Kövess minket!

Médiapiac

Nagyvállalatok fogtak össze az önkéntesség népszerűsítéséért

Azért hogy növelni tudja a vállalati önkéntes programok elfogadottságát, az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) és a GE további öt nagyvállalattal összefogva, ebben az évben közösen indítja el az ENSZ által is támogatott IMPACT 2030 kezdeményezést Magyarországon, amelynek célja a szervezet fenntartható fejlődési feladatainak támogatása a vállalati önkéntesség eszközrendszerével.

Óvodák kerítését festő felsővezetők, hajléktalanoknak ételt osztó menedzserek, kórházak gyermekosztályait felújító informatikusok, hátrányos helyzetű fiatalokat mentoráló kollégák. Ma már Magyarországon is találkozhatunk a vállalati önkéntesség számos formájával, de az arra rászoruló intézményeknek nyújtott fizikai segítség mellett egyre elterjedtebb a pro bono, más néven tudás alapú önkéntesség is. Ennek keretében a cégek vezetői és szakemberei munkaidejükben pénzügyi, marketing, kommunikációs, vagy éppen digitális szakértelmük és tudásuk átadásával segítenek szociális, egészségügyi és kulturális intézményeket, illetve civil szervezeteket.

Fotó: Szemétszedő önkéntesek

Amellett, hogy lehetővé teszi a támogatott szervezetek infrastruktúrájának és ismereteinek fejlesztését, a vállalati önkéntesség persze a kezdeményező vállalat számára is számtalan előnyt jelent. Segít többek között a munkahelyi légkör javításában, a cég, mint foglalkoztató imázsának erősítésében és a dolgozói elkötelezettség növelésében, valamint a munkatársak megtartásában és szakmai hatékonyságának támogatásában.

Annak érdekében, hogy a vállalati önkéntességet népszerűsítsék és még több cég számára adjanak követendő példát, az ÖKA és a GE együtt indítja el az ENSZ által is támogatott IMPACT 2030 kezdeményezést Magyarországon. A program célja az, hogy a vállalati önkéntesség eszközrendszerével támogassa az ENSZ fenntartható fejlődési céljait, egyebek mellett a klímavédelem, az egészségmegőrzés, a nemek közötti egyenlőség, az oktatás, az éhezés ellenni küzdelem, élővizeink megóvása és a környezetvédelem terén.

Az idei évben, az IMPACT 2030 keretében a vállalati önkéntesség iránt régóta elkötelezett vállalatok fogtak össze. A kezdeményezést egy vállalati vezetőkből álló tiszteletbeli vezetőség is támogatja, melynek tagjai Blaskó Nikolett az ACG Reklámügynökség alapító-ügyvezetője, Eölyüs Endre a MasterCard Magyarország ügyvezető igazgatója, Fogarasi Norbert a Morgan Stanley Magyarország ügyvezető igazgatója (felkérés alatt), Thomas Straumits az MSD Magyarország ügyvezető igazgatója és Pogány Éda a Coca Cola HBC külső kommunikációs igazgatója, elnöke pedig Joerg Bauer a GE Magyarország elnöke.

Az IMPACT 2030 az ÖKA Vállalati Önkéntes Közössége keretében kerül megvalósításra. A közösség a vállalati önkéntességet többek között sikeres hazai és nemzetközi önkéntes programok bemutatásával, a vállalati közösségek létrehozására vonatkozó tapasztalatok átadásával, az önkéntes programok hatását és előnyeit bemutató edukációs tevékenységgel fogja népszerűsíteni.

„A GE elkötelezett az önkéntesség iránt; vállalatunknak alapvető fontosságú, hogy aktívan részt vegyen azon közösségek fejlődésében, ahol jelen van. Az elmúlt év során Magyarországon a pro-bono, tudás alapú önkéntességre is kezdtünk összpontosítani és támogattuk a jótékonysági és más önkéntes szervezeteket annak érdekében, hogy céljaikat hatékonyabban elérjék. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy részesei lehetünk az ENSZ globális IMPACT 2030 kezdeményezésnek Magyarországon. Ez egy kiváló lehetőség minden résztvevő vezető és vállalat számára arra, hogy a vállalati önkéntességét az IMPACT 2030 kezdeményezés, mint ernyőszervezet egy magasabb szintre emelje. Az IMPACT 2030 csapat célja, hogy a vállalati önkéntességgel kapcsolatos célkitűzések megvalósítását segítse és szolgálja. Személy szerint nagy örömmel fogadtam el a vezetőség felkérését, hogy a kezdeményezés tiszteletbeli elnöki pozícióját elsőként betöltsem”.

– nyilatkozta Joerg Bauer

 

„Hiszünk a tudásmegosztás erejében és abban, hogy ezzel nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a helyi közösségek és civil szervezetek hatékonyabban tudják végezni saját alaptevékenységüket. Az IMPACT 2030 hazai képviselőjeként szeretnénk a nagyvállalati összefogást új szintre emelni és ezáltal tovább segíteni a vállalati önkéntesség hazai fejlődését. A vállalati önkéntes programok jók a támogatottaknak, jók a vállalatoknak és a munkavállalóknak is, ezért célunk az, hogy az önkéntesség kultúráját és gyakorlatát az ENSZ fenntarthatósági céljaival összhangban erősítsük, jó példák hazai bemutatásával”

– mondta el F. Tóth András, az Önkéntes Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Médiapiac

A közmédia is a kommunizmus áldozataira emlékezik

A történelem egyik legsötétebb korszakának eseményeit a közmédia több csatornája felidézi: műsorokkal, filmekkel és aktuális történések feldolgozásával.

Közzétéve:

Fortepan / ETH Zürich

A közmédia számos csatornáján megemlékeznek a kommunizmus áldozatairól – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA)a kommunizmus áldozatainak emléknapján.

Immár húsz éve ezen a napon “figyelmeztetőként és emlékeztetőként tekintünk vissza a korszak történéseire és emlékezünk a világszerte százmilliónál is több áldozatra”

– írták a közleményben.

A Duna Televízió csütörtökön este a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából 20.30-tól tűzi műsorára A színésznőt, az 1960-as években játszódó izgalmas filmdrámában az igaz szerelem és a hatalmi érdekek ütköznek egymással. Az M5 csatorna kulturális csatornán 20.55-kor kerül adásba az Örök tél, egy történelmi játékfilm, amely hitelesen mutatja be a kényszermunkára elvitt százezernyi magyar történetét.

A Kossuth rádión 21.30-tól a Nagyok című műsorban a kommunista évtizedek jellegzetes alakjával, a rendszerellenes tüntetéseken szilárd elvi alapokon tiltakozó, sok éves börtönbüntetést, a börtönben számos éhségsztrájkot vállaló, többször elektrosokkal megkínzott Pákh Tibor jogásszal készült beszélgetés hangzik el.

A Duna Televízión, a Duna World-ön, az M5-ön és a Kossuth rádión több műsorban is megemlékeznek a kommunizmus áldozatairól, egész nap érdemes tehát figyelemmel követni a közmédia csatornáit – tudatta az MTVA.

Borítókép: József körút a Corvin (Kisfaludy) köznél. Harcképtelenné tett T-34/85 harckocsi. Szemben a Práter utca – Nap utca – Baross utca közötti házsor

Tovább olvasom

Médiapiac

Kanada és Ausztrália összefog a techcégek ellen

A két ország vezetői megegyeztek a techóriások megregulázásnak koordinálásában.

Közzétéve:

A Reuters jelentése szerint Justin Trudeau kanadai és Scott Morrison ausztrál miniszterelnök kedden egy telefonbeszélgetés során megegyeztek arról, hogy mostantól együttműködnek abban, hogy rákényszerítsék a techcégeket – köztük a Facebookot is – arra, hogy fizessenek az átvett hírekért.

A kormányfő az ottawai jelentés szerint „megegyezett, hogy fogják a koordináltan fognak cselekedni annak érdekében, hogy a techóriások bevételei egyenlőbb arányban legyen megosztva az alkotók és a médiumok között”.

Mint a Mandiner korábban megírta, Ausztrália az elmúlt héten bevezetett egy új médiakódexet, amely rákényszerítené a Googlet és a Facebookot arra, hogy fizessen az ausztrál médiumoktól átvett hírekért.

Erre a Facebook úgy reagált, hogy letiltotta az országban a hírek megoszthatóságát és befagyasztott több kormányzati, illetve hatósági fiókot is. Scott Morrison akkor figyelmeztetett, hogy amit ma Ausztrália megtesz, abban több ország is követni fogja – írja a Mandiner.

Tovább olvasom

Médiapiac

Háborút kezdett a baloldal a jobboldali sajtó ellen

A Newsmax, a Fox News és a One America News Network csatornák sugárzásának beszüntetésére szólította fel két demokrata képviselő a televíziós műsorszolgáltatókat, mert szerintük álhíreket terjesztenek.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Még mindig a Capitolium ostroma a téma az Egyesült Államokban, de nem csak Donald Trump szerepét vizsgálja a tragikus események kapcsán a szenátus. A demokraták a republikánusokat támogató médiát támadják.

Anna Eshoo és Jerry McNerney demokrata képviselők nyílt levelükben arra szólították fel a televíziós műsorszolgáltatókat, hogy vegyék ki programkínálatukból a Newsmax, a Fox News és a One Amerika News Network csatornákat, mert szerintük a Capitolium ostrománál támogatták a randalírozókat.

A Newsmax úgy reagált, a demokraták a szabad véleménynyilvánítás jogától akarják megfosztani a republikánusokat.

A Donald Trump mögött álló Newsmax televízió több műsora is foglalkozott a témával, az American Agenda például összeszedte, hogy műsorvezetőik már a Capitolium elleni támadás alatt elítélték a behatolókat.

Felháborítónak tartom a Capitoliumnál készült felvételeket, amelyeket láttam ma délután. Az erőszaknak nincs helye a társadalmunkban.

A közvagyon elpusztítása elfogadhatatlan, ez a rendfenntartó erők semmibevétele.

Ez nem amerikai viselkedés! Ezt nem tehetjük!

Ennél jobbak vagyunk, ezt el kell ítélni! Elítéljük az erőszakot. Elítéljük. Rendben?

Azokat, akik illegális dolgokat tettek, le kell tartóztatni!

Egy kisebb csoport, a hatalmas tömegből szerdán túl messzire ment. A Newsmax elítéli őket

– hangzottak el az alábbi mondatok az amerikai hírcsatorna több műsorában is, majd jogászokat, társadalomtudósokat, civil szakembereket szólaltattak meg, akik mind felemelték szavukat a sajtószabadság védelmében – hangzott el a Hír TV műsorában.

Mindezek ellenére kezdeményezték a demokrata képviselők a csatorna kivételét a televíziós műsorszolgáltatók kínálatából.

Tovább olvasom