Kövess minket!

Médiapiac

Milyen volt 2015, mit várhatunk 2016-ban? II.

Aki válaszol: Dudás Gergely, az RTL Magyarország kereskedelmi igazgatója, az R-Time ügyvezető igazgatója.

(A körkérdésünkre adott válaszokat elsőként a Médiapiac szaklap 2015. november-decemberi számában jelentettük meg.)

Dudás Gergely
Milyen évet zárt 2015-ben kereskedelmi vonalon az RTL Magyarország? Ezen belül hogyan teljesített az RTL Klub, a kábelportfólió és a digitális felületek?

Mozgalmas év van mögöttünk idén is, azon szoktunk a kollégáinkkal viccelődni, hogy ha valaki mindezt 2015. január 1-jén megjósolta volna, senki nem hitte volna el. Mindemellett a gyorsan változó piacon a nézők 37 százaléka továbbra is az RTL Magyarország csatornáit választja estéről estére (ez az érték még egy nagyon picit több is, mint tavaly ilyenkor). Az RTL Klub alapvetően megőrizte közönségarányát főműsoridőben (19:00–22:59), míg az RTL3 mára egyértelműen a második kereskedelmi csatornává vált a piacon, az RTL+ pedig felnőtt az egyszázalékos közönségarány fölé. A fragmentálódó piacunkon egyre inkább a márkák segítenek a nézőknek az eligazodásban, ebben a versenyben pedig az RTL márkái a legerősebb „nézőmágnesek”. Digitális igazgatóságunkkal azon dolgozunk, hogy ez az online világban is hasonlóan legyen.

A SAP+ értékesítési modellünkkel nagyjából azon a bevételi szinten állunk, amit tavaly októberben becsültünk, és az áraink kiszámíthatóságára és tervezhetőségére sem lehet panasz idén; a teljes évet tekintve egy százalékkal az első becslésünk alatt vagyunk. Az R-Time portfóliója 2015-ben is bővült két Discovery-csatornával (TLC és ID), és ez természetesen növekedést jelentett a bevételekben is.

Zajlanak a jövő évi tárgyalások, ugyanakkor gyakorlatilag napok alatt kétpólusúvá vált néhány bejelentés nyomán a tévés piac. Ez mennyiben változtat az RTL értékesítési stratégiáján?

Értékesítési stratégiánk következetessége a magyar tévés piacon mindig is biztos pont volt, ez az előnyünk most még inkább felértékelődni látszik, nekünk nem változott az ajánlatunk, sőt a Viacom-csatornacsalád csatlakozásával még nagyobb elérést tudunk szállítani, mint eddig. Mi továbbra sem hisszük, hogy a tévé egyszerű commodity lenne, hiszen nagyon másképpen fogyasztunk különböző televíziós tartalmakat és ezekkel együtt reklámokat a nagyon eltérő márkaértékekkel rendelkező csatornákon. Ennek fényében építettük eddig is az R-Time portfólióját. Nálunk továbbra is tudnak a hirdetők külön vállalásokat tenni a csatornákon. Partnereink abban is biztosak lehetnek, hogy ha SAP+- vagy Discovery-csatornákra vagy a Comedy Centralra rendelnek reklámot, akkor ott is kapnak; nem árulunk zsákbamacskát. Abban sem korlátozunk senkit, hogy olyan célcsoportot válasszon a széles kínálatunkból (11–18 célcsoport), amely a hirdető kampányánál a leghatékonyabb. Az ügynökségeknél megvan ehhez a szaktudás és a tapasztalat, ezt a hirdetőkkel együtt el tudják dönteni. Egyszóval a mi ajánlatunk nem változik, marad ugyanaz a magas minőség és variabilitás, amit megszokott és el is vár tőlünk a piac.

Mit tapasztalnak az ügyfeleknél? Mit mutat a hangulatuk, a büdzséterveik?

A hirdetők még nagyban számolták, milyen hatással lesz 2016-ban a költésükre a 15 százalékos reklámközvetítői díj, amikor egyszer csak teljesen megváltozott a televíziós piac. Eddigi beszélgetéseink alapján nagy lett a bizonytalanság az ügynökségi és az ügyféloldalon a konkurens fellépésének köszönhetően. Minderre még rárakódik egy egyre erősebb időprés is, hiszen akinek januárban kampánya lesz, annak karácsony előtt döntenie kell. Márpedig senki sem szeretne úgy döntést hozni az éves büdzséjéről, hogy nem rendelkezik minden fontos információval. Mindazonáltal az eddigi briefek és tárgyalásaink visszaigazolják elvárásunkat a továbbra is növekvő piacot illetően. Azt azonban látni kell, a számtalan kérdőjel, amit a konkurencia maga után hagy, nem tesz jót a piacnak, bizonytalan ígéretekkel a hirdetők nem tudnak mit kezdeni.

2016-ban mekkora növekedésre számít a tévés piacon és ezen belül az RTL-portfóliót illetően?

Jövőre 3–5 százalék közötti növekedésre számítunk a piacon és ennél valamivel többre a saját portfóliónkra vonatkozólag, hiszen mi nem rejtegetünk meglepetéseket. A Viacom-csatornák érkezésével pedig az R-Time-portfólió is szépen gyarapodik. Nagyon sok mindennel készülünk a programing terén jövőre is, ahogy idén ősszel is tettük. Ezekből a tervekből már sok minden napvilágot is látott (például a Farm, a Főzd le anyámat!, a Kicsi Óriások, a Deutschland 83). Jövőre sem fogunk ölbe tett kézzel ülni.

Várható-e 2016-ban kereskedelmi vonalon jelentősebb újítás az RTL-nél?

Online videó fronton új márkát vezetünk be éppen most Full Video név alatt. Ez garantált, százszázalékos megtekintést takar a hirdetés teljes hosszára vonatkozóan, mindez professzionális videókörnyezetben.

2015-ben vezettük be a SAP+ árazási rendszert, ami bizonyított az első évben, ezt folytatjuk jövőre is, hiszen a televíziós piacnak egy biztos pontra van szüksége, és ez az R-Time és az RTL Magyarország marad 2016-ban is.

Médiapiac

A magyarságot gyalázták az N1TV műsorában

Pörzse Sándor és Havas Henrik butának nevezte és leparasztozta a magyarokat a Jobbikhoz köthető csatornán.

Közzétéve:

Forrás: YouTube

„Ennyiszer becsapni egy népet, mint ahányszor a magyart becsapták, nem lehet, csak akkor, ha buta. Nem tudok mást mondani” – hangoztatta Pörzse Sándor az N1TV februrár 19-i műsorában a Vasárnap.hu beszámolója szerint.

„A magyar az buta”

– erősítette meg szavait a műsorvezető, Havas Henrik, majd azt fejtegette, hogy Trianon után kizárólag a parasztok és a zsellérek maradtak Magyarországon, akiket „lepofoz a földesúr, az intéző, a csendőr”.

„És ezek most gyűlölik Budapestet, amely valóban világváros, valóban multinacionális, valami egészen elképesztő kulturális háttere van, és ezek a parasztok ezt nem bírják elviselni” – zárta a monológját Havas.

Pörzse Sándor azt is elmondta, sokáig azt hitte, hogy a magyar a kiválasztott nép, de aztán a választások „megvilágosították”. És azt is megjegyezte, hogy ma már Wass Albert könyveinek olvasását vagy éppen a lovasíjászkodást olyan dolgoknak látja, amelyeket „azért kinő az ember”.

A beszélgetés ominózus részét a videó 20. percétől itt lehet megtekinteni:

Az ismert újságíró korábban az Echo TV-n gyártott erősen jobboldali hangvételű műsorokat, majd Magyar Gárda-alapító és jobbikos országgyűlési képviselő lett, valamint a Jobbikhoz kötődő radikális lap, a Barikád főszerkesztőjeként is dolgozott – emlékeztet a Vasárnap.hu cikke.

Borítóképünk kivágás az N1TV műsorának videójából

Tovább olvasom

Médiapiac

A közmédia is a kommunizmus áldozataira emlékezik

A történelem egyik legsötétebb korszakának eseményeit a közmédia több csatornája felidézi: műsorokkal, filmekkel és aktuális történések feldolgozásával.

Közzétéve:

Fortepan / ETH Zürich

A közmédia számos csatornáján megemlékeznek a kommunizmus áldozatairól – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA)a kommunizmus áldozatainak emléknapján.

Immár húsz éve ezen a napon “figyelmeztetőként és emlékeztetőként tekintünk vissza a korszak történéseire és emlékezünk a világszerte százmilliónál is több áldozatra”

– írták a közleményben.

A Duna Televízió csütörtökön este a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából 20.30-tól tűzi műsorára A színésznőt, az 1960-as években játszódó izgalmas filmdrámában az igaz szerelem és a hatalmi érdekek ütköznek egymással. Az M5 csatorna kulturális csatornán 20.55-kor kerül adásba az Örök tél, egy történelmi játékfilm, amely hitelesen mutatja be a kényszermunkára elvitt százezernyi magyar történetét.

A Kossuth rádión 21.30-tól a Nagyok című műsorban a kommunista évtizedek jellegzetes alakjával, a rendszerellenes tüntetéseken szilárd elvi alapokon tiltakozó, sok éves börtönbüntetést, a börtönben számos éhségsztrájkot vállaló, többször elektrosokkal megkínzott Pákh Tibor jogásszal készült beszélgetés hangzik el.

A Duna Televízión, a Duna World-ön, az M5-ön és a Kossuth rádión több műsorban is megemlékeznek a kommunizmus áldozatairól, egész nap érdemes tehát figyelemmel követni a közmédia csatornáit – tudatta az MTVA.

Borítókép: József körút a Corvin (Kisfaludy) köznél. Harcképtelenné tett T-34/85 harckocsi. Szemben a Práter utca – Nap utca – Baross utca közötti házsor

Tovább olvasom

Médiapiac

Kanada és Ausztrália összefog a techcégek ellen

A két ország vezetői megegyeztek a techóriások megregulázásnak koordinálásában.

Közzétéve:

A Reuters jelentése szerint Justin Trudeau kanadai és Scott Morrison ausztrál miniszterelnök kedden egy telefonbeszélgetés során megegyeztek arról, hogy mostantól együttműködnek abban, hogy rákényszerítsék a techcégeket – köztük a Facebookot is – arra, hogy fizessenek az átvett hírekért.

A kormányfő az ottawai jelentés szerint „megegyezett, hogy fogják a koordináltan fognak cselekedni annak érdekében, hogy a techóriások bevételei egyenlőbb arányban legyen megosztva az alkotók és a médiumok között”.

Mint a Mandiner korábban megírta, Ausztrália az elmúlt héten bevezetett egy új médiakódexet, amely rákényszerítené a Googlet és a Facebookot arra, hogy fizessen az ausztrál médiumoktól átvett hírekért.

Erre a Facebook úgy reagált, hogy letiltotta az országban a hírek megoszthatóságát és befagyasztott több kormányzati, illetve hatósági fiókot is. Scott Morrison akkor figyelmeztetett, hogy amit ma Ausztrália megtesz, abban több ország is követni fogja – írja a Mandiner.

Tovább olvasom