Kövess minket!

Médiapiac

Messze még a digitális tartalomgyártás

A Brandfestival keretében Carra Anita, a UPC Magyarország marketing- és tartalomfejlesztési igazgatója, Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója és Vörös Csilla, a Nielsen Measurement ügyvezető igazgatója beszélgetett a tévés piac jelenéről és közeljövőbeli kilátásairól Kandó Eszter, a Kreatív szerkesztőjének vezetésével.

Hype és tények

Vidus Gabriella szerint sok a hiedelem a tartalomfogyasztási szokásokkal kapcsolatban, de továbbra is a lineáris televíziózás vezet. Saját oldalukon is látják, hogy megnőtt a fiataloknak szóló műsorok visszanézése. Ugyanez megfigyelhető a frissen bevezetett brandek és a megújított márkák – pl. az X-faktor – esetében is: az új brandeknél egyből belép a digitális kép is.

Carra Anita szerint a nézői szokások a fiatalok körében változnak, de összességében nincs még akkora változás, mint amekkora a hype.

Vörös Csilla is megerősíti, hogy van változás, de az arányokkal tisztában kell lenni. Csupán 3 százaléknyi fogyasztónak nincs tévéje, és a 4-17 éves korosztály is napi több órát tölt a képernyő előtt – épp csak kibővült az eszközhasználatuk. Számukra közömbös, hogy melyik képernyőt nézik, ez csak a szolgáltatók és a mérőcégek számára nem mindegy.

Vidus Gabriella szerint fontos kérdés, hogy mit értünk televízió alatt: az eszközt vagy a tartalmat, amit szolgáltatunk? A két megközelítésből eltérő gondolkodásmód születik. A céljuk, hogy a tartalom minél több helyre jusson el és ott fenntartható üzleti modell épüljön rá. Követni kell a fogyasztó, a technológia, a mérés és a monetizálási lehetőségek változásait is. Carra Anita egyetért abban, hogy a feladatuk minél több tartalmat elérhetővé tenni, és még sok olyan anyag van, ami nem érhető el digitálisan.

Gazdasági kihívások

Ahhoz, hogy beindulhasson a digitális felületekre gyártás, több tényező megváltozására van szükség. Az egyik a bevételi oldal. Amíg a nemzetközi videóhirdetési fellendülés nem gyűrűzik be hozzánk, nem lesz digitális gyártás – fogalmaz Vidus Gabriella. Ugyancsak ő hívja fel a figyelmet arra, hogy a válság óta megváltozott a médiatípusok elérési arányszáma, de amíg kínálati piac van, nem fognak érdemben emelkedni a relatív alacsony televíziós árak. A gazdasági helyzet miatt – a régióban egyedülálló módon – a hirdetői kereslet nem tér vissza a piacra. De ha az árak el is indulnának felfelé, az árkülönbség még mindig jelentős maradna a digitálissal szemben. Ennek oka részben az utóbbi körüli, olykor indokolatlan hype is. Azt fontos látni, hogy egyelőre a Netflix is veszteséges. Igazi áttörést az AT&TTime Warner összeolvadás hozhat a piacon, annak az eredményeit kíváncsian várják. A maguk részéről a Central Médiacsoport digitális eszközeibe történő bevásárlás sem a tartalomgyártásról, hanem a disztribúcióról szól. Egyelőre a meglévő tartalmak eljuttatása és az inventoryépítés a cél.

Carra Anita ezt azzal egészíti még ki, hogy az on-demand szolgáltatások esetében is az az alapkérdés, hogy van-e rájuk kereslet. Tanítani kell a létező megoldások használatát, mielőtt új fejlesztésekbe fognának. A hatékony költés elvárása a targetálást is ritkán engedi meg a televízióban, de ez digitális felületeken az interaktivitás miatt kifizetődőbb lehet.

Mérési kérdések

A digitális gyártás elterjedéséhez megbízható lineáris-digitális közös adatbázisra is szükség lesz – figyelmeztet Vidus Gabriella.

Vörös Csilla elmondása szerint a digitális mérési technika már itt van. Jövőre tervezik a digitális hirdetések, 2018-ra pedig a digitális tartalom mérését. Teljes tartalommérés jelenleg csak az Egyesült Államokban van, de a Nielsen most 24 országban – köztük Lengyelországban – elkezdte a digitális projektet. A megoldandó kulcskérdések: tudjuk, ki nézte a tartalmat és összehasonlíthatóak legyenek a különböző mérésekből származó adatok.

Médiapiac

“10-20 globális sajtóorgánum mondja meg, mit kell gondolni”

Varga Judit igazságügyi miniszter a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) szerdai online jogállamiság-vitáján arra biztatta a nyugati “buborékban” élőket, hogy “merjenek szembenézni a mainstreammel”, ugyanis – mint mondta – soha nem baj, ha az embernek van önálló véleménye.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A tárcavezető a vitát követően közösségi oldalán elgondolkodtatónak nevezte, hogy

az elmúlt évtizedben egyetlen olyan vita, panelbeszélgetés, konferencia vagy nemzetközi sajtóban megjelent interjú sem volt még, ahol ne lehetett volna előre tudni, hogy a liberális politikusok, “megmondóemberek” és újságírók mit fognak mondani, kérdezni és hogyan érvelnek a jogállamisági és szabadságjogi témákban.

Hozzátette: soha egyetlen új gondolat, új kérdés vagy új kontextus nem merült fel.

Azt írta:

kényelmes póz az ilyen, hiszen 10-20 civilszervezet és 10-20 globális sajtóorgánum úgyis mindig pontosan megmondja, mit kell gondolni és mit szabad képviselni ezekben az ügyekben.

Az elmúlt évtizedekben ez a fajta politikai és ideológiai lustaság Varga Judit szerint olyan “hatalmas buborékot” hozott létre a Nyugat számára, amelyben nem kell gondolkozni, csak vissza kell mondani a megszokott mantrákat és varázsszavakat és akkor az ember “jó ember lesz” és “elkerülheti a civilizált világból történő kiátkozást”.

Éppen ezért – tette hozzá – az igazságügyi miniszternek mindig izgalmas kihívás jogállamisági beszélgetéseken, vitákon részt venni. Azonban ezek a “bokszmeccsek” véleménye szerint egyáltalán nem valódiak.

Hangsúlyozta, “mindenki a saját, külön szorítójában egyedül bokszol a levegőbe”, Magyarország például az európai jog talaján állva, mások ideológiai meggyőződésből; vannak, akik belpolitikai haszonszerzésből és vannak olyanok, akik nem is akarnak “bokszolni”, csak “beküldték őket a szorítóba”.

Egy azonban biztos: “a magyar ringbe, amely az európai jog és tények talaján áll, senki, vagy csak nagyon kevesen mernek belépni” – közölte Varga Judit.

Úgy fogalmazott: megpróbálta “beinvitálni a kényelem bajnokait a magyar szorítóba”, arra biztatva őket, hogy merjenek nyitni a más vélemények felé, legyenek bátrak megismerni a másik oldal érveit is. És ami a legfontosabb: “merjenek szembenézni a mainstreammel”, ugyanis sose baj, ha az embernek van önálló véleménye.

Tovább olvasom

Médiapiac

Elnézi-e Soros, a főszerkesztőjének antiszemita kirohanásait?

“B*zik, zsidók, vegetáriánusok kíméljenek” – ezzel a tárggyal küldött e-mailt a munkatársainak egy európai online lap főszerkesztője.

Közzétéve:

MTI Fotó: Sándor Katalin

A Pesti Srácok portál szerezte meg az egyik magyar baloldali propagandaportál, a 444.hu főszerkesztőjének korábbi e-mail üzeneteit, amelyeket a kollégáinak írt. A belső, 2005-ben íródott e-mailben Uj Péter vállalhatatlan kijelentéseket tett. Uj ekkor még az Index nevű baloldali magyar portál főszerkesztője volt.

Az iromány akkor keletkezett, amikor 2005-ben az Országos Rádió-és Televízió Testület (ORTT) három órára elhallgattatta a Tilos Rádiót, mert az lejátszotta Barcs Miklós Képviselő funky című alkotását. A dal szövegében olyan botrányos sorok vannak, mint “hitler k*rja szálasit, sztálin d*gja rákosit, szálasi b***za orbányt, rákosi k*csögöli gyurcsányt”.

Ezt követően Uj a kollégáinak írt egy levelet, amelyben munkatársai figyelmébe ajánlotta Barcs válaszlevelét az ORTT-nek. Ez állt benne:

“Térdre nyilas pucsíttani, Se**enbüntet fityma rabbi! Tennap hallottam (m)értékadó judeopata körökben, hogy ez a sza*osku..a bácsfi dijána is kok zsidó, mint a szabóalby, se**enburgerrul maggyarosittott! zsidó nemzsidó, ba***ttronda gusztustalan csótány, 1 kiló kokóval se tunnám korpásongyalázni, még ha úgy pucsítana is, mint a szálasi akasztása közben ez a tény pediglen politikailag incorrect! (…)”

Egy másik, 2006-os szintén a kollégáinak küldött e-mailben disznóvágásra hívta embereit. Az e-mailnek antiszemita, kirekesztő tárgyat adott: “b*zik, zsidók, vegetáriánusok kíméljenek”.

Soros és a 444.hu kapcsolata

A 444.hu portált kiadó Magyar Jeti Zrt. nevű vállalatban kisebbségi tulajdont vásárolt néhány évvel ezelőtt a Soros Györgyhöz köthető Media Development and Investment Fund (MDIF), amely több mint 100 millió forintot (299,5 ezer euró) fizetett ki a portál 20 százalék körüli részvénypakettjéért.

A magyar cégadatbázisból kiderül, hogy a 444-et kiadó igazgatótanácsában ott ül Maria Nemcova, aki korábban a Nyílt Társadalom Alapítvány (Open Society Foundation, OSF) prágai programigazgatója volt. Nemcova most Media Development and Investment Fundnál tevékenykedik működési vezérigazgató-helyettesként (chief operating officer).

Az MDIF létrejöttét Soros 500 ezer dollárral támogatta és azóta sem engedte el a kezét. Az OSF honlapja szerint 2016 és 2019 között 16,8 millió dollárt adtak a szervezetnek.

A V4NA levélben fordult Soros Györgyhöz, a Nyílt Társadalom Alapítványokhoz, illetve a Media Development Investment Fundhoz. Arra voltak kíváncsiak, hogy

  1. Mit gondol Soros György ezekről a kijelentésekről?
  2. Elhatárolódnak-e Uj Pétertől?
  3. Le kell-e mondania Uj Péter főszerkesztőnek?
  4. Megszüntetik-e az együttműködést a 444.hu-val ezen kijelentések fényében?

A portál jelezte, amint választ kapnak kérdéseikre, arról is beszámolnak.

Tovább olvasom

Médiapiac

A magyarságot gyalázták az N1TV műsorában

Pörzse Sándor és Havas Henrik butának nevezte és leparasztozta a magyarokat a Jobbikhoz köthető csatornán.

Közzétéve:

Forrás: YouTube

„Ennyiszer becsapni egy népet, mint ahányszor a magyart becsapták, nem lehet, csak akkor, ha buta. Nem tudok mást mondani” – hangoztatta Pörzse Sándor az N1TV februrár 19-i műsorában a Vasárnap.hu beszámolója szerint.

„A magyar az buta”

– erősítette meg szavait a műsorvezető, Havas Henrik, majd azt fejtegette, hogy Trianon után kizárólag a parasztok és a zsellérek maradtak Magyarországon, akiket „lepofoz a földesúr, az intéző, a csendőr”.

„És ezek most gyűlölik Budapestet, amely valóban világváros, valóban multinacionális, valami egészen elképesztő kulturális háttere van, és ezek a parasztok ezt nem bírják elviselni” – zárta a monológját Havas.

Pörzse Sándor azt is elmondta, sokáig azt hitte, hogy a magyar a kiválasztott nép, de aztán a választások „megvilágosították”. És azt is megjegyezte, hogy ma már Wass Albert könyveinek olvasását vagy éppen a lovasíjászkodást olyan dolgoknak látja, amelyeket „azért kinő az ember”.

A beszélgetés ominózus részét a videó 20. percétől itt lehet megtekinteni:

Az ismert újságíró korábban az Echo TV-n gyártott erősen jobboldali hangvételű műsorokat, majd Magyar Gárda-alapító és jobbikos országgyűlési képviselő lett, valamint a Jobbikhoz kötődő radikális lap, a Barikád főszerkesztőjeként is dolgozott – emlékeztet a Vasárnap.hu cikke.

Borítóképünk kivágás az N1TV műsorának videójából

Tovább olvasom