Kövess minket!

Médiapiac

Minden negyedik YouTube video félreinformál!

Kétszer is meg kell gondolni, mit hisz el az ember abból, amit az interneten olvas. Különösen igaz ez a koronavírus-járvány idején. Több kutatás is felhívja a figyelmet az álhírek veszélyeire.

A koronavírussal kapcsolatos tévinformációk a járványt meghaladó sebességgel terjednek az interneten, és számos kutatás hívja fel a figyelmet arra, milyen veszélyesek. Veszélyességük egyik fő oka, hogy nehéz kiszűrni őket az információhalmazból, amely elönt minket a világhálón. A Youtube-on éppúgy találkozhatunk megalapozott, kutatásokkal megtámogatott hírekkel, mint egyszerű pletykákkal.

A másik veszélyforrás, hogy ezeket a pletykákat sokszor hitelesnek tűnő személyek, influenszerek, véleményvezérek terjesztik, és a csomagolás sokkal csillogóbb, mint a valódi, megalapozott hírek és tények esetében, ezért több ember számára vonzóak.

Az Ottawai Egyetem nemrégiben megjelent kutatása azt mutatja, hogy a Youtube egyszerre lehet hasznos információforrás, ugyanakkor a félretájékoztatás melegágya is a jelen egészségügyi krízisben. A kutatók megkeresték a platformon a koronavírusjárvánnyal kapcsolatban március 21-ig legtöbbször megtekintett videókat, és ellenőrizték az információtartalmuk helyességét.

Az eredmények szerint a professzionális és a kormány által támogatott tartalmak jelentősen pontosabb információkat tartalmaznak, mint bármely más forrás, mégsem szerepeltek előkelő helyen a megtekintések száma alapján. Az analízishez megtekintett 39 videó összes megtekintésszáma 257.804.146 volt, ezek 29 százaléka a hálózati hírekre, 22 százaléka a fogyasztói tartalmakra, 21 százaléka a szórakoztatóipari hírekre, 12 százaléka az internetes hírekre, 7 százaléka a professzionális tartalmakra, 5 százaléka az újságtartalmakra, 2 százaléka oktatási intézmények tartalmaira, 2 százaléka pedig a kormányzati ügynökségek tartalmaira jutott.

A feldolgozott videóanyag 72,5 százaléka nem tartalmazott tévinformációt, ugyanakkor 27,5 százaléka mutatott be félrevezető adatokat. Ez azt jelenti, hogy 4-ből 1 YouTube videó valótlan állításokat tett, tehát 62.042.609 megtekintés során találkozhattak a nézők álhírekkel. A tévinformációt tartalmazó videók közül minden harmadik a szórakoztatóipari hírek kategóriájából került ki.

A tévinformációk között olyan álhírek szerepeltek, minthogy a gyógyszeripari cégek már ismerik a gyógymódot, de nem akarják eladni, vagy hogy egyes országokban egy komolyabb vírusváltozat tombol. Ezen kívül rengeteg téves, így veszélyes megelőzési javaslattal, rasszista és diszkriminatív megjegyzésekkel, valamint összeesküvés elméletekkel is találkozni lehetett.

Koronavírus az interneten

A BOOM is készített egy felmérést a koronavírussal kapcsolatban az interneten keringő álhírekről. Ők azt találták, hogy ezek 35 %-a videós tartalom. Holtversenyben végeztek a szöveges kiírások és a képes megosztások. Mindkét változat az összes tévinformáció 29,4 százát tette ki.

A téves információk mennyisége március közepe és április közepe között tetőzött, azóta egyre csökken a számuk. Azonban ezek nagyrésze a Facebook-on, a Twitteren, és egyéb szociális média felületeken terjedt, tehát a közösségi média felhasználói különösen gyakran kerülhettek kapcsolatba olyan hírekkel, amelyek valótlan adatokat tartalmaztak.

Januártól februárig a legnépszerűbb álhírek Kínával voltak kapcsolatosak. Sokan tévesen igyekeztek megbecsülni a járvány lefolyását, vagy éppen tudományosan megalapozatlan, hamis gyógymódokat, megelőzési lehetőségeket kínáltak. Márciusban egyre több Olaszországgal kapcsolatos álhír kapott szárnyra, és megjelentek az olyan összeesküvés elméletek is, amelyek szerint a koronavírus egy szándékosan előállított biológiai fegyver. Áprilisban egyre több politikával és karanténnal kapcsolatos álhír is napvilágot látott.

A videóban terjedő álhírek mennyisége áprilisban ugrott meg igazán, és vette át a vezető helyet. Márciusban még a téves információt tartalmazó megosztások java szöveges vagy képes volt. Ennek többek között az lehetett az oka, hogy a márciusban bevezetett karanténnal kapcsolatban számos hibás útmutató terjengett az interneten, és tett szert nagy népszerűségre.

Médiapiac

Megújul a Pesti TV

Megszűnt a reggeli műsor, de ezzel párhuzamosan, este hat órától egy élő adásfolyam kezdődik. Az új műsorokkal este hattól jelentkeznek hétköznap és hétvégén is.

Közzétéve:

Hétközben 18 órakor egy könnyedebb, kedvcsináló adással, a Gerilla Bárral indulnak, és ezt követi majd egy teljesen megújuló élő műsor, a Pesti Riporter, minden hétköznap, amiben sok tehetséges, fiatal újságíró is bemutatkozik, akik

naponta forgatott anyagokkal jelentkeznek, egyben kiemelten fókuszálva a városi-önkormányzati ügyekre, de természetesen a világpolitika minden fontos eseményéről hírt adva

írja az Origo.

Ebben a műsorban a vendégek és a nézők is szerepet kapnak, hiszen bárki elmondhatja a véleményét a Pesti TV Közösség zárt csoportjában, ahova mindenkinek a jelentkezését várják. Ez az adásban megjelenik, illetve az ott jelentkezők közül minden nap egy-egy nézőt felhívnak majd, hogy szóljon hozzá az éppen aktuális témákhoz – közölte Huth Gergely, a Pesti TV programigazgatója.

Az átalakulással párhuzamosan néhány megszokott, kedvelt, sikeres műsor is új helyre kerül, erre folyamatosan felhívják a műsorfolyamban és a pestitv.pestisracok.hu oldalon is a nézők figyelmét.

Minden adás továbbra is visszanézhető a weboldalon, illetve a Facebook/YouTube-csatornákon is.

Újdonság lesz, hogy 20 órától is élőben jelentkeznek a megszokott műsorvezetők, illetve 21 órakor a Politikai Hobbistával folytatódik az adás. Hétvégén is az új műsorokkal jelentkeznek 18 órától.

Borítókép: Kamerapróba Jeszenszky Zsolttal a 15. kerületi stúdióban

Tovább olvasom

Médiapiac

Sorosékat nem zavarja a főszerkesztő antiszemitizmusa

Soros György amerikai tőzsdespekuláns hallgatásba burkolózott, nem kommentálta a V4NA érdeklődésére a főszerkesztője antiszemita, kirekesztő e-mailjeit.

Közzétéve:

MTI Fotó: Sándor Katalin

Botrány tört ki Magyarországon, miután a Soros György érdekeltségi körébe tartozó baloldali propagandakiadvány főszerkesztője korábban antiszemita, kirekesztő e-maileket küldött munkatársainak.

Uj Péter még az Index.hu vezetőjeként egyik levelét a “b*zik, zsidók, vegetáriánusok kíméljenek” tárggyal küldte ki, míg egy másikban durván antiszemita szöveget idézgetett. Ebben olyanok szerepeltek, mint “se**enbüntet fityma rabbi!”.

Mivel a 444.hu egyik befektetője a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) támogatását élvező Media Development and Investment Fund (MDIF) a V4NA levélben fordult az érintettekhez Uj kirohanása miatt.

Azt kérdezték:

  • Mit gondol Soros György ezekről a kijelentésekről?
  • Elhatárolódnak-e Uj Péter kijelentéseitől?
  • Le kell-e mondania Uj Péter főszerkesztőnek?
  • Megszüntetik-e az együttműködést a 444.hu-val ezen kijelentések fényében?

Soros György, az OSF és az MDIF is a hallgatás stratégiáját választotta. Ebből arra lehet következtetni, hogy Soros Györgyöt csak akkor érdekli az antiszemitizmus, ha az az ő ügyeit viszi előre.

Tovább olvasom

Médiapiac

Rosszhiszeműséggel vádolják a Twittert az oroszok

Március 1-jén lépett hatályba az a törvény, amely szerint a közösségi szolgáltatóknak maguknak kell kiszűrniük és blokkolniuk a tiltott tartalmakat.

Közzétéve:

Pixabay

A tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) közölte, hogy a Twitter 2017 óta 2862 olyan anyagot nem távolított el, amely Oroszországban tiltott tartalomnak számít – írja az MTI. A hatóság szerint

öngyilkossági módszereket részletező, önpusztításra felszólító, fiatalkorúakat ábrázoló pornográf és kábítószer előállításához való útmutatást tartalmazó anyagokról volt szó.

A Roszkomnadzor a közlemény szerint több mint 28 ezer, tiltott bejegyzések eltávolítását követelő felszólítást intézett az online szolgáltató igazgatóságához.

Oroszországban március 1-jén lépett hatályba az a törvény, amelynek értelmében a közösségi szolgáltatóknak maguknak kell kiszűrniük és haladéktalanul blokkolniuk a tiltott tartalmakat. Ha a szolgáltató nem képes önállóan eldönteni, hogy törvénysértő-e egy tartalom, akkor azt át kell küldenie a Roszkomnadzornak.

Az orosz parlament alsóháza decemberben olyan törvénymódosításokat szavazott meg, amelyek

lehetővé teszik a közösségimédia-szolgáltatók fokozottabb bírságolását, sőt hozzáférhetőségük letiltását is abban az esetben, ha “diszkriminációt” alkalmaznak az orosz médiával szemben.

A Roszkomnadzor kifogásolta, hogy a nagy online szolgáltatók január végén megosztották az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus letartóztatása miatt meghirdetett, de a hatóságok által nem engedélyezett tüntetésekre mozgósító üzeneteket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök januárban aggodalmát fejezte ki a hivatalban lévő amerikai államfőt, Donald Trumpot letiltó közösségi médiumoknak a kormányokéval vetekedő befolyása miatt. Egy bíróság februárban megbírságolta a Twittert, amiért nem oroszországi szervereken tárolja az orosz állampolgárok adatait.

Tovább olvasom