Kövess minket!

Médiapiac

Nagyköveteket nevezett ki az MPRSZ

Három külföldön élő közismert pr-szakembert nevezett ki szakmai nagykövetnek a Magyar PR Szövetség, akik a hazai szakmát is ellátják információval.

Barát Tamás (New York), Szondi György (Leeds) és Sztaniszláv András (Bristol) feladata, hogy az országukban székelő nemzetközi szakmai szervezetekkel egyfajta összekötőként felvegyék a kapcsolatot és képviseljék az MPRSZ-t, illetve az MPRSZ számára szakmai kérdésekben információt nyújtsanak, azaz az adott országban fellelhető szakmai információt a magyarországi szakemberek számára elérhetővé tegyék.

A nagykövetek kinevezése a Magyar PR Szövetség új elnöksége által elfogadott munkaprogramban is szerepel, a májusi közgyűlés erre megadta felhatalmazást. Az első körben felkért három szakember mellett a jövőben lesz lehetőség újabb szakemberek bevonására is.

„Az elnökség célja az volt, hogy elismerjünk és együttműködésre kérjünk olyan külföldön élő kommunikációs szakembereket, akik nemcsak Magyarországon, de más országban is ismertek és elismertek szakmai munkájuk alapján. Olyan emberekről van szó, akik részéről megtiszteltetés, hogy képviselik az MPRSZ-t, és akiktől mind a jelen, mind a jövő szakemberei sokat tanulhatnak. Bízom benne, hogy idővel még több szakembert kérhetünk fel nagykövetnek” – mondta Lakatos Zsófia, a Magyar PR Szövetség elnöke.

A nagykövetek félévente számolnak be az MPRSZ érdekében végzett tevékenységükről.

Barát Tamás nyugalmazott főiskolai tanár. Több mint negyven éves szakmai gyakorlattal rendelkezik a szervezeti kommunikáció, a public relations, illetve a nyomtatott és az elektronikus sajtó területén. Dolgozott menedzsment-, kommunikációs-, public relations tanácsadóként, illetve vállalati kommunikációs vezetőként, valamint újságíróként, illetve főiskolai tanárként is. Főszerkesztője a CCO Magazinnak, a kommunikációs szakemberek lapjának. A Magyar Public Relations Szövetség alapító és örökös tagja, az MPRSZ többször újraválasztott főtitkára, illetve alelnöke. Korábban a Nemzetközi Public Relations Szövetség (IPRA) Magyar Tagozata elnöke, az IPRA világtanácsa, az IPRA szakmafejlesztési bizottsága és az IPRA GWA zsűri tagja volt. Ezt követően a CERP, az Európai Public Relations Konföderáció Európa Tanácsa tagja, majd a szervezet főtitkára, később alelnöke volt. Egyik alapítója az Európai Public Relations Oktatók és Kutatók Szövetségének (EUPRERA) és a GA szervezetnek. Társult tagja a Brit Királyi Public Relations Intézetnek. Tiszteletbeli tagja az Ukrán és az Orosz Public Relations Szövetségnek. Korábban a MÚOSZ Kommunikációs és Public Relations Szakosztályának elnöke, a MÚOSZ Választmány, majd az Etikai Bizottság tagja volt. Jelenleg a MÚOSZ EB elnöke. Több mint százötven publikáció, köztük tizenhét szakkönyv, jegyzet fűződik a nevéhez. Főszerkesztője volt az első hazai iparági kódexnek, a Gyógyszer Kommunikáció Etikai Kódexének. Szerzője a public relations munkatárs képzés szakmai és vizsgakövetelményi előírásainak, valamint a CERP európai e-pr ajánlásának, illetve CERP által ajánlott public relations meghatározásnak.

Dr. Szondi György 2003 óta él Angliában, ahol a Leeds Business School – Európa legnagyobb és legnevesebb PR tanszékének – docense. Rendszeresen tart stratégiai kommunikációs, kríziskommunikációs, hírnévmenedzselési tréningeket és előadásokat Londonban, Brüsszelben és számos kelet-európai fővárosban vállalatok és kormányzati szervezetek részére. Számos európai egyetem vendégelőadója. Szakterülete többek között a nemzetközi PR, a PR elméletének és gyakorlatának kulturális sajátosságai, a kockázat- és kríziskommunikáció, a PR értékelése, valamint a PR fejlődése és története Magyarországon és Kelet-Európában. E területeken számos könyvfejezetet, cikket és tanulmányt publikált angolul és magyarul, de jelentek meg cikkei osztrák, lengyel és észt szakfolyóiratokban is. Szakmai tapasztalatait a Hill and Knowlton budapesti és londoni irodájában szerezte, és az oktatás mellett PR szakértőként is dolgozik különböző angol es nemzetközi kommunikációs projektben és kutatásokban. Egyetemi tanulmányait Nagy-Britanniában és Ausztriában végezte, doktori (Ph.D.) fokozatát a Salzburgi Egyetemen szerezte meg.

Sztaniszláv András stratégiai kommunikációs tanácsadással foglalkozik több mint 10 éve. A PersonaR Kommunikációs Tanácsadó Kft. vezető tanácsadója, számos nagyvállalat és civil szervezet munkáját támogatja vállalati kommunikációs területen. 2013 óta Angliában él, így magyar ügyfelei mellett immár angol megbízásokon is dolgozik. 2014-ben a Bristol’s BIG Green Week (Nagy-Britannia legnagyobb, fenntarthatósági témákkal foglalkozó városi fesztiválja) PR-vezetője volt. Feladata a helyi, országos és nemzetközi médiával való kapcsolattartás mellett a támogatókkal történő együttműködés. 2015-ben Bristol lesz Európa Zöld Fővárosa (az Európai Unió hivatalos elismerésre a fenntarthatóságot leginkább felmutató városoknak), így jelenleg az ehhez kapcsolódó programok szervezésében, kommunikációjában vesz részt. Aktív kapcsolatot ápol Londonban működő cégekkel és szervezetekkel, részt vesz kommunikációs projektekben.

Médiapiac

Nőtt a DIGI csoport bevétele tavaly

Ehhez leginkább fő piacai, Románia és Spanyolország járult hozzá.

Közzétéve:

A vállalat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tavalyi 1,3 milliárd eurós konszolidált árbevétel 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A társaság előzetes, nem auditált éves pénzügyi eredményei alapján 2020-ban a kiigazított EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 7,5 százalékkal 480 millió euróra nőtt az előző évhez képest.

A tavalyi értékesítési mutatók megerősítették a cég piacvezető helyét, különösen Romániában, Spanyolországban és Magyarországon – közölték.

Az ügyfeleknek nyújtott összes szolgáltatás (jövedelemtermelő egységek – RGU-k) száma 2019. december 31-hez képest 12 százalékkal, 18,1 millióra nőtt.

Vezető helyének megőrzése érdekében a csoport tavaly 371 millió eurót fektetett hálózatfejlesztésre, főként Romániában, Spanyolországban és Magyarországon, megerősítve és bővítve 4G és 5G hálózatát, valamint a száloptikai hálózat további kiépítésére.

Magyarországon a cég 2019-ben kezdte meg a kereskedelmi mobilszolgáltatását, a DIGIMobil az ország 70 százalékán rendelkezik kültéri lefedettséggel, közel 700 településen biztosít hálózati elérhetőséget. Kitértek arra, hogy a szolgáltató az Opensignal nemrégiben megjelent vásárlói elégedettségen alapuló riportjában a 4G elérhetőségi díjat kapott.

Az Opensignal jelentése különböző területeken hasonlította össze a magyarországi mobilszolgáltatókat 2020. októbertől 90 napon át gyűjtött adatok alapján. A 4G elérhetőségi kategória azt az időtartamot mutatja, amíg a felhasználók csatlakoztak a 4G hálózathoz. A DIGIMobil 96,7 százalékot ért el, amivel megnyerte a kategóriát – közölték.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett DIGI Communication N.V. magyarországi leányvállalata. A csoport Magyarországon, Romániában, Spanyolországban és Olaszországban van jelen, a magyar piacon 1998 óta. A DIGI Kft. Magyarország egyik meghatározó távközlési szolgáltatója, jelentős szerepet tölt be másodikként a kábeltelevíziós piacon 29 százalékos, a vezetékes internet szegmensben 24 százalékos piacrésszel, míg a vezetékes telefonszolgáltatásban 23 százalékot ért el az NMHH 2019 év végi adatai alapján.

Tovább olvasom

Médiapiac

Varga Mihály: a magyar jogszabályok biztosítják a sajtószabadságot

A magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát, a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba – írta a holland pénzügyminiszternek Varga Mihály.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Soós Lajos

A tárcavezető csütörtökön a közösségi oldalán osztotta meg azt a levelet, amelyben sajnálatát fejezte ki Wopke Hoekstra nyilatkozata miatt. A holland pénzügyminiszter a De Volkskrant című napilapban azt állította, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát.     

Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek, és a mindennapok gyakorlata is igazolja, hogy a nyilvános vitákban valódi sokszínűség van. Hozzátette, hogy a kormánykritikus médiumok piaci részesedése minden objektív mérés szerint meghaladja az 50 százalékot.

A legolvasottabb hírportálok, a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok többsége erősen bírálja a kormányt, a legnézettebb tévéadó a legkritikusabbak közé tartozik – fogalmazott.     

A pénzügyminiszter a magyar médiahelyzetet áttekintését javasolta, bízva abban, hogy holland kollégája ezután csak hiteles forrásokból fog tájékozódni.

A magyar kormány tisztában van azzal, hogy rendszeresen jelennek meg valótlan állítások a sajtószabadság helyzetéről, márpedig a félreértéseket csak a tények oszlathatják el.

Mindez kívánatos lenne a mostani helyzetben, hiszen az uniós tagállamok előtt álló kihívásokat csak együttműködve, tényeken alapuló véleményalkotással lehet megoldani – olvasható Varga Mihály levelében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Burkolt reklám miatt milliós bírságot kapott a TV2

Rádiós pályázatok kapcsán is hozott döntéseket a Médiatanács.

Közzétéve:

Az NMHH kommunikációs igazgatóság csütörtökön azt közölte az MTI-vel, a TV2 szolgálatója azért kapott 1,2 millió forintos büntetést, mert a Mokka egy októberi adásában a műsort támogató divatüzlet termékeiről olyan részletes információt közölt, hogy ezzel vásárlásra sarkallta a nézőket. Ilyet a törvény csak reklámblokkban engedélyez – tették hozzá.

A rádiós pályázatokról azt írták, a médiatanács eredménytelennek nyilvánította a Berettyóújfalu telephely kisközösségi használatára kiírt rádiós pályázati eljárást, ugyanis a benyújtott pályázati ajánlat érvénytelen volt.

A testület elvégezte a Budapest 98,0 MHz körzeti frekvencia közösségi használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és pályázati nyilvántartásba vette a Match Point Official Kft.-t.

A grémium elfogadta és pénteken teszi közzé honlapján a Szekszárd 104,5 MHz és a Salgótarján 99,3 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Tovább olvasom