Kövess minket!

Médiapiac

Mit hozott a köztévének az olimpia?

A nyitóesemény volt a legnézettebb az m1-en, de nemcsak a pályán, hanem nézettségben is sokat hozott Gyurta Dániel, Berki Krisztián vagy Pars Krisztián. Az átlagos tévénézésre fordított idő mind az m1-en, mind az m2-n megugrott a játékok alatt – derül ki az Initiative elemzéséből. Azóta visszatért a nézettségi verseny a rendes kerékvágásba.

Nemcsak a sportolók és a sportszeretők, hanem a közmédia is nagyon várta a július 27-i olimpiai megnyitót, mivel nagy nézettség-javulást várhatott tőle. Ezt a várakozást aztán a számok igazolták is. Miközben a jelentősebb sportesemények előtt az m1 közönségaránya 5% körül alakult, a megnyitó már 38,1 százalékos közönségaránnyal futott a kereskedelmi korosztályban.

A sok napközbeni eseményt és a munkaidővel való ütközést tekintve nem meglepő, hogy a legnagyobb arányban 60 évesnél idősebbeket találunk a nézők között (40%), a 18-49 évesek a nézők 37 százalékát tették ki. Érdekesség, hogy bár sportról van szó, a nézők 59 százaléka nő volt. A nézők 29 százalékának felsőfokú, 39 százalékának középiskolai végzettsége volt. A legmagasabb vásárlóerejűek a nézők ötödét tették ki, de az ABC célcsoport összességében a nézők 63 százalékát adta ki.

A közmédia végig érezhette az olimpia nézettségre gyakorolt jótékony hatását, ugyanakkor a játékok vége felé már alacsonyabb volt a számszerűsíthető érdeklődés, mint az elején. Érdekes, hogy Szilágyi Áron győzelmének napja, és a Berkes Krisztián-Pars Krisztián páros által bebiztosított kettős arany nap is jobb nézettséget hozott, mint az a nap, mikor Gyurta Dániel világcsúcsot úszott. Igaz ugyanakkor, hogy az egész olimpia legnézettebb eseménye magyar szempontból a férfi 200 méter mell eredményhirdetése volt Gyurtával és a – már nem olyan furcsa verzióban játszott – Himnusszal.

Az Initiative elemzéséből kiderül: az Eb-közvetítés és az olimpia előtti időszakban (01-22. hét, 2012) az m1 átlagos tévénézési ideje napi 27 perc volt, míg az olimpia idején átlagosan 47 percet (+77%) töltött a nemzeti főadó előtt a teljes lakosság. Az m2-n eltöltött idő eközben 39 százalékos növekedést mutatott. Érdekesség, hogy az olimpia időszakában átlagosan 27 perccel kevesebb volt a teljes nézési idő.

A közmédia tehát – a szokott módon – komolyan profitált a sportos nyárból, ugyanakkor a nézettség azóta visszarendeződött, és a két országos kereskedelmi tévé a következő hetekben várhatóan ismét jelentősen el fog húzni, mivel ezekben a hetekben már az őszi műsortstruktúra dübörög mind az RTL Klubon, mind a TV2-n.

 

További részletek és grafikonok elérhetőek az Initiative kutatási anyagában alább.

Médiapiac

Zenés időjárásjelentés a közmédiában

Fejős Ádám meteorológus a szakmája mellett másik szerelmének is hódolhatott a közmédia virtuális stúdiójában.

Közzétéve:

Borítókép: MTVA/YouTube

 A The Beatles tiszteletére nemzetközi együttesével lépett fel, és megcsillogtatta dobtudását. A popzene egyik legnagyobb hatású és legsikeresebb együttesének zenészei 1965-ben ezen a napon a brit lovagrend tagjaivá váltak.

A közmédia megújult stúdiójában minden lehetséges a technikának köszönhetően. Egyik pillanatról a másikra zenei stúdióvá alakult, és Fejős Ádám az időjárás előrejelzés után a dobok mögé ült. A hobbidobosból lett profi zenész Schizoid Cats nevű együttesével a The Beatles egyik nótájával örvendeztette meg a nézőket. Az apropót az adta, hogy a világhírű angol beatzenekar 1965. június 12-én a Brit Birodalom Rendjének tagja címben részesült.

És mi más is szólhatott volna az Időjárásjelentésben mint a Here Comes the Sun!

Tovább olvasom

Médiapiac

Visszavették az élő adásban illetlenkedő kommentátort

A CNN amerikai hírtelevízió visszavette kommentátorát, akit azért függesztettek fel állásából, mert egy videókonferencián, élő adásban illetlenül önmagát simogatta.

Közzétéve:

Flickr

A 61 éves Jeffrey Toobintól nyolc hónappal ezelőtt váltak meg, mert a videón tartott konferencián, amelyet fő munkaadója, a The New Yorker című lap szervezett, a szünetben azt hitte, lekapcsolták a kamerákat, senki nem látja, és a nadrágjába nyúlt. Akkor, 2020 októberében a The New Yorkertől elbocsátották, de a CNN-nél csak felfüggesztették. Elsősorban jogi és napi politikai kérdésekkel foglalkozott.

Toobin jogász, publicista és több politikai könyv szerzője is. Csütörtöki visszatérésekor arról beszélt a publikumának, hogy “védhetetlen és rendkívül idióta dolog volt”, amit tett, és bocsánatot kért. Elmondta, hogy az elmúlt hónapokban “megpróbált jobb ember lenni”, terápiára iratkozott be, és jótékonykodik egy élelmiszerbanknál.

A CNN szóvivője bejelentette, hogy Jeffrey Toobin nemsokára ismét rendszeresen jelen lesz a képernyőn.

Honlapján a hírtelevízió azt állította: több műsorvezető és vendég is említette, hogy szívesen látná Toobint megint a műsorokban.

Az amerikai sajtóban többen is ellenérzésekkel reagáltak Toobin visszatérésére. A konzervatív National Review munkatársa, Pradheep J. Shanker azt írta:

a CNN legalább abban tisztességes, hogy nincsenek újságírói normái.

Meghan McCain, a néhai republikánus szenátor, John McCain lánya, akinek rendszeres műsora van az ABC televízióban, a műsorában ostorozta a CNN-t. “Ez egy moslék. (…) Miért védi a média ezeket az öreg, fehér dinoszauruszokat? A kerek világon nincs olyan nő, akit egy televízió visszavett volna, miután azon kapják, hogy a kollegái szeme láttára önkielégítést végez” – mondta csütörtöki élő műsorában McCain.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Hajdú B. István szokatlan munkát kapott (videó)

A Jamie, a focicsoda című angol ifjúsági tévéfilmsorozat egyik szinkronhangja lesz.

Közzétéve:

MTI Fotó: Czagány Balázs

Új sorozatot tűzött műsorára a közmédia, amelynek első epizódját június 12-én, a foci Eb alatt láthatják a nézők az M2 gyerekcsatornán – írja az Origo.

Európa ismét focilázban ég a pályán és a képernyő előtt is, azonban ezúttal nemcsak a legnagyobb csapatok világsztárjait láthatjuk a közmédián, hisz a fiatalabb korosztálynak bemutatkozik Jamie Johnson is.

A hazájában már az ötödik évadban járó Jamie, a focicsoda Magyarországon most látható először, az M2 gyerekcsatorna június 12-től minden hétvégén adja Jamie, a 12 éves kiskamasz történetét, akinek álma, hogy egyszer profi labdarúgó legyen.

Az eredeti sorozatban nem kisebb név alakítja a kommentátort, mint Conor McNamara, a BBC sportkommentátora, aki a Premier League mérkőzései mellett több Európa-bajnokságról és világbajnokságról közvetített. A magyar változatban Hajdú B. István kölcsönzi a kommentátor autentikus hangját, akit július 10-én hallhatnak először a sorozatban.

“Az eredeti sorozat alapján adta magát, hogy itthon is kommentátor szinkronizálja a jeleneteket, hiszen fontos átadni a mérkőzések alatti hangulatot. A kerületi bajnokságot megnyerni legalább olyan fontos ezeknek a srácoknak, mint a profiknak a világbajnokságot. McNamara is közvetített már vb-döntőről, így mindketten hasonló tapasztalattal tudtuk venni ezt a feladatot, ez is adott a helyzetnek egy plusz különlegességet” – mondta Hajdú B. István.

Borítókép: Hajdú B. István

Tovább olvasom