Kövess minket!

Médiapiac

Mi jelenti 2019-ben a legnagyobb feladatot a magazin iparág számára?

James Hewes, a Magazinkiadók Világszövetsége (FIPP) elnökének előrejelzései az előttünk levő évre.

“Úgy vélem, hogy az első feladat a print árbevétel esetében fog jelentkezni. A legtöbb piacon ez ugyanis tovább fog csökkenni, bár vannak arra mutató jelek, hogy a csökkenés lassulni fog. Ezzel együtt jár a költségekre nehezedő nyomás – amely lehet, hogy a második nagy kihívást fogja jelenteni. Hogyan tegyük a hagyományos print tevékenységet még gazdaságosabbá? Biztos vagyok benne, hogy több összeolvadást és akvizíciót fogunk látni, még az elmúlt pár év frenetikus üzletkötéseihez képest is.

A harmadik nehézség a hirdetések terén jelentkezik majd. A digitális hirdetések, amelyek hosszabb időn keresztül fogyasztókra vetítve alacsonyabb bevételt produkáltak, mint a print, még a marketingesek körében bizalomvesztéssel is szembesülnek. Muszáj lesz a bevételi bázist diverzifikálni 2019-ben, hogy a túlélés érdekében el tudjuk kerülni a hirdetésektől való függést.

Végül pedig, úgy vélem, hogy feladatot fog jelenteni a kiadók számára a csapat kialakítása és megtartása – az álláspiacon nagy a verseny, különösen a fiatal, digitálisan képzett tehetségek terén” – olvasható a MLE által küldött közleményben.

A kihívások kezelésével kapcsolatban az alábbiakat mondta:

“Az a véleményem, hogy a kiadóknak három fő dolgot kell megtenniük. Az első az, hogy szorosabb együttműködést alakítsanak ki egymás között, főleg azokon a területeken, amelyeken a nagy digitális platformok erejének megtörésére kilátás nyílik. A digitális hirdetési csalások esetén pedig hatékonyabb az iparági összefogás , mint az egyéni fellépés. Az olyan szervezetek támogatása, mint a FIPP, a helyi kiadói egyesület vagy a nemzetközi testületek, mind hatékony lehetőséget kínálnak arra, hogy hallassuk a hangunkat és közösen lépjünk fel.

A második lehetőség a folyamatos tanulás. A médiaipar 2019-ben még gyorsabban fog változni, mint 2018-ban. Az egyedüli mód arra, hogy a változás sebességével lépést tudjuk tartani, az, hogy mind személyi, mint szervezeti ügyekben elszántan folytatni kell a tanulást. Konferenciák, white paperek, sztorik, podcastok, videók – mindezek hatalmas mennyiségű információt szállítanak az iparágról, amelyeket figyelembe kell venni, meg kell fontolni és be kell építeni stratégiánkba.

Legvégül pedig a networking segítségével meg kell találni cégünk számára az új lehetőségeket. A cégek mind technológiai téren, mind az általános üzleti kapcsolatok terén összekapcsolódnak, és ha izoláljuk magunkat, akkor elszalasztjuk az új lehetőségeket. El kell határozni, hogy rendszeresen találkozunk új emberekkel, a harmadik féltől érkező új ötletekre odafigyelünk, mert mindez lényeges összetevője annak, hogy a ma médiaiparának meg tudjunk felelni.”

A “Mi az öt legnagyobb lehetőség a magazinipar számára 2019-ben?” kérdésre kifejtette: “Igazából 11 lehetőséget is meg tudnék adni. Az Innovation Media Consultingnál levő kollégáink, akikkel az éves Innovation In Magazin Media tanulmányunkat készítjük, 11 olyan új üzleti modellt tudtak beazonosítani, amelyek a kiadókat segíthetik bevételeik sikeres diverzifikálásában. Nem akarom a dicsőséget learatni helyettük, és nem mondom el mindegyiket, hisz lesz lehetőség az iparági eseményeken elhangzó prezentációkból megismerni ezeket.

A legnagyobb lehetőség szerintem a fizetős tartalmakban rejlik. Az év elején megjelent Digital Subscriptions Snapshot tanulmányunkból kiderül, hogy hírkiadók sora jelentős bevételt szerzett abból, hogy a tartalmakért fizetniük kellett az olvasóknak. Egyre többen tudatában vannak az újságírás értékeinek, és készek is fizetni érte.

A magazinkiadók számára is fennáll a lehetőség az ebbe az irányba való elmozdulásra, és én úgy látom, hogy 2019-ben nagy számban fogunk erre példát látni. De mielőtt elindulnának ezzel a lehetőséggel, meg kell győződniük, hogy olyan magas minőségű, egyedi tartalmakat állítunk elő, amelyet a közönség értékel és igényel. Ellenkező esetben azért kell küzdenünk, hogy jelentős számú fogyasztót meg tudjunk győzni, hogy fizessenek.”

Véleménye szerint a következő három területre kell a leginkább koncentrálni:

– hang

– AI (mesterséges intelligencia)

– blockchain.

Mint mondja, ezek közül a hang fejlődött ki leginkább. Világszerte több mint 50 millió okos hangszóró van forgalomban, legelterjedtebbek az Amazon Echo és a Google Home eszközök. Ezek folyamatos növekedése 2019-ben a kiadók számára a hangalapú termékek fejlődését fogja meghozni. Az AI használata jelenleg főleg más iparágakban jelentős, különösen az önvezető autók piacán. A kiadói iparágban az AI használatának növekedése főleg a marketing, a paywall esetében várható, valamint a rutinfeladatok automatizálásában, mint pl. a basic journalism és a fordítások. Végül pedig a blockchain, amelyről nagyon sokat írnak, beszélnek, és kétségtelenül a banki területen várható leginkább a használata. Sok lehetőséget rejt azonban a mi iparágunk számára is a tranzakciók és tulajdonosi viszonyok tartós, változatlan nyilvántartására, és a médiavállalatok jól teszik, ha figyelemmel kísérik a fejlesztéseket.

Médiapiac

Elindult a Mediaworks Hírcentrumának podcastja

A Narratíva első adásának vendége Szánthó Miklós, a KESMA elnöke, az Alapjogokért Központ igazgatója és Trombitás Kristóf publicista volt.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Elindult a Mediaworks Hírcentrumának podcastadása. Az első adásban Heiter Dávid Tamás műsorvezető Szánthó Miklóssal, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) elnökével, az Alapjogokért Központ igazgatójával és Trombitás Kristóf publicistával beszélgetett az aktuális médiapiaci viszonyokról, valamint az ehhez kapcsolódó politikai folyamatokról – közölte a Mediaworks Hírcentruma. 

Szánthó Miklós többek között arról értekezett, hogy ugyan

 a 90-es éveket követően formailag biztosítva volt a sajtószabadság, de közéleti és politikai értelemben egy erőteljes balliberális monopólium volt jelen, amely az ehhez tartozó körök szerint a független sajtópiacot jelentette.

 A KESMA elnöke továbbá hangsúlyozta, hogy a jobboldalhoz köthető vállalkozók már korábban is tettek kísérletet arra, hogy új típusú médiafelületek jöhessenek létre, ez a folyamat azonban a 2010-es éveket követően felerősödött. 

A Narratíva első adásának résztvevői, fotó: Mediaworks Hírcentrum

Kiemelte, hogy 

a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány lett a szimbóluma annak, hogy a médiaviszonyokat uraló posztkommunista örökség megroppant, de ez egyáltalán nem a jobboldal térfoglalását jelenti, csupán elindultunk egy kiegyensúlyozott médiapiac felé.

Az első adást itt a Videa.hu videómegosztón vagy itt tudja meghallgatni:

Tovább olvasom

Médiapiac

Elhunyt Balogh Mária, a magyar televíziózás első női riportere

Nyolcvanöt éves korában, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Balogh Mária, a magyar televíziózás első női riportere – közölte a Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) vasárnap az MTI-vel.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A szövetség honlapján is közzétett méltatásában azt írták: Balogh Mária az MTV-ben egész munkássága során az elesettek, a kiszolgáltatottak érdekében készített műsorokat. Hangvétele, közvetlen stílusa évtizedekig szolgált mintául az újabb generációknak.

Ebédszünet című műsorával, amely a munkásemberek érdekvédelmét szolgálta, műfajt teremtett – emelték ki. Vezette az Ifjúsági Osztályt, igazgatója volt a Miskolci televíziós fesztiválnak, 2013 óta a MÚOSZ tiszteletbeli tagja, 2019 óta pedig Aranytoll-díjas volt.

Hozzátették: Balogh Mária egyedül nevelte fel mozgássérült, fogyatékossággal élő unokaöccsét, akiről még betegsége idején is, egészen haláláig gondoskodott.

Halálával a televíziózás hőskorának kiemelkedő személyiségét vesztette el a szakma – fűzték hozzá.

Tovább olvasom

Médiapiac

Lemondott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke

Október 31-től távozik posztjáról Karas Mónika.

Közzétéve:

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A híradó információi szerint Karas Monika az Állami Számvevőszék alelnökeként folytatja munkáját.

Az M1 úgy tudja, hogy Karas Monika utódja a médiahatóság élén Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora lesz.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága a híradónak megerősítette a Karas Monika lemondásáról szóló hírt.

Borítókép: Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság volt elnöke

Tovább olvasom