Kövess minket!

Médiapiac

Miben hisznek a webshopok?

A keresőoptimalizálásban és az ár-összehasonlító oldalakban – legalábbis az Olcsóbbat.hu és az Unas felmérése szerint, melyet saját partnereik körében készítettek. Tavaly inkább apróbb, a funkciókat vagy a designt érintő fejlesztéseket végeztek az e-kereskedők, idén viszont elsősorban a marketingjüket javítanák fel a kutatás szerint.

Fejlesztési kényszer

A többségnél nőtt a forgalom

A felmérésben résztvevő webshopok 68 százalékának nőtt tavaly a forgalma, és a vásárlások felénél átlagosan a kosarak mérete is nagyobb lett – állítja az Olcsóbbat.hu és az Unas kutatása, melyet webshop partnereik körében végeztek. Ennek nyomán az ár-összehasonlító oldal 2013-ban 200 milliárd forintos forgalmat vár az e-kereskedelmi szektorban.

Így fejlesztettek 2012-ben…

Az eredményhez hozzájárult az online vásárlás hazai terjedése mellett a webshopok fejlesztési kedve – pontosabban a piaci verseny élesedése miatt: fejlesztési kényszere – is. A felmérés szerint 10-ből 9 webshop esett át valamilyen fejlesztésen 2012-ben és idén is hasonlóra számítanak. 2013-ban a legtöbben marketingjüket fejlesztenék, de a termékek számának bővítése és a szöveges/képes termékleírások fejlesztése is prioritás lesz.

…és így fejlesztenének 2013-ban

Közösségi média igen, banner nem

A közösségimédia-divat a webáruházakat sem hagyja érintetlenül: e terület a negyedik helyen áll az idei fejlesztési prioritások listáján. A válaszadók 47 százaléka gondolja úgy, hogy a közösségi médiára még nagyobb hangsúlyt kell fektetni, mint korábban. Nem mintha eddig tétlenkedtek volna: az összes megkérdezett webshop jelen van a Facebookon, míg a Google+-t 33%, a Youtube-ot 31%, a Twittert pedig 15% használja.

A SEO-ban hisznek

“Bővül és változik is egyben az online tér. Kiemelkedő eredményként értékeljük, hogy ma már a 2-3 éve használt banneres megoldások az e-commerce terén kopnak ki és a marketingkommunikációs eszközöket tudatosan használó oldaltulajdonosok körében a keresőoptimalizálás (79%) és az ár-összehasonlító oldalak használata (77%) van a topon” – mondta el a webshopok marketingaktivitásairól Jenei Péter, az Olcsóbbat.hu vezetője.

A hagyományos banneres megjelenéseket a megkérdezett cégek körében a fontossági sorrendben megelőzik a hírlevelek, a célzott hirdetések, a közösségi média és a kuponos akciók is. Fizetett hirdetésre ugyanakkor a kutatásban résztvevő webshopok fele havi 50 ezer forintnál kevesebbet szán, 1 millió forint felett pedig csak 4 százalékuk költ havonta.

Kevesen költenek sokat

“Az UNAS belső eladási adatai alapján egyértelműen kijelenthető, hogy az innováció, a mai trendeknek megfelelő funkciók, vásárlást ösztönző, vagy kosárérték növelő eszközök  – Facebook áruház, mobil verzió, kuponrendszer, pontgyűjtés, cross-sale, upsale értékesítés – bekerülése egy webáruházba mára már elengedhetetlen” – tette hozzá Kóczán Tamás, az Unas Online Kft. vezetője.

 

Csak a könyv nem nő

Számítástechnikai eszközökből jön a pénz

Az előző évekhez hasonlóan a webshopok – általuk becsült – legnagyobb árbevétele a számítástechnikai eszközökből (27%) és a szórakoztató elektronikai cikkekből (18%) származik. Ezeket követik a könyvek és utalványok (13%), valamint a mobiltelefonok és azok kiegészítői (12%). Ezen termékek közül egyedül a könyvek piacán nem számítanak további fejlődésre az oldaltulajdonosok.

Növekedés (majdnem) minden fronton

Médiapiac

Oktatóvideókkal érzékenyíti a gyerekeket egy LMBTQ-szervezet

Videókban mutatják be a gyerekeknek a szexualitás minden fajtáját, kihegyezve az LMBTQ-ra.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

„Az Amaze egy olyan világot képzel el, amelyben természetesnek és egészségesnek ismerik el a gyermekek és a serdülők szexuális fejlődését” – írja honlapján az Amaze nevű szervezet.

Az Amaze hivatásának tekinti, hogy egészen kicsi kortól szexuális felvilágosítást tartson a gyermekeknek. Ingyenes videóikkal az a céljuk, hogy tanításuk a világ bármely pontjára, bármely óvodába vagy iskolába eljuthasson.

Animációs kisfilmjeikben többek között a szexuális orientáció és a nemi identitás kérdéskörét dolgozzák fel. Ráadásul egy-egy témakört úgy tálalnak, hogy az az ifjúsághoz, a szülőkhöz és a pedagógusokhoz is szóljon. Utóbbiaknak kész tantervet készítettek, amelybenóráról órára leírják, hogy mikor mivel, milyen osztályban kellene foglalkozni.

Szexuális orientáció menüpont alatt hosszú lista található, amelyben arra okítják a pedagógusokat, hogyan tanítsák meg a gyermekeknek, mi az az LMBTQ, mit jelent a coming out, de a szivárványcsaládokról is szót ejtenek.

Nemi identitás menüpont körbejárja többek között a transzneműséget, a ciszneműséget és a genderfluid identitást.

A következő animációs videóban Maya bemutatja a családját: két anyukája van. A kisfilm idealizálja a két anyával való életet, azt sugallja, hogy semmiben sem különböznek a heteroszexuális pároktól. Bemutatja azt is, hogy milyen kérdéseket tettek fel Mayának, amikor az iskolában kiderült, hogy két anyja van.

„Hol van az édesapád?” „Te is leszbikus vagy?” – hangzottak a kérdések. Ezután hosszan taglalják, hogyan lehet a másiknak elmondani, ha valaki más családmodellben él.

Hangsúlyozzák: pozitív és negatív véleményekre egyaránt lehet számítani.

Az Amaze segítséget nyújt a coming outhoz is. Egy videóban egy fiú vívódását lehet végigkövetni. Hogyan mondd el a legjobb barátodnak, hogy meleg vagy? Hogy közöld mindezt a szüleiddel?Félek, hogy másként fognak rám tekinteni. Nem akarom, hogy a többiek rajtam nevessenek”

– gondolja a fiú.

Miután a fiúcska leleplezi magát, a barátjától megértő törődést kap, és segítséget nyújt neki abban, hogy hogyan tudná a szülei előtt is felfedni „kilétét” – írja a 888.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Hibázott a BBC kommentátora?

A riporter nőként hivatkozott egy női kategóriában induló sportolóra. Mindezek után a kommentátort heves kritikák érték, mivel az említett sportoló magát nem nélküliként azonosítja.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az idei olimpia egyik újdonsága volt a görgeszkázás beemelése az olimpiai sportok közé – írta meg a Danube Institute. Természetesen ezt a versenyszámot is férfi és női kategóriára osztották.

A probléma abból keletkezett, hogy az Egyesült Államok „sztárja”, Alana Smith hiába a nők között indult, de magát nem nélkülinek azonosítja, amit a BBC kommentátora vélhetőleg nem tudott, s konstans „she”-ként hivatkozott rá, gondolván, hogy bizonyára nő az illető, ha már a nők között versenyzik.

A világhírű csatorna kommentátorait heves kritikák érték ennek hatására, de szerencsére az beszédes, hogy a külföldi kritikákat megíró hírekre a különböző közösségi média felületeken csaknem ötször annyi nevető reakció érkezett mint bármi más – írja az esetről beszámoló Mandiner.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Az Európai Bizottság pályázati felhívásokat tett közzé a hírszolgáltató támogatására

Az Európai Bizottság hétfőn négy új pályázati felhívást tett közzé 12 millió euró értékben a többi között annak elősegítése érdekében, hogy a polgárok megbízható információkhoz jussanak.

Közzétéve:

Pixabay

A felhívások egyike azt célozza, hogy digitális platformokon európai uniós ügyekkel kapcsolatban több nyelvű médiatartalmak jelenjenek meg, egy másik pedig arra irányul, hogy rádióállomások hálózata révén bővüljön az ilyen jellegű tartalmak terjesztése.

Kísérleti projekt indul továbbá azon ifjúsági hálózatok támogatására, amelyek aktuális témákban gondolatébresztő tartalmakat gyártanak közösségimédia-formátumokban. A negyedik felhívás azt célozza, hogy a polgárok könnyebben jussanak megbízható információkhoz.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom