Kövess minket!

Médiapiac

Mobile first

Ember legyen a talpán, aki a digitális tartalom megjelenítése terén a sokasodó platformok és eszközök sűrűjében képes ma megmondani, melyek fognak erősödni és elhalálozni a következő két-három évben. Kellemetlen, ha a hosszú évek óta épített online márka egyes eszközökön élvezhető, másokon viszont olvashatatlan. Válaszért kiált a kérdés: mely eszközökre fókuszáljon a márka(menedzser), hogyan oldja ezt meg fejlesztési szempontból, és vajon a legolcsóbb megoldás lesz-e a legjobb? Addig nyújtózkodj, amíg a responsive web designod ér, tartja Kolozsi István webergonómus, UX-er legújabb mondása.

Kolozsi István

(Az interjú első alkalommal a május-júniusi Médiapiacban jelent meg.)

Mindenkinek mobilra kell-e mennie?

Ez nem kérdés. A mobil kötelező, egyértelműen a jövőt jelenti, ma már minden oldal esetében meghaladja a 2 százalékot a mobilról történő böngészés aránya. A mobilfejlesztést nem szabad külön befektetésként kezelni, amely rövid vagy középtávon biztosan megtérül, inkább a portfólió bővítéseként kell rá tekinteni. Aki most nem lép be erre a területre, később veszíteni fog, és mikor rádöbben erre a tényre, nagyon bánni fogja.

 

Melyik irány – mobilverzió a webes oldalból, responsive web design (RWD), mobilalkalmazás – milyen területen fontos?

A felhasználók nagyobb hányada linkeken – közösségi média, hírlevél, kereső stb. – keresztül érkezik az oldalra mobileszköze segítségével, ezért a mobilra optimalizált weboldal kötelező. Az applikációk fejlesztése nagyon költséges, éppen ezért meg kell gondolni, milyen céllal készülnek. Alapvetően a már meglévő és a márkához kötődő felhasználók számára érdemes fejleszteni – hacsaknem egy különleges startupról beszélünk – olyan alkalmazást, amely kihasználja a mobileszköz funkcióit, és további lehetőségeket nyújt.

 

Melyik technológia mennyire segíti a keresőből érkező forgalom megtartását vagy növelését? Mi a teendő, ha a tartalomnak van normál webes és egy nagyon hasonló, mobilwebes verziója is?

Sokan úgy gondolják, hogy a responsive web design a megoldás a mobilos tartalmak keresőoptimalizálására (SEO). Jelenleg viták folynak a témában, és nincs egyértelmű álláspont. A Microsoft Bing keresője egyetlen URL használatát javasolja (azaz ne legyen külön m.domain.hu), míg a Google tavaly decemberben jelentette be, hogy külön botokkal indexeli a feature- és az okostelefonokra optimalizált tartalmakat. Az egyetlen webcím alkalmazása (például responsive web design esetében) kimondottan előnyös SEO-szempontból, nem “osztódnak szét” ugyanis a linkek, nem kell új URL-ekkel foglalkozni, és a linképítés is könnyebb.

Ellenben a mobilos keresési, böngészési szokások eltérőek a desktopoknál érvényesülőknél, ezért érdekes lehet külön kulcsszavakkal, tartalommal próbálkozni. A Google bevezette az úgynevezett Skip Redirect/Old Possum megoldást, amely arra szolgál, hogy ha átirányítás történik mobil eszköz észlelése esetén, akkor a mobilos indexbe a mobil URL-je mentődik el, így mobil eszközről keresve már a mobilos URL-t jeleníti meg a találati listában, kiküszöbölve az átirányítást. Ha külön mobilos tartalmunk és oldalunk van, akkor érdemes belső URL-struktúrát használni (például index.hu/mobil) és nem külön subdomaint (m.index.hu).

 

Milyenek az eddigi tapasztalatok a responsive designnal kapcsolatban? Mennyi esélyt látsz az elterjedésére, és mely termékeknél?

Egyelőre nehéz a megvalósítása, főként a régebbi Internet Explorerek miatt. Minden modern böngészőben megoldható, az Internet Explorer esetében annak 7-es verziójától lehetséges, de csak nagy szenvedések és trükközések árán. Igazából ott érdemes foglalkozni vele, ahol minimum IE8 a követelmény.

RWD esetén fontos, hogy új szemlélettel kell a tartalomhoz – és így a tervezéshez – közelíteni, ami a tapasztalatom szerint nagyon nehezen átvihető az ügyfeleknél. Ennek a legfőbb oka, hogy a lehető legjobban lecsupaszított tartalomra kell őket „rávenni” (mobile first tervezési paradigma).

Ha viszont az IE7–8 eltűnik a piacról, és már az IE9–10 lesz az uralkodó, pillanatok alatt el fog terjedni. Ezt nagyjából egy-másfél évre teszem Magyarországon. Ez alatt az idő alatt a mobilos böngészés is hatalmasat fog előrelépni. A meglévő oldalak már elavultak lesznek, és újra kell őket tervezni, fejleszteni. Ha az újratervezés lépcsőjéhez jut majd az ügyfél, érdemes lesz ezt az utat választania.

Az RWD véleményem szerint nem alkalmas mindenféle oldalhoz. Főként online újságok, blogok, brand site-ok, eseményoldalak (például konferencia) fejlesztésekor célszerű élni vele, persze ezeknél sem minden esetben. E-kereskedelmi oldalak esetében a használata nem célszerű, mert a mobilon való megjelenítés jelentősen eltér a desktopváltozattól, illetve a gyors letöltés is különösen fontos a minél nagyobb konverzió elérése érdekében. E-commerce site-ok esetén tehát a szeparált megoldást javaslom. Az RWD nagyon hasznos és költséghatékony technológia, de ha a felhasználói élményt tekintjük, akkor nyilvánvalóan a külön platformokra tervezett és fejlesztett oldalak a megfelelőek, igazából a költségvetés és a felhasználóink szokásai döntik el, melyik úton kell haladni.

Mely irányokat érdemes egy, a magyarhoz hasonló kis piacon feszegetni?

A meglévő oldalaknál egyértelműen a szeparált mobilweb a nyerő, viszont ha éppen a teljes megújulás a cél, vagy új projekt indul, akkor érdemes elgondolkodni a responsive web design technológia alkalmazásán.

 

Látsz egyértelműen győztes irányt a következő éveket tekintve? Azaz az m.domain.hu, a responsive design vagy az applikáció bejöhet-e egyértelmű befutóként bármelyik kategóriában?

Nem. Abban viszont biztos vagyok, hogy az appok kora le fog járni, az alkalmazások meg fognak maradni a közösségi médiának és a játékoknak. A HTML5 terjedésével és az eszközök hihetetlen sebességnövekedésével a HTML5-appok és a mobilra optimalizált web kora következik majd. Az alkalmazások több operációs rendszerre – most már három szereplőről beszélünk (iOS, Android, Windows Phone7-8), de számuk még lesz több is – való fejlesztése nehéz és költséges, és frissíthetőségük, javíthatóságuk miatt ez az út hosszú távon nem lesz járható.

—————————

Mi a különbség?

Responsive web design (RWD) alkalmazása esetén a böngészőben megnyitott oldalak a képernyő méretéhez illeszkednek, így a weboldal “elrendezése” más és más lesz laptopon, okostelefonon és táblagépen nézve. A különböző megjelenítéshez persze olyan szerkezetű oldal szükséges, amely alkalmas arra, hogy a képernyőmérettől függően átrendeződjön. Jó példa erre a www.sony.com: nyissuk meg az oldalt számítógépünkön, és a teljes képernyő méretű böngészőablakot húzzuk össze felére, harmadára – látható lesz, ahogy átstrukturálódik az oldal menet közben.

Mobilwebes verzió alkalmazása esetén (például m.index.hu) a weboldalból készül egy mobilos változat, amely az eredeti oldal sokkal egyszerűbb, kis képernyőhöz kialakított variánsa. Ezáltal könnyebben olvasható, ugyanakkor külön fejlesztést igényel, így ha az eredeti weboldal módosul, a mobilváltozat átalakítása is külön feladatot igényelhet.

A mobilalkalmazás általában a legköltségesebb megoldás, hiszen minél általánosabb márkáról van szó, annál több operációs rendszerre kell fejlesztenie, hogy a lehető legnagyobb közönséget érhesse el. Az is fontos szempont, hogy applikációt akkor érdemes fejleszteni, ha az az okostelefon lehetőségeit valóban kihasználja. Ilyen például a helymeghatározás alapján kiszolgált tartalom, a mobil képernyőjén keresztüli értesítés (push notification) vagy a mobil eszköz kamerájának használata.

 

Jó példák responsive web designra

Médiapiac

A közmédia is a kommunizmus áldozataira emlékezik

A történelem egyik legsötétebb korszakának eseményeit a közmédia több csatornája felidézi: műsorokkal, filmekkel és aktuális történések feldolgozásával.

Közzétéve:

Fortepan / ETH Zürich

A közmédia számos csatornáján megemlékeznek a kommunizmus áldozatairól – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA)a kommunizmus áldozatainak emléknapján.

Immár húsz éve ezen a napon “figyelmeztetőként és emlékeztetőként tekintünk vissza a korszak történéseire és emlékezünk a világszerte százmilliónál is több áldozatra”

– írták a közleményben.

A Duna Televízió csütörtökön este a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából 20.30-tól tűzi műsorára A színésznőt, az 1960-as években játszódó izgalmas filmdrámában az igaz szerelem és a hatalmi érdekek ütköznek egymással. Az M5 csatorna kulturális csatornán 20.55-kor kerül adásba az Örök tél, egy történelmi játékfilm, amely hitelesen mutatja be a kényszermunkára elvitt százezernyi magyar történetét.

A Kossuth rádión 21.30-tól a Nagyok című műsorban a kommunista évtizedek jellegzetes alakjával, a rendszerellenes tüntetéseken szilárd elvi alapokon tiltakozó, sok éves börtönbüntetést, a börtönben számos éhségsztrájkot vállaló, többször elektrosokkal megkínzott Pákh Tibor jogásszal készült beszélgetés hangzik el.

A Duna Televízión, a Duna World-ön, az M5-ön és a Kossuth rádión több műsorban is megemlékeznek a kommunizmus áldozatairól, egész nap érdemes tehát figyelemmel követni a közmédia csatornáit – tudatta az MTVA.

Borítókép: József körút a Corvin (Kisfaludy) köznél. Harcképtelenné tett T-34/85 harckocsi. Szemben a Práter utca – Nap utca – Baross utca közötti házsor

Tovább olvasom

Médiapiac

Kanada és Ausztrália összefog a techcégek ellen

A két ország vezetői megegyeztek a techóriások megregulázásnak koordinálásában.

Közzétéve:

A Reuters jelentése szerint Justin Trudeau kanadai és Scott Morrison ausztrál miniszterelnök kedden egy telefonbeszélgetés során megegyeztek arról, hogy mostantól együttműködnek abban, hogy rákényszerítsék a techcégeket – köztük a Facebookot is – arra, hogy fizessenek az átvett hírekért.

A kormányfő az ottawai jelentés szerint „megegyezett, hogy fogják a koordináltan fognak cselekedni annak érdekében, hogy a techóriások bevételei egyenlőbb arányban legyen megosztva az alkotók és a médiumok között”.

Mint a Mandiner korábban megírta, Ausztrália az elmúlt héten bevezetett egy új médiakódexet, amely rákényszerítené a Googlet és a Facebookot arra, hogy fizessen az ausztrál médiumoktól átvett hírekért.

Erre a Facebook úgy reagált, hogy letiltotta az országban a hírek megoszthatóságát és befagyasztott több kormányzati, illetve hatósági fiókot is. Scott Morrison akkor figyelmeztetett, hogy amit ma Ausztrália megtesz, abban több ország is követni fogja – írja a Mandiner.

Tovább olvasom

Médiapiac

Háborút kezdett a baloldal a jobboldali sajtó ellen

A Newsmax, a Fox News és a One America News Network csatornák sugárzásának beszüntetésére szólította fel két demokrata képviselő a televíziós műsorszolgáltatókat, mert szerintük álhíreket terjesztenek.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Még mindig a Capitolium ostroma a téma az Egyesült Államokban, de nem csak Donald Trump szerepét vizsgálja a tragikus események kapcsán a szenátus. A demokraták a republikánusokat támogató médiát támadják.

Anna Eshoo és Jerry McNerney demokrata képviselők nyílt levelükben arra szólították fel a televíziós műsorszolgáltatókat, hogy vegyék ki programkínálatukból a Newsmax, a Fox News és a One Amerika News Network csatornákat, mert szerintük a Capitolium ostrománál támogatták a randalírozókat.

A Newsmax úgy reagált, a demokraták a szabad véleménynyilvánítás jogától akarják megfosztani a republikánusokat.

A Donald Trump mögött álló Newsmax televízió több műsora is foglalkozott a témával, az American Agenda például összeszedte, hogy műsorvezetőik már a Capitolium elleni támadás alatt elítélték a behatolókat.

Felháborítónak tartom a Capitoliumnál készült felvételeket, amelyeket láttam ma délután. Az erőszaknak nincs helye a társadalmunkban.

A közvagyon elpusztítása elfogadhatatlan, ez a rendfenntartó erők semmibevétele.

Ez nem amerikai viselkedés! Ezt nem tehetjük!

Ennél jobbak vagyunk, ezt el kell ítélni! Elítéljük az erőszakot. Elítéljük. Rendben?

Azokat, akik illegális dolgokat tettek, le kell tartóztatni!

Egy kisebb csoport, a hatalmas tömegből szerdán túl messzire ment. A Newsmax elítéli őket

– hangzottak el az alábbi mondatok az amerikai hírcsatorna több műsorában is, majd jogászokat, társadalomtudósokat, civil szakembereket szólaltattak meg, akik mind felemelték szavukat a sajtószabadság védelmében – hangzott el a Hír TV műsorában.

Mindezek ellenére kezdeményezték a demokrata képviselők a csatorna kivételét a televíziós műsorszolgáltatók kínálatából.

Tovább olvasom