Kövess minket!

Médiapiac

Megkezdte a mobilos építkezést az Est Media

A Vodafone-nal együttműködésben készült MobilEST után újabb applikációk jönnek, az ingyenes modellben hisz a médiacég.

Április 3-án elindult a MobilEST, azaz az Est programkalauz márka mobilapplikációja, amely az iPhone-felhasználók mellett az androidosok számára is elérhető – jelentette be Pankotai Csaba, az Est Media vezérigazgatója. Az alkalmazás révén országosan lehet keresni a programhelyszínek, közelben elérhető programok, kiemelt ajánlatok között.

A projektben a Vodafone Magyarország a médiacég partnere, amely többletszolgáltatásokat kínál az appon belül a saját előfizetőinek, illetve akciós ajánlattal igyekszik e platformon is új előfizetőket szerezni. A mobilEST jelzi a Vodafone Keddel kedvezményesen elérhető rendezvényeket, üzleteket és helyszíneket, és integrálták az alkalmazásba a Zenetár szolgáltatást is.

Mint Pankotai Csaba elmondta: a programajánló tartalom számára az okostelefon a “natív” környezet, azaz valójában ez a legkézenfekvőbb platform a számára. “A mobilEST számunkra sokkal több, mint egy új termék: belépés egy stratégiailag óriási jelentőségű területre, a jövőt meghatározó mobilmédia piacára. Ez egy rendkívül izgalmas pillanat, nem csak az üzleti lehetőségek miatt, hanem mert a mobilapplikációk szédületes fejlődése hihetetlen lehetőségeket teremt számunkra az innovációra, a média megújulására, a koncepciók kiszélesítésére. A mobil technológiák adta lehetőségekkel minden korábbinál hatékonyabb, érdekesebb, jobb termékeket adhatunk a fogyasztóinknak. A mai nap egy komoly fejlesztési munka eredménye” – tette hozzá.

“Egy hete fejeztük be a Vodafone Magyarország történetének legnagyobb hálózatfejlesztési projektjét. Mára az egész országban megújult, világszínvonalú Vodafone hálózat hazánk több mint 9 millió lakosának nyújt hozzáférést a szélessávú mobilinternet használathoz. A szélessávú szolgáltatások terjedéséhez azonban nem elegendő az infrastruktúra kiépítése. Legalább olyan fontos, hogy megfelelő magyar nyelvű tartalom álljon a potenciális felhasználók rendelkezésére, továbbá legyen igény, érdeklődés a szolgáltatások iránt. Az Est Media ezt a professzionális magyar nyelvű mobilos tartalmat, a Vodafone pedig megújult hálózatát adja ebbe az együttműködésbe” – indokolta az együttműködést Szabó Béla, a Vodafone Magyarország márkaigazgatója.

A két cég közötti megállapodás egy évre szól, ezen belül fél év után tekintik át, hogy az együttműködés teljesíti-e a felek elvárásait. A partnerség egyébként nemcsak a magyar piacra érvényes, Romániában szintén a Vodafone a partnert az Est Media programajánló alkalmazásában. Bulgáriában pedig csak azért nem, mert ott a szolgáltató nincsen közvetlenül jelen, tette hozzá Pankotai, aki az Est Media nemzetköziesedését is hangsúlyozta. A MobilEST sem magyar fejlesztés alapvetően, s mindkét másik piacon elindult már az ottani verzió, mire itthon bejelentették.

Az Est Media vezére azt is elmondta, hogy a MobilEST az első lépés csak a mobilos fejlesztések sorában, ezután jön a többi termék, azaz legfőképpen az Exit vonatkozó applikációja. Kérdésünkre hozzátette: nem igazán hisznek a fizetős appokban, azaz ingyenes modellben gondolkodnak, hasonlóan a print és az online verzióhoz. Fizetni szerinte a fogyasztók magáért a tartalomért ugyanis nem valószínű, hogy fognak, pénzt inkább prémium szolgáltatásokért lehet kérni, amelyek az ingyenes tartalomra csatlakoznak rá.

Médiapiac

Nőtt a DIGI csoport bevétele tavaly

Ehhez leginkább fő piacai, Románia és Spanyolország járult hozzá.

Közzétéve:

A vállalat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tavalyi 1,3 milliárd eurós konszolidált árbevétel 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A társaság előzetes, nem auditált éves pénzügyi eredményei alapján 2020-ban a kiigazított EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 7,5 százalékkal 480 millió euróra nőtt az előző évhez képest.

A tavalyi értékesítési mutatók megerősítették a cég piacvezető helyét, különösen Romániában, Spanyolországban és Magyarországon – közölték.

Az ügyfeleknek nyújtott összes szolgáltatás (jövedelemtermelő egységek – RGU-k) száma 2019. december 31-hez képest 12 százalékkal, 18,1 millióra nőtt.

Vezető helyének megőrzése érdekében a csoport tavaly 371 millió eurót fektetett hálózatfejlesztésre, főként Romániában, Spanyolországban és Magyarországon, megerősítve és bővítve 4G és 5G hálózatát, valamint a száloptikai hálózat további kiépítésére.

Magyarországon a cég 2019-ben kezdte meg a kereskedelmi mobilszolgáltatását, a DIGIMobil az ország 70 százalékán rendelkezik kültéri lefedettséggel, közel 700 településen biztosít hálózati elérhetőséget. Kitértek arra, hogy a szolgáltató az Opensignal nemrégiben megjelent vásárlói elégedettségen alapuló riportjában a 4G elérhetőségi díjat kapott.

Az Opensignal jelentése különböző területeken hasonlította össze a magyarországi mobilszolgáltatókat 2020. októbertől 90 napon át gyűjtött adatok alapján. A 4G elérhetőségi kategória azt az időtartamot mutatja, amíg a felhasználók csatlakoztak a 4G hálózathoz. A DIGIMobil 96,7 százalékot ért el, amivel megnyerte a kategóriát – közölték.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett DIGI Communication N.V. magyarországi leányvállalata. A csoport Magyarországon, Romániában, Spanyolországban és Olaszországban van jelen, a magyar piacon 1998 óta. A DIGI Kft. Magyarország egyik meghatározó távközlési szolgáltatója, jelentős szerepet tölt be másodikként a kábeltelevíziós piacon 29 százalékos, a vezetékes internet szegmensben 24 százalékos piacrésszel, míg a vezetékes telefonszolgáltatásban 23 százalékot ért el az NMHH 2019 év végi adatai alapján.

Tovább olvasom

Médiapiac

Varga Mihály: a magyar jogszabályok biztosítják a sajtószabadságot

A magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát, a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba – írta a holland pénzügyminiszternek Varga Mihály.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Soós Lajos

A tárcavezető csütörtökön a közösségi oldalán osztotta meg azt a levelet, amelyben sajnálatát fejezte ki Wopke Hoekstra nyilatkozata miatt. A holland pénzügyminiszter a De Volkskrant című napilapban azt állította, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát.     

Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek, és a mindennapok gyakorlata is igazolja, hogy a nyilvános vitákban valódi sokszínűség van. Hozzátette, hogy a kormánykritikus médiumok piaci részesedése minden objektív mérés szerint meghaladja az 50 százalékot.

A legolvasottabb hírportálok, a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok többsége erősen bírálja a kormányt, a legnézettebb tévéadó a legkritikusabbak közé tartozik – fogalmazott.     

A pénzügyminiszter a magyar médiahelyzetet áttekintését javasolta, bízva abban, hogy holland kollégája ezután csak hiteles forrásokból fog tájékozódni.

A magyar kormány tisztában van azzal, hogy rendszeresen jelennek meg valótlan állítások a sajtószabadság helyzetéről, márpedig a félreértéseket csak a tények oszlathatják el.

Mindez kívánatos lenne a mostani helyzetben, hiszen az uniós tagállamok előtt álló kihívásokat csak együttműködve, tényeken alapuló véleményalkotással lehet megoldani – olvasható Varga Mihály levelében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Burkolt reklám miatt milliós bírságot kapott a TV2

Rádiós pályázatok kapcsán is hozott döntéseket a Médiatanács.

Közzétéve:

Az NMHH kommunikációs igazgatóság csütörtökön azt közölte az MTI-vel, a TV2 szolgálatója azért kapott 1,2 millió forintos büntetést, mert a Mokka egy októberi adásában a műsort támogató divatüzlet termékeiről olyan részletes információt közölt, hogy ezzel vásárlásra sarkallta a nézőket. Ilyet a törvény csak reklámblokkban engedélyez – tették hozzá.

A rádiós pályázatokról azt írták, a médiatanács eredménytelennek nyilvánította a Berettyóújfalu telephely kisközösségi használatára kiírt rádiós pályázati eljárást, ugyanis a benyújtott pályázati ajánlat érvénytelen volt.

A testület elvégezte a Budapest 98,0 MHz körzeti frekvencia közösségi használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és pályázati nyilvántartásba vette a Match Point Official Kft.-t.

A grémium elfogadta és pénteken teszi közzé honlapján a Szekszárd 104,5 MHz és a Salgótarján 99,3 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Tovább olvasom