalu telephely kisközösségi használatára kiírt rádiós pályázati eljárást, ugyanis a benyújtott pályázati ajánlat érvénytelen volt.

A testület elvégezte a Budapest 98,0 MHz körzeti frekvencia közösségi használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és pályázati nyilvántartásba vette a Match Point Official Kft.-t.

A grémium elfogadta és pénteken teszi közzé honlapján a Szekszárd 104,5 MHz és a Salgótarján 99,3 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Tovább olvasom