Kövess minket!

Médiapiac

Megszólal a Retro Rádió műsorgyártója: „Várható a harc”

Kisebb fennforgást okozott a rádiós piacon, hogy a napokban Retro Rádió néven új adó indult a a Rádió Q frekvenciáján, a budapesti 99,5 MHz-en. Ezzel versenytársat kapott ugyanis az egyik leghallgatottabb fővárosi rádió, a Sláger FM. Ráadásul az új rádió fő műsorbeszállító cége egyben a Rádió1-nek is készít műsort, amit szintén szokatlannak tartanak a piacon. A társaság tulajdonosát, Bertók Lászlót a tervekről, a tulajdonosi szerkezetről és a piacon felröppent pleykákról kérdeztük.

Fix programigazgatói pozíciót hagy maga mögött azért, hogy saját céget alapítson. Miért?

Kilenc rádiónál dolgoztam az elmúlt két évtizedben a Sláger Rádió indulásától mostanáig, és mindegyik sikeres és népszerű adó volt. Az elmúlt években mindig a konkurenciához hívtak dolgozni, és sokszor előfordult, hogy az újjal a saját előző munkámat kellett „legyőznöm”.

Korábban Amerikában találkoztam azzal az üzleti modellel, amelyben több rádió is tartozik egy cég üzemeltetése alá, és arra gondoltam, hogy itthon is ez lenne a legjobb.

A hallgatókat is jobban ki lehet szolgálni úgy, hogy az egyik rádió nem a másikat akarja lenyomni, hanem együtt minél több hallgatói igényt próbálnak kielégíteni. Ha például egy gyártócégen belül, profi csapattal csinálsz egy oldies rádiót, egy top40-et játszó adót, mellé sport, vagy akár newsandtalk formátumot, több különböző célcsoportot is le tudsz fedni egyszerre. Ha a tulajdonosok megértik azt, hogy ez a fajta konkurencia nem bántja a másikat, hiszen nem egymástól vesznek el, ez egy jó szinergiát fog alkotni.

Piacon most azt találgatják, hogy mi a valódi cél a Retro Rádió elindításával. Van egy olyan teória, amely szerint a Sláger FM gyengítésére hozták létre. Erről mit tud?

A Retro Rádió és a Sláger FM zenei kínálata nem teljesen azonos, a Sláger leginkább a kilencvenes évek zenéit játssza, a Retro pedig kifejezetten oldies formátum, a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évek slágereivel, de van átfedés a kettő között, úgyhogy azt gondolom, hosszú távon a hallgatottsági adatoknál várható majd harc. Egy ilyen versenyhelyzet nyertese a hallgató, akit mindkét rádió a lehető legjobb tartalommal akar majd kiszolgálni.

Azt is hallani, hogy Retro Rádió valóban Andy Vajna érdekeltsége.

A Retro Rádió nem Andy Vajna érdekeltsége, Tamás Ákos a tulajdonosa.

Ha nem Vajna áll a háttérben, miért éri meg a két tulajdonosnak, hogy ugyanazzal a csapattal dolgozzanak?

Egyelőre e két rádió tulajdonosával sikerült megállapodnom. Teljesen bevett akár külföldön, akár a hazai internetes, vagy akár a tévés piacon, hogy ugyanaz a menedzsment különböző műsorokat különböző tulajdonosoknak gyárt, ideje, hogy a rádiók is elkezdjenek így működni. Az összesítésnél pedig nem csak egy jobb rádiót kapnak a tulajdonosok, hanem gazdaságilag is jobban megéri nekik velünk dolgozni, mint két különböző saját csapattal. Nem kell két irodát bérelni, nem kell két marketinges, kitelepüléseknél nem kell két különböző csapat, a kollégáink mindent el tudnak végezni, csökkennek a költségek.

A Rádió1 és a Retro Rádió a legkevésbé sem jelent egymás számára konkurenciát, a zenei kínálatuk élesen elválasztja őket egymástól.

Le kellett ülnöm velük,és meggyőznöm őket, hogy számukra csak előnyökkel jár ez a konstrukció. Sikerült, így mindkét adó műsorgyártását és üzemeltetését a Radio Factory végzi. A tulajdonosok megértették, hogy azt a szakmaiságot, és hozzáértést, amit a csapatommal hozni tudunk, máshol nem kapják meg. Nem minden rádiót lehet ugyanazzal a csapattal üzemeltetni, ez tény, de ennek a két rádiónak teljesen más a célcsoportja és a műsorstruktúrája, és én el tudtam fogadtatni a tulajdonosokkal, hogy mindkettőjük számára előnyös, ha két ilyen termék egy kézben van.

Az eltérő profil miatt teljesen másfajta műsort kell majd gyártania a két rádiónak. Kikkel fog együtt dolgozni, akik egyszerre képesek ilyen műsorokat készíteni?

Az elmúlt közel húsz évben a legjobb szakembereket gyűjtöttem magam köré, akikkel dolgozom most is. Minden területet lefedünk, a műsorgyártástól a promógyártáson át a zenei kínálat összeállításáig. A legjobb szakemberekkel dolgozunk most együtt. Évek óta megvan a fejemben, hogy ha egy ilyen céget csinálnék, kivel fogok majd együtt dolgozni, és sikerült is megnyernem mindenkit, akit szerettem volna.

Az elmúlt évekről beszél, mikor született meg az ötlet?

Nagyon sokszor megpróbáltam már összehozni egy ilyen kooperációt, de eddig nem jött össze az, hogy egy asztalhoz ültessem a tulajdonosokat.

A Viacomnál töltött időszak alatt konzultánsként már dolgoztam együtt több rádióval is, amelyeknek a vételkörzete nem ért össze. Sőt, a Rádió 1 indulásakor is volt olyan helyzet, hogy párhuzamosan vittem több rádiót, hiszen az adók zenei kínálata teljesen más volt, de ez csak rövid ideig működött, a tulajdonosok ekkor még nem voltak nyitottak erre.

Miért működne jobban egy begyártó cég, mint egy saját, belső csapat?

Magyarországon nincs annyi ember, aki ennyi rádiót magas színvonalon tudna csinálni.

Négy-öt rádióra elég ember van, és annál sokkal több adó szól jelenleg is csak Budapesten, a vidékről nem is beszélve, ahonnan a fővárosi rádiók hozzák fel folyamatosan a legtehetségesebb kollégákat. A nap végén, ha nem találsz ki valamilyen megoldást, az iparág fog veszíteni a minőségből, és ezzel a hallgató veszítene.

Hány rádiót tud kiszolgálni egyszerre?

Jelenlegi kapacitásunkkal azt gondolom, hogy akár párhuzamosan négy-öt rádiót is ki tudunk szolgálni tartalommal. Stúdióink vannak, amelyeknek a kihasználtsága még nem 100 százalékos, és tökéletesen alkalmasak arra, hogy műsorokat gyártsunk. Akár olyan műsorokat is tudunk készíteni, amelyeket egyenként nem érné meg legyártatni a tulajdonosoknak, de én megpróbálom ki gazdálkodni a költségvetésből, és így extra tartalmat is kapnak ők is, a hallgatók is. Több ilyen műsor ötlete van a fejemben, a jövő zenéje, hogy melyiket fogjuk tudni először megvalósítani, és melyik adón.

 

Bertók László Amerikában tanulta a szakmát. Eddigi pályája során 9 rádió indított el vagy pozícionált újra. Programigazgatóként részese volt a csapatnak, amely sikerre vitte többek között a kilencvenes években a Sláger Rádiót, majd a Roxy Rádiót. Az első Rádió 1 felépítésében is részt vett, dolgozott stratégiai tanácsadóként nagyobb vidéki rádióadóknál, majd 2013 és 2015 között a Viacomnál mint talent music manager dolgozott a közép-kelet európai régióban és Izraelben. 2015-ben visszatért a rádiózáshoz, az ő és csapata nevéhez fűződik az egykori Juventus Rádió újrapozícionálása Sláger FM-ként. 2016-ban az akkor újrainduló Rádió 1 programigazgatója lett. 2016 év végén a Rádió 1-el leszerződtette a hazai rádiózás nagyágyúit, Sebestyén Balázsékat, és 2017 végére kollégáival együtt felépítette a jelenleg 27 frekvencián sugárzó hálózatot.

Médiapiac

Tisztújítást tartott a Magyar Nemzeti Médiaszövetség

A Mediaworks és közmédia vezető munkatársai egymással csapategységet alkotva fogalmazták meg határozott igényüket a szakmai érdekképviselet hatékony ellátására képes újságírószövetség létrehozására.

Közzétéve:

Pixabay

Újjáválasztott és kibővített elnökséggel készül feléledni a pandémia okozta dermedt állapotból a Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ) – olvasható a szövetség honlapján. Az online térben tartott legutóbbi közgyűlésen a tagság bizalmat szavazott korábbi vezetésének, és egy fővel kibővítette a szervezet eddigi elnökségét:

a Magyar Nemzet főszerkesztője, Toót-Holló Tamás elnökölte grémiumhoz új tagként a Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György csatlakozott.

A szervezet vezérkara továbbra is változatlan összetételben folytatja a munkát: dr. Mayer Erika alelnökként, Gazsó L. Ferenc ismételten elnökségi tagként dolgozik tovább. A médiaszövetség munkájának törvényessége fölött dr. Danyi Richárd elnök, valamint Pásztor Zoltán és Regös Zoltán tagok révén felügyelőbizottság őrködik. A szervezet munkáját Cserháti Ágnes elnöksége, valamint Zelei Miklós és dr. Kakuk L. Tamás tagsága mellett etikai bizottság is segíti.

A szervezet régi-új elnöke, Toót-Holló Tamás a szervezet nyitottságáról szólva úgy fogalmazott:

általában mindenkivel keressük a kapcsolatot és az együttműködést, aki a magyar nyelven alkotó, dolgozó újságírók új érdekvédelmi, szakmai szervezetének munkáját, törekvéseit segíteni tudja.

Toót-Holló Tamás, a Magyar Nemzet főszerkesztője, a Magyar Nemzeti Médiaszövetség elnöke (Fotó: Magyar Nemzeti Médiaszövetség)

A közgyűlésen elhangzott beszédek tanúsága szerint a Magyar Nemzeti Médiaszövetség nagyban támaszkodni kíván az új elnökségi tagja, a Magyar Sportújságírók Szövetségét (MSÚSZ) vezető Szöllősi György innovatív elképzeléseire, s mintaként tekint az MSÚSZ által a médiaszakmában végzett érdekvédelmi munkára, valamint szakmai elismerési formákra.

Az elmúlt években kicsiben, a mintegy hétszáz tagú sportújságíró szövetségnél bebizonyítottuk, hogy lehetséges olyan munkát végezni egy ilyen szervezetben, amely érdemi és sokféle segítséget nyújt a kollégáknak, s örömmel csatlakozom a Magyar Nemzeti Médiaszövetség törekvéseihez egy régóta hiányzó, minden magyar újságíró számára fontos és hasznos szövetség felépítésében

– mondta célkitűzéseiről szólva a Magyar Nemzeti Médiaszövetség munkájába elnökségi tagként bekapcsolódó Szöllősi György.

Szöllősi György 2016 óta a Nemzeti Sport napilap főszerkesztője (Fotó: Magyar Nemzeti Médiaszövetség)

Az elnök, Toót-Holló Tamás a gazdaság hamarosan esedékes újraindításához kapcsolta a MNMSZ munkájának erőteljesebb újraindítását. Terveik szerint hamarosan együttműködési megállapodást kötnek a médiaszakma velük partnerséget kereső szervezeteivel, s ezt a szövetségkeresést haladéktalanul kiterjesztik a Kárpát-medencei magyarság és a diaszpórában élő magyarság újságírói szervezeteire és újságíró munkatársaira.

Mint mondták, igyekeznek minél több olyan vonzó szolgáltatást kínálni, amelyek hozzájárulnak az újságírók munkakörülményeinek javításához, valamint a médiaszakma biztosabb jövőképének kialakításához.

Az MNMSZ tagsága egybehangzóan szavazta meg az új elnökséget és az általa deklarált stratégiai célokat. Kifejezték azt a szándékukat is, hogy az érdekvédelmi munka új fokozatra kapcsolása mellett a tagság számának gyarapítása érdekében is határozott lépéseket tesznek. Fontosnak tartották azonban azt is hangsúlyozni, hogy a szervezet a rekrutáció során a nyitottságát is fenntartja, a megfelelő feltételek esetén minden jelentkezőt fogadni kész, aki a szervezet eszmeiségét elfogadja.

Célkitűzéseik között említették, hogy készek rendszeresen megnyilvánulni a médiapolitika kérdéseiben, s azonnal reagálni kívánnak a magyarországi médiaállapotokkal szemben megfogalmazott minden tendenciózus vádra.


Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ) nem jogutódja, de részben szellemi örököse is a 2002-ben alakult Magyar Elektronikus Újságírók Szövetségének (MEÚSZ), ami abból is következik, hogy a tagok közt sokan vannak, akik a MEÚSZ megszűnése után az MNMSZ tagjaivá váltak. Az MNMSZ első alapszabálya 2017. november 14-én született, melynek alapján a szervezetet (akkor még Magyar Médiaszövetség néven) 01-02-0016779-es nyilvántartási számon 2018. január 12-én vette nyilvántartásba a Fővárosi Törvényszék. A szövetség első elnöke dr. Gazsó L. Ferenc volt, aki dr. Mayer Erika és dr. Toót-Holló Tamás elnökségi tagsága mellett kezdte vezetni a szervezetet.
A médiaszövetség első alapszabály-változását a nyilvántartás kiegészítésével 2018. május 11-i végzésével jegyezte be a Fővárosi Törvényszék: ekkor kapta meg a szövetség új, jelenlegi nevét, mely szerint már Magyar Nemzeti Médiaszövetség néven, s új célok szolgálatában működik. A szervezet akkortól fogva az alábbi három célkitűzés szellemében végzi munkáját:

  • a nemzeti érdek és a polgári értékrend érvényesítésével a médiában;
  • a Kárpát-medence magyar újságírói érdekeinek képviseletével az összmagyar célokat szolgálatában;
  • a modern információközlés és műsorszolgáltatás színvonalának emelését támogatva.

A médiaszövetség 2018. szeptember 4-én tartott tisztújító közgyűlésén új elnökről és új szereposztású elnökségről hozott határozatot, valamint létrehozta első felügyelőbizottságát és etikai bizottságát. A tisztújító közgyűlést követően a médiaszövetség új elnöke dr. Toót-Holló Tamás, aki akkortól fogva dr. Gazsó L. Ferenc és dr. Mayer Erika elnökségi tagsága mellett vezeti a szervezetet. A médiaszövetség 2018. szeptember 4-én elfogadott alapszabályának preambuluma szerint a Magyar Nemzeti Médiaszövetség a mindenkor hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően működő, a magyarországi és határon túli magyar nyelvű, a sajtóban és a médiában kiemelkedő szakmai tevékenységet végző személyek, valamint az őket tömörítő szervezetek önkéntes tagságon alapuló, jogi személyiséggel rendelkező civil szervezete. A preambulum szerint továbbá a Magyar Nemzeti Médiaszövetség – mint szakmai-érdekvédelmi szövetség – a magyar nyelvű sajtó- és média ügyének társadalmi képviselője mind a hazai, mind a nemzetközi színtéren. A preambulum azt is megállapítja, hogy a Magyar Nemzeti Médiaszövetség közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól és külföldi szervezetektől független, pártoknak és külföldi szervezeteknek anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem fogad el.

A médiaszövetség 2021. február 24-én végrehajtott tisztújítása az új elnökség deklarációja szerint a szervezet véleményformáló médiapolitikai szerepvállalásának és tagtoborzásának új kezdetét jelenti.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Idén már tényleg jön a Rocky IV. rendezői változata

Sylvester Stallone tavaly nyáron jelentette be, hogy bemutatója harmincötödik évfordulójára elkészíti a Rocky IV. újravágott, rendezői változatát.

Közzétéve:

Flickr

A premiert 2020 novemberében kellett volna megtartani, akkor azonban nem lett belőle semmi. Stallone csak a közelmúltban tudatta az Instagramon: közel járnak a munka befejezéséhez – írja a Magyar Nemzet.

A harmincmillió dollárból forgatott Rocky IV. összesen háromszázmillió dolláros bevételt ért el, és így a sorozat legjövedelmezőbb epizódjává vált. Mindemellett talán ez a legnépszerűbb epizód is.

A rendezői változatban az egyik mellékszereplő – a Sico nevű, beszélő robot – „megy a roncstelepre”, vagyis nem lesz látható az újragondolt filmben. Az elektromechanikus jószág tervezője szerint Stallone azért hagyta ki a teremtményét, hogy ne kelljen jogdíjat fizetnie a használatáért – de feltehetőleg másról van szó.

Sly annak idején az okból vehette bele a géplényt a forgatókönyvbe, hogy humorforrásul szolgáljon, és valamivel derültebbé tegye a történet komor tónusát. Csakhogy a robotos jelenetek nem komikusra, hanem kissé furcsára sikeredtek – Sico figurája egyszerűen kilóg a filmből.

De egyéb, ennél lényegesebb változásokról is lehet tudni.

Az Apollo és Drago összecsapását bemutató kulcsjelenet bővül – Rocky valamivel hosszabban vacillál majd, hogy bedobja-e a törülközőt vagy sem –, és bekerül egy ’85-ben leforgatott, ám a moziváltozatba végül be nem vett képsor.

Létezéséről eddig csak egyes előzetesekből lehetett tudni, de teljes egészében nem volt látható.

Noha a bemutató dátuma egyelőre nem ismert – és arról sincs információ, hogy a rendezői változat mozikba kerül-e, csak dvd-n jelenik meg, esetleg streaming szolgáltatásban, az interneten lesz elérhető –, egy Sly által közzétett, rövid videóból kiderül, hogy már a hangkeverését végzik. Mivel egy-egy film készítése során ez a munkamozzanat az utolsók közt van, az érdeklődők okkal bízhatnak benne, hogy az újragondolt verzió közel áll a befejezéshez.

A (remélhetőleg) 2021-es Rocky IV. tehát az 1985-ös önmagával mérkőzik majd.

Borítókép: jelenet a filmből

Tovább olvasom

Médiapiac

Megújul a Pesti TV

Megszűnt a reggeli műsor, de ezzel párhuzamosan, este hat órától egy élő adásfolyam kezdődik. Az új műsorokkal este hattól jelentkeznek hétköznap és hétvégén is.

Közzétéve:

Hétközben 18 órakor egy könnyedebb, kedvcsináló adással, a Gerilla Bárral indulnak, és ezt követi majd egy teljesen megújuló élő műsor, a Pesti Riporter, minden hétköznap, amiben sok tehetséges, fiatal újságíró is bemutatkozik, akik

naponta forgatott anyagokkal jelentkeznek, egyben kiemelten fókuszálva a városi-önkormányzati ügyekre, de természetesen a világpolitika minden fontos eseményéről hírt adva

írja az Origo.

Ebben a műsorban a vendégek és a nézők is szerepet kapnak, hiszen bárki elmondhatja a véleményét a Pesti TV Közösség zárt csoportjában, ahova mindenkinek a jelentkezését várják. Ez az adásban megjelenik, illetve az ott jelentkezők közül minden nap egy-egy nézőt felhívnak majd, hogy szóljon hozzá az éppen aktuális témákhoz – közölte Huth Gergely, a Pesti TV programigazgatója.

Az átalakulással párhuzamosan néhány megszokott, kedvelt, sikeres műsor is új helyre kerül, erre folyamatosan felhívják a műsorfolyamban és a pestitv.pestisracok.hu oldalon is a nézők figyelmét.

Minden adás továbbra is visszanézhető a weboldalon, illetve a Facebook/YouTube-csatornákon is.

Újdonság lesz, hogy 20 órától is élőben jelentkeznek a megszokott műsorvezetők, illetve 21 órakor a Politikai Hobbistával folytatódik az adás. Hétvégén is az új műsorokkal jelentkeznek 18 órától.

Borítókép: Kamerapróba Jeszenszky Zsolttal a 15. kerületi stúdióban

Tovább olvasom