Kövess minket!

Médiapiac

Napi: informálni a döntéshozókat

A Napi Gazdaság új ügyvezető igazgatójával, Keresztesi Péterrel beszéltünk a lap jövőjéről.

Keresztesi Péter

A szélesebb közönség számára a Századvég egy közhasznú alapítvány, amely elsősorban kutatással, oktatással, tudományos folyóiratok és könyvek kiadásával foglalkozik. Mi szükség volt egy gazdasági napilap megvásárlására?

A Napi Gazdaság kiadóját nem az alapítvány, hanem a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vásárolta meg, amely egy profitorientált gazdasági vállalkozás. Alapvetően valóban tudományos kutatás és gazdasági kérdéseket érintő szolgáltatás folyik a cégben. A “végtermékek” egy része azonban piaci termék, el kell tudnunk adni. A Gazdaságkutató célja, hogy folyamatosan növelje a piaci árbevételét. Egy nagyjából nullszaldós, de olvasottságát tekintve piacvezető médium érdekes befektetési célpontot jelentett a számára. Ebből a befektetésből az új tulajdonos közép- vagy hosszú távon nyilván nyereséget szeretne majd látni. Egy gazdaságkutató intézet és a legolvasottabb gazdasági napilap találkozásakor bőven vannak szinergiák, amelyekből mindkét oldal profitálhat. Ezen az oldalon van egy komoly tudásbázis, amelyre építeni lehet, és amellyel ki lehet egészíteni a húsz éve működő lapnál meglévő szellemi potenciált. Ami jól működik, abból semmit nem akarunk elvenni, de sok ponton egy modernebb, informatívabb lapot szeretnénk készíteni.

 

A napi.hu portál maradt a CEMP-nél. Nem akarták megvenni?

Az nem volt eladó. A tulajdonos úgy döntött, hogy ez eddigiektől nyilván eltérő tartalommal, de tovább működteti.

 

Ön lett a lap új igazgatója. Mennyire ismeri már a kiadót?

Eddig csupán néhány munkanapot tölthettem a kiadóban, intenzíven folyik az ismerkedés. Az akvizíció kapcsán számos kérdést kell még megismernünk, megoldanunk, át kell tekintenünk a szerződéseket, most ismerkedünk meg közelebbről a szerkesztőséggel. A munkatársakkal együttműködve fogjuk megújítani a lapot, miközben a kiadót is át kell világítani. A tulajdonos szűk határidőt szabott, október végéig el kell készülnünk az új lappal és a Napi Gazdasághoz kapcsolódó új online tartalomszolgáltatással. Az adás-vételkor nagyjából harmincöt főt vettünk át, szerkesztőségi és kiadói körből. Bizonyos területeken átfedések voltak a CEMP-csoporttal, mint például a pénzügy, a kontrolling, ezeket a feladatokat most át kell vennünk.

 

A Napinak jó az olvasottsága, az online piacon viszont nagy a tülekedés. Milyen felfutással számol, hogy a világhálón is érdemi szereplők lehessenek?

A printben valóban nagy az előnyünk a konkurenciával szemben. Az online nagyobb kihívás, ott szeretnénk különlegeset nyújtani az olvasóknak. Ehhez adott a Napi Gazdaságban felhalmozott know-how, a Századvég Gazdaságkutatóban meglévő kutatói háttér, tudásbázis, de igyekszünk majd kihasználni a hazai és külföldi kapcsolatainkat is. Lehetőség szerint exkluzív információkat, mélyebb bepillantást szeretnénk adni mind a print, mind pedig az online olvasóinknak, fontosabb események kapcsán gyorsan reagálunk, megszólaltatjuk a döntéshozókat.

 

Tervezik tovább üzleti lábak kialakítását?

Egyelőre ez is elég nagy falat, nem készülünk a közeljövőben hasonló akvizíciókra.

 

Jó ideje sokan már temetik a nyomtatott sajtót.

A tulajdonos hosszú távon is bízik a nyomtatott termékben. A világban is látunk hasonlót, az Amazon.com tulajdonosa, Jeff Bezos nemrég vette meg a Washington Post napilapot. Ha sikerül printben és az online területen is megerősíteni a pozíciónkat, az jó alap lesz a jövőre nézve.

 

Akik bíznak a sajtó jövőbeni esélyeiben, azok első helyen a hitelességet szokták hangsúlyozni a heterogén, kevésbé megbízható online-nal szemben. Ugyanakkor tudjuk, hogy a Századvég a Fidesz szellemi hátországa. Hogyan tudják a lap hitelességét biztosítani, miközben a tulajdonos elkötelezett a kormánypártnak, és ebből nem is csinál titkot?

Az új tulajdonos elvárása a hitelesség, a szakmai profizmus, az előfizetők és olvasók számának minél gyorsabb növelése. Olyan gazdasági szaklapot szeretnénk fejleszteni, amely egy speciális, a gazdasági élet vezető pozícióiban működő döntéshozói réteget képes ellátni megfelelő mennyiségű és minőségű aktuális információkkal.

Médiapiac

Nőtt a DIGI csoport bevétele tavaly

Ehhez leginkább fő piacai, Románia és Spanyolország járult hozzá.

Közzétéve:

A vállalat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tavalyi 1,3 milliárd eurós konszolidált árbevétel 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A társaság előzetes, nem auditált éves pénzügyi eredményei alapján 2020-ban a kiigazított EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 7,5 százalékkal 480 millió euróra nőtt az előző évhez képest.

A tavalyi értékesítési mutatók megerősítették a cég piacvezető helyét, különösen Romániában, Spanyolországban és Magyarországon – közölték.

Az ügyfeleknek nyújtott összes szolgáltatás (jövedelemtermelő egységek – RGU-k) száma 2019. december 31-hez képest 12 százalékkal, 18,1 millióra nőtt.

Vezető helyének megőrzése érdekében a csoport tavaly 371 millió eurót fektetett hálózatfejlesztésre, főként Romániában, Spanyolországban és Magyarországon, megerősítve és bővítve 4G és 5G hálózatát, valamint a száloptikai hálózat további kiépítésére.

Magyarországon a cég 2019-ben kezdte meg a kereskedelmi mobilszolgáltatását, a DIGIMobil az ország 70 százalékán rendelkezik kültéri lefedettséggel, közel 700 településen biztosít hálózati elérhetőséget. Kitértek arra, hogy a szolgáltató az Opensignal nemrégiben megjelent vásárlói elégedettségen alapuló riportjában a 4G elérhetőségi díjat kapott.

Az Opensignal jelentése különböző területeken hasonlította össze a magyarországi mobilszolgáltatókat 2020. októbertől 90 napon át gyűjtött adatok alapján. A 4G elérhetőségi kategória azt az időtartamot mutatja, amíg a felhasználók csatlakoztak a 4G hálózathoz. A DIGIMobil 96,7 százalékot ért el, amivel megnyerte a kategóriát – közölték.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett DIGI Communication N.V. magyarországi leányvállalata. A csoport Magyarországon, Romániában, Spanyolországban és Olaszországban van jelen, a magyar piacon 1998 óta. A DIGI Kft. Magyarország egyik meghatározó távközlési szolgáltatója, jelentős szerepet tölt be másodikként a kábeltelevíziós piacon 29 százalékos, a vezetékes internet szegmensben 24 százalékos piacrésszel, míg a vezetékes telefonszolgáltatásban 23 százalékot ért el az NMHH 2019 év végi adatai alapján.

Tovább olvasom

Médiapiac

Varga Mihály: a magyar jogszabályok biztosítják a sajtószabadságot

A magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát, a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba – írta a holland pénzügyminiszternek Varga Mihály.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Soós Lajos

A tárcavezető csütörtökön a közösségi oldalán osztotta meg azt a levelet, amelyben sajnálatát fejezte ki Wopke Hoekstra nyilatkozata miatt. A holland pénzügyminiszter a De Volkskrant című napilapban azt állította, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát.     

Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek, és a mindennapok gyakorlata is igazolja, hogy a nyilvános vitákban valódi sokszínűség van. Hozzátette, hogy a kormánykritikus médiumok piaci részesedése minden objektív mérés szerint meghaladja az 50 százalékot.

A legolvasottabb hírportálok, a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok többsége erősen bírálja a kormányt, a legnézettebb tévéadó a legkritikusabbak közé tartozik – fogalmazott.     

A pénzügyminiszter a magyar médiahelyzetet áttekintését javasolta, bízva abban, hogy holland kollégája ezután csak hiteles forrásokból fog tájékozódni.

A magyar kormány tisztában van azzal, hogy rendszeresen jelennek meg valótlan állítások a sajtószabadság helyzetéről, márpedig a félreértéseket csak a tények oszlathatják el.

Mindez kívánatos lenne a mostani helyzetben, hiszen az uniós tagállamok előtt álló kihívásokat csak együttműködve, tényeken alapuló véleményalkotással lehet megoldani – olvasható Varga Mihály levelében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Burkolt reklám miatt milliós bírságot kapott a TV2

Rádiós pályázatok kapcsán is hozott döntéseket a Médiatanács.

Közzétéve:

Az NMHH kommunikációs igazgatóság csütörtökön azt közölte az MTI-vel, a TV2 szolgálatója azért kapott 1,2 millió forintos büntetést, mert a Mokka egy októberi adásában a műsort támogató divatüzlet termékeiről olyan részletes információt közölt, hogy ezzel vásárlásra sarkallta a nézőket. Ilyet a törvény csak reklámblokkban engedélyez – tették hozzá.

A rádiós pályázatokról azt írták, a médiatanács eredménytelennek nyilvánította a Berettyóújfalu telephely kisközösségi használatára kiírt rádiós pályázati eljárást, ugyanis a benyújtott pályázati ajánlat érvénytelen volt.

A testület elvégezte a Budapest 98,0 MHz körzeti frekvencia közösségi használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és pályázati nyilvántartásba vette a Match Point Official Kft.-t.

A grémium elfogadta és pénteken teszi közzé honlapján a Szekszárd 104,5 MHz és a Salgótarján 99,3 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Tovább olvasom